Burgemeester Uitreiking award Overheidsorganisatie van het Jaar 2018

Den Haag, Ridderzaal, 19 november 2018

Beste mensen,

De leden van de jury ’Beste overheidsorganisatie’ - Ingrid, Wendy, Mirko, Arjan, Jaap, Jan Herman, Sylvo, Jelle en Tjark - hebben een inspirerende tijd achter de rug en ook een intensieve periode. We maakten selecties en legden werkbezoeken af. Kwamen van 500 inzendingen tot een shortlist van tien organisaties, die zich in Vleuten, tijdens de Dragon's Den-bijeenkomst, in een pitch aan ons mochten presenteren. Het resultaat is de drie finalisten van vandaag. En nu is het zo ver. Eén van deze drie wordt de beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2018 en ik mag u als juryvoorzitter bekend maken wie.

Om tot een winnaar te komen, ging de jury bij elk van de finalisten op bezoek. Natuurlijk om te kijken of het beeld dat wordt geschetst in de inzending, klopt met de werkelijkheid. Ik kan u zeggen: we hebben genoten van de drie bezoeken. Aan de gemeente Heerhugowaard. IJzersterk en ambitieus op het gebied van publieksdienstverlening en energietransitie. Waar gepassioneerde mensen werken die de ruimte krijgen om zelf beslissingen te nemen. Aan de Rechtbank Rotterdam, met zijn 'platte structuur' en korte lijnen. En een cultuur waar volop ruimte is voor experimenten en eigen initiatieven. Wat leidt tot een praktische en resultaatgerichte organisatie die midden in de samenleving staat en rechtsvinding ziet als dienstverlening op maat.

De derde organisatie waar we op bezoek gingen, was het waterschap Aa en Maas. Een zelfbewuste overheidsorganisatie die investeert in duurzame en structurele samenwerkingsverbanden met inwoners en bedrijven. Die de eigen innovatiekracht daarmee versterkt. Waar enthousiaste mensen werken die alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Wij danken alle organisaties die mee hebben gedaan, en vooral de finalisten, voor hun inspanningen en gastvrijheid. Het was niet gemakkelijk, maar de jury heeft een besluit genomen. De winnaar is een overheidsorganisatie die voeling houdt met de veranderende samenleving. Die geen 'handhavende overheid' is in de traditionele betekenis, maar een partner voor inwoners en bedrijven. Die volop gebruik maakt van de nieuwe digitale mogelijkheden. Ik laat u niet langer in spanning. De Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2018 is... Waterschap Aa en Maas.