Burgemeester Welkom leden gemeenteraad en college Almere

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, Stadskantoor, 14 september 2018

Beste mensen, collega’s, leden van de gemeenteraad van Almere en Utrecht en beste wethouders,

Franc (Weerwind), dank voor je aardige openingswoorden. Welkom in Utrecht. Welkom op de 21e etage van ons Stadskantoor. Wat een goed gebruik van de gemeenteraad van Almere om jaarlijks met z’n allen - in een bus neem ik aan - op studiereis te gaan. En, mag ik dat zeggen, ik heb wel wat met Almere. Was en ben er vaak op bezoek, heb er gelogeerd tijdens een VNG congres en had - als Utrecht mij niet had voorgedragen - best burgemeester van Almere willen worden...

Hopelijk hebben jullie al kunnen genieten van het uitzicht. Amsterdam. Gooi- en Vechtstreek. Hilversum. Jullie waren er gisteren nog begrijp ik… En bij helder weer kun je Almere zien liggen. Eigenlijk liggen Almere en Utrecht best dicht bij elkaar… Het zijn twee zich razendsnel ontwikkelende steden. Ik verwelkomde gisteren onze 350.000e inwoner, een jochie (Sebastiaan). Gemeenten met een gemêleerde gemeenteraad. Werkend aan grote opgaven. Ambities omzetten in zichtbare resultaten. Ook hier: veel raakvlakken tussen Almere en Utrecht: een grote woningbouwopgave. Bereikbaar blijven. Aantrekkelijk zijn voor werkgevers en werknemers. Volop banen. Vandaag en morgen.

Natuurlijk zijn er ook verschillen. Utrecht: eeuwenoud, in het hart van Nederland. Almere: 42 jaar jong, beneden de zeespiegel. Soms concurrenten misschien. Twee grote steden die bruisen van de ambitie. Maar: soms zijn onze opgaven zo groot, zo regio-overstijgend, zo complex dat we elkaar juist moeten versterken. Want: Almere en Utrecht liggen in een belangrijke economische regio. Die moet concurreren met andere Europese regio’s. Dat betekent voor ons: samen optrekken. Samen werken. Elkaar versterken. Elkaar inspireren. Dat begint met: elkaar een kijkje in de keuken gunnen. Van elkaar leren. Daarom zijn jullie hier vandaag. Daarom is ook de Utrechtse raad hier vertegenwoordigd. Een leerzame dag samen. Zo meteen vertelt professor Manshanden over de regionaal-economische opgaven. Jullie gaan met elkaar in gesprek.

Maar daarna is het toch echt tijd om naar buiten te gaan. Een vol programma. Te beginnen in de Merwedekanaalzone. 6- tot 10.000 woningen op een klein stukje Utrecht: gezond, groen en goed wonen gaan hand in hand. Met betrokken bewoners. Dat zie je ook in Almere. Ook daar: veel ruimte voor ideeën en initiatieven van bewoners. Samen werken aan het Almere en het Utrecht van de toekomst.

Daarna gaan jullie naar het stationsgebied en Hoog Catharijne. Stationsgebied als ontmoetingsplek. Voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen. Goede bereikbaarheid is een grote opgave. Het Nederlandse wegen- en spoorwegennet slibt dicht. Belangrijk om samen te werken met de rijksoverheid in Den Haag. Maar ook belangrijk om in de regio samen te zoeken naar oplossingen. Zodat we snel en veilig van A naar B kunnen reizen. Voorbeeld: bewonersinitiatief voor treinverbinding Almere-Huizen-Utrecht. Van A naar U dus…

Ten slotte gaan jullie op bezoek bij ROC Midden-Nederland. Hier worden jongeren klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Aansluiting en opleiding op de arbeidsmarkt is een enorme uitdaging. Want: de arbeidsmarkt verandert razendsnel. Banen verdwijnen door technologische ontwikkelingen. Maar: techniek, ICT en robots scheppen ook nieuwe banen. Nieuwe apps ontwikkelen. Zonnepanelen installeren. Robots repareren. Werk aan de winkel in Almere en Utrecht. Een paar cijfers: Utrecht: 21% is jonger dan 19 jaar. In Almere is 1 op de 5 zelfs jonger dan 15. Veel jongeren dus. Goed nieuws. Onze vaklui en professionals van morgen. Goed en toekomstgericht onderwijs is daarom speerpunt in Almere en Utrecht. Staat prominent in beide coalitieakkoorden (we hebben een speciale wethouder mbo).

Genoeg te bespreken. Genoeg te zien. Genoeg te delen. En ja… ‘Het kan in Almere’. Maar vandaag gaan jullie het beleven, in Utrecht… Ik wens jullie allemaal een plezierige, inspirerende en leerzame dag toe. En - wat ze buiten ook zeggen - geweldig dat jullie je inzetten voor de publieke zaak en voor de lokale democratie.

Uw mening