Burgemeester Uitreiking Speld van de Stad aan Paul Vergeer

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Willemsplantsoen, In de Driehoek, 20 december 2019      
 
Goede middag allemaal, zeer geacht Gilde Utrecht,  
 
In de eerste plaats van harte gefeliciteerd met 30 jaar Gilde Utrecht… Een van de weinige gilden die we in Utrecht nog hebben. Vroeger hadden we er veel meer. In het jaar 1341 telde Utrecht 21 gilden. Het kleermakersgilde. Het bijlhouwersgilde. Het steenbikkersgilde - om er een paar te noemen. En als je lid wilde worden van een gilde, begon je helemaal onderaan de ladder… (net als een burgemeester overigens) Eerst was je leerling. Als je het ambacht onder de knie had, werd je gepromoveerd tot gezel. En daarna kwam de meesterproef… Als je daar in slaagde, was je gildemeester.  
 
De gilden zijn bijna allemaal uitgestorven. We hebben het Klokkenluidersgilde... En het Gilde Utrecht is na 30 jaar nog steeds springlevend. Elke zondag, om stipt 11 uur, staat een rondleider van Gilde Utrecht bij de Domtoren klaar voor een gratis rondleiding. In één uur krijg je een stoomcursus Utrechtse monumenten, Utrechtse steegjes en Utrechtse weetjes. En dat is niet alles… Gilde Utrecht verzorgt ook: themawandelingen, taalondersteuning, cursussen, lezingen en advies over Utrechtse onderwerpen. Al drie decennia bent u een van de visitekaartjes van Utrecht. Een meester in het promoten van onze mooie Domstad…
 
Dat geldt ook voor uw voorzitter, Paul Vergeer. Want meneer Vergeer, beste Paul, u neemt vandaag afscheid als ‘opperhoofd’ van Gilde Utrecht. U begon in 2004 als rondleider, klom al snel op tot coördinator en werd in 2005 voorzitter. Onder uw voorzitterschap groeide Gilde Utrecht uit tot een volwassen en geoliede organisatie, met enthousiaste vrijwilligers.
 
En naast een gepassioneerde preses, bent u een ronduit bevlogen rondleider. Weer of geen weer, Paul Vergeer staat altijd klaar om bezoekers in te wijden in de geheimen van Utrecht. U bent een kenner; altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes in de Domstad. Meters vakliteratuur heeft u verslonden. U werkte zelf een aantal themawandelingen uit, waaronder de bekende en populaire Stadshart-wandeling. Deelnemers aan uw rondleidingen, het zijn er inmiddels bijna 6.000, krijgen bij u nooit een standaardverhaaltje te horen. U bent enthousiast en lardeert uw verhalen met smeuïge Utrechtse anekdotes.
 
Heb me laten vertellen dat humor één van uw sterke punten is. Het is zelfs een onmisbare karaktereigenschap als je, zoals u, in de Stationsstraat woont. Want vanuit uw hoge appartement heeft u al jaren een vorstelijk uitzicht op de vrolijke werkzaamheden in het stationsgebied. De werkzaamheden, het geluid, de totale metamorfose: u zat, hopelijk heeft u het ergste achter de rug, er letterlijk met uw neus bovenop. Maar u zag ook een kans… In uw woning, of moet ik zeggen skybox, ontving u journalisten, fotografen en andere belangstellenden. En liet u hen het nieuwe Utrecht zien. Zo verbindt u het oude Utrecht, het Utrecht van de Dom, de grachten en de gevels, met het stationsgebied - het Utrecht van vandaag en de toekomst. Daarmee bent u, een echte Utrechtse ‘Gilde-meester’…  Dat heeft u, als geboren Amsterdammer, toch maar mooi voor elkaar gekregen…  

Beste mensen, meneer Vergeer, beste Paul,  
 
Naast uw werk voor het Gilde, was u in het verleden actief als: voorzitter van het hoofdbestuur van de Diabetesvereniging Nederland. Lid van de Raad van Toezicht Van Diabetesfonds Nederland. Penningmeester en voorzitter van de VVE Radboudstate. En vandaag neemt u afscheid als voorzitter van Gilde Utrecht… Maar gelukkig blijft u bezoekers rondleiden en smeuïge Utrechtse verhalen vertellen. Over het Domplein, langs de Oudegracht, dwars door de steegjes, in het stationsgebied, en bij de monumenten van onze prachtige stad. Met uw staat van dienst bent u inmiddels zelf een monument geworden.
 
Het gemeentebestuur van Utrecht heeft veel waardering voor uw werk. In woord en in gebaar. Want naast een welgemeend dank u wel, kan ik vertellen dat u vanwege uw grote verdiensten de Speld van de Stad ontvangt. Van harte gelukgewenst.

Uw mening