Bestuur en organisatie Coronavirus


Testen

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

Vaccineren

Lees meer over het vaccineren.


Laatste nieuws

Update 20-1: Lockdown verder aangescherpt

Er zijn grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid
Lees welke maatregelen gelden in een kort overzicht
Lees meer over het voorstel voor een avondklok
Lees wat burgemeester Sharon Dijksma hierover zegt


Update 13-1: Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  • Blijf thuis
  • Werk thuis
  • Beperk bezoek

We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

Lees meer over de maatregelen op de website van Rijksoverheid


Update 8-1: Vaccineren Regio Utrecht gestart

Op 8 januari is GGD regio Utrecht (GGDrU) gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers in Expo Houten. 
Meer informatie over vaccineren in regio Utrecht leest u op de website van GGDrU


Update 29-12: vaccineren

GGD regio Utrecht (GGDrU) start op 8 januari 2021 met het vaccineren van zorgmedewerkers in Expo Houten. Het gaat hier om zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Zij ontvangen als eerste een uitnodiging voor de corona-vaccinatie. Vanaf 4 januari ontvangen zij een uitnodiging van hun werkgever.
Lees meer over de vaccinatie op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over de start van het vaccineren in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 14-12: lockdown om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat is te merken in de zorg: al meer dan een miljoen gewone behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas weten we niet altijd wat de bron van een besmetting is. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg bereikbaar te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom neemt het kabinet nieuwe maatregelen en gaat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari.
Lees meer over de maatregelen op de website van Rijksoverheid


Update 30-11: mondkapje verplicht per 1 december

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Het kabinet wil hiermee de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een mondkapje is onder andere verplicht:

  • in alle publieke binnenruimten zoals winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters, het stadskantoor, concertzalen en stationsgebouwen. Het mondkapje mag af als mensen een vaste zitplaats hebben. In het theater bijvoorbeeld, mag het mondkapje af zodra mensen in de zaal zitten.
  • in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel moeten een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, zolang iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
  • bij contactberoepen zoals de kapper, tijdens de rijles of bij de nagelstylist.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm, sjaal of bandana gelden niet als mondkapje.

De mondkapjesplicht geldt voor 3 maanden. Daarna is verlenging mogelijk. Is er geen medische noodzaak meer? Dan wordt de verplichting weer ingetrokken.

Lees meer over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) in werking. Deze landelijke wet geeft de coronamaatregelen een wettelijke basis. De mondkapjesplicht is ook geregeld in de wet. De regionale noodverordening is daarmee niet langer nodig en met ingang van 1 december 2020 ingetrokken.

Lees het besluit tot intrekking van de noodverordening

Lees het nieuwsbericht van de rijksoverheid


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur