Bestuur en organisatie Coronavirus


Testen

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

Vaccineren

Lees meer over het vaccineren.


Laatste nieuws

Update 6-5: Livemuziek in vaccinatielocatie Jaarbeurs

Prik, pleister... muziek! De XL vaccinatielocatie in de Jaarbeurs wordt sinds 5 mei een aantal keer per week opgevrolijkt door optredens van Utrechtse muziekensembles. Dit initiatief komt uit het Utrechts Muziekoverleg, waarin de Utrechtse muzieksector verenigd is.
Lees meer over muziek in de vaccinatielocatie
Lees meer over vaccinatie in de Jaarbeurs


Update 30-4: hulp voor evenementen

Utrechtse evenementenbedrijven krijgen hulp van de gemeente bij het opstarten na de lockdown. Er komen 2 subsidies. De eerste subsidie is voor culturele evenementen die normaal georganiseerd zouden worden zonder subsidie. De tweede subsidie is voor evenementen die cultuur niet als thema hebben, maar waarin wel culturele activiteiten zitten. Voor de 2 subsidies trekt de gemeente een half miljoen euro uit.

Lees het nieuwsbericht Utrecht compenseert extra coronakosten van evenementensector


Update 28 april | Kies je moment

Vanaf vandaag mogen de buitenterrassen weer open tussen 12.00 uur en 18.00 uur. En alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Geef elkaar de ruimte. Kijk op www.ontdek-utrecht.nl/ voor tips, of kijk op de Druktemonitor Utrecht om te zien waar het druk is of wat rustige plekken in de stad zijn. Alleen samen houden we corona onder controle.

Bekijk het actuele overzicht van de maatregelen op de website van de rijksoverheid


Update 21-4: Winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Op 28 april wordt de eerste voorzichtige stap gezet in het openingsplan.
Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren zodra dit kan.  

Op 28 april worden onder meer de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

  • Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
  • Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
  • Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.
  • Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op de markt mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen worden verkocht.
  • Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen.

Op 3 mei horen we of de tweede stap in het openingsplan kan worden gezet. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid


Update 16-4: Vaccineren in de avonduren

GGD Regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf 21 april van 08.00 uur tot 23.45 uur vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Nu prikt GGDrU van 8.00 tot 20.00 uur. De ruimere openingstijden zijn een proef.  GGDrU wil bekijken of zij deze openingstijden tijdens de massavaccinatie ook gaat inzetten. Mensen met een afspraak voor een vaccinatie hoeven niet aan de avondklok te houden. Dit komt omdat het om medische ingreep gaat.

Lees het hele bericht op de website van GGDrU


Update 15-4: Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

De activiteiten rond Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag vinden dit jaar weer vooral online en rondom huis plaats. Binnen de geldende coronamaatregelen wordt op passende manieren aandacht besteed aan deze belangrijke momenten.

Een overzicht van online activiteiten voor Koningsdag wordt in samenwerking met Utrecht Marketing gepresenteerd op www.ontdek-utrecht.nl/koningsdag. Ook dodenherdenking en de herdenking van de bevrijding vinden dit jaar online en thuis plaats.

Lees het nieuwsbericht Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdigingsdag 2021 in Utrecht


Update 14-4: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

Er is een plan gemaakt om de samenleving stap voor stap te openen. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Op dit moment nemen de besmettingen met het coronavirus nog toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

De eerste stap in het openingsplan wordt op zijn vroegst gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden. Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer open voor alle kinderen. Voor het hoger onderwijs geldt dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Ook dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten. Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om de basisregels te volgen.

Lees de regels voor iedereen tegen verspreiding coronavirus op Rijksoverheid.nl
Lees het nieuwsbericht Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk op Rijksoverheid.nl


Update 14-4: Proef in Utrecht: Fieldlab Cafés

Deze week vindt van 14 april tot en met zaterdag 17 april 2021 een Fieldlab Cafés plaats in Utrecht. In de binnenstad doen 5 cafés mee: Hofman (Janskerkhof), de Beurs (Neude), Ubica (Stadhuisplein), VinVin (Predikherenstraat) en ’t Oude Pierement (Willemstraat).

De cafés die meedoen zijn van 12.00 uur tot 21.45 uur geopend. Helaas kunt u zich niet meer aanmelden. Alle tafels zijn volgeboekt. Reserveren aan de deur is niet mogelijk.

Deelnemers die een tafel hebben gereserveerd, moeten zich maximaal 48 uur en minimaal 24 uur voor het geplande cafébezoek laten testen op corona. Zij hebben hiervoor bij de reserveringsbevestiging een persoonlijke link ontvangen voor het maken van een testafspraak. Dit kan alleen bij de XL teststraat in de Jaarbeurs.

Lees meer over Fieldlab Cafés op www.fieldlabcafes.nl


Update 12-4: Vaccinatielocatie Jaarbeurs

Vanaf vandaag vindt het vaccineren in de Utrechtse Jaarbeurs plaats in hal 3 en 4 in plaats van de huidige hal 1. De ingang van de vaccinatielocatie is gelijk links bij hal 3 aan de Fentener van Vlissingenkade. Het aantal priklijnen is van 16 naar 21 gegaan. Zo kunnen we opschalen zodra er meer vaccins beschikbaar zijn. Verder kunnen we deze hal voor een langere periode gebruiken.

De Jaarbeurs is de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Inwoners die een uitnodiging ontvangen van het RIVM, kunnen hier op afspraak terecht voor een vaccinatie. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Lees meer over het vaccineren tegen het coronavirus


Update 9-4: Utrecht beter en sterker uit de crisis

Utrecht investeert in een gezonde en veerkrachtige stad met een breed pakket aan maatregelen om beter en sterker uit de coronacrisis te komen. Deze week heeft het college goedkeuring gegeven aan:

Stap voor stap werken we toe naar een toekomst waarin we weer voluit kunnen leven en werken. Dat doen we samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Bovenstaande maatregelen zijn daar onderdeel van. In de begroting voor 2021 hebben we afgesproken te investeren in:

1.    Sport, cultuur en evenementen in stad, wijk en buurt.
2.    Utrechters die het nu (financieel) moeilijk hebben.
3.    Begeleiding en omscholing van werkzoekenden.
4.    Projecten die de stad leefbaar maken. Deze projecten voeren we sneller uit om meer werkgelegenheid te creëren. 


Update 8-4: pilots evenementen met testbewijzen

Deze maand starten in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Ook Utrecht doet mee. Zo mogen TivoliVredenburg, het Spoorwegmuseum, de Stadsschouwburg, Holland Casino, EKKO, De Helling, verschillende horecazaken en nog een aantal Utrechtse ondernemingen in april tijdelijk weer gasten ontvangen.

Lees meer over evenementen met testbewijzen op Rijksoverheid.nl


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur