College van B en W Brieven aan de wijk Noordwest over corona

Brief aan ouderen in Noordwest - 2 oktober 2020

Op vrijdag 2 oktober 2020 is het Nationale Ouderendag. In het kader daarvan krijgen ouderen een verrassingspakket bezorgd door Oog voor Utrecht en andere organisaties in Noordwest. In het pakketje zit ook de onderstaande brief van wijkwethouder Klaas Verschuure.

'Geachte heer, mevrouw,

Op vrijdag 2 oktober 2020 is het Nationale Ouderendag. Op deze dag willen we in heel Nederland onze ouderen in het zonnetje zetten. U ontvangt bij deze brief een mooie tas met verrassingen, een prachtig initiatief van Stichting Oog voor Utrecht en andere organisaties uit de wijk Noordwest.

Al sinds maart van dit jaar staan Utrechters om onze oudere en kwetsbare stadgenoten heen. Door onze dagelijkse routines aan te passen, hopen wij ouderen en kwetsbare mensen te behoeden voor het coronavirus. Zo houden wij 1,5 meter afstand van elkaar. Enkel en alleen omdat wij elkaar en vooral onze ouderen en kwetsbare groepen willen beschermen.

Toch verspreidt het coronavirus zich weer snel, zoals de minister-president dat afgelopen maandag bekend heeft gemaakt. Helaas moeten we met z’n allen opnieuw onze vrijheden beperken, zodat we ze niet hoeven in te leveren. Ik kan me heel goed voorstellen dat het u zorgen baart. Misschien kampt u zelf met een verzwakte gezondheid of heeft u familie, vrienden of buren die het moeilijk hebben in deze corona-tijd.

Daarom wil ik benadrukken dat de gemeente Utrecht er alles aan doet, om iedereen in onze stad te wijzen op de corona-gedragsregels. Mede namens uw mede-inwoners van de wijk Noordwest en de gemeente Utrecht wil ik u nogmaals een hart onder de riem steken. We doen met z’n allen ons uiterste best om samen corona onder controle te krijgen. Ik hoop van harte dat we volgend jaar de Nationale Ouderendag weer kunnen vieren zoals we dat het liefst doen: gezellig bij elkaar en met elkaar.

Tot die tijd wens ik u alle moed toe en… Houd vol!'

Brief aan ouderen in Noordwest - 4 mei 2020

De stichting ‘Oog voor Utrecht – Aandacht voor ouderen’ verspreidt op Bevrijdingsdag 2020 een pakket speciaal voor ouderen in de wijk Noordwest. In het pakket zit ook een brief van wijkwethouder Klaas Verschuure. De tekst daarvan leest u hieronder.

'Geachte heer, mevrouw,

Op 4 mei herdenken we de gevallenen. Op 5 mei vieren we 75 jaar vrijheid. U heeft misschien zelf de oorlog bewust meegemaakt, of kent de verhalen uit die tijd van vrienden of familie. In de periode na de oorlog was het uw generatie die ons land en onze stad weer opbouwde. Daar zijn wij u nog altijd heel erg dankbaar voor.

Deze tijden van het coronavirus doen ons nog méér beseffen hoe waardevol u en uw generatiegenoten voor ons zijn. Met de corona-maatregelen willen wij oudere en kwetsbare inwoners beschermen. Misschien maakt u zich zorgen over uw eigen gezondheid of die van anderen. Misschien voelt u zich in uw eigen huis eenzaam of afgezonderd. Gelukkig is een van de corona-maatregelen recent aangepast: sinds 29 april jl. kunnen zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder door 1 of 2 vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.

Graag wil ik u met deze brief op het hart drukken: Utrecht is u niet vergeten; de inwoners van onze stad staan om u heen! Als klein teken van grote dank en waardering ontvangt u dit pakket van ‘Oog voor Utrecht’, mede namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht en al onze medewerkers.

Van harte wens ik u sterkte, moed en bovenal goede gezondheid toe.'

Brief aan de wijk Noordwest over corona - 27 maart 2020

Beste mensen,

Opeens zijn we met z’n allen in een heel slechte film beland: Corona. Buren blijven binnen. Stille straten. Een wijkwandeling wordt een ontwijk-wandeling: u weet wel, vanwege die anderhalve meter…

Niet iedereen is besmet met het coronavirus, maar we zijn er allemaal wél door getroffen. In de eerste dagen moesten we er behoorlijk aan wennen. De kinderen kunnen niet naar school of naar het kinderdagverblijf, we zijn massaal thuis gaan werken. Horecazaken zijn gesloten, evenementen afgelast. Moskeeën en kerken zijn gesloten of passen hun bijeenkomsten aan. Verpleegkundigen zien zich gesteld voor een gigantische taak. En dat allemaal vanwege het coronavirus. Hoe onwerkelijk.

Buren zorgen voor buren

Maar Utrechters gaan niet bij de pakken neerzitten, zeker niet in Zuilen, Ondiep of Pijlsweerd. Daar kwamen gelukkig al snel positieve acties op gang. Zo werd bijvoorbeeld ‘Coronahulp Zuilen’ opgericht. Buurtgenoten kunnen zich aanmelden als ze hulp nodig hebben of hulp kunnen bieden. Een mooi initiatief dat via Facebook en flyers al snel grote bekendheid heeft gekregen.
In Ondiep moest The Food Club sluiten. Maar ze stroopten de mouwen op en stelden voedselpakketten samen voor ouderen in de wijk. Dat deden ze samen met Stichting Eet met je Hart en andere ondernemers op de Amsterdamsestraatweg. Heel gaaf plan! Evenals de actie van Wesley en Rodney Sneijder uit Ondiep die vele kratten groenten aan de voedselbank hebben gedoneerd. Of de mooie berichten uit Pijlsweerd waar jongeren dagelijks de hondjes uitlaten voor hun oudere buren of boodschappen voor hen doen.
Zo zijn er nog talloze voorbeelden te vinden, waarbij buren zorgen voor buren.

Bedankt!

Terwijl ik dit schrijf, weet ik dat de situatie misschien al weer helemaal anders is, op het moment dat u dit leest. Want in deze corona-tijd, verandert de situatie per dag. De afgelopen tijd heb ik gelukkig met een aantal bewoners, ondernemers en vrijwilligers in de wijk kunnen bellen. Het is goed om te horen dat iedereen er het beste van wil maken.

Ik wil iedereen in Noordwest heel erg bedanken voor jullie inzet voor de wijk en haar bewoners. Iedereen heel veel succes en sterkte toegewenst in de komende tijd.

En tot slot toch nog iets over die inmiddels beroemde “anderhalve meter”.
Laten we nu afstand houden, om elkaar straks niet te verliezen!

Met vriendelijke groet,

Klaas Verschuure