Burgemeester Uitreiking koninklijke onderscheidingen aan Arie en Annette Griffioen-van Hartskamp

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Torenpleinkerk, Vleuten, 17 februari 2019
 
Beste mensen, mevrouw en meneer Griffioen, dominee Otten,
 
Twee weken geleden was ik met kardinaal Eijk bij de broeders van St. Jan, vorige week zondag beluisterde ik met kardinaal Simonis kathedrale koormuziek, ben van Vrijzinnig hervormde afkomst, mijn grootmoeder zou het goed hebben gevonden dat ik vanochtend bij u in deze wijkgemeente van de protestantse kerk ben...

Mevrouw Griffioen, ik heb begrepen dat u onlangs jarig was. Ik ben waarschijnlijk de allerlaatste. Maar, beter laat dan nooit en niet minder welgemeend: alsnog van harte gefeliciteerd. 80 jaar. Mooie leeftijd. Maar ik ben hier vandaag niet om uw verjaardag te vieren. Daarover zo meteen meer …
 
Meneer Griffioen. In Vleuten en omstreken kennen we u allemaal als Arie Griffioen. En wie Arie Griffioen zegt, zegt het beroemde Bätz-orgel. Rond 1810 gebouwd, sinds 1866 in deze kerk. Nu even niet, want het orgel wordt grondig gerestaureerd. Straks komt het orgel, een rijksmonument, weer terug. Mooier dan ooit. Terug naar een ander monument… Want dat bent u zelf, meneer Griffioen. U was, met een onderbreking, meer dan een halve eeuw de vaste organist van het beroemde orgel. En nog steeds, op invalbasis. Daarnaast richtte u in 1996 in deze kerk het Koper Ensemble op. U dirigeert concerten tijdens erediensten en vieringen. U bewerkt de muziek. U geeft muziekles.
 
Die liefde voor muziek zat er bij u al heel vroeg in. Als kind was u al betrokken bij  het Harmonie Orkest Vleuten. 20 jaar lang bekleedde u allerlei functies. U was voorzitter, secretaris en dirigent. U bent oprichter van het jeugdorkest.
 
En ik ben er nog niet…want, meneer Griffioen, beste Arie, sinds 1985 bent u lid van de  Koninklijke Biltse Harmonie. Ik zei het al: bekend in Vleuten…én omstreken. U zit in verschillende commissies. U bestudeert het repertoire. U maakt voor muziekgezelschappen transcripties van muziek. U begeleidt en vervangt eventueel de dirigent. Dat lijken wel drie fulltime banen. Maar u doet het allemaal vrijwillig. En met veel liefde. Net als uw echtgenote.
 
U bent ook heel actief, mevrouw Griffioen. Annette, zoals wij u hier in Vleuten, en daarbuiten, kennen. Ooit “Annette van de apotheek”. U kent haar ook allemaal van het liedje ‘Het is bijna altijd lente in de ogen van Annette, de apothekersassistente...’

En nu, bent u mevrouw Griffioen, net als uw Arie, van de kerk en voor de kerk. U bent er voor alle mensen in deze kerkgemeenschap. U heeft 35 jaar lang schoongemaakt in deze kerk. Zorgde dat alles altijd tiptop was… Daarnaast draaide u vele jaren mee in de oppasdienst van deze kerk. U bezocht zieke mensen. Bracht hen een bloemetje. U ging bij de jarigen langs. Bracht vast een aardigheidje voor hen mee. U bent 10 jaar klaar-over geweest. U liep 10 jaar mee met de actie Kerkbalans. U heeft een kwart eeuw gecollecteerd voor het Astmafonds (nu het Longfonds geheten).
 
Uw zorgzame karakter blijkt ook uit uw vrijwilligerswerk in het Sint-Antoniusziekenhuis. Daar hielp u jarenlang met het ‘bedden rijden’. Hierbij reed u patiënten de kerkzaal in voor de eucharistieviering. U hield hen tijdens de dienst gezelschap en bracht hen weer terug naar de afdeling. En al 25 jaar helpt u mevrouw Groeneweg, één van uw kerkgenoten. U ondersteunde haar tijdens het sterfbed van haar man. U verzorgde haar toen zij zelf ernstig ziek werd. U helpt haar in het huishouden. U brengt haar naar de huisarts, het ziekenhuis. U staat dag en nacht voor haar klaar. Ook nu veel bij u zelf net iets minder soepel gaat dan vroeger. U blijft gewoon voor anderen klaarstaan. Ik vind dat zeer bewonderenswaardig...
 
Beste mensen, Griffioentjes,
 
Vleuten – en omstreken – mag blij zijn met mensen als u. En ‘omstreken’ vat ik vandaag extra ruim op, want er is zelfs bezoek uit het land van Pippi Langkous, Zweden. U staat dag en nacht klaar voor de kerkgemeenschap. U zet zich in voor de muziek in Vleuten - en omstreken.
 
Meneer Griffioen: er is grote waardering voor uw grote inzet voor muziekgezelschappen. Als organist voor een monumentaal orgel. Meer dan een halve eeuw. En mevrouw Griffioen, u bent een vrijwilliger die ieder dorp, iedere vereniging, iedere kerkgemeenschap graag zou wil hebben. Overal en altijd inzetbaar. Liefdevol. Zorgzaam. Warm.
 
Meneer en mevrouw Griffioen,

Orgelspelers en vrijwilligers hebben twee dingen gemeen: ze werken heel hard en ze doen hun werk achter de schermen. Een organist zeker… Maar achter de schermen wil niet zeggen: onzichtbaar. Zeker vandaag niet, meneer en mevrouw Griffioen.

Én vanaf vandaag heeft u allebei nog iets gemeenschappelijks: ik mag u namelijk mededelen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u beiden te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Van harte gelukgewenst.

Uw mening