Bestuur en organisatie Maatregelen coronavirus

We hebben stap voor stap meer ruimte gekregen. Veel kan weer. Maar het aantal coronabesmettingen in het land stijgt. Belangrijkste oorzaak is dat niet iedereen de regels om besmetting te voorkomen naleeft. Daarom heeft het Kabinet besloten om in 6 gebieden in de Randstad extra maatregelen te nemen. Ook in Utrecht gelden deze extra maatregelen.

Maatregelen in heel Nederland

De volgende maatregelen gelden in heel Nederland:

 1. Vermijd drukte.
 2. Werk vanuit huis als dat kan.
 3. Houd 1,5 meter afstand.
 4. Klachten? Blijf thuis en laat u testen door de GGD. Ontwikkelt u benauwdheid en/of koorts, dan blijven ook gezinsleden thuis.
 5. En natuurlijk: handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en meteen weggooien.
 6. Bij bezoek thuis: maximaal 6 personen.
 7. Bent u 70 jaar of ouder, of bent u snel ziek, wees dan extra voorzichtig.

Aanvullende maatregelen regio Utrecht

Horeca en afhaalrestaurants

In de horeca moet vanaf 24.00 uur de muziek uit. Er mogen vanaf 24.00 uur geen nieuwe mensen meer naar binnen. De zaken moeten om 01.00 uur ’s nachts dicht, dat geldt ook voor terrassen. Afhaalrestaurants mogen na 01.00 uur ’s nachts geen alcohol verkopen en zij moeten uiterlijk 2.00 uur ’s nachts dicht zijn.

Gezelschappen mogen niet groter zijn dan 50 personen, zowel binnen als buiten

Een gezelschap is een groep personen die bij elkaar komen:

 • omdat ze een (vriendschappelijke) relatie met elkaar hebben: denk aan een familie, een reisgezelschap, een sportteam, een vriendengroep of leden van een vereniging.
 • omdat een gelegenheid daarom vraagt: denk aan een bruiloft, een verjaardagsfeest of een borrel voor genodigden.

Kijk op de site van de rijksoverheid voor meer informatie en uitzonderingen.

Meldplicht voor organisaties bij samenkomsten van meer dan 50 personen

Denk bijvoorbeeld aan het publiek bij een voetbalwedstrijd of theatervoorstelling, dit bestaat uit meerdere gezelschappen of individuen. In een theater of bioscoop mogen dus wel voorstellingen plaatsvinden met meer dan 50 personen, zolang er onder bezoekers maar niet één gezelschap is dat uit meer dan 50 personen bestaat.
Kijk op de site van de rijksoverheid voor meer informatie en uitzonderingen.

Doe een melding van een bijeenkomst

Handhaving

 • Versneld sluiten van locaties bij cluster van besmetting.
 • Aanscherpen toezicht en handhaving in parken of gebieden waar risico is op illegale feesten en grotere samenkomsten.

Beschermen kwetsbare personen

 • We bekijken of we op gemeentelijke plekken als zwembaden en bibliotheken aparte momenten kunnen organiseren voor kwetsbare personen.
 • We vragen winkels, musea en supermarkten of zij aparte momenten kunnen organiseren voor kwetsbare personen.  

Doelgerichte aanpak

 • We vergroten de aandacht voor studenten en jongeren: we gaan (opnieuw) in gesprek met verenigingen,  onderwijs¬instellingen en organisaties die studenten huisvesten. En we starten een jongerencampagne.
 • We gaan doelgroepgericht in gesprek met organisaties als supermarkten, sportverenigingen, welzijnsorganisaties om te kijken hoe zij kunnen helpen met het naleven van de maatregelen.

Tot slot

Alleen samen houden we corona onder controle. Dus: geniet van de vrijheid en geef elkaar de ruimte. Kijk op www.bezoek-utrecht.nl voor tips, of kijk op de Druktemonitor Utrecht om te zien waar het druk is of wat rustige plekken in de stad zijn.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur