Bestuur en organisatie Maatregelen voor voetgangers en fietsers in de binnenstad

Om voetgangers voldoende ruimte te geven, zijn er maatregelen in de binnenstad. Op drukke momenten, vooral op zaterdagmiddag, zijn er extra maatregelen. Ook zelf kunt u er een bijdrage aan leveren dat iedereen veilig kan winkelen in de binnenstad. Vermijd drukte, kies een rustig winkelmoment. Geef elkaar de ruimte. Is dat niet mogelijk, kom dan op een rustig moment terug.

Maatregelen in de binnenstad

 • Voetgangersgebied binnenstad tijdelijk groter
  Voetgangers delen de beperkte ruimte in de binnenstad met fietsers. Maar ook met bijvoorbeeld bevoorradingsverkeer voor winkels en terrassen van de horeca. We willen dat iedereen voldoende afstand kan houden en we willen de ruimte zo eerlijk mogelijk verdelen. Dat is soms een puzzel. Daarom is het voetgangersgebied in de binnenstad tijdelijk uitgebreid. Dit betekent: meer ruimte voor voetgangers en nieuwe regels voor fietsers en bevoorraden.
 • Volg de instructies over de gewenste route
  Er staan op verschillende plekken borden en tekstkarren. Ook zijn er op drukke momenten verkeersregelaars en publieksbegeleiders die de route aangeven. Ook zijn er andere markeringen, zoals een voetgangersrotonde en lijnen op de weg.
 • In smalle straten is op drukke momenten eenrichtingsverkeer
  Het gaat om de Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Mariastraat, Zakkendragersteeg, Drieharingstraat, Hekelsteeg, Vismarkt, Lichte Gaard, Donkere Gaard, klein stukje Oudegracht (nummer 166 t/m 186) en de Lijnmarkt.
  Ook kan je op de Oudegracht, vanaf de Viebrug tot aan de Stadhuisbrug, nog maar in 1 richting lopen. Hierbij zijn de winkels steeds aan de rechterkant en het water aan de linkerkant.
 • Op sommige plekken mag u uw fiets niet op straat stallen
  Om meer ruimte te maken voor voetgangers hebben wij op sommige plekken fietsenrekken verwijderd. Ook verwijderen wij fietsen die gestald worden op de volgende plekken: Viebrug, Jansbrug, Bakkersbrug, Vinkenburgstraat, Lange Viestraat Noordzijde (tussen de Bijenkorf en de Viebrug), de kop van het Vredenburg/Hollandse Toren (voor de Starbucks). De hele route langs Vredenburg (ook bij Starbucks richting het plein), Potterstraat, Lange Viestraat, Janskerkhof en Nobelstraat. En verder de volgende straten: Lange Elisabethstraat, Steenweg, Lijnmarkt, Choorstraat, Zakkendragersteeg en Drieharingstraat. En de Vlaamse Toren buiten de markeringen. Is uw fiets verwijderd? Deze kunt u ophalen bij het gemeentelijk fietsendepot. Er is voldoende plek om uw fiets te stallen in 1 van de (Pop Up)stallingen. Tip: installeer de app P-route fiets om te zien waar er plek is.
 • Oversteken op de kruising Vredenburg - Lange Viestraat kan nog maar in 1 richting
 • Op dit kruispunt kunt u op drukke momenten nog maar in 1 richting oversteken. Het doel is om meer ruimte te geven aan overstekende bezoekers. Je kunt oversteken van de kant van de WE richting de Bijenkorf, richting de Decathlon, richting de Starbucks en weer richting de WE. Er staan verkeersregelaars om dit te begeleiden.
 • Verkeerslichten rond Vredenburg en Lange Viestraat meer op groen
  De verkeerslichten voor voetgangers rond Vredenburg en Lange Viestraat zoals de oversteek bij de Bijenkorf, gaan meer op groen licht voor voetgangers. We houden dit in de gaten en passen het aan als dat nodig is.

Kaart met looproute, fietsenstalling en rotonde

Andere maatregelen die we hebben genomen

 • Voor winkels zijn stickers die wachtplekken voor de winkel aangeven. Deze stickers plakken we alleen als ondernemers daarom vragen.
 • Wij vragen ondernemers al hun borden, vlaggen, rekken en dergelijke naar binnen te halen, zodat er meer ruimte is voor voetgangers. Binnen de singels is een verbod op deze uitstallingen en hier wordt ook op gehandhaafd.
 • Voor ondernemers is er een pakket met middelen dat zij kunnen gebruiken om winkelend publiek te wijzen op gedragsregels in de winkel. Dit pakket delen wij uit en kunnen ondernemers aanvragen via info@cmutrecht.nl. Het pakket hebben Utrecht Marketing en Centrum Management Utrecht samen gemaakt.

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur