Bestuur en organisatie Maatregelen voor meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad

Het wordt weer drukker in de binnenstad. Daarom nemen we maatregelen om voor meer ruimte te zorgen voor voetgangers. Op drukke momenten zijn er extra maatregelen. Hieronder staan de regels van afgelopen weekend (zaterdag 23 en zondag 24 mei). Op dit moment kijken we naar de regels voor het pinksterweekend. Zo gauw we hier meer over weten, leest u dat op deze pagina.

Vermijd drukte, kies een rustig winkelmoment. Geef elkaar de ruimte. Is dat niet mogelijk, kom dan op een rustig moment terug.

 • Volg de instructies over de gewenste route
  Er staan op verschillende plekken borden en er zijn verkeersregelaars en publieksbegeleiders die de route aangeven. Ook zijn er andere markeringen, zoals een voetgangersrotonde en lijnen op de weg.
 • Is iets niet duidelijk? Vraag het een van de publieksbegeleiders
 • In smalle straten is eenrichtingsverkeer
  Het gaat om de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Mariastraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat, Hekelstreeg, Vismarkt, Lichte Gaard, Donkere Gaard, kleine stukje Oudegracht (nummer 166 t/m 186) en de Lijnmarkt.
  Ook kan je op de Oudegracht, vanaf de Stadhuisbrug tot de Viebrug, nog maar in 1 richting lopen. Hierbij zijn de winkels steeds aan de rechterkant en het water aan de linkerkant.
 • Niet fietsen in de Zadelstraat
  We vragen fietsers hier vriendelijk om af te stappen en te lopen.
 • Op sommige plekken mag u uw fiets niet op straat stallen
  We vragen u dan om een openbare fietsenstalling in de buurt te gebruiken. Dit doen we onder andere op de Viebrug, Jansbrug, Bakkersbrug en Vinkenburgstraat. En ook bij de Hollandse Toren (ter hoogte van het Apollohotel) en de kop van het Vredenburg, maar daar is het sowieso niet toegestaan om fietsen te stallen. Per 28 mei verwijderen wij de fietsen die er nog staan. De eigenaren kunnen deze weer ophalen bij het gemeentelijk fietsdepot aan de Kanaalweg 50.

Andere maatregelen die we hebben genomen

 • De verkeerslichten voor voetgangers rond Vredenburg en Lange Viestraat, zoals de oversteek bij de Bijenkorf, gaan meer op groen licht voor voetgangers. We houden dit in de gaten en passen het aan als dat nodig is.
 • Voor winkels zijn stickers die wachtplekken voor de winkel aangeven. Deze stickers plakken we alleen als ondernemers daarom vragen.
 • Wij vragen ondernemers al hun borden, vlaggen, rekken en dergelijke naar binnen te halen, zodat er meer ruimte is voor voetgangers.
 • Voor ondernemers is er een pakket met middelen dat zij kunnen gebruiken om winkelend publiek te wijzen op gedragsregels in de winkel. Dit pakket delen wij uit en kunnen ondernemers aanvragen via info@cmutrecht.nl. Het pakket hebben Utrecht Marketing en Centrum Management Utrecht samen gemaakt.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur

Uw mening