Burgemeester Uitreiking Rabo Vastgoedprijs 2018

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Hoofdkantoor Rabobank, 5 november 2018

Geachte genomineerden, geachte collega’s van de jury, geachte aanwezigen,

Vandaag vindt de uitreiking plaats van de 15e editie van Vastgoedprijs (voor het eerst onder de naam Rabo). Mede namens de juryleden draag ik hier graag aan bij.

Wij doen dit op een moment dat het goed gaat in de vastgoedwereld. Die profiteert volop van de economische ontwikkeling. Maar wie verder kijkt dan de vastgoedwereld alleen, beseft dat dat niet het hele plaatje is. Onze samenleving (en ook de vastgoedsector) staat namelijk ook voor grote uitdagingen. Veranderingen in het klimaat, duurzame mobiliteit, energietransitie, digitalisering, om er maar eens vier te noemen.

En misschien ook het risico van een zekere overmoed.

Het voorkomen van overmoed in de politiek - ik kijk bijvoorbeeld met belangstelling uit naar de uitslagen van de midtermverkiezingen morgen in de Verenigde Staten - en in de vastgoedwereld is ook een uitdaging. Hybris (ὕβρις) is nooit goed.

De jury heeft ook door die (laatste) bril naar de vier genomineerde projecten gekeken. Naast de 'gebruikelijke' criteria als visie, ondernemerschap, ontvankelijkheid voor trends, architectuur, maatschappelijke impact, toekomst-bestendigheid, duurzaamheid, eigenzinnigheid en moed.

Het is geen toeval dat de strijd ditmaal ging tussen vier opvallende en zeer geslaagde transformaties. Projecten die bovendien alle vier wortelen in 'het diepst van de crisis'. Projecten die zijn ontstaan in economisch niet al te rooskleurige tijden. Maar door lef en ondernemingszin daar bovenuit wisten te stijgen.

De initiatiefnemers bleven geloven in hun visie, wisten tegenslagen te overwinnen en kwamen zo tot een goed rendement én een waardevolle (zelfs inspirerende) bijdrage aan de samenleving.

Wat ten slotte opviel was het gevarieerde vastgoedaanbod voor een veelheid aan categorieën gebruikers en functies. Bij één van de vier genomineerde projecten is die variatie zelfs spectaculair. Welk project dat is? Ik laat u niet langer in spanning, dat project met die spectaculaire variatie is de winnaar van de Rabo Vastgoedprijs 2018. En die winnaar is: A'DAM in Amsterdam.

In het rapport van de jury staat het als volgt: “ ... Tot 2009 was dit gebouw hoofdkantoor van een grote multinational. Inmiddels is het een icoon voor Amsterdam-Noord. Met muziek- en entertainmentbedrijven als huurders, maar ook met een ronddraaiend restaurant, een panoramadak, een hotel, een nachtclub, een parkeergarage. Drie ondernemers zonder vastgoedervaring liepen tijdens de ontwikkeling alle risico van de wereld. Uiteindelijk staat er, dankzij hun lef en visie, een spectaculair gebouw vol vruchtbare synergie en bijzondere extra's, tot in de liften toe. 'De lol spat er van af’...”.

Van harte gefeliciteerd en dank voor uw aandacht.

Uw mening