College van B en W Al doende leren

Samen leren en werken aan de stad

In Utrecht werken initiatiefnemers en ambtenaren aan nieuwe vormen van samenwerking. We willen graag leren hoe dit beter kan. Dit gebeurt in het leertraject 'Samen leren en werken aan de stad'.

Initiatiefnemers en ambtenaren hebben in het leertraject voor het eerst hun samenwerking op grote schaal onderzocht. Uit het leertraject zijn 6 aanbevelingen (opbrengsten) gekomen:

De opbrengsten

  1. Het goede gesprek aangaan: ga voor een goede samenwerking het gesprek met elkaar aan. Bespreek uitgangspunten en verwachtingen en houd de samenwerking regelmatig tegen het licht.
  2. We gaan door met de training en ontwikkeling van ambtenaren.
  3. We werken toe naar een aanspreekpunt voor de initiatiefnemer.
  4. We werken aan een tafel ‘De ontknoping’ waar snel knopen doorgehakt worden. Zodat duidelijk is wat initiatiefnemers wel en niet van de gemeente kunnen verwachten.
  5. We stimuleren dat een ambtenaar voor een initiatiefnemer zoekt naar ruimte binnen de bestaande regels.
  6. We gaan in gesprek met de gemeentelijke organisatie, de raad, college en stad over waarom, wanneer en hoe we als lokale overheid maatschappelijke waarde meewegen bij het ondersteunen van initiatieven.

Met deze 6 aanbevelingen gaan we verder. De uitkomsten van het leertraject leest u in het rapport 'Samen leren en werken aan de stad' (pdf, 9,6 MB).

 

In de video hieronder vertelt de projectleider meer over het leertraject: