Bestuur en organisatie Coronavirus

Aanpassingen dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beschikbaar voor inwoners en bedrijven. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen.

Testen bij klachten

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

www.rijksoverheid.nl/coronatest

Laatste nieuws

Update 30-6: nieuwe noodverordening per 1 juli

Vanaf 1 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer versoepelde maatregelen over horeca, onderwijs en cultuur. Er mogen ook weer evenementen plaatsvinden. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.
Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 26-6: tijdelijke uitbreiding voetgangersgebied

Utrecht regelt meer ruimte: meer ruimte om goed afstand te kunnen houden en meer ruimte voor je fiets. Vanaf zaterdag 27 juni is er meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad. Het voetgangersgebied wordt uitgebreid. Door die uitbreiding kan iedereen makkelijker anderhalve meter afstand van elkaar (blijven) houden. Aan de randen van het voetgangersgebied zijn in de weekenden extra Pop Up Parkings voor het stallen van fietsen: op het Domplein, de Mariaplaats, Jacobskerkhof en Janskerkhof.

Lees meer over het voetgangersgebied binnenstad


Update 25-6: meer ruimte voor voetgangers op Kanaalstraat-Damstraat

Op de Kanaalstraat-Damstraat is het erg druk. Hierdoor is het moeilijker om 1,5 meter afstand te houden. We willen de voetgangers en wachtende klanten makkelijker maken om deze afstand te houden. Daarom voeren we op maandag 29 juni een aantal maatregelen uit:

  • er komt markering op de stoepen om de loopstrook aan te geven die altijd vrij moet blijven voor voetgangers
  • we maken enkele parkeervakken en laad- en losplekken vrij
  • we verplaatsen op een aantal plekken fietsenrekken of fietsnietjes
  • we gaan intensiever handhaven

Deze maatregelen zijn tot 1 september 2020.


Update 24-6: 1,5 meter blijft norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. Met algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De basisregels blijven:

  • hebt u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
  • houd 1,5 meter afstand van anderen
  • was vaak uw handen
  • werk zoveel mogelijk thuis
  • vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Daarnaast zijn er voor binnen- en buitenactiviteiten aparte regels.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 19-6: voetgangersgebied binnenstad tijdelijk groter

Voetgangers delen de beperkte ruimte in de binnenstad met fietsers. Maar ook met bijvoorbeeld bevoorradingsverkeer voor winkels en terrassen van de horeca. We willen dat iedereen voldoende afstand kan houden en we willen de ruimte zo eerlijk mogelijk verdelen. Dat is soms een puzzel. Daarom breiden we per 27 juni 2020 het voetgangersgebied in de binnenstad tijdelijk uit. Dit betekent: meer ruimte voor voetgangers en nieuwe regels voor fietsers en bevoorraden.

Lees meer over de uitbreiding van het voetgangersgebied in de binnenstad


Update 12-6: nieuwe noodverordening per 15 juni

Vanaf 15 juni geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.
Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur