Burgemeester Uitreiking Speld van de Stad aan Leni van Strien

Utrecht, Cultuurtheater 'De Witte Lely', 22 september 2018

Dank u wel, mevrouw Van Strien, Leni, beste mensen, voor uw gastvrije ontvangst hier aan de Oudegracht. Dit is een mooie plek met een lange historie. Zo was hier in de 17e eeuw één van de vele Utrechtse bierbrouwerijen gevestigd.

Vandaag zou ik graag willen inzoomen op een ander Utrechts pand met een illustere geschiedenis, hier een meter of 200 vandaan richting Buurkerk. Eén van de oude huizen aan het Buurkerkhof, nummer 4, tot januari 2017 eigendom van de Stichting Huisvesting Unicef Utrecht.

Voor een aantal van u was de Unicef-winkel die hier tot 2014 was gevestigd, vele jaren lang een deel van uw leven.

Vandaag viert u de verjaardag van mevrouw Van Strien, drijvende kracht achter die legendarische winkel.

Mevrouw Van Strien, u wordt vandaag 80, en ook weer in goede gezondheid. van harte gefeliciteerd. Op zich al iets bijzonders. Maar niet de hoofdreden dat ik mij vandaag bij u meld. Die hoofdreden is dat ik graag nog even wil stilstaan bij het goede en mooie werk dat bijna 30 jaar lang daar in die winkel aan het Buurkerkhof is verricht voor het goede doel. Hoewel dat werk natuurlijk door een hele groep vrijwilligers is gedaan, zou ik me vanmiddag toch even op u willen concentreren, mevrouw Van Strien. U bent toch al jarig, dus dat kan er nog wel bij.

U was, toen de winkel op initiatief van de legendarische mevrouw Berthe Kortenhorst werd aangekocht, al enkele jaren vrijwilliger bij Unicef. Van de winkel aan het Buurkerkhof bent u vanaf het begin de spil geweest. U regelde de inzet van de ongeveer 15 man sterke groep vrijwilligers.

U deed de bestellingen. U verzorgde de financiën. U onderhield de contacten met het hoofdkantoor en met andere winkels. U trad op als gastvrouw tijdens de vergaderingen, die eveneens aan het Buurkerkhof plaatsvonden.

En dat alles combineerde u met de functies van afwisselend voorzitter en penningmeester van de Stichting Huisvesting.

Bijna dertig jaar lang was het winkeltje aan het Buurkerkhof een begrip in stad en regio. In de loop van de jaren is er vermoedelijk in totaal wel rond de € 1 miljoen aan Unicef-artikelen over de toonbank gegaan. Waarbij nog het bedrag is gekomen dat het pand bij de verkoop heeft opgebracht. Overigens heeft u ook die verkoop, mevrouw Van Strien, tot het einde toe begeleid. En met succes.

Mevrouw Van Strien,

Al met al bent u, met uw team aan het Buurkerkhof, vele jaren lang een groep vrijwilligers geweest om in te lijsten. Bij wie niet alleen iedereen terecht kon die een mooi cadeautje zocht om zelf weg te geven, maar die het ook een goed idee vond om daarmee meteen ook een kind ergens in de wereld een plezier te doen. Bij wie ook andere Unicef-verkooppunten in Nederland altijd konden aankloppen. Te meer omdat u, mevrouw Van Strien, de gewoonte had om letterlijk alles te bewaren. Want zo'n vierkleurenbalpen, dat is toch zonde om weg te gooien en komt altijd nog wel van pas. En vaak was dat ook het geval.

En zo bent u al meer dan 35 jaar een vrijwilliger met wie Unicef eer inlegde. Die de scepter zwaaide over zowel een heleboel Unicef-producten als een hele groep gemotiveerde vrijwilligers. En niet alleen Unicef legt eer met u in, ook Utrecht. En dat is de eigenlijke reden dat ik hier ben. Namens het gemeentebestuur van Utrecht zou ik vandaag namelijk een Speld van de Stad Utrecht aan u willen uitreiken op grond van uw grote verdiensten voor Unicef Utrecht, voor de kinderen van de wereld en voor onze stad.

Mevrouw Van Strien, van harte gelukgewenst.