Bestuur en organisatie Coronavirus

Laatste nieuws

Update 26-11: avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Met ingang van zondag 28 november om 5.00 uur komen er strengere maatregelen, om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen.

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 5.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur. Essentiële dienstverlening houdt normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 5.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur, zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers: er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis'. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. En wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en het dringende advies niet meer dan 4 gasten thuis te ontvangen.

Bekijk de basisregels op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over bezoek op Rijksoverheid.nl

De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid
Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021


Update 24-11: Tijdelijk geen uitstallingen in 10 smallere en drukkere winkelstraten

Vanaf vrijdag 26 november mogen er op vrijdag en zaterdag geen uitstallingen meer staan in 10 smallere en drukkere winkelstraten in de binnenstad. Het gaat om deze straten:
Lijnmarkt, Choorstraat, Steenweg, Mariastraat, Lange Elisabethstraat, Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Drieharingstraat, Zakkendragerssteeg en Nobelstraat.

Zo zorgen we ervoor dat inwoners en anderen onze binnenstad veilig kunnen bezoeken. Deze maatregel geldt totdat de regering het advies of de maatregel laat vervallen om 1,5 meter afstand te houden.


Update 24-11: 1,5 meter afstand houden is verplicht

Met ingang van 24 november 2021 is het houden van 1,5 meter afstand weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren hierop kunnen handhaven.

Volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar, behalve als zij op 1 adres wonen. Dit is een van de basisregels waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus wil beperken.

Er zijn uitzonderingen op de 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld voor plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Of waar afstand houden niet mogelijk is.

Lees meer op de website van de rijksoverheid

Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn.

Lees hier de basisregels voor iedereen


Update 19-11: boostervaccinatie start vandaag

Vrijdag 19 november starten we ook in Utrecht met de boostervaccinatie. Dit is een extra vaccinatie tegen corona naast de eerdere basisvaccinatie(s). Er wordt geprikt met het Pfizer of het Moderna-vaccin.

Lees het hele nieuwsbericht van GGDrU

Meer informatie over alle vaccinatielocaties en de openingstijden


Update 17-11: Utrecht stopt (voorlopig) met coronapolsbandjes voor de horeca

Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen is het per 13 november niet meer mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.

De horeca sluit per 13 november haar deuren om 20.00 uur. Door deze beperkte openingstijden heeft het gebruik van het coronapolsbandje geen meerwaarde meer.

Lees meer informatie


Update 13-11: zaterdag 13 november géén coronapolsbandje voor bezoek aan horeca

De horeca sluit vanaf 13 november haar deuren om 20.00 uur. De aangepaste openingstijden voor de horeca gelden in ieder geval tot 4 december. Door deze aangescherpte coronamaatregel is het op zaterdag 13 november niet mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.
 
We onderzoeken nu óf en hoe het coronapolsbandje de komende tijd het best ingezet kan worden. Wij houden u hiervan op de hoogte via: www.utrecht.nl/polsbandjes


Update 12-11: kabinet neemt strengere maatregelen

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Om elkaar en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus. De maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december.

Maatregelen korte termijn

 • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
 • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper, en casino’s en sauna’s zijn open tot 18.00 uur.
 • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
 • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
 • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte. De verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
 • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
 • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
 • Als een huisgenoot besmet is, dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
 • Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op www.rijksoverheid.nl/coronamaatregelen staan alle maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen verder toegelicht.


Update 10-11: Sinterklaasintocht 14 november gaat niet door

Helaas gaat de centrale intocht in de binnenstad van de Sint zondag 14 november niet door. Dit komt door oplopende coronabesmettingen. Dat heeft de organisatie ons laten weten. De gemeente deelt de zorgen over de oplopende besmettingen. Het niet doorgaan van de intocht is een grote domper voor iedereen, alle kinderen in onze stad en hun ouders. Voor nu gaan in veel wijken in onze stad de Sinterklaasactiviteiten wel door. De meeste zijn op zaterdag 13 en 20 november.


Update 3-11: besmettingen moeten omlaag

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Er worden extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden, zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats. De maatregelen houden in:

 • Meer aandacht voor de basisregels. Als iedereen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent, de basisregels blijft volgen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 • Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Denk aan supermarkten, winkels, bibliotheken, het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons), in mbo-, hbo en universiteiten en bij contactberoepen.
 • Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd, en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
 • In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle inwoners boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst.

Op 12 november wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Lees meer over het coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten


Update 13-10: vaccineren in Hoog Catharijne

Vanaf vrijdag 15 oktober gaat in Hoog Catharijne (Stationsplein 85) een vaccinatielocatie open. Daar wordt met het Pfizer-vaccin geprikt. Ook is hier een informatiepunt waar iedereen vanaf 12 jaar met vragen over gezondheid en corona terecht kan.

Deze locatie is 7 dagen per week open. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 12.00-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen. Wilt u wel een afspraak maken?

Lees meer over deze vaccinatielocatie en contactgegevens in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 7-10: vaccineren in Jaarbeurs

Vanaf vrijdag 8 oktober gaat de nieuwe vaccinatielocatie in de Jaarbeurs open. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich hier 7 dagen per week laten vaccineren. Dit kan van 9.00 tot 17.00 uur in PaviljoenB aan de Truus van Lierlaan (naast TestpaviljoenA). Ook kunt u hier informatie over vaccineren krijgen. U hoeft geen afspraak te maken. Wel belangrijk om uw ID-bewijs mee te nemen. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over deze vaccinatielocatie in het nieuwsbericht van de GGD


Eerdere updates

Lees de eerdere updatesWilt u meer weten?

RIVM

Kijk op de website van het RIVM voor nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en Nederland.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur