Burgemeester Uitreiking sportpenning Utrecht aan 100-jarig USV Elinkwijk

USV Elinkwijk, Theo Thijssenplein, 20 juni 2019

Beste mensen,

Inderdaad ik was er al even, maar moest bij de voordeur van de dames Gerda en Connie eerst mijn naam in het gastenboek zetten. Dank voor je aardige woorden Wilco (van Schaik), dank voor de uitnodiging hier te mogen zijn te midden van al deze helden. Van vroeger - ik zat net naast Michel Kruin en Wim de Jongh - en van nu. Wil graag, mede namens de hier ook aanwezige sportwethouder Maarten van Ooijen, iets tegen u allemaal zeggen.

Ga geregeld op de koffie bij 100-jarigen. Maar op die verjaardagen is het nooit zo druk als hier. Waarschijnlijk wordt hier vandaag iets meer bier gedronken. Vandaag, precies 100 jaar geleden, zaten zes mannen aan een tafeltje in de schaftkeet van Werkspoor: de heren Smits en Visser. Cleerdin en Roest. Rijssemus en Busink. Ze hadden zojuist Athletiek- en Voetbalvereniging Elinkwijk opgericht. Een club voor arbeiders in Zuilen. De clubkleuren werden blauw-wit. De contributie was één dubbeltje. En de schaftkeet werd de omkleedruimte. Ben heel nieuwsgierig naar de droom van deze zes mannen. Hun ambities… Droomden zij dat Elinkwijk de allerbeste club van Utrecht zou worden? Van Nederland? Europa? Of waren de voetballers blij dat ze soms even konden ontsnappen uit de kokendhete fabriekshallen, rennen over die frisgroene wei? Lekker voetballen tegen andere Utrechtse clubs. 100 jaar Elinkwijk leverde veel heroïsche wedstrijden op. Nog meer sterke verhalen. De derby’s met als inzet: voetbaldominantie in de Domstad. Kampioenschappen.

En Elinkwijk bracht vele vermaarde voetballers voort. Ze zijn zo legendarisch, dat alleen het noemen van hun voornamen volstaat: Humphrey, Gerald, Reinier, Ibrahim…en natuurlijk Marco. Echte Elinkwijkers die sportgeschiedenis schreven. Humphrey Mijnals (hij is helaas ziek en kan hier niet zijn) van het beroemde ‘Elinkwijk Klavertje Vijf’. En als eerste Surinaamse speler in Oranje kwam. Een voorbeeld voor vele anderen: Ruud, Frank, Patrick, Clarence. Baltovenaar Gerald Vanenburg, die de Europacup I won [1988, PSV] en Europees Kampioen werd met Oranje. Marco van Basten, een van onze grootste spelers ooit. Welke prijs heeft Marco niet gewonnen? En Ibrahim Affelay, de Elinkwijker die met FC Barcelona de Champions League won? Zie hem nog staan op dat bordes, met de cup met de grote oren boven zijn hoofd.

En zij waren niet de enige profs. Ruim 60 Elinkwijk-talenten stroomden door naar het betaald voetbal. We kunnen gerust zeggen dat de voetbalclub vlakbij een staal- en spoorfabriek uitgroeide tot dé voetbaltalentenfabriek… Een plek waar grote dromen worden geboren en misschien op een dag in vervulling gaan. Hadden de heren Smits en Visser, Cleerdin en Roest, Rijssemus en Busink, daar 100 jaar geleden van durven dromen? We kunnen hen helaas niet meer vragen. Maar als zij droomden van een voetbalclub waar jong en oud zich thuis voelt. Waar prestatie en plezier hand in hand gaan. Waar spelers met verschillende culturele achtergronden lekker met elkaar kunnen voetballen. Waar iedereen, met en zonder een beperking, een betere en completere voetballer wordt. Een club waar iedereen welkom is. Dus: een echte, Utrechtse club.

En als die zes heren in 1919 droomden van een club die een eeuw later nog steeds bestaat, kerngezond is en een mooie toekomst tegemoet gaat, dan is hun droom uitgekomen. Misschien worden hier ooit weer nieuwe voetbalsterren geboren. Een nieuwe Humphrey, een nieuwe Marco, een nieuwe Gerald, een nieuwe Ibrahim.  Maar dan zijn het misschien Tim, Faruk, Jelle of Leroy die hun droom zien uitkomen.

Beste mensen, blauw-witte leeuwen,

Volgend jaar bestaat FC Utrecht 50 jaar. U weet: succes heeft vele vaders. We staan nu bij één van die vaders. Een vitale vent van 100 jaar oud … Feliciteer deze mooie vereniging. En wie verjaart, krijgt wat moois … Zeker als je 100 wordt… Het is mij een eer en een groot genoegen u, mede namens sportwethouder Maarten van Ooijen, te mogen mededelen dat het gemeentebestuur heeft besloten USV Elinkwijk de Sportpenning van de stad Utrecht toe te kennen. Van harte gelukgewenst. Ik reik hem graag uit aan uw voorzitter, Rogier Schultz.