Bestuur en organisatie Nieuwsarchief coronavirus

Op deze pagina staan eerdere updates over het coronavirus.


Eerdere updates

Update 5-10: ook polsbandjes in Utrechtse horeca

Utrecht start vanaf donderdag 7 oktober met de uitgifte van polsbandjes om het werk van horecamedewerkers en – ondernemers te verlichten. Ook maakt het de controle voor horecabezoekers makkelijker.

Er zijn 3 uitgiftepunten in de binnenstad: de Neude, het Lucasbolwerk en het Ledig Erf. Met de polsbandjes hoeven bezoekers aan de Utrechtse horeca op donderdag, vrijdag en zaterdag maar 1 keer hun coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs te laten zien. Zo krijgen zij op dezelfde avond makkelijker toegang tot meerdere horecagelegenheden.

Meer informatie op www.utrecht.nl/veiliguitgaan


Update 4-10: vaccineren in Utrecht op 5 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 5 dichtbij locaties in Utrecht. Leidsche Rijn is een nieuwe vaccinatielocatie. Verder zijn de dagen in Overvecht en Kanaleneiland gewijzigd.

 • Utrecht Science Park
 • Leidsche Rijn (Indekerngezond)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Lombok (Ulu Camii Moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over locaties en openingstijden


Update 1-10: einde Tozo, TONK nog tot eind van het jaar

Op 30 september eindigde de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Alle Utrechtse zelfstandig ondernemers kunnen vanaf 1 oktober coaching en advies krijgen, om op eigen kracht door te kunnen. Zij kunnen zich aanmelden voor een toekomstgesprek met een adviseur met ondernemersachtergrond. Ook ondernemers die geen Tozo hadden.

Lees meer over coaching en advies voor ondernemers

TONK

Het kabinet heeft ook de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) niet verder verlengd na 1 oktober. In Utrecht kun je de TONK nog wel aanvragen tot en met 31 december 2021. Het is een bijdrage aan uw huur of hypotheek. TONK is niet alleen voor ondernemers, maar ook voor Utrechters met een baan die minder inkomen kregen door de coronacrisis. Of die hun baan verloren.

Lees meer over TONK aanvragen


Update 24-9: coronatoegangsbewijs vanaf 25 september verplicht

Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september ingezet op plekken waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast helpt het coronatoegangsbewijs bij het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk:

 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines),
 • bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en
 • bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Lees meer over het coronatoegangsbewijs

Bekijk de meestgestelde vragen over de CoronaCheck of neem contact op met de helpdesk


Update 24-9: terrassen blijven tijdelijk groter

De tijdelijke uitbreiding van terrassen door horecaondernemers wordt verlengd tot 1 november 2021. De ondernemers mochten hun terrassen tijdelijk groter maken omdat zij door de 1,5 meter regel minder gasten konden ontvangen. Horecaondernemers die tot 1 november van de tijdelijke uitbreiding gebruik willen maken, moeten hiervoor een gedoogbeschikking aanvragen bij de gemeente. Dit kan vanaf maandag 27 september op de website van de gemeente.
 
Het aantal tafels en stoelen moet in deze periode wel gelijk blijven. Er kunnen geen extra of andere tijdelijke terrassen worden aangevraagd.

Lees de raadsbrief


Update 23-9: Utrechtse aanpak voor ondernemers met coronazorgen

Vanaf 1 oktober komt voor duizenden Utrechtse ondernemers een einde aan de Tozo-regeling, de NOW-regeling en andere corona-steunmaatregelen van het Rijk. Utrecht start met een aanpak om ondernemers snel uit de financiële zorgen te helpen. Met onder andere intensieve begeleiding en hulpverlening wil de gemeente dat duizenden Utrechtse ondernemers die in de knel zitten, snel weer financieel onafhankelijk worden.

Lees meer in het nieuwsbericht Utrechts offensief voor ondernemers met coronazorgen


Update 14-9: Einde 1,5 meter maatregel per 25 september 2021

De coronacijfers veranderen bijna niet en veel mensen zijn op dit moment gevaccineerd. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 14 september besloten dat Nederland verder opengaat. Belangrijke veranderingen zijn het einde van de verplichte 1,5 meter maatregel en de invoering van de coronapas bij bezoek van evenementen en horeca. Het openbare leven in de stad zal hierdoor veranderen. Utrecht gaat deze maatregelen zo goed en veilig mogelijk doorvoeren.

Bekijk het overzicht van alle wijzigingen per 25 september op Rijksoverheid.nl


Update 7-9: Vaccineren in Utrecht op 4 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 4 dichtbij locaties in Utrecht:

 • Lombok (Ulu Camii moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Utrecht Science Park

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.
Lees meer over locaties en openingstijden


Update 30-8: Scholen weer begonnen

Vanaf maandag 30 augustus is er meer onderwijs mogelijk op de hogeschool en universiteit. Studenten en docenten hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Wel zijn er regels: iedereen draagt bijvoorbeeld een mondkapje buiten de collegezalen. Ook leerlingen in het MBO, voortgezet onderwijs en basisonderwijs kunnen volledig naar school.

Lees meer over onderwijs in coronatijd op de website van de rijksoverheid


Update 27-8: Jaarbeurs gesloten voor vaccineren, andere locaties open

Vanaf vrijdag 27 augustus is de vaccinatielocatie de Jaarbeurs gesloten. Vaccineren zonder afspraak is dan voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk bij een van de andere grote vaccinatielocaties in Nieuwegein, Woerden of Veenendaal.

Gaat uw voorkeur uit naar vaccineren zonder afspraak in Utrecht? Dat kan op de kleinere locaties. Iedereen vanaf 12 jaar is zonder afspraak welkom in Overvecht, Kanaleneiland of het Utrecht Science Park (USP). Daar wordt de keuze geboden voor het Pfizer of het Janssen vaccin. Belangrijk om uw ID-kaart of paspoort mee te nemen. Bekijk alle informatie over alle locaties en openingstijden van de vaccinatielocaties.

XL-Testpaviljoen Jaarbeurs blijft open

Hebt u coronaklachten of komt u net terug van vakantie? Laat u dan testen. Dat kan in Utrecht op 3 locaties: het XL-Testpaviljoen de Jaarbeurs P2 (aan de Truus van Lierlaan), Overvecht (Neckardreef 6) en bij de testbus in Kanaleneiland (Marco Pololaan 2). Maak online een testafspraak: www.coronatest.nl of telefonisch via 030-630 54 00. Meer informatie over testen op corona.


Update 16-8: onderwijs open zonder 1,5 meter

Behoedzaam en stap voor stap wordt de 1,5 meter afstand losgelaten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september wordt besloten of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd


Update 13-8: UIT-dagen voor studenten

Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus stroomt Utrecht weer vol met nieuwe studenten. Ongeveer 3500 eerstejaars maken kennis met de stad tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Het is de 2e UIT in coronatijd. Net als vorig jaar is een deel van de activiteiten online te volgen, maar er zijn wel meer mogelijkheden voor studenten om elkaar fysiek te ontmoeten. Zo zijn vanaf 14 augustus kleinschalige evenementen (onder voorwaarden) toegestaan, waarbij de 1,5 meter afstand niet nodig is.    
 
We staan als gemeente in nauw contact met de onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen om te zorgen dat de UIT-dagen veilig en verantwoord plaatsvinden binnen de landelijke coronarichtlijnen.

Bekijk de raadsbrief en hand-out op ibabs.eu


Update 2-8: TONK-regeling verlengd en verruimd

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is verlengd tot het einde van dit jaar. Vanaf 2 augustus kunnen Utrechters die door corona minder inkomsten hebben een bijdrage aan de huur of hypotheek aanvragen. Dit is voor de maanden juli tot en met december 2021. Dat kan ook als u al een TONK bijdrage hebt gehad voor de eerste helft van 2021. Vanaf 2 augustus kunnen ook Utrechters zonder zelfstandige woonruimte TONK aanvragen.

TONK is een bijdrage aan de huur of hypotheek. De regeling is er bijvoorbeeld voor flexwerkers die minder uren moesten werken of mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt. Of ondernemers die minder inkomsten hadden door corona. Eerder was zelfstandige woonruimte een voorwaarde om TONK te kunnen krijgen. Die is nu vervallen. Dat maakt de TONK nu ook beschikbaar voor bijvoorbeeld studenten die een kamer huren of mensen die een woning delen.

Vraag TONK aan via Utrecht.nl/tonk


Update 2-8: verbod op eendaagse evenementen verlengd, uitzondering voor kleine evenementen buiten

Het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats is verlengd tot 1 september 2021. Er is een uitzondering voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht. Vanaf 14 augustus zijn deze zonder vaste zitplaats toegestaan tot maximaal 750 bezoekers. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers. Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de bezoekers een coronatoegangsbewijs en een (gratis) ticket hebben.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 30-7: Vrije inloop voor eerste prik in de Jaarbeurs

Van 2 augustus tot en met 26 augustus kunt u zich zonder afspraak in de Jaarbeurs laten vaccineren tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Dat geldt voor iedereen die nog geen vaccinatie heeft gehad en nog geen afspraak heeft gemaakt voor vaccinatie.
Als u zonder afspraak langskomt voor vaccinatie, dan wordt de afspraak voor de tweede prik meteen voor u ingepland.

Lees het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 26-7: Reizen binnen Europa, meerdaagse evenementen afgelast

Vanaf 27 juni staan alle EU landen op groen of geel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. Dit betekent dat u kunt reizen naar EU-landen. Het is wel mogelijk dat landen extra eisen stellen aan reizigers uit Nederland. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies op www.wijsopreis.nl en welke maatregelen gelden in het land van bestemming.

Komt u terug uit een EU-land met een geel reisadvies? Vanaf 8 augustus hebben reizigers van 12 jaar en ouder een coronabewijs nodig. Zo wordt voorkomen dat reizigers het virus mee naar huis nemen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag.

Evenementen

In overleg met de evenementensector is het verbod op meerdaagse evenementen verlengd tot 1 september 2021. Het gaat om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs.

Lees het hele nieuwsbericht op rijksoverheid.nl: Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast


Update 22-7: vaccineren in Kanaleneiland en Overvecht

Alle inwoners vanaf 12 jaar die nog geen afspraak hebben gemaakt, kunnen zich op 2 locaties in de stad laten vaccineren.

Kanaleneiland

 • Zaterdag 7, 14 en 21 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Locatie: het Krachtstation, Amerikalaan 199 in Utrecht

Overvecht

 • Vrijdag 13 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Vrijdag 20 augustus: 14.30- 21.00 uur
 • Vrijdag 27 augustus: 17.30-22.00 uur
 • Locatie: ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliëdreef 2 (tegenover de Lidl bij winkelcentrum De Klop).

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Op de locatie kunt u:

 • voorlichting krijgen
 • hulp krijgen bij het invullen van een gezondheidsverklaring
 • vragen stellen aan een arts.

Update 9-7: kabinet komt met extra maatregelen

Het aantal besmettingen loopt in een hoog tempo op. Daarom kondigde het kabinet vanavond extra maatregelen aan. Deze maatregelen gelden vanaf zaterdag 10 juli 6.00 uur tot en met vrijdag 13 augustus 2021. De maatregelen hebben vooral invloed op de horeca en evenementen.

Lees meer over de extra maatregelen op Rijksoverheid.nl


Update 7-7: Zomeractiviteiten voor jongeren

De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel inwoners van onze stad een periode van ontspanning. Gelukkig is er ook steeds meer mogelijk dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Zo ook voor onze jongeren. Elk jaar hebben onze organisaties een zomerprogramma voor jongeren. Maar dit jaar is anders dan andere jaren. De jongeren hebben een zwaar jaar achter de rug. Daarom wordt de zomerprogrammering bijgesteld en aangevuld waar nodig. Dit is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen, het weer en de behoeften van de jongeren. De organisaties informeren de jongeren zelf via social media en hun websites.

Lees de raadsbrief over inzet voor jongeren in zomer 2021


Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur