Burgemeester Welkom consuls Oorlogsgravenstichting

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, stadskantoor, 21 september 2017

Welkom, dames en heren consuls, echtgenotes en echtgenoten, in Utrecht, in ons stadskantoor, ik hoop dat uw reis naar Utrecht voorspoedig is geweest.

Als het weer een beetje meezit, heeft u hier boven in het stadskantoor uitzicht over de hele provincie die u vandaag gaat doorkruisen van Rhenen tot Soestdijk. U ziet daar in de verte de golvende lijn van de Heuvelrug, dat is uw bestemming van vandaag.

Ik denk, dames en heren, dat als u in het hart zou kijken van onze eigen consul Oorlogsgraven, Ad Schippers, dat hij het wel een beetje jammer vindt dat u niet hier in de stad blijft om een aantal van de 126 oorlogsgraven in de stad te gaan bezoeken. Maar hij begrijpt ook wel uw voorkeur voor het ereveld op de Grebbeberg, waar de strijd tegen de Duitsers zich in mei 1940 toespitste. En voor paleis Soestdijk, waar zo lang koningin Juliana en prins Bernhard hebben gewoond, van wie laatstgenoemde degene is geweest die ons bewust heeft gemaakt van het lot en de waarde van onze veteranen en van de mensen die in oorlogen hun leven gaven. En daarmee heeft bijgedragen tot het brede draagvlak in de samenleving voor het goede onderhoud van onze oorlogsgraven.

Ik wens u een heel fijne dag in onze mooie provincie.