Bestuur en organisatie Coronavirus

Laatste nieuws

Update 13-10: vaccineren in Hoog Catharijne

Vanaf vrijdag 15 oktober gaat in Hoog Catharijne (Stationsplein 85) een vaccinatielocatie open. Daar wordt met het Pfizer-vaccin geprikt. Ook is hier een informatiepunt waar iedereen vanaf 12 jaar met vragen over gezondheid en corona terecht kan.

Deze locatie is 7 dagen per week open. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 12.00-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen. Wilt u wel een afspraak maken?

Lees meer over deze vaccinatielocatie en contactgegevens in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 7-10: vaccineren in Jaarbeurs

Vanaf vrijdag 8 oktober gaat de nieuwe vaccinatielocatie in de Jaarbeurs open. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich hier 7 dagen per week laten vaccineren. Dit kan van 9.00 tot 17.00 uur in PaviljoenB aan de Truus van Lierlaan (naast TestpaviljoenA). Ook kunt u hier informatie over vaccineren krijgen. U hoeft geen afspraak te maken. Wel belangrijk om uw ID-bewijs mee te nemen. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over deze vaccinatielocatie in het nieuwsbericht van de GGD


Update 5-10: ook polsbandjes in Utrechtse horeca

Utrecht start vanaf donderdag 7 oktober met de uitgifte van polsbandjes om het werk van horecamedewerkers en – ondernemers te verlichten. Ook maakt het de controle voor horecabezoekers makkelijker.

Er zijn 3 uitgiftepunten in de binnenstad: de Neude, het Lucasbolwerk en het Ledig Erf. Met de polsbandjes hoeven bezoekers aan de Utrechtse horeca op donderdag, vrijdag en zaterdag maar 1 keer hun coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs te laten zien. Zo krijgen zij op dezelfde avond makkelijker toegang tot meerdere horecagelegenheden.

Meer informatie op www.utrecht.nl/veiliguitgaan


Update 4-10: vaccineren in Utrecht op 5 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 5 dichtbij locaties in Utrecht. Leidsche Rijn is een nieuwe vaccinatielocatie. Verder zijn de dagen in Overvecht en Kanaleneiland gewijzigd.

 • Utrecht Science Park
 • Leidsche Rijn (Indekerngezond)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Lombok (Ulu Camii Moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over locaties en openingstijden


Update 1-10: einde Tozo, TONK nog tot eind van het jaar

Op 30 september eindigde de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Alle Utrechtse zelfstandig ondernemers kunnen vanaf 1 oktober coaching en advies krijgen, om op eigen kracht door te kunnen. Zij kunnen zich aanmelden voor een toekomstgesprek met een adviseur met ondernemersachtergrond. Ook ondernemers die geen Tozo hadden.

Lees meer over coaching en advies voor ondernemers

TONK

Het kabinet heeft ook de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) niet verder verlengd na 1 oktober. In Utrecht kun je de TONK nog wel aanvragen tot en met 31 december 2021. Het is een bijdrage aan uw huur of hypotheek. TONK is niet alleen voor ondernemers, maar ook voor Utrechters met een baan die minder inkomen kregen door de coronacrisis. Of die hun baan verloren.

Lees meer over TONK aanvragen


Update 24-9: coronatoegangsbewijs vanaf 25 september verplicht

Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september ingezet op plekken waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast helpt het coronatoegangsbewijs bij het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk:

 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines),
 • bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en
 • bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Lees meer over het coronatoegangsbewijs

Bekijk de meestgestelde vragen over de CoronaCheck of neem contact op met de helpdesk


Update 24-9: terrassen blijven tijdelijk groter

De tijdelijke uitbreiding van terrassen door horecaondernemers wordt verlengd tot 1 november 2021. De ondernemers mochten hun terrassen tijdelijk groter maken omdat zij door de 1,5 meter regel minder gasten konden ontvangen. Horecaondernemers die tot 1 november van de tijdelijke uitbreiding gebruik willen maken, moeten hiervoor een gedoogbeschikking aanvragen bij de gemeente. Dit kan vanaf maandag 27 september op de website van de gemeente.
 
Het aantal tafels en stoelen moet in deze periode wel gelijk blijven. Er kunnen geen extra of andere tijdelijke terrassen worden aangevraagd.

Lees de raadsbrief


Update 23-9: Utrechtse aanpak voor ondernemers met coronazorgen

Vanaf 1 oktober komt voor duizenden Utrechtse ondernemers een einde aan de Tozo-regeling, de NOW-regeling en andere corona-steunmaatregelen van het Rijk. Utrecht start met een aanpak om ondernemers snel uit de financiële zorgen te helpen. Met onder andere intensieve begeleiding en hulpverlening wil de gemeente dat duizenden Utrechtse ondernemers die in de knel zitten, snel weer financieel onafhankelijk worden.

Lees meer in het nieuwsbericht Utrechts offensief voor ondernemers met coronazorgen


Update 14-9: Einde 1,5 meter maatregel per 25 september 2021

De coronacijfers veranderen bijna niet en veel mensen zijn op dit moment gevaccineerd. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 14 september besloten dat Nederland verder opengaat. Belangrijke veranderingen zijn het einde van de verplichte 1,5 meter maatregel en de invoering van de coronapas bij bezoek van evenementen en horeca. Het openbare leven in de stad zal hierdoor veranderen. Utrecht gaat deze maatregelen zo goed en veilig mogelijk doorvoeren.

Bekijk het overzicht van alle wijzigingen per 25 september op Rijksoverheid.nl


Update 7-9: Vaccineren in Utrecht op 4 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 4 dichtbij locaties in Utrecht:

 • Lombok (Ulu Camii moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Utrecht Science Park

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.
Lees meer over locaties en openingstijden


Update 30-8: Scholen weer begonnen

Vanaf maandag 30 augustus is er meer onderwijs mogelijk op de hogeschool en universiteit. Studenten en docenten hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Wel zijn er regels: iedereen draagt bijvoorbeeld een mondkapje buiten de collegezalen. Ook leerlingen in het MBO, voortgezet onderwijs en basisonderwijs kunnen volledig naar school.

Lees meer over onderwijs in coronatijd op de website van de rijksoverheid


Update 27-8: Jaarbeurs gesloten voor vaccineren, andere locaties open

Vanaf vrijdag 27 augustus is de vaccinatielocatie de Jaarbeurs gesloten. Vaccineren zonder afspraak is dan voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk bij een van de andere grote vaccinatielocaties in Nieuwegein, Woerden of Veenendaal.

Gaat uw voorkeur uit naar vaccineren zonder afspraak in Utrecht? Dat kan op de kleinere locaties. Iedereen vanaf 12 jaar is zonder afspraak welkom in Overvecht, Kanaleneiland of het Utrecht Science Park (USP). Daar wordt de keuze geboden voor het Pfizer of het Janssen vaccin. Belangrijk om uw ID-kaart of paspoort mee te nemen. Bekijk alle informatie over alle locaties en openingstijden van de vaccinatielocaties.

XL-Testpaviljoen Jaarbeurs blijft open

Hebt u coronaklachten of komt u net terug van vakantie? Laat u dan testen. Dat kan in Utrecht op 3 locaties: het XL-Testpaviljoen de Jaarbeurs P2 (aan de Truus van Lierlaan), Overvecht (Neckardreef 6) en bij de testbus in Kanaleneiland (Marco Pololaan 2). Maak online een testafspraak: www.coronatest.nl of telefonisch via 030-630 54 00. Meer informatie over testen op corona.


Update 16-8: onderwijs open zonder 1,5 meter

Behoedzaam en stap voor stap wordt de 1,5 meter afstand losgelaten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september wordt besloten of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd


Update 13-8: UIT-dagen voor studenten

Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus stroomt Utrecht weer vol met nieuwe studenten. Ongeveer 3500 eerstejaars maken kennis met de stad tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Het is de 2e UIT in coronatijd. Net als vorig jaar is een deel van de activiteiten online te volgen, maar er zijn wel meer mogelijkheden voor studenten om elkaar fysiek te ontmoeten. Zo zijn vanaf 14 augustus kleinschalige evenementen (onder voorwaarden) toegestaan, waarbij de 1,5 meter afstand niet nodig is.    
 
We staan als gemeente in nauw contact met de onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen om te zorgen dat de UIT-dagen veilig en verantwoord plaatsvinden binnen de landelijke coronarichtlijnen.

Bekijk de raadsbrief en hand-out op ibabs.eu


Update 2-8: TONK-regeling verlengd en verruimd

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verlengd tot het einde van dit jaar. Vanaf 2 augustus kunnen Utrechters die door corona minder inkomsten hebben een bijdrage aan de huur of hypotheek aanvragen. Dit is voor de maanden juli tot en met december 2021. Dat kan ook als u al een TONK bijdrage hebt gehad voor de eerste helft van 2021. Vanaf 2 augustus kunnen ook Utrechters zonder zelfstandige woonruimte TONK aanvragen.

TONK is een bijdrage aan de huur of hypotheek. De regeling is er bijvoorbeeld voor flexwerkers die minder uren moesten werken of mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Of ondernemers die minder inkomsten hadden door corona. Eerder was zelfstandige woonruimte een voorwaarde om TONK te kunnen krijgen. Die is nu vervallen. Dat maakt de TONK nu ook beschikbaar voor bijvoorbeeld studenten die een kamer huren of mensen die een woning delen.

Vraag TONK aan via Utrecht.nl/tonk


Eerdere updates

Lees de eerdere updatesWilt u meer weten?

RIVM

Kijk op de website van het RIVM voor nieuws over het coronavirus en het aantal besmettingen in Utrecht en Nederland.

Bekijk ook de actuele lijst met vragen en antwoorden op de website van het RIVM. Deze lijst wordt dagelijks aangevuld. Hier leest u bijvoorbeeld wat u kunt doen om de kans op verspreiding zo klein mogelijk te maken.

Overige vragen

Op de website van de Rijksoverheid staan onder andere meestgestelde vragen voor scholen, bedrijven en reizigers. Hebt u daarna nog vragen? Bel dan met het landelijk informatienummer: 0800 - 13 51 (8.00 – 20.00 uur).

Daarnaast vindt u op de website van de Rijksoverheid informatie in Nederlandse Gebarentaal.

GGD

Er geldt een meldplicht voor het coronavirus. De huisarts overlegt met de GGD of de patiënt onderzocht moet worden op corona. De GGD doet onderzoek naar met wie besmette patiënten onlangs contact hebben gehad. Meer weten? Ga naar www.ggdru.nl/corona.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur