Bestuur en organisatie Coronavirus


Testen bij klachten

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

Maatregelen

Laatste nieuws


Update 3-12: burgemeester verlengt sluiting parken

Sinds woensdag 7 oktober is het verboden het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends te bezoeken. Dat heeft de voorzitter Veiligheidsregio Utrecht toen besloten. Per 1 december is de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) ingegaan. Hierdoor is de regionale noodverordening vervallen, op basis waarvan dit besluit was genomen. Burgemeester Peter den Oudsten heeft daarom besloten de sluiting van deze parken te verlengen tot en met 3 januari 2021. Dit besloot hij ook vanwege de komende feestdagen en de jaarwisseling.

Het besluit betekent dat u tot en met 3 januari 2021 tussen 22.00 uur en 6.00 uur niet in het Griftpark, Wilhelminapark en Park Lepelenburg mag zijn.

Lees het besluit van de burgemeester


Update 30-11: mondkapje verplicht per 1 december

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Het kabinet wil hiermee de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een mondkapje is onder andere verplicht:

 • in alle publieke binnenruimten zoals winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters, het stadskantoor, concertzalen en stationsgebouwen. Het mondkapje mag af als mensen een vaste zitplaats hebben. In het theater bijvoorbeeld, mag het mondkapje af zodra mensen in de zaal zitten.
 • in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel moeten een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, zolang iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
 • bij contactberoepen zoals de kapper, tijdens de rijles of bij de nagelstylist.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm, sjaal of bandana gelden niet als mondkapje.

De mondkapjesplicht geldt voor 3 maanden. Daarna is verlenging mogelijk. Is er geen medische noodzaak meer? Dan wordt de verplichting weer ingetrokken.

Lees meer over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) in werking. Deze landelijke wet geeft de coronamaatregelen een wettelijke basis. De mondkapjesplicht is ook geregeld in de wet. De regionale noodverordening is daarmee niet langer nodig en met ingang van 1 december 2020 ingetrokken.

Lees het besluit tot intrekking van de noodverordening

Lees het nieuwsbericht van de rijksoverheid


Update 20-11: noodsteun voor Utrechtse sportclubs

Gemeente Utrecht komt sportclubs tegemoet die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Veel sportclubs hebben te maken met het langdurig wegvallen van inkomsten, door het moeten staken van activiteiten of deze maar in beperkte mate door te laten gaan. Met deze steunmaatregelen kunnen de sportclubs doorgaan met hun (herziene) activiteiten. Zo wil Utrecht het sportaanbod in alle wijken zoveel mogelijk behouden.

Vraag deze noodsteun aan


Update 18-11: nieuwe noodverordening vanaf 18 november 2020

Vanaf 18 november 23.59 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Onder meer musea, theaters en zwembaden kunnen na een sluiting van 2 weken weer open. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. In de noodverordening staat meer informatie over onder andere:

 • de regels waaraan een samenkomst moet voldoen (o.a. niet meer dan 30 personen per ruimte)
 • verbod op groepsvorming van meer dan 4 personen in openbare plaatsen en in de buitenlucht
 • sluiting van eet- en drinkgelegenheden (voor afhaal gelden specifieke regels)
 • sluiting van detailhandel tussen 20.00 uur en 6.00 uur (geldt niet voor de levensmiddelenbranche)
 • verbod op de verkoop en het verstrekken van alcohol tussen 20.00 uur en 7.00 uur
 • het verbod om in openbare plaatsen tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol te drinken of bij u te hebben
 • beperkingen voor de sport, zoals het verbod om te sporten in teamverband met meer dan 4 personen
 • het verbod op evenementen

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en blijf thuis en laat u testen bij klachten. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.

Bekijk de noodverordening van 18 november


Update 6-11: uitzonderingen in noodverordening

Vanaf 6 november 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. In deze noodverordening staan uitzonderingen op de sluiting van bibliotheken en buurthuizen die op 4 november is afgekondigd.

 • Bibliotheken kunnen open blijven om boeken af te halen of voor georganiseerde, besloten huiswerkbegeleiding.
 • In buurthuizen mogen op afspraak activiteiten plaatsvinden die zijn gericht op individuele maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare groepen.

Bekijk de noodverordening van 6 november
Lees meer over de extra maatregelen die vanaf 4 november gelden


Update 4-11: nieuwe noodverordening vanaf 4 november

Vanaf 4 november 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Die gaat uit van het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staat meer informatie over extra maatregelen om het aantal besmettingen sneller te laten dalen.

Deze extra maatregelen komen bovenop de maatregelen van 14 oktober.

De extra maatregelen zijn o.a.:

 • Strengere regels voor groepen. De groep mag buiten niet groter zijn dan 2 mensen.
 • Mensen ouder dan 18 jaar mogen individueel sporten of in een groep van niet groter dan 2 personen. Wedstrijden en groepslessen mogen niet.
 • Openbare gelegenheden zoals bioscopen, theaters, musea, pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn dicht.

Bekijk de noodverordening van 4 november

Lees meer over de extra maatregelen die vanaf 4 november gelden

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en laat u testen bij klachten.


Update 3-11: tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Daarom heeft het kabinet besloten om voor de komende 2 weken bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio november beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid over de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown


Update 30-10: 3 miljoen noodsteun voor Utrechtse cultuur- en erfgoedsector

Utrecht trekt 3 miljoen euro uit om instellingen in de cultuur- en erfgoedsector te helpen die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Cultuur- en erfgoedinstellingen kunnen tot en met 22 november een subsidieaanvraag doen.

Lees meer over deze noodsteun


Update 29-10: iedere vrijdag op RTV Utrecht: Corona - vraag & antwoord

In dit wekelijkse programma gaat RTV Utrecht in gesprek met steeds een andere gast. Om antwoord te geven op uw vragen.
UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht om 17.35 uur. Vanaf 17.30 uur ook live op Facebook en Youtube. Hebt u vragen?

Kijk voor meer informatie op RTVUtrecht.nl


Update 23-10: regeling verruimen terrassen verlengd

Zodra het volgens de landelijke maatregelen weer kan en mag, kunnen horecabedrijven in Utrecht tot 1 april 2021 gebruik maken van tijdelijk verruimde terrassen. Daarmee verlengt Utrecht de periode voor tijdelijk verruimde terrassen.

Ondernemers die nu al gebruik maken van de regeling, hoeven niet opnieuw een aanvraag te doen. Er gelden wel een aantal extra voorwaarden. Het gaat om:

 • Sluitingstijd van het terras
 • Duurzaam verwarmen van het terras
 • In gesprek gaan met omwonenden als zij overlast van het terras ervaren.

Kijk voor de voorwaarden op www.utrecht.nl/tijdelijkterras


Update 14-10: nieuwe noodverordening vanaf 14 oktober 2020

Vanaf 14 oktober 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Die gaat uit van het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staat meer informatie over onder andere:

 • de regels waaraan een samenkomst moet voldoen (o.a. niet meer dan 30 personen per ruimte)
 • verbod op groepsvorming van meer dan 4 personen in openbare plaatsen en in de buitenlucht
 • sluiting van eet- en drinkgelegenheden (voor afhaal gelden specifieke regels)
 • sluiting van detailhandel tussen 20.00 uur en 6.00 uur (geldt niet voor de levensmiddelenbranche)
 • verbod op de verkoop en het verstrekken van alcohol tussen 20.00 uur en 7.00 uur
 • het verbod om in openbare plaatsen tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol te drinken of bij u te hebben
 • beperkingen voor de sport, zoals het verbod om te sporten in een groep van meer dan 4 personen
 • het verbod op evenementen

Lees meer over de maatregelen

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en laat u testen bij klachten.

Bekijk de noodverordening van 14 oktober


Update 13-10: gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft daarom besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. De maatregelen moeten leiden tot minder bijeenkomsten, minder reizen en minder contacten. De regels gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur. De regels gelden minstens 2 weken. Misschien nog langer.

Daarnaast heeft het kabinet een routekaart gemaakt met 4 risiconiveaus. Hiermee is voor iedereen duidelijk welke maatregelen op welk moment nodig zijn.

Lees meer over de strengere regels op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de strengere regels in eenvoudige taal

Bekijk de routekaart met de 4 risiconiveaus


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur