Bestuur en organisatie Coronavirus

Laatste nieuws

Update 1-4: tegemoetkoming OZB-verhoging voor ondernemers

De coronacrisis heeft veel Utrechtse ondernemers hard geraakt. Vanaf 1 april kunnen deze ondernemers een tegemoetkoming aanvragen voor de verhoging van de OZB (niet-woning).

Dit zijn de voorwaarden:

 • U bent eigenaar of huurder van een bedrijfspand in Utrecht.
 • U hebt voor dit bedrijfspand in 2021 en 2022 een OZB aanslag ontvangen. Tussen deze aanslagen zit een verschil van minimaal € 100.
 • U hebt maximaal 30 werknemers in dienst (inclusief eigena(a)r(en)).
 • Uw onderneming staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder 1 van deze SBI-codes.

Aanvragen

Voldoet u aan alle voorwaarden? U kunt de tegemoetkoming van 1 april tot en met 30 november 2022 aanvragen op www.utrecht.nl/subsidieozb. Hoeveel u krijgt hangt af van de hoogte van uw aanslag OZB. U krijgt maximaal € 1.000.

Let op: voor het aanvragen van de tegemoetkoming hebt u eHerkenning nodig. Hebt u nog geen eHerkenning? Vraag het aan.


Update 15-3: verdere versoepeling coronamaatregelen

De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend. De coronamaatregelen worden verder versoepeld. Er gelden nog wel adviezen.

 • Voor iedereen met coronaklachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten hebt.
 • Het advies om thuis te werken vervalt. Werkgevers en werknemers worden opgeroepen om afspraken te maken over hybride werken (een deel thuiswerken en een deel werken op kantoor).
 • De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022.
 • Vanaf woensdag 23 maart 2022 vervalt testen voor toegang bij grotere nachtclubs en ongeplaceerde evenementen. Er zijn dan geen plaatsen meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.
 • Corona is niet weg. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen.

Lees het hele bericht op de website van de Rijksoverheid

Bekijk alle adviezen en maatregelen om verspreiding corona te beperken

Lees meer over de corona zelftest

Lees meer over het gebruik van mondkapjes in het OV

Lees meer over testen voor toegang (1G)


Update 1-3: 2e herhaalprik corona

Kwetsbare mensen kunnen vanaf vrijdag 4 maart een extra coronaprik krijgen. Het gaat hier om mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het Down-syndroom en volwassenen met een ernstige afweerstoornis. Het is wel verplicht om een afspraak te maken. Dit kan online of door de GGD te bellen op het nummer 030-630 54 00.

Lees het hele nieuwsbericht van GGDrU

Naar overzicht van alle Utrechtse vaccinatielocaties


Update 24-2: 1,5 meter afstand niet meer verplicht

Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden. U hoeft het coronatoegangsbewijs niet meer te laten zien in bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en musea. Ook gelden de normale openingstijden weer en is een vaste zitplaats niet meer verplicht. Bij evenementen met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats is nog wel een negatieve testuitslag verplicht.

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl

Bekijk het huidige overzicht van coronamaatregelen op Rijksoverheid.nl


Update 21-2: vrije inloop op de meeste kleine testlocaties

Vanaf maandag 21 februari kunt u op de meeste kleine testlocaties terecht zonder afspraak. Tot een half uur voor sluitingstijd.  

Lees meer over de testlocaties en de openingstijden
Lees meer informatie in het GGDrU nieuwsbericht


Update 21-02: 1,5 meter en mondkapjes blijven op test- en vaccinatielocaties

Op alle GGD test- en vaccinatielocaties blijft de 1,5 meter regel gelden en ook blijven de mondkapjes daar verplicht. Op dit moment is 60% van de mensen die zich bij GGDrU laat testen besmet met corona. Op de vaccinatielocaties komen nu juist mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, waaronder ook mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor het virus.

Om het risico op besmetting op de locaties te beperken, blijft het gebruik van het mondkapje verplicht en blijft de 1,5 meter afstand regel gelden.


Update 19- 2: Jaarbeurs testen en vaccineren tijdelijk gesloten door stormschade

Op zaterdag 19 februari is de Jaarbeurs gesloten voor testen en vaccineren. Door de storm is het paviljoen beschadigd en niet veilig genoeg voor gebruik. Afspraken worden in overleg verplaatst naar een andere dag of een andere locatie. De reparatie start als het weer het toelaat.

Ga voor het verzetten van afspraken naar de website van GGD regio Utrecht


Update 18-2: Vandaag vanaf 12 uur alle vaccinatie- en testlocaties gesloten

Vanwege de storm Eunice die vanmiddag over Nederland raast, zijn alle vaccinatie- en testlocaties in Utrecht vanaf 12.00 uur gesloten. Als de storm is gaan liggen, gelden alle openingstijden weer die op onze vaccinatiepagina staan.


Update 17-2: gratis corona zelftesten en mondmaskers

Utrechters met een laag inkomen kunnen met hun U-pas bij wijkbureaus per persoon 3 gratis zelftesten en mondmaskers ophalen. Bewoners met een laag inkomen zonder U-pas, kunnen langsgaan bij de verschillende buurtcentra. Bewoners die aangesloten zijn bij de voedselbank krijgen automatisch de zelftesten en mondmaskers in hun voedselpakketten.

Lees meer over de verschillende ophaallocaties


Update 16-2: alles kan weer open in 3 stappen

We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Nederland gaat weer open, in 3 stappen.

 1. Het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen, vervalt per direct. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken verandert in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
 2. Op 18 februari gaan alle locaties weer open tot 1.00 uur. Het advies voor thuisisolatie bij coronabesmetting wordt versoepeld.
 3. Vanaf 25 februari gaan alle locaties open volgens de normale openingstijden. Er gelden nog wel voorwaarden.

Op 15 maart worden onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies opnieuw beoordeeld.

Het coronavirus is er nog steeds. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Dus het blijft voor iedereen verstandig om nog steeds de adviezen te volgen die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken.

Lees de basisregels op de websie van de Rijksoverheid

Lees het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid

Bekijk het overzicht van geldende coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid

Kijk voor de isolatie- en quarantaineregels met een persoonlijk advies op maat op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over veranderingen in reisadviezen op de website van de Rijksoverheid


Update 25-1: open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur

De meeste locaties zijn onder voorwaarden weer open. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur. Er is ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. Op dinsdag 8 maart wordt opnieuw besloten of er meer kan.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Lees het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen

Lees meer over het quarantaineadvies


Update 14-1: winkels, sportclubs en kappers weer open

Vanaf zaterdag 15 januari 2022 kunnen winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen (zoals kappers) weer open. Ook het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat. Er gelden voorwaarden.

Het advies voor het dragen van mondkapjes wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een wegwerpmondkapje te dragen.
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon (mits klachtenvrij).

Met de recordaantallen besmettingen met de omikronvariant kan nog niet alles open. Horeca, bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet of er meer kan.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid
Lees het overzicht van alle regels en voorwaarden op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over de mondkapjesplicht op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over quarantaine op de website van de Rijksoverheid


Update 12-1: vrije inloop coronavaccinatie in de Jaarbeurs

Sinds woensdag 12 januari 2022 is het mogelijk om in de Jaarbeurs Utrecht zonder afspraak de 2e vaccinatieprik of de boosterprik te halen. De piek van de boostercampagne is geweest. Iedereen die aan ‘de beurt’ is, kan zich in hal 1 van de Jaarbeurs zonder afspraak laten vaccineren. U kunt op iedere dag terecht in de Jaarbeurs van 8.00 tot 22.00 uur.

Voor wie is de vrije inloop?

De 1e en 2e prik zijn voor iedereen van 12 jaar en ouder. De boosterprik is voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Lees hier het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de boostervaccinatie en wanneer u aan de beurt bent


Update 3-1: primair en voortgezet onderwijs en bso open na kerstvakantie

Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Vanaf 11 januari is ook buiten sporten voor jeugd tot en met 17 jaar tot 20.00 uur weer mogelijk. Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie.

Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven door een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Er zijn uitzonderingen.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid


Update 24-12: vanaf 27 december boosterprik halen in Jaarbeurs

Vanaf maandag 27 december begint GGD regio Utrecht (GGDrU) met de boostercampagne in de Utrechtse Jaarbeurs. In hal 1 van de Jaarbeurs heeft GGDrU een XL-priklocatie ingericht waar tot zo’n 6700 prikken per dag kunnen worden gezet. Er komen extra priklijnen en de openingstijden worden verruimd. De XL-priklocatie is vanaf 27 december elke dag open van 7.30 uur tot 22.00 uur. De vaccinatielocaties in Paviljoen B bij de Jaarbeurs en in Hoog Catharijne sluiten tijdelijk vanaf 27 december. De andere dichtbij-locaties waren eerder al gesloten.

Voor een tweede prik of booster is altijd een afspraak nodig (website van GGDrU)

Lees meer over coronavaccinatie, locaties en afspraak maken op de website van GGDrU

Lees meer over de boosterprik op de website van de Rijksoverheid


Update 20-12: vanaf woensdag 22 december alleen nog prikken in Jaarbeurs en Hoog Catharijne

Vanaf woensdag 22 december zijn de volgende dichtbij-priklocaties voorlopig gesloten: Utrecht Science Park, Overvecht, Leidsche Rijn en Hoograven. We willen voor eind januari iedereen een boosterprik kunnen aanbieden. Daarom zet GGDrU tijdelijk alle capaciteit in op de grote priklocaties. De Jaarbeurs is aangewezen als een van de XL-priklocaties in de regio. Voor nu blijft Hoog Catharijne nog wel open als kleine priklocatie. Eind december bekijkt GGDrU of het mogelijk is de kleine dichtbij-locaties weer te openen.

Hebt u een uitnodiging voor de boostervaccinatie gehad, of is uw geboortejaar aan de beurt? Maak dan online een afspraak.
Vindt u het lastig om online een afspraak te maken?
Bel dan met GGD regio Utrecht op 030-630 54 00. Dat kan 7 dagen in de week van 8.00 tot 20.00 uur. Het is druk op de lijnen, mogelijk is er een wachttijd.
GGDrU vraagt u om alleen op afspraak voor een boosterprik naar de Jaarbeurs te komen. Zonder afspraak krijgt u geen vaccinatie.

Afspraak maken? Ga naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl

Stap-voor-stap uitleg: https://uitlegprikafspraak.nl/

Lees het nieuwsbericht op de website van GGDrU


Update 18-12: Nederland in lockdown om verspreiding omikron te vertragen

Nederland gaat vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown. Dat is nodig om de verspreiding van de omikronvariant te vertragen en zo de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. De maatregelen houden onder andere in:

 • blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte. Houd overal 1,5 meter afstand
 • ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag
 • buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar
 • het onderwijs, de buitenschoolse opvang, horeca en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Dat geldt ook voor alle niet-medische contactberoepen (b.v. kappers en schoonheidsspecialisten), bioscopen, musea, theaters, concertzalen en binnensportlocaties. Evenementen en kerstmarkten zijn niet toegestaan
 • essentiële winkels (zoals supermarkten en drogisterijen) zijn open tot 20.00 uur. Ook dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open

Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een boosterprik aangeboden. In de tweede helft van januari 2022 moet iedereen van 18 jaar en ouder die meer dan 3 maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Er zijn uitzonderingen.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid

Overzicht coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de opmars van de omikron variant op de website van het RIVM

Lees meer over vaccineren in Utrecht


Update 15-12: avondsluiting verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

De maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden, worden verlengd tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel open. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.

De maatregelen zijn nodig omdat het aantal coronabesmettingen heel hoog is en er nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Hoewel het er voorzichtig op lijkt dat we over de piek van de deltavariant heen zijn, is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. Door de omikronvariant krijgt elke 18-plusser op zijn laatst in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden.

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Of eerder als de omikronvariant daar aanleiding toe geeft.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Bekijk hier het overzicht van maatregelen en adviezen op de website van de rijksoverheid

Lees meer over het basisonderwijs op de website van de rijksoverheid

Lees meer over de boostervaccinatie op de website van de rijksoverheid

Lees meer over steun voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen, sportorganisaties en de evenementensector op de website van de rijksoverheid


Update 15-12: Boosterprik en tweede prik altijd alléén op afspraak

Voor de boostervaccinatie en de tweede vaccinatie is een afspraak altijd nodig. Zonder een afspraak kan GGDrU niet vaccineren. De eerste vaccinatie is altijd mogelijk met en zonder een afspraak.

Bekijk de website van GGD regio Utrecht voor meer informatie


Update 14-12: Vaccinatie Twijfeltelefoon

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op het telefoonnummer 088-7555777. Door het grote succes is het een landelijk telefoonnummer geworden. De universitaire ziekenhuizen Utrecht, Amsterdam, Maastricht en ook het Radboudumc in Nijmegen sluiten zich aan bij dit initiatief.

Bekijk de website voor meer informatie


Update 8-12: boostervaccinatie

Voor het einde van het jaar zijn de mensen in de leeftijd van 60 jaar en ouder en het zorgpersoneel gevaccineerd. Het ministerie van VWS bepaalt wie wanneer aan de beurt is. Het RIVM verstuurt de uitnodigingen. De volgorde gaat van oud naar jong.

Voor de boostervaccinatie moet u een afspraak maken.

Bekijk op de website van GGDrU of u al aan de beurt bent


Update 6 -12: zelftest of naar de GGD

Het nieuwe landelijke testbeleid is ingegaan per 3 december. Hebt u milde klachten? Dan kunt u nu een zelftest doen. Maar u mag ook naar de GGD toe.

Als de uitslag van de zelftest positief is, dan moet u zich alsnog door de GGD laten testen om de uitslag te bevestigen. Als deze uitslag ook positief is, dan gaat u in isolatie. Er volgt dan een advies vanuit het bron- en contactonderzoek. U hebt daarnaast de test van de GGD nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat u zich houdt aan de basisregels. Zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden. Omdat een negatieve zelftest corona niet voor 100% uitsluit, is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Als de klachten erger worden of u ervaart reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om een afspraak te maken bij de GGD om u te laten testen.

Hebt u een kwetsbare gezondheid, bent u ernstig ziek of komt u in contact met kwetsbare personen dan is een zelftest niet afdoende. Voor u is dan het dringende advies om u bij klachten te laten testen bij de GGD.

Lees het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 3-12: tijdelijk weer afspraak nodig voor mobiele- en kleine testlocaties

Het is erg druk bij de testlocaties en de rijen worden steeds langer. Daarom kunt u op de mobiele- en kleine testlocaties tijdelijk alleen op afspraak langskomen voor een test. Op de testlocaties Utrecht Koploperstraat en Utrecht XL Testpaviljoen kunt u zich wel nog steeds met of zonder afspraak laten testen. Bel voor een afspraak 030-630 54 00 of doe dit via www.coronatest.nl. Vergeet uw identiteitsbewijs en mondkapje niet.


Update 26-11: avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Met ingang van zondag 28 november om 5.00 uur komen er strengere maatregelen, om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen.

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 5.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur. Essentiële dienstverlening houdt normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 5.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur, zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers: er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis'. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. En wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en het dringende advies niet meer dan 4 gasten thuis te ontvangen.

Bekijk de basisregels op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over bezoek op Rijksoverheid.nl

De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid
Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021


Eerdere updates

Lees de eerdere updatesWilt u meer weten?

RIVM

Kijk op de website van het RIVM voor nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en Nederland.

Bekijk ook de lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag tot en met vrijdag
(08.30 - 17.30 uur)