Burgemeester Tienjarig bestaan Vrienden van het Hubrecht Instituut

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Hubrecht Instituut, 8 februari 2018

Beste mensen, Vrienden van het Hubrecht Instituut, 

Van harte gefeliciteerd met uw 10-jarig bestaan. Een mooie mijlpaal. Een eerste lustrum dat ik graag bijwoon, tijdens de avondschorsing van de gemeenteraad...

Het Hubrecht Instituut: als burgemeester en als ambassadeur kun je alleen maar blij zijn met zo’n naam binnen je gemeentegrenzen. Een topinstituut met meer dan 100 jaar ervaring. U kunt zich meten met Harvard, met Cambridge, met Stanford…

Het Hubrecht Instituut is goud waard. Wetenschappelijk gezien natuurlijk. En mooi dat dit instituut zorgt voor banen. Maar het Hubrecht Instituut biedt nog iets. Iets heel belangrijks. Het biedt hoop aan mensen die getroffen zijn door ernstige ziektes waar nog geen oplossingen voor zijn. Zoals bij vele vormen van kanker.

Vrienden van het Hubrecht Instituut, Ik heb iets meegebracht… Dit is een kwartje. Een heel oud kwartje. Een kwartje met een verhaal. Misschien kent u het. Ik neem u mee naar het einde van de 19e eeuw. Een man maakt een ommetje in het bos. Tijdens die boswandeling komt hij twee jongens tegen. De jongens zoeken naar egels. Levende egels. Ze hadden in de krant een advertentie gelezen. “Voor iedere egel wordt een kwartje betaald door een gek”, zeiden ze.

Die gek was de wandelaar. En die wandelaar was Ambrosius Hubrecht. Hubrecht had egels nodig voor zijn onderzoek naar embryo’s. In 1880 kon je met 1 kwartje 6 bier kopen. U begrijpt: die egels kostten Hubrecht heel veel kwartjes…

Waarom vertel ik dit verhaal? Omdat Ambrosius Hubrecht toen al heel goed snapte dat je voor wetenschappelijk onderzoek niet alleen een knap stel hersens nodig hebt. Voor goed onderzoek heb je geld nodig. Heel veel van deze kwartjes…

En gelukkig krijgt het Hubrecht Instituut geld: van de KNAW, van het NWO, van het Kankerfonds, het Diabetesfonds. En sinds 10 jaar ook van de Vrienden. Uw middelen zijn hard nodig. Want daarmee kan meer onderzoek worden gedaan. Kan er beter onderzoek plaatsvinden. En met dat geld kun je nieuwe dingen uitproberen. Nieuwe toepassingen waarmee goed onderzoek, baanbrekend onderzoek wordt. Kennis waarmee we dodelijke ziektes sneller kunnen genezen. En misschien zelfs voorkomen. Mensen geen valse hoop bieden… maar uitzicht op genezing. Waar gaan de middelen van de Vrienden heen?

Ik geef u een voorbeeld: dankzij de vriendenstichting kan binnenkort een robot worden aangeschaft. Deze robot wordt gebruikt voor het onderzoek van professor Van Oudenaarden naar hoe cellen zich delen. Deze robot kan één enkele cel in een buisje plaatsen. Dat is precisiewerk. Deze robot doet dat nauwkeurig en snel. En robots zijn heel ijverig: als wij ’s avonds op de bank zitten, werkt deze robot gewoon door.

Een grote investering voor belangrijk onderzoek. De robot helpt meer begrip over het ontstaan van kanker en andere ziekten. Een belangrijke innovatie, mogelijk gemaakt door gulle giften van de vrienden van het Hubrecht Instituut. Ik weet zeker dat dankzij de Vrienden het Hubrecht Instituut de komende jaren belangrijk werk kan blijven doen. Wat ik ook zeker weet, is dat je – net als in het echte leven – nooit genoeg vrienden hebt. Daarom: op naar het volgende lustrum. Op naar een nog grotere vriendenclub. Op naar beter, meer en baanbrekend onderzoek. Mede mogelijk gemaakt met… heel veel kwartjes.

Normaal gesproken zou mijn toespraak hier eindigen… Maar ik ben gevraagd tenslotte nog iets uit te reiken. Vanmiddag kregen drie wetenschappers de Patrick Hanlo-prijs. En Gerard van Odijk, Tu Peek en Hans Clevers: u ontving  de Gouden Speld. Van harte gefeliciteerd daarmee.

Maar er ontbreekt nog iemand… Hier staat hij: Paul Bouter. Zolang deze stichting bestaat, bent jij Paul de directeur. En je bent arts aan het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Ik heb gehoord dat je je patiënten graag vertelt over de wetenschap. Vooral over de ontdekkingen die het Hubrecht Instituut doet. Met je verhalen geef je jouw patiënten hoop. Je vindt dat je dankzij het Hubrecht Instituut een betere dokter bent geworden. Paul, hiermee laat je zien waarom het Hubrecht Instituut zo belangrijk is. En waarom deze club van vrienden zo hard nodig is.

Ja, het gaat om goed onderzoek. En ja, het gaat ook om geld. Maar uiteindelijk draait het om de mens. Mensen hoop op genezing geven. Bij deze vriendenstichting komt dit allemaal samen. Onder jouw bezielende leiding. Al 10 jaar lang. Graag overhandig ik je de Gouden Speld van de stichting Vrienden van het Hubrecht Instituut. Prettige voortzetting en dank u wel.

Uw mening