Burgemeester Start Distinguished Gentleman’s Ride 2018

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Restaurant Op Zuid, 30 september 2018

Beste mensen, deelnemers aan de derde editie van de Utrechtse ‘DGR’, oftewel de ‘Distinguished Gentleman's Ride’.

Wat een locatie. Op Zuid - aan het water van de Vaartsche Rijn. Op de plek van de oude draad- & staalfabriek Neerlandia. De hoge stalen ramen en de karakteristieke schoorsteen verwijzen naar de historie van het pand...

Wat een fraaie dag - een zonnige zondag - en wat een mooie mensen zijn jullie en (mooie) spullen hebben jullie. Ik heb een deel van jullie spullen net kunnen bewonderen. Kan me nu nog verstaanbaar maken. Dat is zo meteen anders als ik in een zijspan stap.

Motorrijders. Motorijdsters. Motorliefhebbers. Welkom in Utrecht.

Wat een fraaie motoren. Wat een prachtig gezelschap. In kleding voor distinguished ladies and gentlemen. Allemaal tiptop. Uw snorren glimmen en blonde lokken glanzen net zo mooi als uw motoren... Naast een bont gezelschap is dit het vandaag gelukkig ook een groot gezelschap. Goed nieuws. Want u gaat vandaag geld inzamelen. Ik hoop: veel geld. Geld waarmee prostaatkanker sneller en beter behandeld kan worden. Prostaatkanker is een ziekte die veel mannen hebben. En ik weet zelf hoe het is om deze ziekte te hebben. De diagnose… De behandelingen… De controles… Mijn ingreep ligt bijna een jaar achter me, het gaat goed, ik voel me goed. Maar nog steeds. Iedere drie maanden moet ik m’n bloed laten prikken. Afgelopen week was ik weer aan de beurt. Komende dinsdag hoor ik hoe het is met m’n psa-waarde...

Daarnaast vraagt deze inzamelingsactie van DGR ook aandacht voor depressies en zelfdoding onder mannen. En terecht - iedereen kent wel iemand die het treft. Ik ook. En van zeer nabij. Praten over depressies is niet voor iedereen makkelijk. Terwijl het juist belangrijk is dat depressies en gedachten aan zelfmoord onder mannen meer aandacht krijgen. En dat je daar met elkaar over kan praten.

Goed dat er vandaag, op 30 september, aandacht voor is voor prostaatkanker en depressies. Wereldwijd: Van Nederland tot Nieuw-Zeeland. Van Zuid-Afrika tot Zweden. In al die landen zamelen motorrijders geld in voor een heel goed doel. Ronkend de kassa laten rinkelen… Fantastisch dat u meedoet. Dank. Ik wens u een mooie, gezellige en veilige rit toe. En natuurlijk een flinke opbrengst. En nu mag ik iets zeggen, wat ik altijd al eens heb willen roepen: Distinguished Gentleman's Ride, participants of DGR… START YOUR ENGINES!

Uw mening