Burgemeester Welkom iftarmaaltijd moskee Sayidina Ibrahim

Moskee Sayidina Ibrahim, 15 mei 2019

Beste mensen,

Dank voor uw uitnodiging om bij deze iftar aanwezig te mogen zijn. Dank ook, meneer Karim Enahachi, voor de aardige ontvangst. In de eerste plaats voor de gezelligheid. Goed dat u zoveel Utrechters en Utrechtse organisaties heeft uitgenodigd. En velen zijn ook hier. Gezellig, samen aan tafel, met iets te eten, voor een goed gesprek. Het thema van deze iftarmaaltijd geeft daar in de tweede plaats alle aanleiding toe: ‘Verbinden én samenleven’. In die volgorde. Want om samen vreedzaam te kunnen leven, moet je elkaar vinden.

Ook al wonen we in verschillende wijken… Hebben we soms andere levensovertuigingen… Zijn we het niet altijd met elkaar eens… Juist dan gaat het erom elkaar te vinden, waar we iets delen.  Verbinden, dat vinden we ook in Utrecht soms moeilijk. Want: 350.000 Utrechters zijn 350.000 verschillende mensen. Mooi, zo’n diverse stad. Maar soms geeft dat problemen. Gelukkig zijn er mooie voorbeelden waar het ons wel lukt: samen leven. Elkaar vinden. Kunnen verbinden.

Soms liggen die mooie voorbeelden letterlijk op straat. In dit geval na 18 maart op het 24 Oktoberplein, tijdens de stille tocht op 22 maart. Samen verdrietig zijn, herdenken, elkaar steunen. Niet tegenover, maar naast elkaar staan… De gezamenlijke spandoekenactie van de Sayidina Ibrahim moskee en de FC Utrecht supporters was overal te zien. Het werd het beeld van de stille tocht. Twee verschillende groepen stonden op die avond als één vrouw en man op voor Utrecht. Onvergetelijke beelden. Een prachtig voorbeeld van hoe we in een stad verbinden en samenleven. De spontane spandoekenactie werd - terecht - genomineerd voor de Utrechtse Tolerantieprijs. De Emigratie Generatie, een ander mooi initiatief, won deze prijs.

Dit alles doet allemaal niets af aan uw groots gebaar. Want u liet die avond samen iets moois zien. Iets dat wij nooit zullen vergeten… Weet zeker dat u vanavond, hier, er een mooi vervolg aan geeft. Een gezamenlijke maaltijd, met een goed gesprek over wat waardevol is in ons leven: verbinden en samenleven. Het goed hebben, met elkaar. Dank u wel.