Bestuur en organisatie Nieuwsarchief coronavirus

Op deze pagina staan eerdere updates over het coronavirus.


Eerdere updates

Update 24-2: 1,5 meter afstand niet meer verplicht

Vanaf vrijdag 25 februari 2022 geldt de verplichte afstand van 1,5 meter niet meer. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet in het verder openen van Nederland. Ook vervallen de meeste andere coronaregels die nu nog gelden. U hoeft het coronatoegangsbewijs niet meer te laten zien in bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en musea. Ook gelden de normale openingstijden weer en is een vaste zitplaats niet meer verplicht. Bij evenementen met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats is nog wel een negatieve testuitslag verplicht.

Lees het hele nieuwsbericht op Rijksoverheid.nl

Bekijk het huidige overzicht van coronamaatregelen op Rijksoverheid.nl


Update 21-2: vrije inloop op de meeste kleine testlocaties

Vanaf maandag 21 februari kunt u op de meeste kleine testlocaties terecht zonder afspraak. Tot een half uur voor sluitingstijd.  

Lees meer over de testlocaties en de openingstijden
Lees meer informatie in het GGDrU nieuwsbericht


Update 21-02: 1,5 meter en mondkapjes blijven op test- en vaccinatielocaties

Op alle GGD test- en vaccinatielocaties blijft de 1,5 meter regel gelden en ook blijven de mondkapjes daar verplicht. Op dit moment is 60% van de mensen die zich bij GGDrU laat testen besmet met corona. Op de vaccinatielocaties komen nu juist mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, waaronder ook mensen met een verhoogde kwetsbaarheid voor het virus.

Om het risico op besmetting op de locaties te beperken, blijft het gebruik van het mondkapje verplicht en blijft de 1,5 meter afstand regel gelden.


Update 19- 2: Jaarbeurs testen en vaccineren tijdelijk gesloten door stormschade

Op zaterdag 19 februari is de Jaarbeurs gesloten voor testen en vaccineren. Door de storm is het paviljoen beschadigd en niet veilig genoeg voor gebruik. Afspraken worden in overleg verplaatst naar een andere dag of een andere locatie. De reparatie start als het weer het toelaat.

Ga voor het verzetten van afspraken naar de website van GGD regio Utrecht


Update 18-2: Vandaag vanaf 12 uur alle vaccinatie- en testlocaties gesloten

Vanwege de storm Eunice die vanmiddag over Nederland raast, zijn alle vaccinatie- en testlocaties in Utrecht vanaf 12.00 uur gesloten. Als de storm is gaan liggen, gelden alle openingstijden weer die op onze vaccinatiepagina staan.


Update 17-2: gratis corona zelftesten en mondmaskers

Utrechters met een laag inkomen kunnen met hun U-pas bij wijkbureaus per persoon 3 gratis zelftesten en mondmaskers ophalen. Bewoners met een laag inkomen zonder U-pas, kunnen langsgaan bij de verschillende buurtcentra. Bewoners die aangesloten zijn bij de voedselbank krijgen automatisch de zelftesten en mondmaskers in hun voedselpakketten.

Lees meer over de verschillende ophaallocaties


Update 16-2: alles kan weer open in 3 stappen

We zijn beter tegen het virus bestand, door vaccinaties en boosterprikken en de opgebouwde immuniteit. Nederland gaat weer open, in 3 stappen.

 1. Het advies om thuis niet meer dan 4 mensen te ontvangen, vervalt per direct. Ook het advies om zoveel mogelijk thuis te werken verandert in: werk maximaal de helft van de werktijd op kantoor.
 2. Op 18 februari gaan alle locaties weer open tot 1.00 uur. Het advies voor thuisisolatie bij coronabesmetting wordt versoepeld.
 3. Vanaf 25 februari gaan alle locaties open volgens de normale openingstijden. Er gelden nog wel voorwaarden.

Op 15 maart worden onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het OV, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies opnieuw beoordeeld.

Het coronavirus is er nog steeds. Daarom moeten we blijven opletten en elkaar helpen zodat we elkaar niet besmetten. Dus het blijft voor iedereen verstandig om nog steeds de adviezen te volgen die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken.

Lees de basisregels op de websie van de Rijksoverheid

Lees het nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid

Bekijk het overzicht van geldende coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid

Kijk voor de isolatie- en quarantaineregels met een persoonlijk advies op maat op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over veranderingen in reisadviezen op de website van de Rijksoverheid


Update 25-1: open, tenzij: bijna alles open tot 22.00 uur

De meeste locaties zijn onder voorwaarden weer open. Naast winkels, het onderwijs, sportclubs, beoefening van kunst en cultuur en contactberoepen zoals kappers, openen dus ook de horeca, bioscopen, theaters, musea, concertzalen, dierentuinen en pretparken hun deuren. Daarnaast mogen sportwedstrijden buiten eigen clubverband weer en is publiek bij alle sportwedstrijden welkom. Voor alle locaties geldt een algemene openingstijd van 05.00 uur tot 22.00 uur. Er is ook een versoepeling van het quarantaineadvies voor kinderen tot 18 jaar. Op dinsdag 8 maart wordt opnieuw besloten of er meer kan.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Lees het korte overzicht van alle basisregels, maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen

Lees meer over het quarantaineadvies


Update 14-1: winkels, sportclubs en kappers weer open

Vanaf zaterdag 15 januari 2022 kunnen winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen (zoals kappers) weer open. Ook het fysiek onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs kan worden hervat. Er gelden voorwaarden.

Het advies voor het dragen van mondkapjes wordt uitgebreid. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, wordt geadviseerd een wegwerpmondkapje te dragen.
Wie een boosterprik heeft van minimaal een week oud of wie korter dan 8 weken geleden corona heeft gehad, hoeft niet meer in quarantaine na nauw contact met een besmet persoon (mits klachtenvrij).

Met de recordaantallen besmettingen met de omikronvariant kan nog niet alles open. Horeca, bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet of er meer kan.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid
Lees het overzicht van alle regels en voorwaarden op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over de mondkapjesplicht op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over quarantaine op de website van de Rijksoverheid


Update 12-1: vrije inloop coronavaccinatie in de Jaarbeurs

Sinds woensdag 12 januari 2022 is het mogelijk om in de Jaarbeurs Utrecht zonder afspraak de 2e vaccinatieprik of de boosterprik te halen. De piek van de boostercampagne is geweest. Iedereen die aan ‘de beurt’ is, kan zich in hal 1 van de Jaarbeurs zonder afspraak laten vaccineren. U kunt op iedere dag terecht in de Jaarbeurs van 8.00 tot 22.00 uur.

Voor wie is de vrije inloop?

De 1e en 2e prik zijn voor iedereen van 12 jaar en ouder. De boosterprik is voor iedereen van 18 jaar en ouder.

Lees hier het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht

Bekijk de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over de boostervaccinatie en wanneer u aan de beurt bent


Update 3-1: primair en voortgezet onderwijs en bso open na kerstvakantie

Op 10 januari 2022 gaan de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal (voortgezet) onderwijs weer open. Dat geldt ook voor de buitenschoolse opvang. Vanaf 11 januari is ook buiten sporten voor jeugd tot en met 17 jaar tot 20.00 uur weer mogelijk. Voor de basisscholen, middelbare scholen en scholen voor speciaal onderwijs gelden dezelfde afspraken als voor de verlengde kerstvakantie.

Op het mbo, hogescholen en universiteiten wordt online onderwijs gegeven door een toename van het aantal besmettingen in deze leeftijdscategorie. Er zijn uitzonderingen.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid


Update 24-12: vanaf 27 december boosterprik halen in Jaarbeurs

Vanaf maandag 27 december begint GGD regio Utrecht (GGDrU) met de boostercampagne in de Utrechtse Jaarbeurs. In hal 1 van de Jaarbeurs heeft GGDrU een XL-priklocatie ingericht waar tot zo’n 6700 prikken per dag kunnen worden gezet. Er komen extra priklijnen en de openingstijden worden verruimd. De XL-priklocatie is vanaf 27 december elke dag open van 7.30 uur tot 22.00 uur. De vaccinatielocaties in Paviljoen B bij de Jaarbeurs en in Hoog Catharijne sluiten tijdelijk vanaf 27 december. De andere dichtbij-locaties waren eerder al gesloten.

Voor een tweede prik of booster is altijd een afspraak nodig (website van GGDrU)

Lees meer over coronavaccinatie, locaties en afspraak maken op de website van GGDrU

Lees meer over de boosterprik op de website van de Rijksoverheid


Update 20-12: vanaf woensdag 22 december alleen nog prikken in Jaarbeurs en Hoog Catharijne

Vanaf woensdag 22 december zijn de volgende dichtbij-priklocaties voorlopig gesloten: Utrecht Science Park, Overvecht, Leidsche Rijn en Hoograven. We willen voor eind januari iedereen een boosterprik kunnen aanbieden. Daarom zet GGDrU tijdelijk alle capaciteit in op de grote priklocaties. De Jaarbeurs is aangewezen als een van de XL-priklocaties in de regio. Voor nu blijft Hoog Catharijne nog wel open als kleine priklocatie. Eind december bekijkt GGDrU of het mogelijk is de kleine dichtbij-locaties weer te openen.

Hebt u een uitnodiging voor de boostervaccinatie gehad, of is uw geboortejaar aan de beurt? Maak dan online een afspraak.
Vindt u het lastig om online een afspraak te maken?
Bel dan met GGD regio Utrecht op 030-630 54 00. Dat kan 7 dagen in de week van 8.00 tot 20.00 uur. Het is druk op de lijnen, mogelijk is er een wachttijd.
GGDrU vraagt u om alleen op afspraak voor een boosterprik naar de Jaarbeurs te komen. Zonder afspraak krijgt u geen vaccinatie.

Afspraak maken? Ga naar www.coronavaccinatie-afspraak.nl

Stap-voor-stap uitleg: https://uitlegprikafspraak.nl/

Lees het nieuwsbericht op de website van GGDrU


Update 18-12: Nederland in lockdown om verspreiding omikron te vertragen

Nederland gaat vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown. Dat is nodig om de verspreiding van de omikronvariant te vertragen en zo de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. De maatregelen houden onder andere in:

 • blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte. Houd overal 1,5 meter afstand
 • ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag
 • buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar
 • het onderwijs, de buitenschoolse opvang, horeca en niet-essentiële winkels zijn gesloten. Dat geldt ook voor alle niet-medische contactberoepen (b.v. kappers en schoonheidsspecialisten), bioscopen, musea, theaters, concertzalen en binnensportlocaties. Evenementen en kerstmarkten zijn niet toegestaan
 • essentiële winkels (zoals supermarkten en drogisterijen) zijn open tot 20.00 uur. Ook dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open

Om de bescherming tegen de omikronvariant te verbeteren, krijgen alle 18-plussers zo snel mogelijk een boosterprik aangeboden. In de tweede helft van januari 2022 moet iedereen van 18 jaar en ouder die meer dan 3 maanden geleden is gevaccineerd of een infectie heeft doorgemaakt, de kans hebben gehad een boostervaccinatie te halen.

Er zijn uitzonderingen.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid

Overzicht coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de opmars van de omikron variant op de website van het RIVM

Lees meer over vaccineren in Utrecht


Update 15-12: avondsluiting verlengd, basisonderwijs week eerder dicht

De maatregelen die sinds 28 november 2021 gelden, worden verlengd tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022. Ook gaan het basisonderwijs, scholen voor het speciaal (basis)onderwijs en de BSO de week voor de kerstvakantie dicht. De BSO is tijdens de kerstvakantie van de scholen wel open. Het basisonderwijs start weer op maandag 10 januari 2022.

De maatregelen zijn nodig omdat het aantal coronabesmettingen heel hoog is en er nog steeds veel coronapatiënten in het ziekenhuis liggen. Hoewel het er voorzichtig op lijkt dat we over de piek van de deltavariant heen zijn, is er reden tot zorg en voorzichtigheid door de nieuwe omikronvariant. Door de omikronvariant krijgt elke 18-plusser op zijn laatst in de tweede helft van januari een boosterprik aangeboden.

Op 14 januari 2022 wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Of eerder als de omikronvariant daar aanleiding toe geeft.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Bekijk hier het overzicht van maatregelen en adviezen op de website van de rijksoverheid

Lees meer over het basisonderwijs op de website van de rijksoverheid

Lees meer over de boostervaccinatie op de website van de rijksoverheid

Lees meer over steun voor ondernemers, bedrijven, ZZP’ers, culturele instellingen, sportorganisaties en de evenementensector op de website van de rijksoverheid


Update 15-12: Boosterprik en tweede prik altijd alléén op afspraak

Voor de boostervaccinatie en de tweede vaccinatie is een afspraak altijd nodig. Zonder een afspraak kan GGDrU niet vaccineren. De eerste vaccinatie is altijd mogelijk met en zonder een afspraak.

Bekijk de website van GGD regio Utrecht voor meer informatie


Update 14-12: Vaccinatie Twijfeltelefoon

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar op het telefoonnummer 088-7555777. Door het grote succes is het een landelijk telefoonnummer geworden. De universitaire ziekenhuizen Utrecht, Amsterdam, Maastricht en ook het Radboudumc in Nijmegen sluiten zich aan bij dit initiatief.

Bekijk de website voor meer informatie


Update 8-12: boostervaccinatie

Voor het einde van het jaar zijn de mensen in de leeftijd van 60 jaar en ouder en het zorgpersoneel gevaccineerd. Het ministerie van VWS bepaalt wie wanneer aan de beurt is. Het RIVM verstuurt de uitnodigingen. De volgorde gaat van oud naar jong.

Voor de boostervaccinatie moet u een afspraak maken.

Bekijk op de website van GGDrU of u al aan de beurt bent


Update 6 -12: zelftest of naar de GGD

Het nieuwe landelijke testbeleid is ingegaan per 3 december. Hebt u milde klachten? Dan kunt u nu een zelftest doen. Maar u mag ook naar de GGD toe.

Als de uitslag van de zelftest positief is, dan moet u zich alsnog door de GGD laten testen om de uitslag te bevestigen. Als deze uitslag ook positief is, dan gaat u in isolatie. Er volgt dan een advies vanuit het bron- en contactonderzoek. U hebt daarnaast de test van de GGD nodig om een herstelbewijs te krijgen.

Als de uitslag van de zelftest negatief is, blijft het belangrijk dat u zich houdt aan de basisregels. Zoals handen wassen en 1,5 meter afstand houden. Omdat een negatieve zelftest corona niet voor 100% uitsluit, is het belangrijk om de volgende dag opnieuw een zelftest te doen. Als de klachten erger worden of u ervaart reuk- of smaakverlies, dan is het nodig om een afspraak te maken bij de GGD om u te laten testen.

Hebt u een kwetsbare gezondheid, bent u ernstig ziek of komt u in contact met kwetsbare personen dan is een zelftest niet afdoende. Voor u is dan het dringende advies om u bij klachten te laten testen bij de GGD.

Lees het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 3-12: tijdelijk weer afspraak nodig voor mobiele- en kleine testlocaties

Het is erg druk bij de testlocaties en de rijen worden steeds langer. Daarom kunt u op de mobiele- en kleine testlocaties tijdelijk alleen op afspraak langskomen voor een test. Op de testlocaties Utrecht Koploperstraat en Utrecht XL Testpaviljoen kunt u zich wel nog steeds met of zonder afspraak laten testen. Bel voor een afspraak 030-630 54 00 of doe dit via www.coronatest.nl. Vergeet uw identiteitsbewijs en mondkapje niet.


Update 26-11: avondsluiting en strengere maatregelen overdag

Het aantal coronabesmettingen is nog nooit zo hoog geweest als in de laatste weken. In het hele land is de toegang tot de zorg in gevaar. Met ingang van zondag 28 november om 5.00 uur komen er strengere maatregelen, om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. De maatregelen zijn erop gericht om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen.

 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Er geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 5.00 uur.
 • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen, blijven open tot 20.00 uur. Essentiële dienstverlening houdt normale openingstijden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 5.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst en cultuur beoefening mag wel na 17.00 uur, zonder publiek.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters. Dit heeft effect op het aantal bezoekers: er kunnen minder mensen binnen zijn.
 • 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Dit heeft effect op het aantal bezoekers. Er kunnen minder mensen worden toegelaten.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis'. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek? Doe dan een zelftest. En wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.

Het onderwijs blijft open. Wel komen er extra afspraken om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.

Deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, de mondkapjesplicht en het dringende advies niet meer dan 4 gasten thuis te ontvangen.

Bekijk de basisregels op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Bekijk de informatie over bezoek op Rijksoverheid.nl

De maatregelen gelden in ieder geval tot 19 december 2021. De situatie wordt op dinsdag 14 december 2021 opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid
Bekijk het kort overzicht van maatregelen die gelden vanaf 28 november 2021


Update 24-11: Tijdelijk geen uitstallingen in 10 smallere en drukkere winkelstraten

Vanaf vrijdag 26 november mogen er op vrijdag en zaterdag geen uitstallingen meer staan in 10 smallere en drukkere winkelstraten in de binnenstad. Het gaat om deze straten:
Lijnmarkt, Choorstraat, Steenweg, Mariastraat, Lange Elisabethstraat, Bakkerstraat, Vinkenburgstraat, Drieharingstraat, Zakkendragerssteeg en Nobelstraat.

Zo zorgen we ervoor dat inwoners en anderen onze binnenstad veilig kunnen bezoeken. Deze maatregel geldt totdat de regering het advies of de maatregel laat vervallen om 1,5 meter afstand te houden.


Update 24-11: 1,5 meter afstand houden is verplicht

Met ingang van 24 november 2021 is het houden van 1,5 meter afstand weer verplicht. Dit betekent dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren hierop kunnen handhaven.

Volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar, behalve als zij op 1 adres wonen. Dit is een van de basisregels waarmee de overheid de verspreiding van het coronavirus wil beperken.

Er zijn uitzonderingen op de 1,5 meter afstand. Bijvoorbeeld voor plekken waar een coronatoegangsbewijs verplicht is. Of waar afstand houden niet mogelijk is.

Lees meer op de website van de rijksoverheid

Om de verspreiding van het virus te beperken, is het erg belangrijk dat iedereen de basisregels blijft volgen. Hoe beter we dit met elkaar doen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zullen zijn.

Lees hier de basisregels voor iedereen


Update 19-11: boostervaccinatie start vandaag

Vrijdag 19 november starten we ook in Utrecht met de boostervaccinatie. Dit is een extra vaccinatie tegen corona naast de eerdere basisvaccinatie(s). Er wordt geprikt met het Pfizer of het Moderna-vaccin.

Lees het hele nieuwsbericht van GGDrU

Meer informatie over alle vaccinatielocaties en de openingstijden


Update 17-11: Utrecht stopt (voorlopig) met coronapolsbandjes voor de horeca

Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen is het per 13 november niet meer mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.

De horeca sluit per 13 november haar deuren om 20.00 uur. Door deze beperkte openingstijden heeft het gebruik van het coronapolsbandje geen meerwaarde meer.

Lees meer informatie


Update 13-11: zaterdag 13 november géén coronapolsbandje voor bezoek aan horeca

De horeca sluit vanaf 13 november haar deuren om 20.00 uur. De aangepaste openingstijden voor de horeca gelden in ieder geval tot 4 december. Door deze aangescherpte coronamaatregel is het op zaterdag 13 november niet mogelijk om de horeca in de Utrechtse binnenstad met een coronapolsbandje te bezoeken.
 
We onderzoeken nu óf en hoe het coronapolsbandje de komende tijd het best ingezet kan worden.


Update 12-11: kabinet neemt strengere maatregelen

Het kabinet neemt strengere maatregelen om de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Om elkaar en vooral de kwetsbare mensen in onze samenleving beter te beschermen tegen de sterk toegenomen aanwezigheid van het virus. De maatregelen gaan in op zaterdag 13 november om 18.00 uur en gelden in ieder geval tot zaterdag 4 december.

Maatregelen korte termijn

 • Houd 1,5 meter afstand op die plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is. Wanneer er geen coronatoegangsbewijs verplicht is geldt een mondkapjesplicht.
 • Niet-essentiële winkels en -dienstverlening zoals kledingwinkels, contactberoepen zoals de kapper, en casino’s en sauna’s zijn open tot 18.00 uur.
 • Horeca en essentiële winkels, zoals supermarkt, dierenwinkel en drogisterij, zijn open tot 20.00 uur.
 • In de horeca is een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats verplicht.
 • Evenementen kunnen plaatsvinden tot 18.00 uur met een coronatoegangsbewijs én een vaste zitplaats. En met een maximum van 1250 personen per ruimte. De verplichte sluitingstijd geldt niet voor kunst- en cultuurvoorstellingen in bijvoorbeeld bioscopen, theaters en concertzalen.
 • Publiek bij sport, zowel bij de professionals als amateurs, is niet toegestaan. Verder is alle sport toegestaan.
 • Het thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’.
 • Ontvang thuis maximaal 4 gasten per dag.
 • Als een huisgenoot besmet is, dan gaat die in isolatie. Alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten moeten in quarantaine.
 • Voor het mbo, hbo en universiteiten geldt een maximale groepsgrootte per zelfstandige ruimte (excl. personeel) van 75 personen. Dit geldt niet voor ruimten gebruikt voor tentamens en examens.

Op www.rijksoverheid.nl/coronamaatregelen staan alle maatregelen, voorwaarden en uitzonderingen verder toegelicht.


Update 10-11: Sinterklaasintocht 14 november gaat niet door

Helaas gaat de centrale intocht in de binnenstad van de Sint zondag 14 november niet door. Dit komt door oplopende coronabesmettingen. Dat heeft de organisatie ons laten weten. De gemeente deelt de zorgen over de oplopende besmettingen. Het niet doorgaan van de intocht is een grote domper voor iedereen, alle kinderen in onze stad en hun ouders. Voor nu gaan in veel wijken in onze stad de Sinterklaasactiviteiten wel door. De meeste zijn op zaterdag 13 en 20 november.


Update 3-11: besmettingen moeten omlaag

Het aantal besmettingen met het coronavirus is in de afgelopen weken hard gestegen. Steeds meer mensen worden opgenomen in het ziekenhuis. Er worden extra maatregelen genomen om de snelle verspreiding van het virus af te remmen. Deze maatregelen komen bovenop de regels die op dit moment al gelden, zoals de sluitingstijden voor de horeca en het maximale aantal van 75% bezoekers voor evenementen binnen zonder zitplaats. De maatregelen houden in:

 • Meer aandacht voor de basisregels. Als iedereen, of je nu wel of niet gevaccineerd bent, de basisregels blijft volgen, hoe minder het virus zich kan verspreiden en hoe minder beperkende maatregelen er nodig zijn. De basisregels helpen aantoonbaar om besmetting te voorkomen.
 • Vanaf 3 november wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of in hun vrije tijd op pad gaan, geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis zoveel mogelijk buiten de spits.
 • Per 6 november gaat de mondkapjesplicht weer gelden op meer locaties. Mondkapjes zijn opnieuw verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Denk aan supermarkten, winkels, bibliotheken, het openbaar vervoer (inclusief stations en perrons), in mbo-, hbo en universiteiten en bij contactberoepen.
 • Vanaf 6 november geldt het coronatoegangsbewijs op meer plekken. De inzet van een coronatoegangsbewijs verkleint de kans dat het virus hier kan rondgaan. Het is belangrijk dat op elke locatie waarbij een coronatoegangsbewijs geldt deze wordt gescand en het ID-bewijs wordt gecontroleerd, en dat iedereen die zo’n locatie bezoekt de persoonlijke QR-code én een geldig ID-bewijs laat zien.
 • In december start de boostervaccinatie voor alle mensen vanaf 80 jaar die naar een GGD-locatie kunnen komen. Ook wordt gestart met het aanbieden van een booster aan alle inwoners boven de 18 jaar die in een zorginstelling wonen met een eigen medische dienst.

Op 12 november wordt de situatie opnieuw beoordeeld.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid

Lees meer over het coronatoegangsbewijs voor horeca, evenementen en andere activiteiten


Update 13-10: vaccineren in Hoog Catharijne

Vanaf vrijdag 15 oktober gaat in Hoog Catharijne (Stationsplein 85) een vaccinatielocatie open. Daar wordt met het Pfizer-vaccin geprikt. Ook is hier een informatiepunt waar iedereen vanaf 12 jaar met vragen over gezondheid en corona terecht kan.

Deze locatie is 7 dagen per week open. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 12.00-20.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00-18.00 uur.

Een afspraak maken is niet nodig. U kunt gewoon naar binnen lopen. Wilt u wel een afspraak maken?

Lees meer over deze vaccinatielocatie en contactgegevens in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 7-10: vaccineren in Jaarbeurs

Vanaf vrijdag 8 oktober gaat de nieuwe vaccinatielocatie in de Jaarbeurs open. Iedereen vanaf 12 jaar kan zich hier 7 dagen per week laten vaccineren. Dit kan van 9.00 tot 17.00 uur in PaviljoenB aan de Truus van Lierlaan (naast TestpaviljoenA). Ook kunt u hier informatie over vaccineren krijgen. U hoeft geen afspraak te maken. Wel belangrijk om uw ID-bewijs mee te nemen. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over deze vaccinatielocatie in het nieuwsbericht van de GGD


Update 5-10: ook polsbandjes in Utrechtse horeca

Utrecht start vanaf donderdag 7 oktober met de uitgifte van polsbandjes om het werk van horecamedewerkers en – ondernemers te verlichten. Ook maakt het de controle voor horecabezoekers makkelijker.

Er zijn 3 uitgiftepunten in de binnenstad: de Neude, het Lucasbolwerk en het Ledig Erf. Met de polsbandjes hoeven bezoekers aan de Utrechtse horeca op donderdag, vrijdag en zaterdag maar 1 keer hun coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs te laten zien. Zo krijgen zij op dezelfde avond makkelijker toegang tot meerdere horecagelegenheden.

Meer informatie op www.utrecht.nl/veiliguitgaan


Update 4-10: vaccineren in Utrecht op 5 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 5 dichtbij locaties in Utrecht. Leidsche Rijn is een nieuwe vaccinatielocatie. Verder zijn de dagen in Overvecht en Kanaleneiland gewijzigd.

 • Utrecht Science Park
 • Leidsche Rijn (Indekerngezond)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Lombok (Ulu Camii Moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Lees meer over locaties en openingstijden


Update 1-10: einde Tozo, TONK nog tot eind van het jaar

Op 30 september eindigde de Tozo-regeling voor zelfstandig ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Alle Utrechtse zelfstandig ondernemers kunnen vanaf 1 oktober coaching en advies krijgen, om op eigen kracht door te kunnen. Zij kunnen zich aanmelden voor een toekomstgesprek met een adviseur met ondernemersachtergrond. Ook ondernemers die geen Tozo hadden.

Lees meer over coaching en advies voor ondernemers

TONK

Het kabinet heeft ook de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten) niet verder verlengd na 1 oktober. In Utrecht kun je de TONK nog wel aanvragen tot en met 31 december 2021. Het is een bijdrage aan uw huur of hypotheek. TONK is niet alleen voor ondernemers, maar ook voor Utrechters met een baan die minder inkomen kregen door de coronacrisis. Of die hun baan verloren.


Update 24-9: coronatoegangsbewijs vanaf 25 september verplicht

Het coronatoegangsbewijs wordt vanaf 25 september ingezet op plekken waar het door het loslaten van de verplichte 1,5 meter afstand drukker wordt. Op deze manier wordt het risico van besmetting zo laag mogelijk gehouden en kan iedereen zo veilig mogelijk samenkomen. Daarnaast helpt het coronatoegangsbewijs bij het openen én open houden van de meeste locaties op maximale capaciteit.

Vanaf 25 september 2021 is alleen met het coronatoegangsbewijs voor iedereen vanaf 13 jaar toegang mogelijk:

 • in alle horeca binnen (behalve bij afhalen zoals in sportkantines),
 • bij evenementen (zoals festivals, optredens, feesten en publiek bij professionele sportwedstrijden) en
 • bij vertoning van kunst en cultuur (zoals in bioscopen en theaters).

Vanaf 14 jaar wordt het coronatoegangsbewijs samen met het identiteitsbewijs gecontroleerd.

Lees meer over het coronatoegangsbewijs

Bekijk de meestgestelde vragen over de CoronaCheck of neem contact op met de helpdesk


Update 24-9: terrassen blijven tijdelijk groter

De tijdelijke uitbreiding van terrassen door horecaondernemers wordt verlengd tot 1 november 2021. De ondernemers mochten hun terrassen tijdelijk groter maken omdat zij door de 1,5 meter regel minder gasten konden ontvangen. Horecaondernemers die tot 1 november van de tijdelijke uitbreiding gebruik willen maken, moeten hiervoor een gedoogbeschikking aanvragen bij de gemeente. Dit kan vanaf maandag 27 september op de website van de gemeente.
 
Het aantal tafels en stoelen moet in deze periode wel gelijk blijven. Er kunnen geen extra of andere tijdelijke terrassen worden aangevraagd.

Lees de raadsbrief


Update 23-9: Utrechtse aanpak voor ondernemers met coronazorgen

Vanaf 1 oktober komt voor duizenden Utrechtse ondernemers een einde aan de Tozo-regeling, de NOW-regeling en andere corona-steunmaatregelen van het Rijk. Utrecht start met een aanpak om ondernemers snel uit de financiële zorgen te helpen. Met onder andere intensieve begeleiding en hulpverlening wil de gemeente dat duizenden Utrechtse ondernemers die in de knel zitten, snel weer financieel onafhankelijk worden.


Update 14-9: Einde 1,5 meter maatregel per 25 september 2021

De coronacijfers veranderen bijna niet en veel mensen zijn op dit moment gevaccineerd. Daarom heeft het kabinet op dinsdag 14 september besloten dat Nederland verder opengaat. Belangrijke veranderingen zijn het einde van de verplichte 1,5 meter maatregel en de invoering van de coronapas bij bezoek van evenementen en horeca. Het openbare leven in de stad zal hierdoor veranderen. Utrecht gaat deze maatregelen zo goed en veilig mogelijk doorvoeren.

Bekijk het overzicht van alle wijzigingen per 25 september op Rijksoverheid.nl


Update 7-9: Vaccineren in Utrecht op 4 locaties

Vaccineren zonder afspraak is voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk op 4 dichtbij locaties in Utrecht:

 • Lombok (Ulu Camii moskee)
 • Kanaleneiland (Het Krachtstation)
 • Overvecht (De Dreef)
 • Utrecht Science Park

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.
Lees meer over locaties en openingstijden


Update 30-8: Scholen weer begonnen

Vanaf maandag 30 augustus is er meer onderwijs mogelijk op de hogeschool en universiteit. Studenten en docenten hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden van elkaar. Wel zijn er regels: iedereen draagt bijvoorbeeld een mondkapje buiten de collegezalen. Ook leerlingen in het MBO, voortgezet onderwijs en basisonderwijs kunnen volledig naar school.

Lees meer over onderwijs in coronatijd op de website van de rijksoverheid


Update 27-8: Jaarbeurs gesloten voor vaccineren, andere locaties open

Vanaf vrijdag 27 augustus is de vaccinatielocatie de Jaarbeurs gesloten. Vaccineren zonder afspraak is dan voor iedereen vanaf 12 jaar mogelijk bij een van de andere grote vaccinatielocaties in Nieuwegein, Woerden of Veenendaal.

Gaat uw voorkeur uit naar vaccineren zonder afspraak in Utrecht? Dat kan op de kleinere locaties. Iedereen vanaf 12 jaar is zonder afspraak welkom in Overvecht, Kanaleneiland of het Utrecht Science Park (USP). Daar wordt de keuze geboden voor het Pfizer of het Janssen vaccin. Belangrijk om uw ID-kaart of paspoort mee te nemen. Bekijk alle informatie over alle locaties en openingstijden van de vaccinatielocaties.

XL-Testpaviljoen Jaarbeurs blijft open

Hebt u coronaklachten of komt u net terug van vakantie? Laat u dan testen. Dat kan in Utrecht op 3 locaties: het XL-Testpaviljoen de Jaarbeurs P2 (aan de Truus van Lierlaan), Overvecht (Neckardreef 6) en bij de testbus in Kanaleneiland (Marco Pololaan 2). Maak online een testafspraak: www.coronatest.nl of telefonisch via 030-630 54 00. Meer informatie over testen op corona.


Update 16-8: onderwijs open zonder 1,5 meter

Behoedzaam en stap voor stap wordt de 1,5 meter afstand losgelaten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september. Op 17 september wordt besloten of het verantwoord is om de volgende stap te zetten.

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl: Fysiek onderwijs open, andere coronamaatregelen verlengd


Update 13-8: UIT-dagen voor studenten

Van zondag 15 tot en met vrijdag 20 augustus stroomt Utrecht weer vol met nieuwe studenten. Ongeveer 3500 eerstejaars maken kennis met de stad tijdens de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Het is de 2e UIT in coronatijd. Net als vorig jaar is een deel van de activiteiten online te volgen, maar er zijn wel meer mogelijkheden voor studenten om elkaar fysiek te ontmoeten. Zo zijn vanaf 14 augustus kleinschalige evenementen (onder voorwaarden) toegestaan, waarbij de 1,5 meter afstand niet nodig is.    
 
We staan als gemeente in nauw contact met de onderwijsinstellingen en de studentenverenigingen om te zorgen dat de UIT-dagen veilig en verantwoord plaatsvinden binnen de landelijke coronarichtlijnen.

Bekijk de raadsbrief en hand-out


Update 2-8: verbod op eendaagse evenementen verlengd, uitzondering voor kleine evenementen buiten

Het verbod op eendaagse evenementen zonder vaste zitplaats is verlengd tot 1 september 2021. Er is een uitzondering voor kleinschalige evenementen in de buitenlucht. Vanaf 14 augustus zijn deze zonder vaste zitplaats toegestaan tot maximaal 750 bezoekers. Het gaat bijvoorbeeld om festivals, culturele activiteiten en activiteiten van studentenverenigingen met minder dan 750 bezoekers. Er zijn wel voorwaarden. Zo moeten de bezoekers een coronatoegangsbewijs en een (gratis) ticket hebben.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 30-7: Vrije inloop voor eerste prik in de Jaarbeurs

Van 2 augustus tot en met 26 augustus kunt u zich zonder afspraak in de Jaarbeurs laten vaccineren tussen 9.00 uur en 17.00 uur. Dat geldt voor iedereen die nog geen vaccinatie heeft gehad en nog geen afspraak heeft gemaakt voor vaccinatie.
Als u zonder afspraak langskomt voor vaccinatie, dan wordt de afspraak voor de tweede prik meteen voor u ingepland.

Lees het hele nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 26-7: Reizen binnen Europa, meerdaagse evenementen afgelast

Vanaf 27 juni staan alle EU landen op groen of geel. Een land kan nog wel een oranje reisadvies krijgen als er een nieuwe virusvariant opduikt. Dit betekent dat u kunt reizen naar EU-landen. Het is wel mogelijk dat landen extra eisen stellen aan reizigers uit Nederland. Lees daarom voor vertrek het actuele reisadvies op www.wijsopreis.nl en welke maatregelen gelden in het land van bestemming.

Komt u terug uit een EU-land met een geel reisadvies? Vanaf 8 augustus hebben reizigers van 12 jaar en ouder een coronabewijs nodig. Zo wordt voorkomen dat reizigers het virus mee naar huis nemen. Mensen die volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van corona kunnen dit laten zien in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek laten testen in het land van verblijf. Zij mogen alleen reizen met een negatieve testuitslag.

Evenementen

In overleg met de evenementensector is het verbod op meerdaagse evenementen verlengd tot 1 september 2021. Het gaat om meerdaagse evenementen met overnachting, waarbij bezoekers alleen toegelaten zouden worden met een coronatoegangsbewijs.

Lees het hele nieuwsbericht op rijksoverheid.nl: Nederland past aanpak reizen binnen Europa aan, meerdaagse evenementen tot 1 september afgelast


Update 22-7: vaccineren in Kanaleneiland en Overvecht

Alle inwoners vanaf 12 jaar die nog geen afspraak hebben gemaakt, kunnen zich op 2 locaties in de stad laten vaccineren.

Kanaleneiland

 • Zaterdag 7, 14 en 21 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Locatie: het Krachtstation, Amerikalaan 199 in Utrecht

Overvecht

 • Vrijdag 13 augustus: 9.30-17.00 uur
 • Vrijdag 20 augustus: 14.30- 21.00 uur
 • Vrijdag 27 augustus: 17.30-22.00 uur
 • Locatie: ZIMIHC Theater Stefanus, Braziliëdreef 2 (tegenover de Lidl bij winkelcentrum De Klop).

U hoeft geen afspraak te maken. Het is belangrijk dat u een geldige ID-kaart of paspoort meeneemt. U kunt kiezen tussen het Janssen of het Pfizer vaccin.

Op de locatie kunt u:

 • voorlichting krijgen
 • hulp krijgen bij het invullen van een gezondheidsverklaring
 • vragen stellen aan een arts.

Update 9-7: kabinet komt met extra maatregelen

Het aantal besmettingen loopt in een hoog tempo op. Daarom kondigde het kabinet vanavond extra maatregelen aan. Deze maatregelen gelden vanaf zaterdag 10 juli 6.00 uur tot en met vrijdag 13 augustus 2021. De maatregelen hebben vooral invloed op de horeca en evenementen.

Lees meer over de extra maatregelen op Rijksoverheid.nl


Update 7-7: Zomeractiviteiten voor jongeren

De zomervakantie staat voor de deur. Voor veel inwoners van onze stad een periode van ontspanning. Gelukkig is er ook steeds meer mogelijk dankzij de versoepelde coronamaatregelen. Zo ook voor onze jongeren. Elk jaar hebben onze organisaties een zomerprogramma voor jongeren. Maar dit jaar is anders dan andere jaren. De jongeren hebben een zwaar jaar achter de rug. Daarom wordt de zomerprogrammering bijgesteld en aangevuld waar nodig. Dit is afhankelijk van de geldende coronamaatregelen, het weer en de behoeften van de jongeren. De organisaties informeren de jongeren zelf via social media en hun websites.

Lees de raadsbrief over inzet voor jongeren in zomer 2021


Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag tot en met vrijdag
(08.30 - 17.30 uur)