Burgemeester Welkom 'Cycling Dutchman' Rick Creemers

Utrecht, stadhuis, 2 september 2017

Welkom terug in Utrecht, Rick. Mevrouw Creemers, familie en vrienden, welkom in het stadhuis.

Een verloren zoon is in Utrecht teruggekeerd. Niet echt verloren natuurlijk, want de afgelopen twee jaar hebben we via internet vrij precies kunnen volgen waar je je bevond, wat je meemaakte en hoe je er aan toe was. De verhalen op internet en de prachtige foto's getuigen van de prestatie die je hebt geleverd.

Misschien mag ik je het even op de man af vragen: hoeveel kilometer heb je gefietst? In hoeveel landen ben je geweest? Hoeveel bergen ben je op- en afgereden? Hoeveel lekke banden heb je gehad? Hoeveel beren ben je tegengekomen? Alleen al de cijfers van je tocht, Rick, vertellen boekdelen.

Heel af en toe moest ik aan het Bommelverhaal van Marten Toonder denken dat 'De wilde wagen' heet. Dat verhaal gaat over de spannende vakantieverhalen waarmee mensen vaak van hun vakantie thuiskomen. Verhalen die heerlijk zijn om te vertellen. Maar op het moment zelf lang niet altijd leuk om mee te maken. Jij liet je volgers eerlijk delen in de hoogte- EN de dieptepunten. En bewees, vanaf je eerste echte tegenslag (voedselvergiftiging in Sarajevo), dat je tegelijk een doorzetter bent en in staat bent je aan te passen aan de omstandigheden.

Conclusie van Marten Toonders verhaal is overigens, dat het moeilijkste van zo’n reis niet de ontberingen zijn, maar het feit dat je jezelf tegenkomt. Probeer me wat dat betreft ook voor te stellen hoe het is om na twee jaar terug te keren. In een land dat zelf ook veranderd is.

Een huis te moeten zoeken (in plaats van een plek om je tent één nacht neer te zetten). En niet te vergeten een inkomstenbron. Want je spaargeld is, naar ik aanneem, schoon op. Ook dat is, denk ik, even wennen.

Maar gelukkig beschikt de Rick Creemers die is teruggekeerd van zijn fietstocht over de wereld, ook over iets waarover hij op 1 september 2015 nog niet beschikte: een unieke ervaring. Een ervaring die kan dienen, Rick, als inspiratiebron voor jezelf. Maar waar je ook anderen iets mee kan leren en kan inspireren. Anderen, die, net als jij, maar op hun eigen manier, hun dromen najagen en de wereld een stukje beter willen maken.

Namens de gemeente Utrecht spreek ik mijn diepe bewondering uit, zowel voor jouw prestatie, Rick, als voor die van je fiets, twee jaar lang je steun en toeverlaat. Ik wens je een feestelijk weerzien hier in Utrecht met je familie en vrienden en heel veel succes met je plannen voor de toekomst.