Bestuur en organisatie Coronavirus


Testen

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen.

Vaccineren

Lees meer over het vaccineren.


Laatste nieuws

Update 24-2: voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Er komen enkele verruimingen.

  • De middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open.
  • Vanaf 3 maart mogen jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, mogen contactberoepen weer worden uitgeoefend en mag de detailhandel open voor winkelen op afspraak.

Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid 'Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown'

Lees 'Plannen kabinet voor corona' op de website van de Rijksoverheid

De risico’s die we met de verruimingen nemen, vragen om extra aandacht voor het naleven van de basisregels.

Lees 'De Nederlandse maatregelen: basisregels voor iedereen' op de website van de Rijksoverheid


Update 19-2: Extra subsidie voor jongeren

We stellen als gemeente €800.000 extra subsidie beschikbaar voor acties voor en met jongeren om te zorgen dat zij de coronaperiode goed doorkomen. Het geld is bedoeld voor ‘corona-proof’ activiteiten op het gebied van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding en voor inzet van extra jongerenwerk voor kwetsbare jongeren. Iedereen die een goed idee of mooi plan heeft dat bijdraagt aan perspectief voor onze Utrechtse jongeren, kan een aanvraag doen.

Lees meer over de de subsidie ‘Perspectief voor jongeren’


Update 17-2: Tijdelijk terras mogelijk

Wanneer de horeca weer open kan, dan kunnen Utrechtse horecaondernemers hun terras vanaf 1 april weer uitbreiden. Zij kunnen daarvoor een vergunning aanvragen via www.utrecht.nl/tijdelijkterras. De vergunning geldt van 1 april tot 1 november 2021.


Update 12-2: Lichtpunten in coronatijd

Utrecht gaat zich extra inzetten om de gevolgen van de coranacrisis voor inwoners te verlichten. Ook worden er – binnen de coronaregels – experimenten voor de heropening van de horeca voorbereid. Deze experimenten kunnen een voorbeeld zijn voor de ‘intelligente heropening’ van onder andere de horeca in heel Nederland.

Lees hier het bericht 'Utrecht komt met meer lichtpunten in voortdurende coronacrisis'


Update 11-2: schaatsen op natuurijs

Geniet van het schaatsen, maar blijf wel letten op de coronaregels. Zoek een plek zo dicht mogelijk bij huis en geef elkaar de ruimte.


Update 9-2: Verlenging avondklok

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat het aantal besmettingen met nieuwe varianten van het coronavirus toeneemt. De avondklok betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de verlenging van de avondklok

Moet u toch naar buiten, voor werk of een dringende privéreden? Dan heeft u een eigen verklaring nodig.

Lees meer over de avondklok


Update 3-2: lockdown verlengd tot en met 2 maart

Nieuwe varianten van het coronavirus winnen terrein in Nederland. Die zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Daarom is besloten om de huidige lockdown voort te zetten tot en met 2 maart. Dus:

  • Blijf thuis
  • Werk thuis
  • Beperk bezoek

Er verandert wel iets voor:

De avondklok geldt tot en met 10 februari 04:30 uur. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de verlenging van de lockdown op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid


Update 2-2: Jaarbeurs in gebruik als vaccinatielocatie

Hal 1 van de Utrechtse Jaarbeurs is de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen van het RIVM, kunnen hier vanaf 2 februari op afspraak terecht voor een vaccinatie. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 08.00 uur tot 20.00 uur.

De Jaarbeurs doet ook al dienst als XL-Testlocatie voor GGDrU. Die is op het parkeerterrein P2 achter de Jaarbeurs. Bezoekers aan de vaccinatielocatie worden via de parkeer- en looproutes gescheiden gehouden van bezoekers aan de testlocatie.

Komt u naar de Jaarbeurs? Bekijk de route


Update 29-1: Hulp bij werk naar werk

Het Werkgevers Servicepunt Midden-Utrecht heeft een regionaal mobiliteitsteam samengesteld. Het mobiliteitsteam helpt:

  • werkgevers die zijn getroffen door de coronacrisis;
  • werknemers en zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis hun werk verliezen en een overstap willen maken naar ander werk.

Het mobiliteitsteam heeft speciale aandacht voor jongeren en inwoners die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen.

Lees meer over het regionaal mobiliteitsteam


Update 27-1: Jaarbeurs wordt vaccinatielocatie

De Utrechtse Jaarbeurs wordt de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Dat heeft GGD regio Utrecht (GGDrU) samen met de gemeente Utrecht besloten.

GGDrU is op 26 januari gestart met het vaccineren van 90-plussers. Eind deze week krijgen 85-plussers een uitnodiging voor vaccinatie en vanaf 2 februari de 80-plussers. Daarna volgen stapsgewijs de andere groepen, in de volgorde van oud naar jong. Het vaccineren van de Utrechters gebeurt in hal 4 op het Jaarbeurscomplex. Per dag kunnen hier tot 2800 mensen een vaccinatie halen, afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 08.00 uur tot 20.00 uur. Naar verwachting blijft de vaccinatielocatie tot eind augustus in gebruik.

De Jaarbeurs doet ook al dienst als XL-Testlocatie voor GGDrU. Die is op het parkeerterrein achter de Jaarbeurs. Bezoekers aan de vaccinatielocatie worden via de parkeer- en looproutes gescheiden gehouden van bezoekers aan de testlocatie.

Lees de raadsbrief


Update 25-1: Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 22-1: avondklok vanaf 23 januari

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de avondklok

Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier ‘eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. U hebt naast de eigen verklaring ook een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig als u voor werk naar buiten moet.

Download de formulieren avondklok op de website van de Rijksoverheid

Lees een toelichting hoe u het formulier kunt downloaden, invullen en printen


Update 20-1: lockdown verder aangescherpt

Er zijn grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid
Lees welke maatregelen gelden in een kort overzicht
Lees meer over het voorstel voor een avondklok
Lees wat burgemeester Sharon Dijksma hierover zegt


Update 13-1: Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

  • Blijf thuis
  • Werk thuis
  • Beperk bezoek

We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

Lees meer over de maatregelen op de website van Rijksoverheid


Eerdere updates

Lees de eerdere updates


Wilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar de website van de GGD regio Utrecht.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur