Bestuur en organisatie Coronavirus

Laatste nieuws

Update 15-6: Winkelgebieden aantrekkelijk houden

Utrecht zet zich in om winkelgebieden aantrekkelijk en levendig te houden. Door de coronacrisis gaat het met sommige winkelgebieden minder goed. Voor een aantal winkelgebieden in de stad komt er een aanpak om dit te verbeteren.

Een ervan is de Utrechtse binnenstad. Dat moet een plek zijn waar alle Utrechters en bezoekers uit de regio graag komen, elkaar ontmoeten en waar bewoners zich thuis voelen. De aanpak hier heet 'Morgen Mooier Maken' en heeft als doel de leegstand aan de Steenweg, Bakkerstraat en Lange Elisabethstraat te verminderen. Dat kan door winkelpanden een andere functie te geven. Bijvoorbeeld als pop-up store, tijdelijke galerie, voor een maatschappelijk of cultureel project of als ambachtelijke winkel. Hebt u een idee of initiatief dat hierbij past? Per 15 juni is een subsidie beschikbaar.

'Morgen Mooier Maken' is een van de projecten waarmee Utrecht investeert in de kwaliteit en toekomst van de stad om snel en sterk uit de coronacrisis te komen.

Lees meer over 'Morgen Mooier Maken' op de website van Utrecht marketing
Vraag de subsidie Winkelruimte binnenstad tijdelijk gebruiken aan


Update 11-6: Meer ruimte voor cultuur

Utrecht gaat culturele activiteiten op meer plekken in de stad mogelijk maken. Bijvoorbeeld in bibliotheken, nachtclubs, kerken en leegstaande panden. Er is een nieuwe subsidie voor organisatoren van deze activiteiten. Met de nieuwe subsidieregeling van de gemeente Utrecht wordt het aantal podia als het ware even uitgebreid. Beeldend kunstenaars, muzikanten, acteurs en programmamakers krijgen zo de mogelijkheid om een groter publiek te bereiken op meer en verrassende plekken in de stad.

Lees het nieuwsbericht


Update 9-6: Sterker uit de coronacrisis, subsidie voor sportclubs

Geen lockdown meer, er mag weer steeds meer op en rond het sportveld of het clubhuis. Kan uw sportvereniging wel een (financieel) steuntje in de rug gebruiken? Bijvoorbeeld om activiteiten weer op te starten of nieuwe leden of vrijwilligers te werven? Vraag dan voor 1 juli 2021 de subsidie voor sportclubs aan.

Sportclubs sterker uit de coronacrisis, subsidie aanvragen


Update 9-6: gele boekjes

GGD regio Utrecht stempelt uw gele boekje na vaccinatie. Bent u niet bij de GGD gevaccineerd maar ergens anders? Dan kunt u geen stempel krijgen van de GGD. 

Hebt u nog geen geel boekje? U kunt het boekje bestellen op de website van de uitgever Sdu. U kunt het gele boekje niet bestellen bij de GGD.

Meer informatie over het gele boekje op de website van GGD regio Utrecht


Update 8-6: EK in coronatijd

De horeca is binnen en buiten (voor een deel) weer open. Ook mag u met meer mensen buiten zijn. Er gelden nog steeds voorwaarden. Omdat het EK voetbal bijna start, is het goed om te weten dat:

 • cafés en restaurants open zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur;
 • entertainment, zoals televisieschermen, in de horeca niet toegestaan is;
 • reserveren verplicht is;
 • er maximaal 50 personen in een ruimte of op een terras mogen zijn (zonder personeel) en een vaste zitplaats verplicht is.

Lees meer over coronaregels in de horeca

Bezoek thuis

Veel mensen besmetten elkaar met het coronavirus als ze bij elkaar op bezoek gaan. Ook in huis is het dus belangrijk om de basisregels te volgen. Ontvang maximaal 4 personen per dag.

Lees meer over bezoek thuis ontvangen

Groepen buiten

Buiten geldt dat maximaal 4 personen in een groep ergens heen mogen of iets samen mogen ondernemen. Uiteraard op 1,5 meter afstand. Buurt- en straatfeesten zijn daarom niet mogelijk.

Lees meer over de coronamaatregelen


Update 8-6: testmogelijkheden in Utrecht

Hebt u corona gerelateerde klachten? Laat u dan testen bij de GGD in de Jaarbeurs.

Meer informatie over de testlocaties in de regio Utrecht

Bekijk de informatie over testen op corona met klachten op de website van de Rijksoverheid

Indien u een test nodig heeft voor een bezoek of een evenement dan kunt u een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoortoegang.org. Van hieruit wordt u automatisch naar testlocaties in de buurt geleid op basis van uw woonplaats.

Bekijk de informatie over testen voor toegang tot sociale activiteiten op de website van de Rijksoverheid


Update 31-5: open, tenzij

Er worden minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Vanaf zaterdag 5 juni zijn daarom de meeste locaties weer open, onder voorwaarden. Onder andere deze coronamaatregelen worden losgelaten of aangepast:

 • De maximale groepsgrootte buiten gaat naar 4 personen. Het advies voor thuisbezoek verandert ook. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag.
 • Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 vierkante meter aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.
 • Kunst en cultuur beoefenen mag weer in groepen.
 • De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open onder voorwaarden, net als casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra.
 • Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten.
 • Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 6.00 uur en 22.00 uur.
 • Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan.

Alle overige maatregelen en de basisregels blijven gelden voor iedereen.

Bekijk de basisregels op de website van de Rijksoverheid
Lees het hele bericht van de Rijksoverheid

De volgende stap in het openingsplan is gepland op 30 juni. Hierover neemt het kabinet op 22 juni een besluit.

Bekijk het openingsplan op de website van de Rijksoverheid


Update 21-5: Utrecht verruimt TONK

Alle Utrechters die door corona minder inkomsten hebben, kunnen 1 keer de TONK-regeling aanvragen. TONK staat voor ‘tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten’. Dit is een bijdrage aan de huur, hypotheek, servicekosten of betaling aan de VvE. Utrecht verruimt nu deze TONK-regeling. Het wordt gemakkelijker om de eenmalige bijdrage aan te vragen. Met de nieuwe regeling hebben Utrechters met een inkomensdaling vanaf 15 procent recht op de TONK. Dat was eerder 25 procent. Hierdoor heeft een grotere groep Utrechters recht op deze regeling. Daarnaast kan een deel van de TONK-aanvragers een hoger bedrag krijgen. De verruiming gaat vanaf 25 mei in met terugwerkende kracht.

Lees het nieuwsbericht
Vraag TONK aan


Update 20-5: Utrecht en corona: 1 jaar verder

Vandaag verschijnen 2 rapporten: ‘Samenwerken aan een veerkrachtige stad’ van de Taskforce Maatschappelijke Effecten Corona en de Utrecht Monitor 2021. Het rapport van de Taskforce Corona geeft een analyse van de maatschappelijke effecten van corona op de ontwikkeling van de stad. Daarnaast staan er adviezen in voor een sterk herstel uit de crisis. De Utrecht Monitor 2021 laat met cijfers en trends zien hoe Utrecht ervoor staat. Beide rapporten geven inzicht in de gevolgen van de coronacrisis voor Utrecht.

Lees het nieuwsbericht Utrecht en corona: 1 jaar verder


Update 19-5: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis komen te liggen. Daarom worden de coronamaatregelen versoepeld, onder andere:

 • Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Ook buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.
 • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Ook de verhuur van bijvoorbeeld fietsen en kano’s mag weer open.
 • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Bijvoorbeeld muziekles, dansles en toneelles zijn weer mogelijk. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Openluchttheaters en -musea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open, onder voorwaarden.
 • Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
 • Alle contactberoepen zijn weer toegestaan.

Nu de samenleving stap voor stap verder open gaat, is het van groot belang dat we drukte vermijden. Is het ergens te druk? Kunt u geen 1,5 meter afstand houden? Ga dan weg. Ook is het belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Lees het hele bericht op de website van de rijksoverheid


Update 11-5: Utrecht stroopt mouw op tegen corona

We zijn gestart met de campagne ‘Ik stroop mijn mouw op’. Met deze campagne willen we Utrechters laten weten dat het belangrijk om zich te laten vaccineren. 6 bekende Utrechters werken aan de campagne mee: zanger Blaudzun, hockeyster Malou Pheninckx, schrijver Ronald Giphart, burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, zanger Martin van Doorn en rapper Kruloh. De campagne is in mei en juli in Utrecht buiten op straat te zien en op social media. Ook zetten we de website en de social media van de Utrechtse UIT kalender in. Wethouder van volksgezondheid, Eelco Eerenberg, en rapper Kruloh deden de aftrap van de campagne. Kruloh maakte voor de gelegenheid een rap.

Naast deze campagne ondersteunen we samen met GGDrU de inspanningen van sleutelpersonen en maatschappelijke organisaties in de wijken om coronavaccinatie onder de aandacht te brengen. Met deze aanpak richten we ons op Utrechters die twijfelen over vaccinatie en minder makkelijk toegang hebben tot beschikbare informatie. Deze week delen mbo- en hbo-stagiairs bijvoorbeeld informatiemateriaal uit in een aantal kwetsbare wijken. Ze doen dit bij onder andere winkelcentra, kinderdagverblijven en buurtcentra.


Update 6-5: Livemuziek in vaccinatielocatie Jaarbeurs

Prik, pleister... muziek! De XL vaccinatielocatie in de Jaarbeurs wordt sinds 5 mei een aantal keer per week opgevrolijkt door optredens van Utrechtse muziekensembles. Dit initiatief komt uit het Utrechts Muziekoverleg, waarin de Utrechtse muzieksector verenigd is.
Lees meer over muziek in de vaccinatielocatie
Lees meer over vaccinatie in de Jaarbeurs


Update 30-4: hulp voor evenementen

Utrechtse evenementenbedrijven krijgen hulp van de gemeente bij het opstarten na de lockdown. Er komen 2 subsidies. De eerste subsidie is voor culturele evenementen die normaal georganiseerd zouden worden zonder subsidie. De tweede subsidie is voor evenementen die cultuur niet als thema hebben, maar waarin wel culturele activiteiten zitten. Voor de 2 subsidies trekt de gemeente een half miljoen euro uit.

Lees het nieuwsbericht Utrecht compenseert extra coronakosten van evenementensector


Eerdere updates

Lees de eerdere updatesWilt u meer weten?

RIVM

Voor het laatste nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en in Nederland kijkt u op de website van het RIVM.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur