Bestuur en organisatie Coronavirus


Testen bij klachten

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

www.rijksoverheid.nl/coronatest


Laatste nieuws

Update 4-8: UIT-dagen en corona

Burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben gisteren en vandaag gesproken met studentenverenigingen over de naderende UIT-week en de Utrechtse kennismakingstijd. Onderwerp van gesprek was de manier waarop verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen. Ter voorbereiding van deze gesprekken is advies gevraagd aan de GGD regio Utrecht (GGDrU). De GGDrU geeft aan dat het coronavirus zich op dit moment weer meer verspreidt in Nederland, ook in Utrecht. Het aantal mensen dat is besmet groeit en dat baart zorgen. Na de versoepeling van de coronamaatregelen zien we dat mensen zich minder lijken aan te trekken van de basisregels die nog altijd gelden. Dat leidt tot een zorgelijke toename in aantal besmettingen onder voornamelijk de jonge mensen in de regio Utrecht. De afgelopen dagen was ongeveer de helft van de positief geteste mensen tussen de 17 en 35 jaar. Leeftijd biedt geen immuniteit. Zogenaamde ‘clusters’ van besmettingen komen voornamelijk voor na samenkomsten in huis, op (feest)locaties of in horecagelegenheden.

Volgende week start de UIT-week en verwelkomen we toekomstige studenten die uit het hele land naar onze stad komen. Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat studenten op een prettige manier kennismaken met de stad. En dat nieuwe studenten hier veilig en gezond kunnen landen en medestudenten kunnen leren kennen. In verband met corona gaat de UIT-week er dit jaar aanzienlijk anders uitzien dan voorheen; de kennismaking met de stad en met de verenigingen verloopt voornamelijk digitaal. Een aantal studentenverenigingen heeft een vergunning aangevraagd voor een buitenactiviteit; dat gaat veelal om terrassen in de openbare ruimte. Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan. Daarnaast gelden de coronamaatregelen zoals die ook gelden voor de horeca: er mag niet gedanst en gezongen worden en er moet voldoende afstand gehouden worden.   

Met de studentenverenigingen is ook gesproken over de bijeenkomsten binnen, zoals logeren, huisfeesten en gezamenlijk eten. De verenigingen hebben aangegeven dit niet op te nemen in hun programma’s. De gesprekken vonden plaats met deze studentenverenigingen: Biton, N.S.U, U.V.S.V., S.S.R-N.U., Triton, UMTC, USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas.


Update 15-7: nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

Vanaf 15 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer regels over:

  • Samenkomsten in onder andere de horeca of evenementen. Hier gelden speciale regels zoals het toewijzen van een zitplaats of afgebakende plek.
  • Het verbod op samen zingen of schreeuwen in de openbare ruimte.
  • Onderwijs.
  • Openbaar vervoer en het gebruik van mondkapjes in het overig personenvervoer.
  • Toegang tot verpleeghuizen en woonvormen voor ouderenzorg.  

Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Kijk voor de algemene regels voor binnen en buiten op de website van de Rijksoverheid

Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.

De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties


Update 10-7: Aangepast afwegingskader maatregelen openbare ruimte: geniet van de vrijheid en geef elkaar de ruimte

We hebben stap voor stap meer ruimte gekregen. De 1,5 meter blijft, maar we mogen weer meer. Dat betekent ook wat voor de maatregelen die de gemeente neemt. Daarom is het afwegingskader aangepast. Op basis van dit kader beoordelen we maatregelen en initiatieven in de openbare ruimte. Het belangrijkste verschil is dat we nu anders aankijken tegen maatregelen die gericht zijn op mensen in beweging (lopen of fietsen). De kans op besmetting blijkt hierbij minder dan wanneer mensen langere tijd bij elkaar in de buurt staan of zitten. We zullen er bijvoorbeeld minder snel voor kiezen om fietsers naar de rij- of busbaan te verplaatsen.

Lees meer over het afwegingskader en de uitgangspunten


Update 1-7: evenementen en corona

Het is weer mogelijk om evenementen te organiseren. Wel gelden er extra regels en voorwaarden. Zo zorgen we samen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden zodat het virus maximaal onder controle blijft.  Voor een evenement in de openbare ruimte moet u een vergunning aanvragen. Voor straat- en buurtfeesten geldt een meldingsplicht.

Ga naar de pagina Regels en voorwaarden evenementen vanwege coronavirus

Ga naar de pagina Ondernemers en coronavirus


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur