Burgemeester Uitreiking Annie Brouwer-Korfprijs 2019

Utrecht, Stadsschouwburg, 23 juni 2019

Beste mensen,

Veel dank - Leon Bex en alle collega’s - voor de uitnodiging en de eer. Dit jaar reiken we voor de dertiende keer de Annie Brouwer-Korfprijs uit. Een prijs uitgeloofd door de gemeente Utrecht voor innovatieve projecten op het gebied van de emancipatie en/of acceptatie van LHBTI'ers.

We reiken de prijs uit tijdens het 23e Midzomergracht festival. Een prijs, genoemd naar de vrouw die 20 jaar geleden werd geïnstalleerd als burgemeester van Utrecht.
Annie Brouwer, een vrouw met een groot hart voor de LHBTI+-gemeenschap.
In Utrecht en ver daarbuiten. Ze was ook de eerste winnaar van deze prijs. Vandaag alweer nummer dertien. Hopelijk bent u niet bijgelovig.

Ik zei net trouwens dat de Annie Brouwer-Korfprijs een gemeentelijke prijs is. Dat is maar voor een deel waar, want de jury van de prijs bestaat uit Utrechters met wortels in de Utrechtse LHBTI+-wereld. Graag vraag ik jullie leden van de jury, om je hier bij mij aan te sluiten: Fardusa Essa, Kees van den Berg, Marischka Verbeek, Charlot Pierik en Jonnie Paling.

En kreeg van Arjan Deuss een cadeautje. Arjan, ik heb de regenboogsokken aan.

Wat, net als de prijs, ook een traditie aan het worden is, is dat de inzendingen het de jury ook dit jaar weer bijzonder moeilijk hebben gemaakt. Maar liefst 21 inzendingen.
En de drie genomineerden lagen, aldus de jury, erg dicht bij elkaar. Drie mooie initiatieven, bedoeld voor drie verschillende doelgroepen onder de LHBTI'ers.
Alle drie gericht op Utrecht. Ze voldoen dus alle drie aan de criteria voor de prijs. Voel de spanning in de zaal, dus snel naar de projecten die de jury heeft genomineerd.

De eerste nominatie: ‘Jam Utrecht, De Roze Game Stad’ van Games[4Diversity]

Doel van Games[4Diversity] is het verbeteren van de diversiteit binnen videogames in brede zin. Niet alleen de personages in de games, maar ook de mensen die de games spelen. En ontwikkelen. Want game ontwikkelaars worden vaak gezien als eigenzinnige, blanke, mannelijke nerds. Beste mensen, niets is minder waar. Ja, ontwikkelaars zijn stoer, creatief, en eigenzinnig, maar vooral ook heel divers. Veel mensen achter de schermen van games zijn vrouw en binnen games heerst ook
een sterke LHBTI+ community.

Games[4diversity] geeft spelontwikkelaars handvatten om meer diversiteit aan games toe te voegen. Ze zien graag een breder scala aan personages in games.
Om dat te stimuleren organiseren ze “game jams”. Dit doen ze in binnen- en buitenland en werken daarbij samen met partijen zoals Microsoft. Games[4diversity] gelooft dat een game het medium is waarmee je vooroordelen
over LHBTI’ers kan ontkrachten. In een game kan immers iedereen een held zijn.
De jury vindt het belangrijk dat je binnen een groeiend medium als games blijft vernieuwen en innoveren. Ook als het gaat om diversiteit. Zeker als je kijkt naar de grote groep jongeren die het gebruiken. Door diversiteit in games te brengen,
wordt contact gemaakt met deze groep en kunnen vooroordelen op een eenvoudige en natuurlijke manier worden weggenomen.

De tweede nominatie is voor ‘PANN voor (G)oud’ van PANN.

U weet dat eenzaamheid een groeiend probleem is in onze samenleving. Eén op de tien Utrechters heeft niemand om op terug te vallen. Vooral ouderen. En zeker ouderen uit de LHBTI+-gemeenschap. Zij hebben jaren geknokt voor hun rechten en daar profiteert iedereen uit de LHBTI-gemeenschap nu van. Maar deze ouderen lijden nog steeds onder discriminatie en eenzaamheid. Zo nu en dan sijpelt er een schrijnend verhaal door, maar PANN wil het probleem nu echt zichtbaar maken.
Met PANN voor (G)oud krijgt de problemen waarmee roze ouderen kampen, een gezicht. En wordt het probleem op een positieve manier aangepakt. Bijvoorbeeld door gezamenlijke dagjes uit voor ouderen te organiseren. Maar ook door ouderen van PANN in contact te brengen met jongeren. Dit gebeurt allemaal op initiatief van de jongeren. Wat PANN voor (G)oud volgens de jury nog eens een extra gouden randje geeft.

Tot slot de derde nominatie. De Roze Zaterdag Utrecht, georganiseerd door de Utrechtse studentensportverenigingen en Sportraad Utrecht.

Voetbalvereniging USVV Odysseus ’91 begon een aantal jaar geleden met het organiseren van een jaarlijkse anti-homofobiedag. Doel was om seksuele en genderdiversiteit binnen de vereniging bespreekbaar te maken. Goed initiatief. Want binnen een studentensportvereniging moet iedereen gewoon zichzelf kunnen zijn.
Seksuele en genderdiversiteit is bij sportclubs niet vaak onderwerp van gesprek.
Maar door het organiseren van een dag waarin dit onderwerp wel centraal staat, en dat gebeurt nu steeds vaker, ontstaat er een sfeer waarin LHBTI+-sporters worden geaccepteerd. En een deel van de taboes wordt doorbroken. Door het onderwerp LHBTI+ in de sport actief op de kaart te zetten, wordt dit makkelijker geaccepteerd. Als seksuele en genderdiversiteit regelmatig wordt besproken, kunnen LHBTI’ers in hun team gemakkelijker uit de kast komen. De jury heeft veel waardering voor de Utrechtse studentensportverenigingen en Sportraad Utrecht.
Dit is één van de weinige, reguliere sportorganisaties in Utrecht die LHBTI+-beleid heeft en daar actief iets mee doet. Een nominatie waard, vindt de jury.

Beste mensen,

De jury had dit jaar echt een pittige klus. 21 deelnemers. Kiezen uit drie prachtige initiatieven. Maar de jury heeft uiteindelijk besloten de Annie Brouwer-Korfprijs 2019 uit te reiken aan…‘Jam Utrecht, De Roze Game Stad’, van Games[4Diversity]. Van harte gefeliciteerd. Mag ik de winnaars vragen naar voren te komen?