Bestuur en organisatie Maatregelen coronavirus

Op deze pagina leest u wat voor maatregelen er zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze regels zijn erop gericht het dagelijks leven mogelijk te houden én te voorkomen dat er onverantwoorde situaties ontstaan.

Houd afstand

Even een frisse neus halen, bijvoorbeeld in het park? Dat kan, maar geef elkaar de ruimte. Houd uw bezoek kort en ga alleen of met z’n tweeën. En altijd geldt de 1,5 meter afstand met mensen die niet tot uw gezin of huishouden behoren.

Ga niet naar drukke plekken

Even een praatje maken op straat is toegestaan. Wel moet u vanaf 3 personen 1,5 meter afstand houden. Wordt het op bepaalde locaties te druk? Dan treden wij mogelijk op (ook al houdt u 1,5 meter afstand van elkaar). Daarnaast zijn samenkomsten in de publieke ruimte verboden. Dit is het geval bij een georganiseerd karakter, bijvoorbeeld bij een gezamenlijke activiteit zoals een barbecue in het park.

Er zijn altijd situaties te bedenken die niet naadloos aansluiten bij de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan. Vandaar dat we iedereen oproepen het gezond verstand te blijven gebruiken, in lijn met de richtlijnen van de rijksoverheid.

Bezoek thuis

Het is toegestaan maximaal 3 mensen op bezoek te hebben, maar u moet wel 1,5 meter afstand houden. Dit geldt ook op het balkon of in de tuin. Meer bezoekers mag dus niet. Ook niet als het huis of de tuin zo groot is dat u met iedereen 1,5 meter afstand kunt houden.

Nieuwe noodverordening 11 mei

Het kabinet heeft op 6 mei 2020 besloten de coronamaatregelen verder te versoepelen. Vanaf 11 mei geldt het volgende.

 • Basisscholen en speciaal onderwijs voor kinderen tot 12 jaar gaan onder bepaalde voorwaarden weer open, net als de kinderopvanglocaties.
 • Mensen van 19 jaar en ouder mogen buiten sporten en bewegen, mits men 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet. Topsporters mogen weer trainen op hun trainingslocaties.
 • Bezoek aan winkels en bibliotheken is toegestaan mits men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.
 • Dierenparken, natuurparken en pretparken gaan open voor publiek, op voorwaarde dat hier maatregelen zijn getroffen om 1,5 meter afstand tussen de bezoekers te garanderen. Opening moet niet leiden tot extra drukte op de weg, de parkeerplaats of in het openbaar vervoer.
 • Scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen of professionals mogen weer begeleide buitenactiviteiten voor personen tot en met 18 jaar organiseren.
 • Zwembaden mogen weer open, met inachtneming van onder andere de 1,5 meter regels. Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen blijven dicht.
 • Kappers, rij-instructeurs, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk. Alleen op afspraak en op voorwaarde van 1,5 meter tussen klanten.

Voor alles geldt dat het alleen kan als mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook de hygiëneregels blijven gelden.

Verbod evenementen verlengd

Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020. Evenementen zoals festivals, kermissen en straatfeesten kunnen niet doorgaan. Ook sauna’s en andere wellness instellingen blijven gesloten.

Noodverordening voor Veiligheidsregio Utrecht

De maatregelen zijn vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Uitgangspunt is dat we, omwille van onze gezondheid, vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen om de regels na te leven. Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten.

Buiten sporten

Vanaf 28 april was buiten sporten voor de jeugd tot en met 18 jaar al mogelijk, mits georganiseerd en onder begeleiding. Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten bij het buiten sporten wel 1,5 meter afstand tot anderen houden. Bij sporten waarbij je dicht bij elkaar in de buurt komt, moet de manier van trainen daarom worden aangepast. Sportverenigingen maken daar afspraken over met gemeenten en andere partijen voor buiten sporten en bewegen.

Bekijk de vragen en antwoorden over sport

Markten

We hebben een nieuw aanwijzingsbesluit markten vastgesteld. Ook kramen die geen voedsel verkopen mogen weer op de markt staan. Gemeente en marktmeesters zorgen dat klanten voldoende afstand houden.

Wat is er mogelijk vanaf 1 juni?

Versoepeling van de maatregelen kan alleen als het coronavirus onder controle blijft. Kijk op rijksoverheid.nl welke maatregelen vanaf 1 juni gelden.


Wat kunt u zelf doen?

Een paar belangrijke tips:

 • ga niet naar plekken met veel mensen
 • werk thuis als dat kan
 • blijf 1,5 meter weg van andere mensen, bijvoorbeeld als u boodschappen doet

  Bekijk de makkelijke uitleg van de adviezen op pharos.nl

  Op de website van Pharos staat ook:

  • advies voor mensen met klachten
  • advies voor mensen die ouder zijn, niet zo gezond zijn of een ziekte hebben

  Hulp en contact Corona

  Telefoon

  14 030

  Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur

  Uw mening