Bestuur en organisatie Coronavirus

Laatste nieuws

Update 1-4: tegemoetkoming OZB-verhoging voor ondernemers

De coronacrisis heeft veel Utrechtse ondernemers hard geraakt. Vanaf 1 april kunnen deze ondernemers een tegemoetkoming aanvragen voor de verhoging van de OZB (niet-woning).

Dit zijn de voorwaarden:

  • U bent eigenaar of huurder van een bedrijfspand in Utrecht.
  • U hebt voor dit bedrijfspand in 2021 en 2022 een OZB aanslag ontvangen. Tussen deze aanslagen zit een verschil van minimaal € 100.
  • U hebt maximaal 30 werknemers in dienst (inclusief eigena(a)r(en)).
  • Uw onderneming staat bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder 1 van deze SBI-codes.

Aanvragen

Voldoet u aan alle voorwaarden? U kunt de tegemoetkoming van 1 april tot en met 30 november 2022 aanvragen op www.utrecht.nl/subsidieozb. Hoeveel u krijgt hangt af van de hoogte van uw aanslag OZB. U krijgt maximaal € 1.000.

Let op: voor het aanvragen van de tegemoetkoming hebt u eHerkenning nodig. Hebt u nog geen eHerkenning? Vraag het aan.


Update 15-3: verdere versoepeling coronamaatregelen

De afgelopen weken zijn de coronabesmettingen weer opgelopen. De huidige virusvariant is echter minder ziekmakend. De coronamaatregelen worden verder versoepeld. Er gelden nog wel adviezen.

  • Voor iedereen met coronaklachten blijft gelden: blijf thuis en doe een zelftest. Is de uitslag positief? Maak dan een afspraak voor een test bij de GGD en ga minimaal 5 dagen in isolatie. U mag weer naar buiten als u de laatste 24 uur geen klachten hebt.
  • Het advies om thuis te werken vervalt. Werkgevers en werknemers worden opgeroepen om afspraken te maken over hybride werken (een deel thuiswerken en een deel werken op kantoor).
  • De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen vervalt per woensdag 23 maart 2022.
  • Vanaf woensdag 23 maart 2022 vervalt testen voor toegang bij grotere nachtclubs en ongeplaceerde evenementen. Er zijn dan geen plaatsen meer waar het coronatoegangsbewijs geldt.
  • Corona is niet weg. Een aantal adviezen helpt nog steeds om besmetting te voorkomen.

Lees het hele bericht op de website van de Rijksoverheid

Bekijk alle adviezen en maatregelen om verspreiding corona te beperken

Lees meer over de corona zelftest

Lees meer over het gebruik van mondkapjes in het OV

Lees meer over testen voor toegang (1G)


Update 1-3: 2e herhaalprik corona

Kwetsbare mensen kunnen vanaf vrijdag 4 maart een extra coronaprik krijgen. Het gaat hier om mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het Down-syndroom en volwassenen met een ernstige afweerstoornis. Het is wel verplicht om een afspraak te maken. Dit kan online of door de GGD te bellen op het nummer 030-630 54 00.

Lees het hele nieuwsbericht van GGDrU

Naar overzicht van alle Utrechtse vaccinatielocaties


Eerdere updates

Lees de eerdere updatesWilt u meer weten?

RIVM

Kijk op de website van het RIVM voor nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en Nederland.

Bekijk ook de lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag tot en met vrijdag
(08.30 - 17.30 uur)