Oud-burgemeester Jan van Zanen Uitreiking Maartenspenning aan Theo van Wijk

Domplein, 29 juni 2020

Beste Theo,

Wat leuk om jou ‘zomaar’ even tegen te komen een dag voor mijn afscheid van Utrecht. En eigenlijk is dan in zekere zin de welbekende cirkel weer rond. Want tijdens mijn installatie als burgemeester in 2014 kondigde ik al met groot genoegen de opening van de Schatkamer onder het Domplein aan.

Voor jou was dat toen een mijlpaal in iets wat we gerust jouw levenswerk kunnen noemen: het aanraakbaar, toegankelijk en beleefbaar maken van de 2000 jaar oude geschiedenis die zich hier onder het Domplein bevindt. Dat begon allemaal in 1990 toen jij in de Muziekschool aan het Domplein 4 een putdeksel opende op de binnenplaats, afdaalde in een donker gat en daar ineens oog in oog stond met een 2000 jaar oude muur. Een ‘historische sensatie’ zo omschreef je dit.

Velen zijn daarna op jouw verzoek, soms met lichte dwang, dat trappetje afgedaald, om hen kennis te laten maken met jouw toekomstdroom. Een droom die resulteerde in één van Utrechts grootste attracties. De ontwikkeling hiervan was soms een weerbarstig proces, maar dankzij jouw doorzettingsvermogen lukte het stapje voor stapje om steeds weer iets verder te graven of te wroeten in de 2000 jaar oude geschiedenis van de stad. Het Domplein heeft een enorme metamorfose ondergaan en lijkt klaar, maar jouw zoektocht gaat nog steeds door, want er zijn nog een aantal plekken die volgens jou ontsloten dienen te worden.

Ik zou nog veel meer kunnen zeggen over alles wat je de afgelopen dertig jaar voor de stad gedaan hebt, maar ik hou het er voor nu bij dat ik hier enorm veel waardering heb. Wil die waardering ook onderstrepen, want vanwege jouw bijzondere verdiensten voor de stad mag ik je met genoegen bekendmaken dat het gemeentebestuur van Utrecht heeft besloten jou de Maartenspenning toe te kennen. Van harte gefeliciteerd.