Bestuur en organisatie Coronavirus

Het Ministerie van Volksgezondheid, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Regio Utrecht houden de situatie rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten. Ze werken samen om de gezondheid in de regio Utrecht te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De gemeente Utrecht staat in nauw contact met de GGD Regio Utrecht en volgt de richtlijnen en informatie van het RIVM en de GGD Regio Utrecht.

Aanpassingen dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beperkt beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen.

Vind elkaar en help elkaar

Er ontstaan mooie initiatieven in de stad om elkaar te helpen. Wilt u ook hulp bieden? Hebt u zelf hulp nodig? Bent u op zoek naar tips om de tijd goed door te komen?


Laatste nieuws

Update 31-3: coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april 2020

De maatregelen van de rijksoverheid tegen het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april 2020. De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Dit betekent onder meer:

 • sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht
 • scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie
 • het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht
 • in de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is
 • blijf dus zoveel mogelijk thuis, houd u aan de regels, houd anderhalve meter afstand en vermijd groepen

Bekijk het nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 27-3: noodverordening en maatregelen

Er is een herziene noodverordening ingesteld. Daardoor kunnen de toezichthouders van de gemeente controleren of iedereen zich aan de regels houdt

Lees de noodverordening en bekijk de maatregelen


Update 27-3: gevolgen coronavirus voor de stad

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de stad Utrecht? Veel is stil komen te liggen of gaat niet door, met alle gevolgen van dien. De gemeente probeert getroffen Utrechters zoveel mogelijk te helpen, onder andere financieel. Vandaag stuurden we een brief aan de gemeenteraad met onder andere acties die wij nemen samen met partners in de stad en besluiten die wij hebben genomen om de gevolgen van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken voor de stad Utrecht, haar inwoners, instellingen en ondernemers.

Lees de raadsbrief 'Gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht'


Update 24-3: nieuwe regels voor markten en videoboodschap

Markten

Bekijk de regels voor bezoekers van markten

Bekijk de regels voor marktondernemers

Videoboodschap

Gelukkig houden een heleboel mensen zich aan de dringende adviezen rondom het coronavirus, maar nog niet iedereen. We hebben iedereen nodig om de verspreiding van het virus te stoppen. Daarom doen we een beroep op u: blijf zoveel mogelijk thuis en houd afstand! Voor uw eigen gezondheid en voor die van de ander. Let op uzelf, en pas op elkaar.
Bekijk de videoboodschap met o.a. Jan van Zanen en Claudia de Breij en Gerard Ekdom


Update 23-3: rijksoverheid scherpt coronamaatregelen aan

Vandaag heeft de rijksoverheid de coronamaatregelen aangescherpt.
Dat betekent onder meer het volgende.

 • Alle evenementen en bijeenkomsten (ongeacht het aantal deelnemers) zijn afgelast tot 1 juni 2020.
 • Groepen van 3 of meer mensen buiten mag niet, tenzij de mensen uit hetzelfde gezin komen. Dit geldt niet voor jonge kinderen die buiten spelen.
 • Er mogen maximaal 3 mensen thuis op bezoek komen, die dan onderling 1,5 meter afstand moeten houden.
 • Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Ze mogen alleen naar buiten om
  • boodschappen te doen,
  • naar het werk in een vitale sector te gaan
  • of voor anderen te zorgen.
 • Een frisse neus halen kan, maar niet in een groep.
 • Buiten, in winkels en in het openbaar vervoer moeten mensen minimaal op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
 • Kappers en nagelstudio’s sluiten tot 6 april.
 • De burgemeester heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels. Bijvoorbeeld door een boete op te leggen.
 • Als een persoon in het gezin koorts heeft, moet het hele gezin binnen blijven.

Bekijk de uitgebreide informatie en uitleg op de website van de rijksoverheid


Update 22-3: houd minimaal 1,5 meter afstand

Als gemeente roepen we onze inwoners nogmaals om zich te houden aan de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Mensen die neusverkouden zijn, die hoesten of koorts hebben, moeten thuis blijven. Mensen die niet ziek zijn mogen naar buiten, maar het is wel heel belangrijk dat iedereen zich dan aan de regels houdt. Dus niet in te grote groepen, elkaar niet aanraken en minimaal 1, 5 meter afstand houden.
Lees meer over de maatregelen voor inwoners


Update 20-3: maatregelen voor inwoners en ondernemers, geen bezoek verpleegtehuizen

Het kabinet heeft aangekondigd dat verpleegtehuizen en woonvoorzieningen worden gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dit om de bewoners en het verplegend personeel beter te kunnen beschermen.

Lees meer over de maatregelen

We hebben op een rij gezet wat de actuele situatie in Utrecht is rond het coronavirus en de maatregelen die wij als gemeente nemen voor inwoners en ondernemers om gevolgen aan te pakken.

Lees de raadsbrief


Update 17-3: nieuwe economische maatregelen kabinet

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Lees meer op de pagina ondernemers en coronavirus


Update 16-3: dienstverlening blijft beperkt beschikbaar en geen raadsvergaderingen

Geen raadsvergaderingen

Geplande vergaderingen en bijeenkomsten gaan niet door tot en met 7 april. Geen raadsvergaderingen, geen commissievergaderingen, geen informatiebijeenkomsten op 19 en 26 maart en op 2 en 7 april. Noodzakelijke besluiten worden uiteraard genomen, het democratisch proces gaat digitaal door. Meer informatie volgt zo snel mogelijk. 

Dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beperkt beschikbaar. Het stadskantoor en het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn open. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen. We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Lees meer over onze aangepaste dienstverlening

16-3: Lees de raadsbrief Nieuwe maatregelen bestrijding coronavirus

16-3: Lees de Noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht: ‘Beperking bijeenkomsten ter voorkoming van het virus COVID – 19‘


Update 15-3: nieuwe maatregelen

Er zijn aanvullende maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden voor het hele land en zijn geldig tot en met 6 april.
Bekijk de belangrijkste maatregelen


12-3: Reactie burgemeester Jan van Zanen op coronamaatregelen


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Uw mening