Burgemeester Uitreiking KVO-certificaat en onthulling watertappunt Smaragdplein

Utrecht, Smaragdplein, 20 april 2019

Goedemiddag allemaal, op deze fraaie en aangename lentemiddag.

Aardig om weer op het Smaragdplein te zijn. Die naam, Smaragd, past prima bij de gelegenheid. Want we zijn hier, omdat veel mensen zo hard hun best doen om van dit plein iets schitterends te maken. Een plek waar je graag komt. Waar je je welkom voelt. Waar het prettig schoon…en veilig is.

Zoiets gaat, helaas zeg ik erbij, niet vanzelf. Veiligheid is een groot goed, we werden vorige maand er op een pijnlijke manier mee geconfronteerd. Overal, maar zeker in winkelgebieden is veiligheid belangrijk, voor winkeliers, voor bewoners, voor bezoekers. Want: zonder veiligheid geen bedrijvigheid. En geen gezelligheid. In een veilige omgeving werk je graag, woon je prettig en winkel je met plezier. Goed voor de omzet. Kortom: iedereen wint.

Hoef dit de winkeliersvereniging niet te vertellen. U snapt dat veiligheid werkt. Sinds 2005 werkt u samen met de gemeente, politie en brandweer aan een schoon, mooi en veilig winkelcentrum. Dat doet u nu al ruim 10 jaar met het landelijke Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO). Mede dankzij dat keurmerk boekt u resultaten. Concrete maatregelen zorgden voor een veilig, schoon en leefbaar winkelgebied.

Het is een eer en een genoegen om het KVO-certificaat uit te reiken aan de KVO-werkgroep. Het zesde alweer… Heb begrepen dat het succes van uw samenwerking vooral te maken heeft met de korte lijntjes tussen alle partijen. Met Petra Wammes als voorzitter (ze is hier echt geknipt voor). Een ondernemer in hart en nieren. Hierdoor is het KVO ook echt voor en door ondernemers. Gelukkig zijn steeds meer winkeliers bij de vereniging aangesloten: top. Samen staat u sterk(er).

Heb gehoord dat u blijft werken aan een veilige omgeving. Doet me goed. En u hebt volkomen gelijk: veiligheid vraagt om blijvende aandacht en periodiek onderhoud. Het KVO is een belangrijk instrument. Alleen met elkaar kunnen we criminaliteit en overlast stoppen. Alle deelnemers aan het KVO-traject van het Smaragdplein laten dit weer overtuigend zien. Schitterend…

Feliciteer de winkeliersvereniging, en zeker de KVO-werkgroep, van harte met het KVO-certificaat. Dik verdiend. Compliment voor iedereen. Ik ben blij dat jullie er allemaal zijn hier op het podium. En ik geef graag een extra dikke pluim aan Petra Wammes. Jouw inzet en enthousiasme werkten aanstekelijk, voor de werkgroep en alle winkeliers. Je bent een bron van inspiratie voor alle Utrechtse winkeliersverenigingen. En zorgt ook dat je haar goed zit. Wat wil je nog meer … Dank ook aan stagiaire Anouk die de bonnenactie van de winkeliers heeft opgezet. En ook alvast dank en complimenten aan wijkbewoner Alper Güvercin de initiatiefnemer tot het watertappunt. Draag zo meteen graag met de mensen van Stadsbedrijven (Wim Horst en Jaco Brobbel Dorsman), Alper en Petra bij aan de onthulling er van. Wens u allemaal een aangename middag en een vrolijk Pasen.