Bestuur en organisatie Nieuwsarchief coronavirus

Op deze pagina staan eerdere updates over het coronavirus.


Eerdere updates

Update 24-11: Tijdelijk geen uitstallingen in 10 smallere en drukkere winkelstraten

Vanaf vrijdag 26 november mogen er op vrijdag en zaterdag geen uitstallingen meer staan in 10 smallere en drukkere winkelstraten in de binnenstad. Het gaat om deze straten:
Lijnmarkt, Choorstraat, Steenweg, Mariastraat, Lange Elisabethstraat, Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Drieharingstraat, Zakkendragerssteeg en Nobelstraat.

Zo zorgen we ervoor dat inwoners en anderen onze binnenstad veilig kunnen bezoeken. Deze maatregel geldt totdat de regering het advies of de maatregel laat vervallen om 1,5 meter afstand te houden.


Update 24-11: 1,5 meter afstand houden is verplicht

Met ingang van 24 november 2021 is het houden van 1,5 meter afstand weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren hierop kunnen handhaven.

Volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar, behalve als zij op 1 adres wonen. Dit is een van de basisregels waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus wil beperken.

Er zijn uitzonderingen op de 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld voor plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Of waar afstand houden niet mogelijk is.

Lees meer op de website van de rijksoverheid

Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn.

Lees hier de basisregels voor iedereen


Update 19-11: boostervaccinatie start vandaag

Vrijdag 19 november starten we ook in Utrecht met de boostervaccinatie. Dit is een extra vaccinatie tegen corona naast de eerdere basisvaccinatie(s). Er wordt geprikt met het Pfizer of het Moderna-vaccin.

Lees het hele nieuwsbericht van GGDrU

Meer informatie over alle vaccinatielocaties en de openingstijden


Update 17-11: Utrecht stopt (voorlopig) met coronapolsbandjes voor de horeca

Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen is het per 13 november niet meer mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.

De horeca sluit per 13 november haar deuren om 20.00 uur. Door deze beperkte openingstijden heeft het gebruik van het coronapolsbandje geen meerwaarde meer.

Lees meer informatie


Update 13-11: zaterdag 13 november géén coronapolsbandje voor bezoek aan horeca

De horeca sluit vanaf 13 november haar deuren om 20.00 uur. De aangepaste openingstijden voor de horeca gelden in ieder geval tot 4 december. Door deze aangescherpte coronamaatregel is het op zaterdag 13 november niet mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.
 
We onderzoeken nu óf en hoe het coronapolsbandje de komende tijd het best ingezet kan worden.


Update 12-11: kabinet neemt strengere maatregelen

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Om elkaar en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus. De maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december.

Maatregelen korte termijn

 • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
 • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper, en casino’s en sauna’s zijn open tot 18.00 uur.
 • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
 • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
 • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte. De verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
 • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
 • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
 • Als een huisgenoot besmet is, dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
 • Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op www.rijksoverheid.nl/coronamaatregelen staan alle maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen verder toegelicht.


Update 10-11: Sinterklaasintocht 14 november gaat niet door

Helaas gaat de centrale intocht in de binnenstad van de Sint zondag 14 november niet door. Dit komt door oplopende coronabesmettingen. Dat heeft de organisatie ons laten weten. De gemeente deelt de zorgen over de oplopende besmettingen. Het niet doorgaan van de intocht is een grote domper voor iedereen, alle kinderen in onze stad en hun ouders. Voor nu gaan in veel wijken in onze stad de Sinterklaasactiviteiten wel door. De meeste zijn op zaterdag 13 en 20 november.


Update 3-11: besmettingen moeten omlaag

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Er worden extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden, zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75 procent bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats. De maatregelen houden in:

 • Meer aandacht voor de basisregels. Als iedereen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent, de basisregels blijft volgen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 • Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Denk aan supermarkten, winkels, bibliotheken, het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons), in mbo-, hbo en universiteiten en bij contactberoepen.
 • Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd, en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
 • In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle inwoners boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst.

Op 12 november wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Lees meer over het coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten


Update 13-10: vaccineren in Hoog Catharijne

Vanaf vrijdag 15 oktober gaat in Hoog Catharijne (Stationsplein 85) een vaccinatielocatie open. Daar wordt met het Pfizer-vaccin geprikt. Ook is hier een informatiepunt waar iedereen vanaf 12 jaar met vragen over gezondheid en corona terecht kan.

Deze locatie is 7 dagen per week open. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 12.00-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen. Wilt u wel een afspraak maken?

Lees meer over deze vaccinatielocatie en contactgegevens in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 7-10: vaccineren in Jaarbeurs

Vanaf vrijdag 8 oktober gaat de nieuwe vaccinatielocatie in de Jaarbeurs open. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich hier 7 dagen per week laten vaccineren. Dit kan van 9.00 tot 17.00 uur in PaviljoenB aan de Truus van Lierlaan (naast TestpaviljoenA). Ook kunt u hier informatie over vaccineren krijgen. U hoeft geen afspraak te maken. Wel belangrijk om uw ID-bewijs mee te nemen. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over deze vaccinatielocatie in het nieuwsbericht van de GGD


Update 5-10: ook polsbandjes in Utrechtse horeca

Utrecht start vanaf donderdag 7 oktober met de uitgifte van polsbandjes om het werk van horecamedewerkers en – ondernemers te verlichten. Ook maakt het de controle voor horecabezoekers makkelijker.

Er zijn 3 uitgiftepunten in de binnenstad: de Neude, het Lucasbolwerk en het Ledig Erf. Met de polsbandjes hoeven bezoekers aan de Utrechtse horeca op donderdag, vrijdag en zaterdag maar 1 keer hun coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs te laten zien. Zo krijgen zij op dezelfde avond makkelijker toegang tot meerdere horecagelegenheden.

Meer informatie op www.utrecht.nl/veiliguitgaan


Update 4-10: vaccineren in Utrecht op 5 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 5 dichtbij locaties in Utrecht. Leidsche Rijn is een nieuwe vaccinatielocatie. Verder zijn de dagen in Overvecht en Kanaleneiland gewijzigd.

 • Utrecht Science Park
 • Leidsche Rijn (Indekerngezond)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Lombok (Ulu Camii Moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over locaties en openingstijden


Update 1-10: einde Tozo, TONK nog tot eind van het jaar

Op 30 september eindigde de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Alle Utrechtse zelfstandig ondernemers kunnen vanaf 1 oktober coaching en advies krijgen, om op eigen kracht door te kunnen. Zij kunnen zich aanmelden voor een toekomstgesprek met een adviseur met ondernemersachtergrond. Ook ondernemers die geen Tozo hadden.

Lees meer over coaching en advies voor ondernemers

TONK

Het kabinet heeft ook de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) niet verder verlengd na 1 oktober. In Utrecht kun je de TONK nog wel aanvragen tot en met 31 december 2021. Het is een bijdrage aan uw huur of hypotheek. TONK is niet alleen voor ondernemers, maar ook voor Utrechters met een baan die minder inkomen kregen door de coronacrisis. Of die hun baan verloren.


Update 24-9: coronatoegangsbewijs vanaf 25 september verplicht

Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september ingezet op plekken waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast helpt het coronatoegangsbewijs bij het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk:

 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines),
 • bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en
 • bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Lees meer over het coronatoegangsbewijs

Bekijk de meestgestelde vragen over de CoronaCheck of neem contact op met de helpdesk


Update 24-9: terrassen blijven tijdelijk groter

De tijdelijke uitbreiding van terrassen door horecaondernemers wordt verlengd tot 1 november 2021. De ondernemers mochten hun terrassen tijdelijk groter maken omdat zij door de 1,5 meter regel minder gasten konden ontvangen. Horecaondernemers die tot 1 november van de tijdelijke uitbreiding gebruik willen maken, moeten hiervoor een gedoogbeschikking aanvragen bij de gemeente. Dit kan vanaf maandag 27 september op de website van de gemeente.
 
Het aantal tafels en stoelen moet in deze periode wel gelijk blijven. Er kunnen geen extra of andere tijdelijke terrassen worden aangevraagd.

Lees de raadsbrief


Update 23-9: Utrechtse aanpak voor ondernemers met coronazorgen

Vanaf 1 oktober komt voor duizenden Utrechtse ondernemers een einde aan de Tozo-regeling, de NOW-regeling en andere corona-steunmaatregelen van het Rijk. Utrecht start met een aanpak om ondernemers snel uit de financiële zorgen te helpen. Met onder andere intensieve begeleiding en hulpverlening wil de gemeente dat duizenden Utrechtse ondernemers die in de knel zitten, snel weer financieel onafhankelijk worden.


Update 14-9: Einde 1,5 meter maatregel per 25 september 2021

De coronacijfers veranderen bijna niet en veel mensen zijn op dit moment gevaccineerd. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 14 september besloten dat Nederland verder opengaat. Belangrijke veranderingen zijn het einde van de verplichte 1,5 meter maatregel en de invoering van de coronapas bij bezoek van evenementen en horeca. Het openbare leven in de stad zal hierdoor veranderen. Utrecht gaat deze maatregelen zo goed en veilig mogelijk doorvoeren.

Bekijk het overzicht van alle wijzigingen per 25 september op Rijksoverheid.nl


Update 7-9: Vaccineren in Utrecht op 4 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 4 dichtbij locaties in Utrecht:

 • Lombok (Ulu Camii moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Utrecht Science Park

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.
Lees meer over locaties en openingstijden


Update 30-8: Scholen weer begonnen

Vanaf maandag 30 augustus is er meer onderwijs mogelijk op de hogeschool en universiteit. Studenten en docenten hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Wel zijn er regels: iedereen draagt bijvoorbeeld een mondkapje buiten de collegezalen. Ook leerlingen in het MBO, voortgezet onderwijs en basisonderwijs kunnen volledig naar school.

Lees meer over onderwijs in coronatijd op de website van de rijksoverheid


Update 27-8: Jaarbeurs gesloten voor vaccineren, andere locaties open

Vanaf vrijdag 27 augustus is de vaccinatielocatie de Jaarbeurs gesloten. Vaccineren zonder afspraak is dan voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk bij een van de andere grote vaccinatielocaties in Nieuwegein, Woerden of Veenendaal.

Gaat uw voorkeur uit naar vaccineren zonder afspraak in Utrecht? Dat kan op de kleinere locaties. Iedereen vanaf 12 jaar is zonder afspraak welkom in Overvecht, Kanaleneiland of het Utrecht Science Park (USP). Daar wordt de keuze geboden voor het Pfizer of het Janssen vaccin. Belangrijk om uw ID-kaart of paspoort mee te nemen. Bekijk alle informatie over alle locaties en openingstijden van de vaccinatielocaties.

XL-Testpaviljoen Jaarbeurs blijft open

Hebt u coronaklachten of komt u net terug van vakantie? Laat u dan testen. Dat kan in Utrecht op 3 locaties: het XL-Testpaviljoen de Jaarbeurs P2 (aan de Truus van Lierlaan), Overvecht (Neckardreef 6) en bij de testbus in Kanaleneiland (Marco Pololaan 2). Maak online een testafspraak: www.coronatest.nl of telefonisch via 030-630 54 00. Meer informatie over testen op corona.


Update 16-8: onderwijs open zonder 1,5 meter

Behoedzaam en stap voor stap wordt de 1,5 meter afstand losgelaten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september wordt besloten of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd


Update 13-8: UIT-dagen voor studenten

Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus stroomt Utrecht weer vol met nieuwe studenten. Ongeveer 3500 eerstejaars maken kennis met de stad tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Het is de 2e UIT in coronatijd. Net als vorig jaar is een deel van de activiteiten online te volgen, maar er zijn wel meer mogelijkheden voor studenten om elkaar fysiek te ontmoeten. Zo zijn vanaf 14 augustus kleinschalige evenementen (onder voorwaarden) toegestaan, waarbij de 1,5 meter afstand niet nodig is.    
 
We staan als gemeente in nauw contact met de onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen om te zorgen dat de UIT-dagen veilig en verantwoord plaatsvinden binnen de landelijke coronarichtlijnen.

Bekijk de raadsbrief en hand-out


Update 2-8: verbod op eendaagse evenementen verlengd, uitzondering voor kleine evenementen buiten

Het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats is verlengd tot 1 september 2021. Er is een uitzondering voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht. Vanaf 14 augustus zijn deze zonder vaste zitplaats toegestaan tot maximaal 750 bezoekers. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers. Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de bezoekers een coronatoegangsbewijs en een (gratis) ticket hebben.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 30-7: Vrije inloop voor eerste prik in de Jaarbeurs

Van 2 augustus tot en met 26 augustus kunt u zich zonder afspraak in de Jaarbeurs laten vaccineren tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Dat geldt voor iedereen die nog geen vaccinatie heeft gehad en nog geen afspraak heeft gemaakt voor vaccinatie.
Als u zonder afspraak langskomt voor vaccinatie, dan wordt de afspraak voor de tweede prik meteen voor u ingepland.

Lees het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 26-7: Reizen binnen Europa, meerdaagse evenementen afgelast

Vanaf 27 juni staan alle EU landen op groen of geel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. Dit betekent dat u kunt reizen naar EU-landen. Het is wel mogelijk dat landen extra eisen stellen aan reizigers uit Nederland. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies op www.wijsopreis.nl en welke maatregelen gelden in het land van bestemming.

Komt u terug uit een EU-land met een geel reisadvies? Vanaf 8 augustus hebben reizigers van 12 jaar en ouder een coronabewijs nodig. Zo wordt voorkomen dat reizigers het virus mee naar huis nemen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit laten zien in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag.

Evenementen

In overleg met de evenementensector is het verbod op meerdaagse evenementen verlengd tot 1 september 2021. Het gaat om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs.

Lees het hele nieuwsbericht op rijksoverheid.nl: Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast


Update 22-7: vaccineren in Kanaleneiland en Overvecht

Alle inwoners vanaf 12 jaar die nog geen afspraak hebben gemaakt, kunnen zich op 2 locaties in de stad laten vaccineren.

Kanaleneiland

 • Zaterdag 7, 14 en 21 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Locatie: het Krachtstation, Amerikalaan 199 in Utrecht

Overvecht

 • Vrijdag 13 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Vrijdag 20 augustus: 14.30- 21.00 uur
 • Vrijdag 27 augustus: 17.30-22.00 uur
 • Locatie: ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliëdreef 2 (tegenover de Lidl bij winkelcentrum De Klop).

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Op de locatie kunt u:

 • voorlichting krijgen
 • hulp krijgen bij het invullen van een gezondheidsverklaring
 • vragen stellen aan een arts.

Update 9-7: kabinet komt met extra maatregelen

Het aantal besmettingen loopt in een hoog tempo op. Daarom kondigde het kabinet vanavond extra maatregelen aan. Deze maatregelen gelden vanaf zaterdag 10 juli 6.00 uur tot en met vrijdag 13 augustus 2021. De maatregelen hebben vooral invloed op de horeca en evenementen.

Lees meer over de extra maatregelen op Rijksoverheid.nl


Update 7-7: Zomeractiviteiten voor jongeren

De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel inwoners van onze stad een periode van ontspanning. Gelukkig is er ook steeds meer mogelijk dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Zo ook voor onze jongeren. Elk jaar hebben onze organisaties een zomerprogramma voor jongeren. Maar dit jaar is anders dan andere jaren. De jongeren hebben een zwaar jaar achter de rug. Daarom wordt de zomerprogrammering bijgesteld en aangevuld waar nodig. Dit is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen, het weer en de behoeften van de jongeren. De organisaties informeren de jongeren zelf via social media en hun websites.

Lees de raadsbrief over inzet voor jongeren in zomer 2021


Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag tot en met vrijdag
(08.30 - 17.30 uur)