Burgemeester Uitreiking Sportpenningen aan Utrechtse wereldkampioenen dameshockey

Utrecht, stadskantoor, 28 september2018

Laurien, Malou, Josine, geliefden, familie, vrienden, welkom op de 20e verdieping van het stadskantoor van Utrecht. En misschien moet ik eerst melden dat wethouder Maarten van Ooijen en ik erg blij zijn met jullie komst. Helemaal sinds we hoorden dat ook jij zou komen, Josine. Als echte topsporter had je eigenlijk moeten trainen. Maar gelukkig kneep je trainer een oogje toe.

En laten we eerlijk zijn: het is echt de moeite waard om even stil te staan bij het WK Hockey 2018 en bij jullie als Utrechtse speelsters in het winnende elftal. Jullie maken deel uit van een ongelooflijke traditie die al vele tientallen jaren lang (je zou zelfs kunnen zeggen: al enkele generaties lang) het vrouwenhockey domineert. Iedereen kan het narekenen. Van alle EK's, WK's, Olympische toernooien, Champions Trophies en World Leagues heeft het Nederlandse team bijna de helft afgesloten als winnaar. Van de EK's en WK's ligt het percentage zelfs boven de 60 %.

En ook tijdens het WK in Londen had je soms het idee dat sommige tegenstanders inmiddels bijna niet meer tegen jullie durven te hockeyen. Jullie maakten indruk met 26 doelpunten in drie wedstrijden. Laurien, jij leverde als middenvelder een bijdrage van 2 goals. Malou, jij was weer goed voor de nodige assists.

In de kwart- en halve finale waren Engeland en Australië taaiere tegenstanders. Maar ook die gingen voor de bijl, mede door jouw doelpunt, Laurien, tegen Engeland en jouw heldenrol, Josine, bij de shootouts tegen Australië. In de finale tegen Ierland ging het weer wat makkelijker, maar toen produceerde jij, Malou, een doelpunt zoals je maar zelden ziet. Nog steeds te zien op YouTube. Wat een schot.

Met Kampong in de stad en SCHC in de buurt (‘toevallig’ op dit moment allebei hoog geklasseerd in de hoofdklasse) is Utrecht een vitaal onderdeel van de Nederlandse hockeytraditie. Ook de Utrechtse bijdrage tot de overwinning in Londen mag gezien worden. Dat is de reden dat ik jullie, namens het gemeentebestuur, graag de Sportpenning van de Stad Utrecht uitreik.

Met daarin gegraveerd voor jou, Josine, de tekst 'WK 2018 - Eén brok Utrechtse onverzettelijkheid'. Voor jou, Malou, 'WK 2018 - Motor van Kampong I draait op volle toeren'. Laurien, jij kreeg de sportpenning eerder, namelijk na het WK Zaalhockey in 2015. Als het goed is, stond daar als tekst op 'Utrechts talent in het hechtste wereldteam.' Volgens mij was dat ook in Londen van toepassing. Daarom ook voor jou een (ander) geschenk. Een zeefdruk van een afbeelding van de Domtoren (van Lucas van Hapert).

Van harte gefeliciteerd, alledrie, met jullie topprestatie daar in Londen. En we houden jullie natuurlijk in de gaten op het volgende toernooi: de laatste World Trophy in China in november. En meiden, weet dat jullie voor velen - jong en oud - in stad en ver daarbuiten tot de verbeelding spreken. Houd dat vol.