Burgemeester Uitreiking Domtoren in Goud aan mevrouw De Bie

Van der Valk Hotel, 29 januari 2018

Familie De Bie, vrienden, bekenden, maar vooral: mevrouw De Bie.

U dacht vandaag rustig uw verjaardag te kunnen vieren… Samen met uw dierbaren. Opgehaald met een limousine. Samen genieten van een gezellige high tea. En opeens staat hier de burgemeester…  Van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Ik kom niet helemaal met lege handen, daarover zo meer.

U kreeg een high tea aangeboden. Maar ik kan me niet voorstellen dat u vandaag geen kop koffie heeft gedronken. Want mevrouw De Bie, u heeft iets met koffie. Het zwarte goud loopt als een rode draad door uw leven. U woonde lang bij de Douwe Egbertsfabriek. Zelfs bij u in huis kon je de geur van gebrande koffiebonen ruiken. Koffiezetten was bij u thuis altijd iets bijzonders. Een ritueel bijna. Op verjaardagen kwam de percolator op tafel. In huize De Bie had hij zelfs een bijnaam: ‘De Pruttelpot’. En u spaarde natuurlijk trouw de DE-koffiepunten...

U werkte jarenlang bij Burmann Linnenshop. En na uw pensionering in 1993 werd u vrijwilliger in Woonzorgcentrum Parkhof in Vleuten. Logisch dat u ook hier iets met koffie ging doen. Hier serveerde u de bewoners koffie en iets lekkers. Iedere vrijdag stond u klokslag 10 paraat achter het koffieapparaat. Bewoners keken altijd uit naar de wekelijkse koffieochtend. Dat kan ik me goed voorstellen. Want ondanks dat u in Den Haag bent geboren, serveerde u beslist geen Haagse bakjes. Maar de bewoners keken vooral uit naar u. U was er ook voor een praatje. Voor een luisterend oor. En voor een klusje konden ze u altijd bellen.

Iets meer dan een jaar geleden stopte u met uw vrijwilligerswerk. 85 jaar was u toen. Sommige bewoners die u koffie schonk, waren jonger dan u. U bent een vrijwilliger pur sang. Altijd klaarstaan voor een ander is voor u net zo vanzelfsprekend als de dag beginnen met een kop koffie. Het gemeentebestuur van Utrecht bewondert mensen zoals u. Mensen die zo veel betekenen voor de mensen om hen heen. En daarmee voor de hele stad. Mevrouw De Bie, Ik wens u nog mooie jaren, met veel voorspoed. En in een goede gezondheid.

En bij een verjaardag hoort een verrassing. Tijd om iets over die verrassing te vertellen. De verrassing, mevrouw De Bie, is dat het gemeentebestuur besloten heeft een Domtoren in Goud aan u toe te kennen. Een zeer verdiende Domtoren, die ik op deze bijzondere dag graag aan u uitreik.