Bestuur en organisatie Coronavirus

De gemeente Utrecht volgt de richtlijnen en informatie van het RIVM en de GGD Regio Utrecht.

Bekijk het laatste nieuws

Aanpassingen dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen.

Overzicht hulp

Veel mensen worden geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Bekijk waar u terecht kunt voor hulp.

Vind elkaar en help elkaar

Er ontstaan mooie initiatieven in de stad om elkaar te helpen. Wilt u ook hulp bieden? Hebt u zelf hulp nodig? Bent u op zoek naar tips?

Laatste nieuws

Update 3-6: Brief van de burgemeester

"Blijf ook de komende tijd een beetje op elkaar passen. Wees geduldig. Bijvoorbeeld in de rij bij de winkelwagentjes… Laat die fietser achter u even passeren …. En gun uw buurman en de ondernemer op hoek die meter extra. De publieke ruimte is altijd kleiner dan we zouden willen. Het is passen en meten … Waardeer het dat we samen in Utrecht zo ver zijn gekomen. Dat we na dromen ook weer kunnen doen..."

Lees de brief van de burgemeester


Update 3-6: tijdelijk fietspad op rijbaan Brailledreef

Vanaf 2 juni sluiten we tijdelijk 1 rijbaan van de Brailledreef af voor gemotoriseerd verkeer (auto’s, motors, brommers en vrachtwagens) . Deze rijbaan kunnen fietsers gebruiken in de richting van de Einsteindreef. Deze maatregel is nodig om fietsers meer ruimte te geven, zodat zij 1,5 meter afstand kunnen houden.

Lees meer over de maatregelen op de Brailledreef


Update 29-5: vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Uitgebreid testen is nodig om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden. Verlies van reuk- en smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Als er sprake is van besmetting met het coronavirus, start de GGD een bron- en contactonderzoek. In onze regio verzorgt GGD regio Utrecht de testen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 29-5: Proef witte vakken in het Griftpark en Julianapark

In het Griftpark en Julianapark doen we een proef met witte cirkels en rechthoeken. Hiermee willen we het parkbezoekers makkelijker maken om 1,5 meter afstand te houden. De vakken hebben verschillende formaten. Als je niet samen een huishouden vormt, geldt de 1,5 meter afstand ook binnen de vakken. Als de vakken in het Griftpark en Julianapark goed werken, dan kan het uitgebreid worden naar andere parken en drukke plekken in de stad.


Update 29-5: restaurants, cafés en terrassen 1 juni vanaf 12 uur open

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur open. Er gelden wel regels. Want ook hier blijven we 1,5 meter afstand houden. Om dat makkelijker te maken, hebben veel ondernemers toestemming gekregen voor een tijdelijk groter terras, voor maximaal het aantal tafels en stoelen dat in hun vergunning is opgenomen. Dit geldt tot 1 november.

Bekijk de regels voor restaurants, cafés en terrassen


Update 28-5: nieuwe noodverordening vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe noodverordening. Hierin staan de versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 20-5: uitbreiding terrasruimte voor horeca

Horecaondernemers mogen in Utrecht tijdelijk hun terrassen verruimen. Dat kunnen zij vanaf vrijdag 22 mei aanvragen bij het horecaloket. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals dat de stad toegankelijk en veilig blijft voor iedereen.

Lees meer over de uitbreiding van de terrasruimte


Update 20-5: verlenging Tozo-regeling

Op 20 mei kondigde het kabinet een verlenging van de Tijdelijke ondersteuningsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) aan. U kunt deze verlenging nog niet aanvragen. Er gelden iets andere regels, zoals een partnerinkomenstoets. Dit betekent dat wij ons formulier moeten aanpassen en de processen aan de achterkant moeten inregelen. Zodra dit af is, kondigen wij het aan op de website. We verwachten dat u verlenging van de Tozo kunt aanvragen vanaf 10 juni.
Lees meer over financiële hulp voor ondernemers


Update 20-5: uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte

Coronamaatregelen worden stap voor stap versoepeld. Het wordt drukker op straat en in de openbare ruimte. Tegelijk moeten we 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dat brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Daarom heeft de gemeente 6 uitgangspunten gemaakt om snel beslissingen te kunnen nemen over tijdelijke maatregelen. Op basis van deze uitgangspunten kunnen we de aankomende dagen en weken duidelijke maatregelen nemen.
Bekijk de uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte


Update 19-5: maximaal 30 gasten in gebouwen, en scholen weer open

  • Per 1 juni mogen in gebouwen, die publiek toegankelijk zijn, maximaal 30 gasten bij elkaar komen (dus exclusief het personeel). Zoals bijvoorbeeld in restaurants, cafés, bioscopen en theaters. Ook musea gaan weer open.
  • Per 1 juni mag om 12.00 uur de horeca weer open.
  • Per 1 juni gaat het openbaar vervoer weer normaal rijden.

Scholen

  • Middelbare scholen en het speciaal onderwijs gaan per 2 juni weer open.
  • Per 8 juni mogen de basisscholen en BSO geheel open.
  • Mbo-, hbo- en wo-opleidingen mogen per 15 juni weer toetsen en praktijklessen geven op de instelling.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 15-5: tijdelijk meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in smalle straten, ‘voetgangersrotondes’ en wachtplekken voor winkels. Dit zijn enkele maatregelen die Utrecht neemt om bezoekers en bewoners van de binnenstad voldoende ruimte te geven. Dat is nodig om op een verantwoorde manier de stad in te gaan. Verder komen er routemarkeringen, informatieborden en publieksbegeleiders die bezoekers adviseren over de nieuwe regels. Het advies blijft om drukte te vermijden.

Bekijk alle maatregelen in de binnenstad op een rij


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur

Uw mening