Burgemeester Young Entrepreneurs Event Juridische Studenten Vereniging Utrecht

Toespraak burgemeester Jan van Zanen

Utrecht, TivoliVredenburg, 19 februari 2018

Geachte aanwezigen, dank meneer Kelder voor uw vriendelijke aankondiging.
JSVU: van harte gefeliciteerd… Ik ben verguld ter gelegenheid van uw gouden jubileum vanavond iets te mogen zeggen. 

In de eerste plaats als burgemeester, als burgemeester kun je alleen maar blij zijn. Met een universiteit van naam en faam binnen je gemeentegrenzen. En bij zo’n universiteit hoort een juridische faculteit... al sinds het begin in 1636.

En natuurlijk de Juridische Studenten Vereniging te Utrecht. Niet de oudste vereniging. Maar wel een van grootste van Utrecht. Voorts is het aardig als jurist onder u te zijn. Na het gymnasium overwoog ik 3 studierichtingen. Duits, journalistiek en geschiedenis. Het werd…rechten. Nooit spijt van gehad. Het voelt hier dus vertrouwd. Tenslotte gaat deze avond over startups en ondernemen. Alweer een reden waarom het goed is hier te zijn. Afkomstig uit een ondernemersfamilie weet ik me aan het thema verwant. Al zult u begrijpen: ik ben het zwarte schaap van de familie.

Een rechtenstudie en een eigen bedrijf. Het is misschien geen logische combinatie. Althans vroeger niet. Want dan ging je rechten studeren. En koos je een richting: Strafrecht. Staatsrecht. Notarieel recht. En dan werd je bijna automatisch advocaat, rechter of notaris. Of burgemeester. Of – zoals u, meneer Kelder – dagvoorzitter…

Natuurlijk hebben we specialisten hard nodig. Ik noemde ze (advocaten, notarissen). Maar: de arbeidsmarkt verandert snel. De arbeidsmarkt stelt andere eisen. De arbeidsmarkt zoekt mensen die multi-inzetbaar zijn. Mensen die op ten minste drie borden tegelijk kunnen schaken. Kennis van recht is vaak geen eerste vereiste meer. Maar een van je vele competenties. Bijvoorbeeld: een internetondernemer die dankzij een rechtenstudie precies of min of meer weet hoe de Privacywet werkt. Dan heb je een voorsprong op de rest. Of: een eigenaar van een reclamebureau die dankzij een rechtenstudie bijna alle ins and outs van het portretrecht kent. En dan, beste leden van JSVU, geachte aanwezigen, is een rechtenstudie en een eigen bedrijf wel een logische combinatie. Het is de toekomst. Beste studenten: misschien ook jullie toekomst.
 
Kortom: dit thema is een goede keuze van JSVU. Het staat voor mij symbool voor wat JSVU is. Een toekomstgerichte studievereniging. Met een rijk verleden. 50 jaar geleden begonnen op een 'donker' kamertje aan de Nieuwegracht. Een rebelse en linkse vereniging die het onderwijs kritisch volgde.

Nu, in 2018, is JSVU een actieve en onafhankelijke departementsvereniging. Sinds vorig jaar gevestigd op het Domplein. Bij de Domtoren. Tegenover het Academiegebouw. Midden in de stad (zonder donkere kamertjes neem ik aan). Tussen de studenten. Een vereniging voor iedereen. Een vereniging waar je terecht kan voor: boeken, uittreksels, studiematerialen, leuke activiteiten, nuttige activiteiten. Zonder haar belangrijkste taak te vergeten: opkomen voor de belangen van de Utrechtse rechtenstudent. Al 50 jaar. U zorgt er mede voor dat de studententijd voor zo veel mogelijk juristen in spe een onbezorgde tijd is. Studenten hebben later goede herinneringen aan hun tijd in Utrecht. Mede dankzij de JSVU…

Als ze advocaat zijn. Of notaris. En/of ondernemer. En anders dagvoorzitter. Of wie weet burgemeester.

Geachte aanwezigen,

Vanavond bent u pas op de helft. U heeft al veel mooie verhalen gehoord. Dat belooft veel voor na de pauze...

Ik wens u allen een gezellige en inspirerende avond toe en wens de JSVU een mooi vervolg van dit gouden jubileumjaar. Alle goeds voor de toekomst. Op naar de 100 jaar, dan kom ik in ieder geval.

Uw mening