Burgemeester Uitreiking oorkonde Maatschappij tot Redding van Drenkelingen aan Brian Schmeltz

Utrecht, Stadskantoor, 15 mei 2018

Geachte aanwezigen, beste Brian Schmeltz, familie, collega’s en vrienden, en natuurlijk Paul Vasseur van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen,

Welkom. Voel me vandaag een bevoorrecht mens. Want mag een echte held de hand schudden. Een superheld. Geen Batman in zijn Batmobiel. Geen Spider-man die tegen flatgebouwen omhoog klautert. Geen Black Panther met bovenmenselijke krachten. Maar gewoon, Brian Schmeltz. Portier bij club BASIS. En: u heeft ook het postuur van een portier. En die spierbundels kwamen u goed van pas in die nacht van 1 december. Het was rond vier uur. En koud… IJskoud. Volgens het KNMI onder nul.

U hoorde plotseling een plons. U zag een man in het water. U aarzelde geen moment. U pakte de drenkeling bij de kraag. En trok hem uit het ijskoude water. Net voordat hij kopje onder ging. U legde hem op de zij. Drukte op zijn borst… zodat het water eruit ging. De man werd naar het ziekenhuis gebracht. En u vervolgde uw dienst. Business a usual, leek het. Maar later bleek u een leven te hebben gered. En werd die nacht een nacht om niet te vergeten.

Iedereen die in uw schoenen stond, zou hetzelfde willen doen. Willen. Maar of we dit op het moment suprême ook zouden kunnen... U kon het die nacht. U hield het hoofd koel. U trok hem uit het water. U wist wat u moest doen. Met uw optreden maakte u het verschil tussen een ongelukkige valpartij… en een noodlottig ongeval. Van iemand die zonder uw optreden misschien nooit meer thuis was gekomen.

Voldoende reden, Brian Schmeltz, om uw heldhaftige optreden niet geruisloos voorbij te laten gaan. Als portier zorgt u ervoor dat bezoekers van Club BASIS een fijne tijd hebben. Zonder problemen. Zonder overlast. U zorgt voor veiligheid in de Utrechtse horeca. En draagt u bij aan meer veiligheid in onze stad. Maar in die ijskoude decembernacht deed u nog iets. Iets heel heldhaftigs.

In de ogen van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is een redder iemand die op het juiste moment beslist om het enige juiste te doen. Want dankzij uw kordate optreden kon het slachtoffer dit hachelijke avontuur nog navertellen en bleef zijn familie en vrienden een verschrikkelijk verlies bespaard.

Beste Brian, je bent een superheld. Zonder een high tech auto, slimme gadgets of bovennatuurlijke krachten. U had de moed. U hield het hoofd koel. U deed wat u moest doen. Een medemens redden. En daarmee verrichtte u een superheldendaad. Een moment om te markeren. Het is voor mij als burgemeester van Utrecht een grote eer om namens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen deze oorkonde aan u te mogen uitreiken. Van harte gefeliciteerd.