Bestuur en organisatie Nieuwsarchief coronavirus

Op deze pagina staan eerdere updates over het coronavirus.


Eerdere updates

Update 8-6: EK in coronatijd

De horeca is binnen en buiten (voor een deel) weer open. Ook mag u met meer mensen buiten zijn. Er gelden nog steeds voorwaarden. Omdat het EK voetbal bijna start, is het goed om te weten dat:

 • cafés en restaurants open zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur;
 • entertainment, zoals televisieschermen, in de horeca niet toegestaan is;
 • reserveren verplicht is;
 • er maximaal 50 personen in een ruimte of op een terras mogen zijn (zonder personeel) en een vaste zitplaats verplicht is.

Lees meer over coronaregels in de horeca

Bezoek thuis

Veel mensen besmetten elkaar met het coronavirus als ze bij elkaar op bezoek gaan. Ook in huis is het dus belangrijk om de basisregels te volgen. Ontvang maximaal 4 personen per dag.

Lees meer over bezoek thuis ontvangen

Groepen buiten

Buiten geldt dat maximaal 4 personen in een groep ergens heen mogen of iets samen mogen ondernemen. Uiteraard op 1,5 meter afstand. Buurt- en straatfeesten zijn daarom niet mogelijk.

Lees meer over de coronamaatregelen


Update 8-6: testmogelijkheden in Utrecht

Hebt u corona gerelateerde klachten? Laat u dan testen bij de GGD in de Jaarbeurs.

Meer informatie over de testlocaties in de regio Utrecht

Bekijk de informatie over testen op corona met klachten op de website van de Rijksoverheid

Indien u een test nodig heeft voor een bezoek of een evenement dan kunt u een afspraak maken voor een gratis test via www.testenvoortoegang.org. Van hieruit wordt u automatisch naar testlocaties in de buurt geleid op basis van uw woonplaats.

Bekijk de informatie over testen voor toegang tot sociale activiteiten op de website van de Rijksoverheid


Update 31-5: open, tenzij

Er worden minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Vanaf zaterdag 5 juni zijn daarom de meeste locaties weer open, onder voorwaarden. Onder andere deze coronamaatregelen worden losgelaten of aangepast:

 • De maximale groepsgrootte buiten gaat naar 4 personen. Het advies voor thuisbezoek verandert ook. Het nieuwe advies is: ontvang maximaal 4 mensen per dag.
 • Musea en monumenten mogen binnen weer open. Voor musea geldt dat er 1 bezoeker per 10 vierkante meter aanwezig mag zijn. Ook bioscopen, filmhuizen, poppodia en theaters kunnen weer open onder voorwaarden zoals reserveren, een gezondheidscheck en vaste zitplaatsen.
 • Kunst en cultuur beoefenen mag weer in groepen.
 • De binnenruimtes van attractie-, natuur- en dierenparken mogen ook open onder voorwaarden, net als casino’s en spellocaties, sauna’s en wellnesscentra.
 • Volwassenen mogen weer sporten in groepen van maximaal 50 personen zonder 1,5 meter afstand te houden als dat nodig is voor het sporten.
 • Eet- en drinkgelegenheden mogen weer open tussen 6.00 uur en 22.00 uur.
 • Alle winkels gaan weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan.

Alle overige maatregelen en de basisregels blijven gelden voor iedereen.

Bekijk de basisregels op de website van de Rijksoverheid
Lees het hele bericht van de Rijksoverheid

De volgende stap in het openingsplan is gepland op 30 juni. Hierover neemt het kabinet op 22 juni een besluit.

Bekijk het openingsplan op de website van de Rijksoverheid


Update 21-5: Utrecht verruimt TONK

Alle Utrechters die door corona minder inkomsten hebben, kunnen 1 keer de TONK-regeling aanvragen. TONK staat voor ‘tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten’. Dit is een bijdrage aan de huur, hypotheek, servicekosten of betaling aan de VvE. Utrecht verruimt nu deze TONK-regeling. Het wordt gemakkelijker om de eenmalige bijdrage aan te vragen. Met de nieuwe regeling hebben Utrechters met een inkomensdaling vanaf 15 procent recht op de TONK. Dat was eerder 25 procent. Hierdoor heeft een grotere groep Utrechters recht op deze regeling. Daarnaast kan een deel van de TONK-aanvragers een hoger bedrag krijgen. De verruiming gaat vanaf 25 mei in met terugwerkende kracht.

Lees het nieuwsbericht
Vraag TONK aan


Update 20-5: Utrecht en corona: 1 jaar verder

Vandaag verschijnen 2 rapporten: ‘Samenwerken aan een veerkrachtige stad’ van de Taskforce Maatschappelijke Effecten Corona en de Utrecht Monitor 2021. Het rapport van de Taskforce Corona geeft een analyse van de maatschappelijke effecten van corona op de ontwikkeling van de stad. Daarnaast staan er adviezen in voor een sterk herstel uit de crisis. De Utrecht Monitor 2021 laat met cijfers en trends zien hoe Utrecht ervoor staat. Beide rapporten geven inzicht in de gevolgen van de coronacrisis voor Utrecht.

Lees het nieuwsbericht Utrecht en corona: 1 jaar verder


Update 19-5: Sportscholen open en buiten meer mogelijk

Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt iets af. Inmiddels zijn er meer dan 6 miljoen vaccinaties tegen corona gezet en worden steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis komen te liggen. Daarom worden de coronamaatregelen versoepeld, onder andere:

 • Binnensportlocaties, zoals sportscholen en zwembaden, gaan weer open onder voorwaarden. Er is een maximum van 30 personen per ruimte en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Ook buiten sporten in groepsverband kan weer, maar er zijn wel voorwaarden. Dit mag met maximaal 30 personen en iedereen houdt 1,5 meter afstand. Wedstrijden en publiek zijn niet toegestaan.
 • Attractieparken, natuurparken, dierentuinen en kinderboerderijen gaan onder voorwaarden open. Net als spellocaties buiten zoals minigolf, klimbossen en buitenspeeltuinen. Ook de verhuur van bijvoorbeeld fietsen en kano’s mag weer open.
 • Locaties voor kunst- en cultuurbeoefening binnen gaan open. Bijvoorbeeld muziekles, dansles en toneelles zijn weer mogelijk. Dit kan, net als bij sport, met maximaal twee personen plus een docent. Openluchttheaters en -musea, beeldentuinen en openluchtmonumenten gaan ook weer open, onder voorwaarden.
 • Buitenterrassen mogen open van 06.00 tot 20.00 uur. Alle voorwaarden blijven gelden. Zoals maximaal 50 personen op een terras en maximaal 2 personen aan een tafel op 1,5 meter afstand. Tenzij dit mensen zijn uit eenzelfde huishouden. Terrassen bij sportlocaties mogen ook weer open. Hiervoor gelden dezelfde regels als op andere buitenterrassen.
 • Alle contactberoepen zijn weer toegestaan.

Nu de samenleving stap voor stap verder open gaat, is het van groot belang dat we drukte vermijden. Is het ergens te druk? Kunt u geen 1,5 meter afstand houden? Ga dan weg. Ook is het belangrijk dat we ons aan de basisregels blijven houden. Ook wie al gevaccineerd is: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren, zodra dit kan.

Lees het hele bericht op de website van de rijksoverheid


Update 11-5: Utrecht stroopt mouw op tegen corona

We zijn gestart met de campagne ‘Ik stroop mijn mouw op’. Met deze campagne willen we Utrechters laten weten dat het belangrijk om zich te laten vaccineren. 6 bekende Utrechters werken aan de campagne mee: zanger Blaudzun, hockeyster Malou Pheninckx, schrijver Ronald Giphart, burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma, zanger Martin van Doorn en rapper Kruloh. De campagne is in mei en juli in Utrecht buiten op straat te zien en op social media. Ook zetten we de website en de social media van de Utrechtse UIT kalender in. Wethouder van volksgezondheid, Eelco Eerenberg, en rapper Kruloh deden de aftrap van de campagne. Kruloh maakte voor de gelegenheid een rap.

Naast deze campagne ondersteunen we samen met GGDrU de inspanningen van sleutelpersonen en maatschappelijke organisaties in de wijken om coronavaccinatie onder de aandacht te brengen. Met deze aanpak richten we ons op Utrechters die twijfelen over vaccinatie en minder makkelijk toegang hebben tot beschikbare informatie. Deze week delen mbo- en hbo-stagiairs bijvoorbeeld informatiemateriaal uit in een aantal kwetsbare wijken. Ze doen dit bij onder andere winkelcentra, kinderdagverblijven en buurtcentra.


Update 6-5: Livemuziek in vaccinatielocatie Jaarbeurs

Prik, pleister... muziek! De XL vaccinatielocatie in de Jaarbeurs wordt sinds 5 mei een aantal keer per week opgevrolijkt door optredens van Utrechtse muziekensembles. Dit initiatief komt uit het Utrechts Muziekoverleg, waarin de Utrechtse muzieksector verenigd is.
Lees meer over muziek in de vaccinatielocatie
Lees meer over vaccinatie in de Jaarbeurs


Update 30-4: hulp voor evenementen

Utrechtse evenementenbedrijven krijgen hulp van de gemeente bij het opstarten na de lockdown. Er komen 2 subsidies. De eerste subsidie is voor culturele evenementen die normaal georganiseerd zouden worden zonder subsidie. De tweede subsidie is voor evenementen die cultuur niet als thema hebben, maar waarin wel culturele activiteiten zitten. Voor de 2 subsidies trekt de gemeente een half miljoen euro uit.


Update 28-4: Kies je moment

Vanaf vandaag mogen de buitenterrassen weer open tussen 12.00 uur en 18.00 uur. En alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Geef elkaar de ruimte. Kijk op www.ontdek-utrecht.nl/ voor tips, of kijk op de Druktemonitor Utrecht om te zien waar het druk is of wat rustige plekken in de stad zijn. Alleen samen houden we corona onder controle.

Bekijk het actuele overzicht van de maatregelen op de website van de rijksoverheid


Update 21-4: Winkels en terrassen deels open, einde avondklok

Op 28 april wordt de eerste voorzichtige stap gezet in het openingsplan.
Belangrijk blijft dat we ons allemaal aan de basisregels houden: handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten. En dat we ons laten vaccineren zodra dit kan.  

Op 28 april worden onder meer de volgende coronamaatregelen losgelaten of aangepast. Alle overige maatregelen blijven gelden.

 • Op 28 april 04.30 uur vervalt de avondklok.
 • Het nieuwe advies voor thuisbezoek is: ontvang maximaal 2 mensen per dag. En ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.
 • Terrassen buiten kunnen van 12.00 uur tot 18.00 uur open onder voorwaarden. Het maximaal aantal gasten op een terras is 50. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.
 • Alle winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er gelden wel voorwaarden, zoals een maximaal aantal bezoekers in een winkel. Het is nog steeds belangrijk om drukte te vermijden. Niet-essentiële winkels, zoals kledingzaken, kunnen open van 06.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels, zoals supermarkten, mogen weer open op hun gebruikelijke tijden. Het dragen van een mondkapje in winkels blijft verplicht. Op de markt mogen ook weer andere artikelen dan levensmiddelen worden verkocht.
 • Studenten aan universiteiten en hogescholen kunnen vanaf maandag 26 april ongeveer 1 dag per week les op locatie volgen.

Op 3 mei horen we of de tweede stap in het openingsplan kan worden gezet. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies.

Lees het hele nieuwsbericht op de website van de Rijksoverheid


Update 16-4: Vaccineren in de avonduren

GGD Regio Utrecht (GGDrU) gaat vanaf 21 april van 08.00 uur tot 23.45 uur vaccineren in de Jaarbeurs Utrecht. Nu prikt GGDrU van 8.00 tot 20.00 uur. De ruimere openingstijden zijn een proef.  GGDrU wil bekijken of zij deze openingstijden tijdens de massavaccinatie ook gaat inzetten. Mensen met een afspraak voor een vaccinatie hoeven niet aan de avondklok te houden. Dit komt omdat het om medische ingreep gaat.

Lees het hele bericht op de website van GGDrU


Update 15-4: Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

De activiteiten rond Koningsdag, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag vinden dit jaar weer vooral online en rondom huis plaats. Binnen de geldende coronamaatregelen wordt op passende manieren aandacht besteed aan deze belangrijke momenten.

Een overzicht van online activiteiten voor Koningsdag wordt in samenwerking met Utrecht Marketing gepresenteerd op www.ontdek-utrecht.nl/koningsdag. Ook dodenherdenking en de herdenking van de bevrijding vinden dit jaar online en thuis plaats.

Lees het nieuwsbericht Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdigingsdag 2021 in Utrecht


Update 14-4: Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

Er is een plan gemaakt om de samenleving stap voor stap te openen. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Op dit moment nemen de besmettingen met het coronavirus nog toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

De eerste stap in het openingsplan wordt op zijn vroegst gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden. Wel gaat de buitenschoolse opvang (bso) per 19 april weer open voor alle kinderen. Voor het hoger onderwijs geldt dat studenten vanaf 26 april 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Ook dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten. Om besmetting te voorkomen, blijft het belangrijk om de basisregels te volgen.

Lees de regels voor iedereen tegen verspreiding coronavirus op Rijksoverheid.nl
Lees het nieuwsbericht Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk op Rijksoverheid.nl


Update 14-4: Proef in Utrecht: Fieldlab Cafés

Deze week vindt van 14 april tot en met zaterdag 17 april 2021 een Fieldlab Cafés plaats in Utrecht. In de binnenstad doen 5 cafés mee: Hofman (Janskerkhof), de Beurs (Neude), Ubica (Stadhuisplein), VinVin (Predikherenstraat) en ’t Oude Pierement (Willemstraat).

De cafés die meedoen zijn van 12.00 uur tot 21.45 uur geopend. Helaas kunt u zich niet meer aanmelden. Alle tafels zijn volgeboekt. Reserveren aan de deur is niet mogelijk.

Deelnemers die een tafel hebben gereserveerd, moeten zich maximaal 48 uur en minimaal 24 uur voor het geplande cafébezoek laten testen op corona. Zij hebben hiervoor bij de reserveringsbevestiging een persoonlijke link ontvangen voor het maken van een testafspraak. Dit kan alleen bij de XL teststraat in de Jaarbeurs.

Lees meer over Fieldlab Cafés op www.fieldlabcafes.nl


Update 12-4: Vaccinatielocatie Jaarbeurs

Vanaf vandaag vindt het vaccineren in de Utrechtse Jaarbeurs plaats in hal 3 en 4 in plaats van de huidige hal 1. De ingang van de vaccinatielocatie is gelijk links bij hal 3 aan de Fentener van Vlissingenkade. Het aantal priklijnen is van 16 naar 21 gegaan. Zo kunnen we opschalen zodra er meer vaccins beschikbaar zijn. Verder kunnen we deze hal voor een langere periode gebruiken.

De Jaarbeurs is de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Inwoners die een uitnodiging ontvangen van het RIVM, kunnen hier op afspraak terecht voor een vaccinatie. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Lees meer over het vaccineren tegen het coronavirus


Update 9-4: Utrecht beter en sterker uit de crisis

Utrecht investeert in een gezonde en veerkrachtige stad met een breed pakket aan maatregelen om beter en sterker uit de coronacrisis te komen. Deze week heeft het college goedkeuring gegeven aan:

 • Een maatregelenpakket om de economie en de werkgelegenheid een impuls te geven.
 • Een plan om samen met partners te werken aan het herstel van het winkelgebied in het centrum van Utrecht.
 • Een nieuwe regeling vanaf 1 juni 2021 waarmee inwoners met problematische schulden sneller geholpen kunnen worden.
 • Het inzetten van extra financiële middelen om de Utrechtse cultuursector te ondersteunen.

Stap voor stap werken we toe naar een toekomst waarin we weer voluit kunnen leven en werken. Dat doen we samen met inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Bovenstaande maatregelen zijn daar onderdeel van. In de begroting voor 2021 hebben we afgesproken te investeren in:

1.    Sport, cultuur en evenementen in stad, wijk en buurt.
2.    Utrechters die het nu (financieel) moeilijk hebben.
3.    Begeleiding en omscholing van werkzoekenden.
4.    Projecten die de stad leefbaar maken. Deze projecten voeren we sneller uit om meer werkgelegenheid te creëren. 


Update 8-4: pilots evenementen met testbewijzen

Deze maand starten in de cultuur-, sport- en recreatiesector pilots met testbewijzen. Bezoekers van evenementen en attracties laten bij de ingang een bewijs zien van een negatieve coronatest. Ook Utrecht doet mee. Zo mogen TivoliVredenburg, het Spoorwegmuseum, de Stadsschouwburg, Holland Casino, EKKO, De Helling, verschillende horecazaken en nog een aantal Utrechtse ondernemingen in april tijdelijk weer gasten ontvangen.

Lees meer over evenementen met testbewijzen op Rijksoverheid.nl


Update 7-4: Proef in Utrecht: Fieldlab Cafés

In overleg met het kabinet komt er van woensdag 14 april tot en met zaterdag 17 april 2021 een Fieldlab Cafés in Utrecht. In de binnenstad doen 5 cafés gecontroleerd mee: Hofman (Janskerkhof), de Beurs (Neude), Ubica (Stadhuisplein), VinVin (Predikherenstraat) en ’t Oude Pierement (Willemstraat).

Als bezoeker kunt u vanaf vanmiddag reserveren via een speciale website: www.fieldlabcafes.nl. U kunt een tijdsslot van 2 uur reserveren. De cafés die meedoen zijn van 12.00 uur tot 21.45 uur geopend.

Als bezoeker moet u vooraf negatief getest zijn op corona. Voor Fieldlab Cafés kunt u zich alleen laten testen bij de XL teststraat in de Jaarbeurs. In de bevestiging van de reservering staat uitgelegd hoe het gaat met het testen. De testuitslag mag maximaal 48 uur oud zijn bij toegang tot het café.

Het is niet nodig om uw horecabedrijf aan te melden voor deze Fieldlab. Betrokken partijen hebben samen enkele horecabedrijven uitgekozen voor deze proef.

Lees meer over Fieldlab Cafés op Rijksoverheid.nl


Update 31-3: Proef in Utrecht: Fieldlab Cafés

In overleg met het kabinet komt er van woensdag 14 april tot en met zaterdag 17 april 2021 een Fieldlab Cafés in Utrecht. In de binnenstad doen 5 cafés gecontroleerd mee: Hofman (Janskerkhof), de Beurs (Neude), Ubica (Stadhuisplein), VinVin (Predikherenstraat) en ’t Oude Pierement (Willemstraat).

Bezoekers moeten reserveren en negatief getest zijn op corona. Zij kunnen kiezen voor een tijdsslot van 1,5 uur of 3 uur. Omdat we het aantal reisbewegingen beperkt willen houden, kunnen alleen bezoekers uit de stad Utrecht en de regio Utrecht deelnemen. Reserveren kan vanaf woensdag 7 april via de website www.fieldlabcafes.nl. Het tijdstip waarop deze website online komt, maken we later bekend.

Het is niet nodig om uw horecabedrijf aan te melden voor deze Fieldlab. Betrokken partijen hebben samen enkele horecabedrijven geselecteerd die meedoen aan de proef.

Lees meer over Fieldlab Cafés op Rijksoverheid.nl


Update 24-3: Proef in Utrecht: Fieldlab Cafés

In overleg met het kabinet komt er een Fieldlab Cafés in de binnenstad. Het is niet nodig om uw bedrijf aan te melden voor deze Fieldlab. Betrokken partijen selecteren samen enkele horecabedrijven die meedoen aan de proef.

Lees meer over Fieldlab Cafés op Rijksoverheid.nl


Update 24-3: coronamaatregelen blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom blijven de maatregelen tegen corona gelden.

 • Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april.

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid

 • Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei. Dit betekent: blijf in Nederland. Reis tot en met 15 mei niet naar het buitenland tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

Er verandert wel iets voor de avondklok.

 • Vanaf woensdag 31 maart gaat de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf 31 maart iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnenblijft.

Lees meer over de avondklok op de website van de Rijksoverheid

Op 13 april is er een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is.

Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid 'Maatregelen tegen corona blijven gelden'


Update 15-3: TONK, bijdrage in vaste woonkosten

Hebt u minder inkomsten uit een baan, uitkering of onderneming door de coronamaatregelen? En kunt u uw vaste woonkosten niet meer betalen? In sommige situaties kunt u dan een eenmalige bijdrage krijgen uit de TONK. Dit is een bijdrage aan uw huur, hypotheekrente, servicekosten of betaling aan de VvE.

Kijk of u TONK kunt aanvragen


Update 9-3: Maatregelen verlengd tot 30 maart

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Dat betekent:

Vanaf 16 maart gelden enkele aanpassingen op de bestaande maatregelen. Die gaan onder meer over zwemles voor kinderen, winkelen op afspraak en buiten sporten. Lees het nieuwsbericht van de rijksoverheid.

Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is.


Update 24-2: voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. De lockdown en de avondklok blijven tenminste tot en met 15 maart van kracht. Er komen enkele verruimingen.

 • De middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open.
 • Vanaf 3 maart mogen jongeren tot en met 26 jaar weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, mogen contactberoepen weer worden uitgeoefend en mag de detailhandel open voor winkelen op afspraak.

Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid 'Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown'

Lees 'Plannen kabinet voor corona' op de website van de Rijksoverheid

De risico’s die we met de verruimingen nemen, vragen om extra aandacht voor het naleven van de basisregels.

Lees 'De Nederlandse maatregelen: basisregels voor iedereen' op de website van de Rijksoverheid


Update 19-2: Extra subsidie voor jongeren

We stellen als gemeente €800.000 extra subsidie beschikbaar voor acties voor en met jongeren om te zorgen dat zij de coronaperiode goed doorkomen. Het geld is bedoeld voor ‘corona-proof’ activiteiten op het gebied van sport, cultuur en vrijetijdsbesteding en voor inzet van extra jongerenwerk voor kwetsbare jongeren. Iedereen die een goed idee of mooi plan heeft dat bijdraagt aan perspectief voor onze Utrechtse jongeren, kan een aanvraag doen.

Lees meer over de de subsidie ‘Perspectief voor jongeren’


Update 17-2: Tijdelijk terras mogelijk

Wanneer de horeca weer open kan, dan kunnen Utrechtse horecaondernemers hun terras vanaf 1 april weer uitbreiden. Zij kunnen daarvoor een vergunning aanvragen via www.utrecht.nl/tijdelijkterras. De vergunning geldt van 1 april tot 1 november 2021.


Update 12-2: Lichtpunten in coronatijd

Utrecht gaat zich extra inzetten om de gevolgen van de coranacrisis voor inwoners te verlichten. Ook worden er – binnen de coronaregels – experimenten voor de heropening van de horeca voorbereid. Deze experimenten kunnen een voorbeeld zijn voor de ‘intelligente heropening’ van onder andere de horeca in heel Nederland.

Lees hier het bericht 'Utrecht komt met meer lichtpunten in voortdurende coronacrisis'


Update 11-2: schaatsen op natuurijs

Geniet van het schaatsen, maar blijf wel letten op de coronaregels. Zoek een plek zo dicht mogelijk bij huis en geef elkaar de ruimte.


Update 9-2: Verlenging avondklok

De avondklok wordt verlengd tot woensdag 3 maart 04.30 uur. Dat is nodig, omdat het aantal besmettingen met nieuwe varianten van het coronavirus toeneemt. De avondklok betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de verlenging van de avondklok

Moet u toch naar buiten, voor werk of een dringende privéreden? Dan heeft u een eigen verklaring nodig.

Lees meer over de avondklok


Update 3-2: lockdown verlengd tot en met 2 maart

Nieuwe varianten van het coronavirus winnen terrein in Nederland. Die zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. Daarom is besloten om de huidige lockdown voort te zetten tot en met 2 maart. Dus:

 • Blijf thuis
 • Werk thuis
 • Beperk bezoek

Er verandert wel iets voor:

De avondklok geldt tot en met 10 februari 04:30 uur. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de verlenging van de lockdown op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de coronamaatregelen op de website van de Rijksoverheid


Update 2-2: Jaarbeurs in gebruik als vaccinatielocatie

Hal 1 van de Utrechtse Jaarbeurs is de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen van het RIVM, kunnen hier vanaf 2 februari op afspraak terecht voor een vaccinatie. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 08.00 uur tot 20.00 uur.

De Jaarbeurs doet ook al dienst als XL-Testlocatie voor GGDrU. Die is op het parkeerterrein P2 achter de Jaarbeurs. Bezoekers aan de vaccinatielocatie worden via de parkeer- en looproutes gescheiden gehouden van bezoekers aan de testlocatie.

Komt u naar de Jaarbeurs? Bekijk de route


Update 29-1: Hulp bij werk naar werk

Het Werkgevers Servicepunt Midden-Utrecht heeft een regionaal mobiliteitsteam samengesteld. Het mobiliteitsteam helpt:

 • werkgevers die zijn getroffen door de coronacrisis;
 • werknemers en zelfstandig ondernemers die door de coronacrisis hun werk verliezen en een overstap willen maken naar ander werk.

Het mobiliteitsteam heeft speciale aandacht voor jongeren en inwoners die extra ondersteuning nodig hebben om aan het werk te komen.

Lees meer over het regionaal mobiliteitsteam


Update 27-1: Jaarbeurs wordt vaccinatielocatie

De Utrechtse Jaarbeurs wordt de centrale plek voor coronavaccinatie voor de inwoners van Utrecht en omstreken. Dat heeft GGD regio Utrecht (GGDrU) samen met de gemeente Utrecht besloten.

GGDrU is op 26 januari gestart met het vaccineren van 90-plussers. Eind deze week krijgen 85-plussers een uitnodiging voor vaccinatie en vanaf 2 februari de 80-plussers. Daarna volgen stapsgewijs de andere groepen, in de volgorde van oud naar jong. Het vaccineren van de Utrechters gebeurt in hal 4 op het Jaarbeurscomplex. Per dag kunnen hier tot 2800 mensen een vaccinatie halen, afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. De Jaarbeurs is hiervoor 7 dagen per week open van 08.00 uur tot 20.00 uur. Naar verwachting blijft de vaccinatielocatie tot eind augustus in gebruik.

De Jaarbeurs doet ook al dienst als XL-Testlocatie voor GGDrU. Die is op het parkeerterrein achter de Jaarbeurs. Bezoekers aan de vaccinatielocatie worden via de parkeer- en looproutes gescheiden gehouden van bezoekers aan de testlocatie.

Lees de raadsbrief


Update 25-1: Forse uitbreiding steun- en herstelpakket

Het kabinet breidt het steunpakket voor banen en economie fors uit. De coronacrisis is inmiddels ook een langlopende economische crisis, waarbij veel ondernemers en werkenden hard zijn getroffen. Buffers zijn geslonken, reserves zijn opgebruikt. Daarom geeft de regering het steun- en herstelpakket een flinke extra impuls.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 22-1: avondklok vanaf 23 januari

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Lees meer over de avondklok

Sommige mensen mogen tijdens de avondklok naar buiten. Bijvoorbeeld om medicijnen te halen bij de apotheek. Zij moeten dan een formulier ‘eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. U hebt naast de eigen verklaring ook een ‘werkgeversverklaring avondklok’ nodig als u voor werk naar buiten moet.

Download de formulieren avondklok op de website van de Rijksoverheid

Lees een toelichting hoe u het formulier kunt downloaden, invullen en printen


Update 20-1: lockdown verder aangescherpt

Er zijn grote zorgen om de Britse variant van het coronavirus, die nog besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten van het virus waar zorgen over bestaan. Er zijn extra maatregelen nodig om die nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid
Lees welke maatregelen gelden in een kort overzicht
Lees meer over het voorstel voor een avondklok
Lees wat burgemeester Sharon Dijksma hierover zegt


Update 13-1: Nederland blijft tot en met ten minste 9 februari in lockdown

 • Blijf thuis
 • Werk thuis
 • Beperk bezoek

We blijven tot en met in ieder geval 9 februari in lockdown. Dat is nodig om het aantal coronabesmettingen verder te laten dalen.

Lees meer over de maatregelen op de website van Rijksoverheid


Update 8-1: vaccineren Regio Utrecht gestart

Op 8 januari is GGD regio Utrecht (GGDrU) gestart met het vaccineren van zorgmedewerkers in Expo Houten. 
Meer informatie over vaccineren in regio Utrecht leest u op de website van GGDrU


Update 29-12: vaccineren

GGD regio Utrecht (GGDrU) start op 8 januari 2021 met het vaccineren van zorgmedewerkers in Expo Houten. Het gaat hier om zorgmedewerkers van verpleeghuizen, kleinschalige woonvormen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en Wmo-ondersteuning. Zij ontvangen als eerste een uitnodiging voor de corona-vaccinatie. Vanaf 4 januari ontvangen zij een uitnodiging van hun werkgever.
Lees meer over de vaccinatie op de website van de Rijksoverheid
Lees meer over de start van het vaccineren in het nieuwsbericht van GGD regio Utrecht


Update 14-12: lockdown om snel oplopend aantal besmettingen tegen te gaan

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. De afgelopen weken zien we een snelle toename in het aantal besmettingen, tot zo’n 9.000 per dag. Ook in de ziekenhuizen en verpleeghuizen komen er elke dag patiënten bij. En dat is te merken in de zorg: al meer dan een miljoen gewone behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. Helaas weten we niet altijd wat de bron van een besmetting is. Maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg bereikbaar te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom neemt het kabinet nieuwe maatregelen en gaat Nederland in de strengste lockdown tot nu toe. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari.
Lees meer over de maatregelen op de website van Rijksoverheid


Update 30-11: mondkapje verplicht per 1 december

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in publieke binnenruimten. Het kabinet wil hiermee de verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Een mondkapje is onder andere verplicht:

 • in alle publieke binnenruimten zoals winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters, het stadskantoor, concertzalen en stationsgebouwen. Het mondkapje mag af als mensen een vaste zitplaats hebben. In het theater bijvoorbeeld, mag het mondkapje af zodra mensen in de zaal zitten.
 • in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Leerlingen, studenten, leraren en ander personeel moeten een mondkapje dragen als zij zich door het schoolgebouw bewegen. Het mondkapje kan af tijdens de les, zolang iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft.
 • bij contactberoepen zoals de kapper, tijdens de rijles of bij de nagelstylist.

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm, sjaal of bandana gelden niet als mondkapje.

De mondkapjesplicht geldt voor 3 maanden. Daarna is verlenging mogelijk. Is er geen medische noodzaak meer? Dan wordt de verplichting weer ingetrokken.

Lees meer over de mondkapjesplicht op Rijksoverheid.nl

Tijdelijke wet maatregelen COVID-19

Met ingang van 1 december 2020 treedt de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm) in werking. Deze landelijke wet geeft de coronamaatregelen een wettelijke basis. De mondkapjesplicht is ook geregeld in de wet. De regionale noodverordening is daarmee niet langer nodig en met ingang van 1 december 2020 ingetrokken.

Lees het besluit tot intrekking van de noodverordening

Lees het nieuwsbericht van de rijksoverheid


Update 20-11: noodsteun voor Utrechtse sportclubs

Gemeente Utrecht komt sportclubs tegemoet die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Veel sportclubs hebben te maken met het langdurig wegvallen van inkomsten, door het moeten staken van activiteiten of deze maar in beperkte mate door te laten gaan. Met deze steunmaatregelen kunnen de sportclubs doorgaan met hun (herziene) activiteiten. Zo wil Utrecht het sportaanbod in alle wijken zoveel mogelijk behouden.

Vraag deze noodsteun aan


Update 18-11: nieuwe noodverordening vanaf 18 november 2020

Vanaf 18 november 23.59 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Onder meer musea, theaters en zwembaden kunnen na een sluiting van 2 weken weer open. Tegelijk blijft de gedeeltelijke lockdown in stand. In de noodverordening staat meer informatie over onder andere:

 • de regels waaraan een samenkomst moet voldoen (o.a. niet meer dan 30 personen per ruimte)
 • verbod op groepsvorming van meer dan 4 personen in openbare plaatsen en in de buitenlucht
 • sluiting van eet- en drinkgelegenheden (voor afhaal gelden specifieke regels)
 • sluiting van detailhandel tussen 20.00 uur en 6.00 uur (geldt niet voor de levensmiddelenbranche)
 • verbod op de verkoop en het verstrekken van alcohol tussen 20.00 uur en 7.00 uur
 • het verbod om in openbare plaatsen tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol te drinken of bij u te hebben
 • beperkingen voor de sport, zoals het verbod om te sporten in teamverband met meer dan 4 personen
 • het verbod op evenementen

Lees meer over de maatregelen op de website van de Rijksoverheid

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en blijf thuis en laat u testen bij klachten. Er is een dringend advies om niet-medische mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes.

Bekijk de noodverordening van 18 november


Update 6-11: uitzonderingen in noodverordening

Vanaf 6 november 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. In deze noodverordening staan uitzonderingen op de sluiting van bibliotheken en buurthuizen die op 4 november is afgekondigd.

 • Bibliotheken kunnen open blijven om boeken af te halen of voor georganiseerde, besloten huiswerkbegeleiding.
 • In buurthuizen mogen op afspraak activiteiten plaatsvinden die zijn gericht op individuele maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare groepen.

Bekijk de noodverordening van 6 november
Lees meer over de extra maatregelen die vanaf 4 november gelden


Update 4-11: nieuwe noodverordening vanaf 4 november

Vanaf 4 november 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Die gaat uit van het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staat meer informatie over extra maatregelen om het aantal besmettingen sneller te laten dalen.

Deze extra maatregelen komen bovenop de maatregelen van 14 oktober.

De extra maatregelen zijn o.a.:

 • Strengere regels voor groepen. De groep mag buiten niet groter zijn dan 2 mensen.
 • Mensen ouder dan 18 jaar mogen individueel sporten of in een groep van niet groter dan 2 personen. Wedstrijden en groepslessen mogen niet.
 • Openbare gelegenheden zoals bioscopen, theaters, musea, pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn dicht.

Bekijk de noodverordening van 4 november

Lees meer over de extra maatregelen die vanaf 4 november gelden

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en laat u testen bij klachten.


Update 3-11: tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. Daarom heeft het kabinet besloten om voor de komende 2 weken bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio november beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is.

Lees meer op de website van de Rijksoverheid over de tijdelijke verzwaring van de gedeeltelijke lockdown


Update 30-10: 3 miljoen noodsteun voor Utrechtse cultuur- en erfgoedsector

Utrecht trekt 3 miljoen euro uit om instellingen in de cultuur- en erfgoedsector te helpen die financiële schade hebben opgelopen door de uitbraak van het coronavirus. Cultuur- en erfgoedinstellingen kunnen tot en met 22 november een subsidieaanvraag doen.

Lees meer over deze noodsteun


Update 29-10: iedere vrijdag op RTV Utrecht: Corona - vraag & antwoord

In dit wekelijkse programma gaat RTV Utrecht in gesprek met steeds een andere gast. Om antwoord te geven op uw vragen.
UNieuws Extra: Corona vraag & antwoord is iedere vrijdag te zien op RTV Utrecht om 17.35 uur. Vanaf 17.30 uur ook live op Facebook en Youtube. Hebt u vragen?

Kijk voor meer informatie op RTVUtrecht.nl


Update 23-10: regeling verruimen terrassen verlengd

Zodra het volgens de landelijke maatregelen weer kan en mag, kunnen horecabedrijven in Utrecht tot 1 april 2021 gebruik maken van tijdelijk verruimde terrassen. Daarmee verlengt Utrecht de periode voor tijdelijk verruimde terrassen.

Ondernemers die nu al gebruik maken van de regeling, hoeven niet opnieuw een aanvraag te doen. Er gelden wel een aantal extra voorwaarden. Het gaat om:

 • Sluitingstijd van het terras
 • Duurzaam verwarmen van het terras
 • In gesprek gaan met omwonenden als zij overlast van het terras ervaren.

Kijk voor de voorwaarden op www.utrecht.nl/tijdelijkterras


Update 14-10: nieuwe noodverordening vanaf 14 oktober 2020

Vanaf 14 oktober 22.00 uur geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Die gaat uit van het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staat meer informatie over onder andere:

 • de regels waaraan een samenkomst moet voldoen (o.a. niet meer dan 30 personen per ruimte)
 • verbod op groepsvorming van meer dan 4 personen in openbare plaatsen en in de buitenlucht
 • sluiting van eet- en drinkgelegenheden (voor afhaal gelden specifieke regels)
 • sluiting van detailhandel tussen 20.00 uur en 6.00 uur (geldt niet voor de levensmiddelenbranche)
 • verbod op de verkoop en het verstrekken van alcohol tussen 20.00 uur en 7.00 uur
 • het verbod om in openbare plaatsen tussen 20.00 uur en 7.00 uur alcohol te drinken of bij u te hebben
 • beperkingen voor de sport, zoals het verbod om te sporten in een groep van meer dan 4 personen
 • het verbod op evenementen

Lees meer over de maatregelen

Natuurlijk blijven de basisregels gelden: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en laat u testen bij klachten.

Bekijk de noodverordening van 14 oktober


Update 13-10: gedeeltelijke lockdown om besmettingen terug te dringen

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich opnieuw te verspreiden. Het kabinet heeft daarom besloten dat er strengere maatregelen nodig zijn die er voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen daalt. De maatregelen moeten leiden tot minder bijeenkomsten, minder reizen en minder contacten. De regels gelden vanaf woensdag 14 oktober om 22.00 uur. De regels gelden minstens 2 weken. Misschien nog langer.

Daarnaast heeft het kabinet een routekaart gemaakt met 4 risiconiveaus. Hiermee is voor iedereen duidelijk welke maatregelen op welk moment nodig zijn.

Lees meer over de strengere regels op de website van de Rijksoverheid

Lees meer over de strengere regels in eenvoudige taal

Bekijk de routekaart met de 4 risiconiveaus


Update 5-10: extra maatregelen Utrecht: avondsluiting winkels binnenstad en 3 parken

Vanaf woensdag 7 oktober is het verboden het Griftpark, Wilhelminapark en park Lepelenburg tussen 22.00 uur ’s avonds en 6.00 uur ’s ochtends te bezoeken. Dat heeft de Veiligheidsregio Utrecht besloten. Daarnaast sluiten supermarkten en nachtwinkels in de binnenstad op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22:00 uur de deuren.
Lees meer over de maatregelen


Update 2-10: dringend advies: draag een mondkapje als u ergens naar binnen gaat

In heel Nederland geldt het advies om een niet-medisch mondkapje te dragen als u een ruimte binnen gaat die voor publiek toegankelijk is. Dit advies wordt door de Rijksoverheid nog verder uitgewerkt. Het gaat om locaties als:

 • winkels, musea, stadskantoor en wijkbureau, stations, vliegvelden, parkeergarages, benzinestations
 • restaurants, cafés, theaters en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats
 • bij mensen die werken in contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs, en hun klanten

Lees hier meer over op de website van de Rijksoverheid


Update 1-10: ontheffingen gebouwen voor concerten en cultuur

Een aantal culturele plekken in Utrecht mag meer dan 30 personen per zaal in het gebouw toelaten. De plekken zijn:

 • Tivoli Vredenburg
 • Stadsschouwburg
 • De Paardenkathedraal
 • Jaarbeurs (alleen voor samenkomsten met een cultureel karakter)
 • Ook het Nederlands Film Festival in Utrecht kan doorgaan.

De voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht heeft hiervoor een aantal ontheffingen verleend. Hij is hiermee terughoudend. Er is minder sociaal contact nodig om het aantal besmettingen af te remmen.

Lees meer op de website van Veiligheidsregio Utrecht


Update 29-9: ontheffingen bij samenkomsten

Voor sommige bijeenkomsten van maximaal 30 personen per zelfstandige ruimte kan een ontheffing verleend worden.

Lees het statement van de Veiligheidsregio Utrecht


Update 29-9: nieuwe noodverordening per 29 september 2020

Vanaf 29 september geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Die is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Hierin staat meer informatie over:

 • aan welke regels een samenkomst moet voldoen
 • de grootte van gezelschappen
 • de registratieplicht voor contactberoepen
 • openingstijden van eet-en drinkgelegenheden

Er mag geen publiek bij sportwedstrijden aanwezig zijn en sportkantines blijven gesloten. Ook geeft de regering het dringende advies om bezoek thuis te beperken tot maximaal 3 gasten (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend).

Lees meer over de aanvullende maatregelen

Vanzelfsprekend blijven de basisregels van kracht: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en laat u testen bij klachten.

Bekijk de noodverordening van 29 september


Update 28-9: kabinet past landelijke regels aan

Het kabinet heeft de landelijke regels rondom corona aangepast. Vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur gelden deze nieuwe, landelijke maatregelen. Aanleiding daarvoor is dat meer mensen corona krijgen.

Lees meer over aangepaste regels op de website van de Rijksoverheid

Het uitgangspunt blijft:

 • houd 1,5 meter afstand van elkaar, binnen en buiten
 • vermijd drukte
 • was vaak uw handen met zeep
 • hebt u klachten zoals verkoudheid of benauwdheid, laat u dan testen

Update 28-9: aanpassing noodverordening per 27 september 2020

Vanaf 27 september geldt een aanpassing op de noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten. De aanvullingen ten opzichte van de vorige noodverordening:

 • Openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer zijn toegevoegd aan de groepen waarvoor de meldplicht voor samenkomsten niet geldt.
 • Net als restaurants en cafés moeten ook coffeeshops, shisha-lounges, bioscopen, casino’s, speelhallen, theaters, studentenverenigingen en stripclubs allemaal om 01:00 uur ’s nachts dicht. Let op, vanaf 29 september 18.00 uur gelden nieuwe maatregelen.

Bekijk de noodverordening


Update 18-9: Oplopend aantal besmettingen in Utrecht, extra maatregelen noodzakelijk

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt sinds september zorgwekkend snel toe. Ook in Utrecht. Het gaat vooral om individuele besmettingen en kleine groepen. In ieders voordeel moeten we het aantal besmettingen weer terugdringen.

Burgemeester den Oudsten: “De cijfers lopen nu zo snel op dat er iets moet gebeuren om het tij te keren. Het valt op dat vooral bepaalde groepen jongeren zich minder goed aan de coronamaatregelen houden, waardoor het risico dat zij kwetsbare personen besmetten snel toe neemt. Tegelijk zie ik ook hoe moeilijk het is om vol te houden. Zeker als je niet weet hoe lang het nog duurt, je onzeker bent over studie, baan en toekomst en je beperkt wordt in je dagelijkse bewegingsvrijheid. Dit raakt ons allemaal. We gaan met mensen in gesprek om te horen wat zij nodig hebben en wat zij en wij kunnen doen. Maar feit blijft dat we, om te voorkomen dat we straks voor nog lastiger keuzes komen te staan, nu moeten volhouden en onze verantwoordelijkheid nemen. Alleen samen kunnen we verdere verspreiding van het coronavirus voorkomen.”

In 6 veiligheidsregio’s waaronder de Veiligheidsregio Utrecht zijn aanvullende maatregelen ingegaan. Zo is er in Utrecht een verbod om met meer dan 50 personen samen te zijn. Voor bijeenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht.

Lees meer over de aanvullende maatregelen en de meldplicht

Doe een melding van een bijeenkomst


Update 18-9: aanpassing noodverordening per 20 september 2020

Vanaf 20 september geldt een aanpassing op de noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.

Bekijk de noodverordening


Update 1-9: landelijke regels blijven onveranderd

Op 1 september was er weer een persconferentie over de situatie met corona in Nederland. Het kabinet maakte bekend dat de landelijke regels rondom corona onveranderd blijven. Vanaf 1 september geeft het Dashboard Coronavirus ook de cijfers per gemeente in het regionale dashboard. Dat helpt om lokaal gerichter maatregelen te kunnen treffen. Zie de cijfers voor de gemeente Utrecht.


Update 21-8: nieuwe noodverordening per 21 augustus 2020

Vanaf 21 augustus geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staan regels die betrekking hebben op introductieactiviteiten voor studenten.

Aanpassing noodverordening introductieactiviteiten studenten

Op basis van de noodverordening mogen studenten niet bij elkaar komen voor introductieactiviteiten. Onderwijsinstellingen, studentensportverenigingen en studieverenigingen hadden al de mogelijkheid om, onder voorwaarden, een ontheffing aan te vragen op dit verbod. Met de aanpassing van de noodverordening is deze mogelijkheid er nu ook voor studentenverenigingen.

Bekijk de regels voor studenten

Vanzelfsprekend blijven de basisregels van kracht: handen wassen, 1,5 meter afstand houden, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten. Bovendien geeft de regering het dringende advies om bezoek thuis te beperken tot maximaal 6 gasten (kinderen tot en met 12 jaar niet meegerekend).

Bekijk de noodverordening

Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.


Update 18-8: kabinet past landelijke regels aan

Op 18 augustus paste het kabinet de landelijke regels rondom corona aan. Aanleiding daarvoor is dat meer mensen corona krijgen.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

 • Ontvang in uw huis of tuin maximaal 6 mensen
 • Vier feestjes voor grote groepen liever in een zaal, waarbij iedereen een vaste zitplaats heeft. Ook krijgt iedereen bij aankomst vragen over de gezondheid en geven mensen hun adres en telefoonnummer op.
 • Bent u op vakantie geweest in een gebied met veel besmettingen, blijf dan 10 dagen thuis en laat u testen. (Deze periode is teruggebracht van 14 naar 10 dagen).
 • Op scholen blijven kinderen met klachten thuis. Ook als iemand in het gezin corona heeft.
 • Blijf zoveel mogelijk thuiswerken (zonder einddatum).

Meer informatie over deze aanpassing van de regels staat op de website van de Rijksoverheid

Het uitgangspunt blijft:

 • houd 1,5 meter afstand van elkaar, binnen en buiten
 • vermijd drukte
 • was vaak uw handen met zeep
 • hebt u klachten zoals verkoudheid of benauwdheid? Laat u testen

Update 8-8: nieuwe noodverordening per 8 augustus 2020

Vanaf 8 augustus geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. De noodverordening is gebaseerd op het landelijke beleid om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In de noodverordening staan regels die betrekking hebben op onder meer de horeca, het onderwijs, studie- en studentenverenigingen:

 • De horeca werkt binnen én buiten op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), doet een gezondheidscheck en wijst vaste zitplaatsen toe. Daarnaast wordt aan alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam- en contactgegevens achter, zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting.
 • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren die gericht zijn op de studie of sport. Deze samenkomsten zijn kleinschalig, vinden niet plaats tussen 22.00 uur en 06.00 uur en er wordt geen alcohol verstrekt of gedronken. De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten hun akkoord geven voor de activiteiten. Samenkomsten voor werving en introductie door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
  Bekijk het programma van de Utrechtse Introductie Tijd 2020

Vanzelfsprekend blijven de basisregels van kracht: 1,5 meter afstand houden, handen wassen, drukte vermijden en thuisblijven bij klachten.

Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.
De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties


Update 7-8: introductie studenten op afstand

De UIT-dagen en kennismakingstijd voor studenten zijn dit jaar totaal anders dan andere jaren. De kennismaking met de stad, de onderwijsinstellingen en studentenverenigingen is dit jaar vrijwel online.
Lees meer over de coronamaatregelen voor studenten


Update 6-8: kabinet scherpt maatregelen aan

Op 6 augustus kondigde het kabinet een aanscherping van maatregelen af. Aanleiding daarvoor is de toename van het aantal mensen met corona.

De belangrijkste wijzigingen zijn.

 • Voor studentenverenigingen zijn fysieke bijeenkomsten in het kader van werving en introductie niet toegestaan. Dit betekent dat de activiteiten tijdens de UIT-dagen en de Kennismakingstijd (KMT) in Utrecht uitsluitend digitaal kunnen zijn. De precieze voorwaarden waaronder fysieke informatieve bijeenkomsten van onderwijsinstellingen, sportverenigingen en studieverenigingen mogelijk plaats kunnen vinden, worden nog nader uitgewerkt.
 • Verder wordt horeca verplicht bezoekers vooraf te laten reserveren en te vragen zich te registreren. Bezoekers krijgen een gezondheidscheck en een vaste zitplaats.

Meer informatie over de extra maatregelen staat op de website van de Rijksoverheid


Update 4-8: UIT-dagen en corona

Burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben gisteren en vandaag gesproken met studentenverenigingen over de naderende UIT-week en de Utrechtse kennismakingstijd. Onderwerp van gesprek was hoe verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Ter voorbereiding van deze gesprekken hebben we advies gevraagd aan de GGD regio Utrecht (GGDrU). De GGDrU geeft aan dat het coronavirus zich op dit moment weer meer verspreidt in Nederland, ook in Utrecht. Het aantal mensen dat is besmet, groeit en dat geeft zorgen. Na de versoepeling van de coronamaatregelen zien we dat mensen zich minder lijken aan te trekken van de basisregels die nog altijd gelden. Dat leidt tot een zorgelijke toename in aantal besmettingen onder voornamelijk de jonge mensen in de regio Utrecht. De afgelopen dagen was ongeveer de helft van de positief geteste mensen tussen de 17 en 35 jaar. Leeftijd biedt geen immuniteit. Zogenoemde ‘clusters’ van besmettingen komen voornamelijk voor na samenkomsten in huis, op (feest)locaties of in horecagelegenheden.

Volgende week start de UIT-week en verwelkomen we toekomstige studenten die uit het hele land naar onze stad komen. Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat studenten op een prettige manier kennismaken met de stad. En dat nieuwe studenten hier veilig en gezond kunnen landen en medestudenten kunnen leren kennen. In verband met corona gaat de UIT-week er dit jaar duidelijk anders uitzien dan voorheen. De kennismaking met de stad en met de verenigingen verloopt voornamelijk digitaal. Een aantal studentenverenigingen heeft een vergunning aangevraagd voor een buitenactiviteit; dat gaat veelal om terrassen in de openbare ruimte. Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan. Daarnaast gelden de coronamaatregelen zoals die ook gelden voor de horeca: er mag niet gedanst en gezongen worden en er moet voldoende afstand gehouden worden.   

Met de studentenverenigingen is ook gesproken over de bijeenkomsten binnen, zoals logeren, huisfeesten en gezamenlijk eten. De verenigingen hebben aangegeven dit niet op te nemen in hun programma’s. De gesprekken vonden plaats met deze studentenverenigingen: Biton, NSU, UVSV, SSR-NU, Triton, UMTC, USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas.


Update 15-7: nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

Vanaf 15 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer regels over:

 • Samenkomsten in onder andere de horeca of evenementen. Hier gelden speciale regels zoals het toewijzen van een zitplaats of afgebakende plek.
 • Het verbod op samen zingen of schreeuwen in de openbare ruimte.
 • Onderwijs.
 • Openbaar vervoer en het gebruik van mondkapjes in het overig personenvervoer.
 • Toegang tot verpleeghuizen en woonvormen voor ouderenzorg.  

Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Kijk voor de algemene regels voor binnen en buiten op de website van de Rijksoverheid

Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.

De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties


Update 10-7: Aangepast afwegingskader maatregelen openbare ruimte: geniet van de vrijheid en geef elkaar de ruimte

We hebben stap voor stap meer ruimte gekregen. De 1,5 meter blijft, maar we mogen weer meer. Dat betekent ook wat voor de maatregelen die de gemeente neemt. Daarom is het afwegingskader aangepast. Op basis van dit kader beoordelen we maatregelen en initiatieven in de openbare ruimte. Het belangrijkste verschil is dat we nu anders aankijken tegen maatregelen die gericht zijn op mensen in beweging (lopen of fietsen). De kans op besmetting blijkt hierbij minder dan wanneer mensen langere tijd bij elkaar in de buurt staan of zitten. We zullen er bijvoorbeeld minder snel voor kiezen om fietsers naar de rij- of busbaan te verplaatsen.

Lees meer over het afwegingskader en de uitgangspunten


Update 1-7: evenementen en corona

Het is weer mogelijk om evenementen te organiseren. Wel gelden er extra regels en voorwaarden. Zo zorgen we samen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden zodat het virus maximaal onder controle blijft.  Voor een evenement in de openbare ruimte moet u een vergunning aanvragen. Voor straat- en buurtfeesten geldt een meldingsplicht.

Ga naar de pagina Regels en voorwaarden evenementen vanwege coronavirus

Ga naar de pagina Ondernemers en coronavirus


Update 30-6: nieuwe noodverordening per 1 juli

Vanaf 1 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer versoepelde maatregelen over horeca, onderwijs en cultuur. Er mogen ook weer evenementen plaatsvinden. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe. Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten.

De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties.  


Update 26-6: tijdelijke uitbreiding voetgangersgebied

Utrecht regelt meer ruimte: meer ruimte om goed afstand te kunnen houden en meer ruimte voor je fiets. Vanaf zaterdag 27 juni is er meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad. Het voetgangersgebied wordt uitgebreid. Door die uitbreiding kan iedereen makkelijker anderhalve meter afstand van elkaar (blijven) houden. Aan de randen van het voetgangersgebied zijn in de weekenden extra Pop Up Parkings voor het stallen van fietsen: op het Domplein, de Mariaplaats, Jacobskerkhof en Janskerkhof.

Lees meer over het voetgangersgebied binnenstad


Update 25-6: meer ruimte voor voetgangers op Kanaalstraat-Damstraat

Op de Kanaalstraat-Damstraat is het erg druk. Hierdoor is het moeilijker om 1,5 meter afstand te houden. We willen de voetgangers en wachtende klanten makkelijker maken om deze afstand te houden. Daarom voeren we op maandag 29 juni een aantal maatregelen uit:

 • er komt markering op de stoepen om de loopstrook aan te geven die altijd vrij moet blijven voor voetgangers
 • we maken enkele parkeervakken en laad- en losplekken vrij
 • we verplaatsen op een aantal plekken fietsenrekken of fietsnietjes
 • we gaan intensiever handhaven

Deze maatregelen zijn tot 1 september 2020.


Update 24-6: 1,5 meter blijft norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. Met algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De basisregels blijven:

 • hebt u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
 • houd 1,5 meter afstand van anderen
 • was vaak uw handen
 • werk zoveel mogelijk thuis
 • vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Daarnaast zijn er voor binnen- en buitenactiviteiten aparte regels.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 19-6: voetgangersgebied binnenstad tijdelijk groter

Voetgangers delen de beperkte ruimte in de binnenstad met fietsers. Maar ook met bijvoorbeeld bevoorradingsverkeer voor winkels en terrassen van de horeca. We willen dat iedereen voldoende afstand kan houden en we willen de ruimte zo eerlijk mogelijk verdelen. Dat is soms een puzzel. Daarom breiden we per 27 juni 2020 het voetgangersgebied in de binnenstad tijdelijk uit. Dit betekent: meer ruimte voor voetgangers en nieuwe regels voor fietsers en bevoorraden.

Lees meer over de uitbreiding van het voetgangersgebied in de binnenstad


Update 12-6: nieuwe noodverordening per 15 juni

Vanaf 15 juni geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.
Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 11-6: succesvolle witte ‘siercirkels’ ook in andere Utrechtse parken

Vrijdag 12 juni komen er ook ‘witte siercirkels’ in het Wilhelminapark, Park Lepelenburg en Park Paardenveld (bij ROOST aan de Singel). Na een succesvolle proef in het Julianapark en Griftpark met de cirkels/vakken is besloten om ook in andere drukbezochte parken cirkels aan te brengen. Deze cirkels helpen bezoekers om makkelijker 1,5 meter afstand te houden. De cirkels in het Wilhelminapark, Park Lepelenburg en Park Paardenveld hebben verschillende maten. In de cirkels gelden dezelfde regels als daarbuiten. Mensen die niet bij hetzelfde huishouden horen, moeten nog altijd 1,5 meter afstand houden.

Helaas zien we wel dat er veel afval achterblijft in de cirkels en vakken. Zorg ervoor dat deze schoon zijn voor de volgende bezoekers. Zo houden we samen de parken schoon!


Update 3-6: brief van de burgemeester

"Blijf ook de komende tijd een beetje op elkaar passen. Wees geduldig. Bijvoorbeeld in de rij bij de winkelwagentjes… Laat die fietser achter u even passeren …. En gun uw buurman en de ondernemer op hoek die meter extra. De publieke ruimte is altijd kleiner dan we zouden willen. Het is passen en meten … Waardeer het dat we samen in Utrecht zo ver zijn gekomen. Dat we na dromen ook weer kunnen doen..."

Lees de brief van de burgemeester


Update 3-6: tijdelijk fietspad op rijbaan Brailledreef

Vanaf 2 juni sluiten we tijdelijk 1 rijbaan van de Brailledreef af voor gemotoriseerd verkeer (auto’s, motors, brommers en vrachtwagens) . Deze rijbaan kunnen fietsers gebruiken in de richting van de Einsteindreef. Deze maatregel is nodig om fietsers meer ruimte te geven, zodat zij 1,5 meter afstand kunnen houden.

Lees meer over de maatregelen op de Brailledreef


Update 29-5: vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Uitgebreid testen is nodig om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden. Verlies van reuk- en smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Als er sprake is van besmetting met het coronavirus, start de GGD een bron- en contactonderzoek. In onze regio verzorgt GGD regio Utrecht de testen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 29-5: proef witte vakken in het Griftpark en Julianapark

In het Griftpark en Julianapark doen we een proef met witte cirkels en rechthoeken. Hiermee willen we het parkbezoekers makkelijker maken om 1,5 meter afstand te houden. De vakken hebben verschillende formaten. Als je niet samen een huishouden vormt, geldt de 1,5 meter afstand ook binnen de vakken. Als de vakken in het Griftpark en Julianapark goed werken, dan kan het uitgebreid worden naar andere parken en drukke plekken in de stad.


Update 29-5: restaurants, cafés en terrassen 1 juni vanaf 12 uur open

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur open. Er gelden wel regels. Want ook hier blijven we 1,5 meter afstand houden. Om dat makkelijker te maken, hebben veel ondernemers toestemming gekregen voor een tijdelijk groter terras, voor maximaal het aantal tafels en stoelen dat in hun vergunning is opgenomen. Dit geldt tot 1 november.

Bekijk de regels voor restaurants, cafés en terrassen


Update 28-5: nieuwe noodverordening vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe noodverordening. Hierin staan de versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 20-5: uitbreiding terrasruimte voor horeca

Horecaondernemers mogen in Utrecht tijdelijk hun terrassen verruimen. Dat kunnen zij vanaf vrijdag 22 mei 2020 aanvragen bij het horecaloket. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals dat de stad toegankelijk en veilig blijft voor iedereen.

Lees meer over de uitbreiding van de terrasruimte


Update 20-5: verlenging Tozo-regeling

Op 20 mei kondigde het kabinet een verlenging van de Tijdelijke ondersteuningsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) aan. U kunt deze verlenging nog niet aanvragen. Er gelden iets andere regels, zoals een partnerinkomenstoets. Dit betekent dat wij ons formulier moeten aanpassen en de processen aan de achterkant moeten inregelen. Zodra dit af is, kondigen wij het aan op de website. We verwachten dat u verlenging van de Tozo kunt aanvragen vanaf 10 juni.
Lees meer over financiële hulp voor ondernemers


Update 20-5: uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte

Coronamaatregelen worden stap voor stap versoepeld. Het wordt drukker op straat en in de openbare ruimte. Tegelijk moeten we 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dat brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Daarom heeft de gemeente 6 uitgangspunten gemaakt om snel beslissingen te kunnen nemen over tijdelijke maatregelen. Op basis van deze uitgangspunten kunnen we de aankomende dagen en weken duidelijke maatregelen nemen.
Bekijk de uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte


Update 19-5: maximaal 30 gasten in gebouwen, en scholen weer open

 • Per 1 juni mogen in gebouwen, die publiek toegankelijk zijn, maximaal 30 gasten bij elkaar komen (dus exclusief het personeel). Zoals bijvoorbeeld in restaurants, cafés, bioscopen en theaters. Ook musea gaan weer open.
 • Per 1 juni mag om 12.00 uur de horeca weer open.
 • Per 1 juni gaat het openbaar vervoer weer normaal rijden.

Scholen

 • Middelbare scholen en het speciaal onderwijs gaan per 2 juni weer open.
 • Per 8 juni mogen de basisscholen en BSO geheel open.
 • Mbo-, hbo- en wo-opleidingen mogen per 15 juni weer toetsen en praktijklessen geven op de instelling.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 15-5: tijdelijk meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in smalle straten, ‘voetgangersrotondes’ en wachtplekken voor winkels. Dit zijn enkele maatregelen die Utrecht neemt om bezoekers en bewoners van de binnenstad voldoende ruimte te geven. Dat is nodig om op een verantwoorde manier de stad in te gaan. Verder komen er routemarkeringen, informatieborden en publieksbegeleiders die bezoekers adviseren over de nieuwe regels. Het advies blijft om drukte te vermijden.

Bekijk alle maatregelen in de binnenstad op een rij


Update 9-5: nieuwe noodverordening vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei geldt een nieuwe noodverordening. Hierin staan de versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar en pas de hygiëneregels toe.

Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Nieuwe noodverordening 11 mei

Het kabinet heeft op 6 mei 2020 besloten de coronamaatregelen verder te versoepelen. Vanaf 11 mei geldt het volgende.

 • Basisscholen en speciaal onderwijs voor kinderen tot 12 jaar gaan onder bepaalde voorwaarden weer open, net als de kinderopvanglocaties.
 • Mensen van 19 jaar en ouder mogen buiten sporten en bewegen, mits men 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet. Topsporters mogen weer trainen op hun trainingslocaties.
 • Bezoek aan winkels en bibliotheken is toegestaan mits men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.
 • Dierenparken, natuurparken en pretparken gaan open voor publiek, op voorwaarde dat hier maatregelen zijn getroffen om 1,5 meter afstand tussen de bezoekers te garanderen. Opening moet niet leiden tot extra drukte op de weg, de parkeerplaats of in het openbaar vervoer.
 • Scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen of professionals mogen weer begeleide buitenactiviteiten voor personen tot en met 18 jaar organiseren.
 • Zwembaden mogen weer open, met inachtneming van onder andere de 1,5 meter regels. Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen blijven dicht.
 • Kappers, rij-instructeurs, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk. Alleen op afspraak en op voorwaarde van 1,5 meter tussen klanten.

Voor alles geldt dat het alleen kan als mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook de hygiëneregels blijven gelden.

Verbod evenementen verlengd

Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020. Evenementen zoals festivals, kermissen en straatfeesten kunnen niet doorgaan. Ook sauna’s en andere wellness instellingen blijven gesloten.

Noodverordening voor Veiligheidsregio Utrecht

De maatregelen zijn vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Uitgangspunt is dat we, omwille van onze gezondheid, vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen om de regels na te leven. Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten.


Update 7-5: bloemen en planten terug op de markt

Vanaf 8 mei mogen op markten in de regio weer bloemen en planten verkocht worden. In Utrecht worden weer bloemen en planten verkocht op de Oudegracht, het Vredenburg en het Janskerkhof. Dit kan alleen als de drukte dat toelaat en klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Over de verkoop van andere niet-eetbare producten op markten besluiten we later.


Update 7-5: maatregelen tegen het coronavirus versoepeld

Stap voor stap worden de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Op www.rijksoverheid.nl staat alle informatie over de versoepelingen per fase. Voor alles blijft gelden: houd afstand, vermijd drukte en was vaak je handen. De gemeente kijkt per stap naar de gevolgen voor de Utrechtse situatie.


Update 6-5: basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei aangepast open

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier.

Basisscholen

Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk. Het stapsgewijs openen van de scholen helpt om weer onderwijs te geven in de klas. Zodat alle kinderen weer volwaardig onderwijs krijgen. Ook helpt het om kwetsbare kinderen beter in beeld te krijgen. Daarnaast vermindert dat voor een deel de druk bij ouders, waardoor zij meer ruimte krijgen om beter (thuis) te werken. Het is aan scholen zelf hoe ze vanaf 11 mei het onderwijs op hun school invullen.

Speciaal onderwijs

Leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei weer alle dagen naar school.

Kinderopvang

De dagopvang voor 0 tot 4 jarigen gaat volledig open. Dat geldt ook voor de gastouderopvang voor 0 tot 12 jarigen. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoeden aan ouders.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid

Bekijk wat u als ouder kunt doen als u uw kind afzet bij de school of opvanglocatie


Update 29-4: nieuwe noodverordening

Het kabinet heeft op 21 april besloten de coronamaatregelen een klein beetje te versoepelen. Vanaf vandaag is buiten sporten voor de jeugd weer mogelijk. Dat moet dan wel georganiseerd en onder begeleiding. Het verbod op evenementen is verlengd tot 1 september 2020. De maatregelen zijn vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht.

Wat verandert er?

 • Jeugd tot en met 18 jaar mag buiten trainen bij de sportvereniging of onder begeleiding van een coach.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven bij het sporten niet de 1,5 meter aan te houden.  
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten bij het sporten wel 1,5 meter afstand tot anderen houden. Want zij hebben een hogere kans op besmetting. Bij sporten waarbij je dicht bij elkaar in de buurt komt (zoals voetbal, hockey, kickboksen of basketbal) moet de manier van trainen daarom worden aangepast. Sportverenigingen maken daar afspraken over met gemeenten en andere partijen voor buiten sporten en bewegen.
 • Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet.
 • Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020. Dat betekent, dat evenementen, zoals festivals en straatfeesten, geen doorgang kunnen vinden.

Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Bekijk de noodverordening van 29 april op vru.nl

Bekijk de vragen en antwoorden over sport


Update 23-4: voor studenten

Onder studenten leven vragen over welke regels voor hen gelden. Er is onderscheid tussen situaties buiten (in de 'publieke ruimte') en situaties in het studentenhuis en de bijbehorende tuinen, balkons, dakterrassen of galerijen. De burgemeester heeft ook een videoboodschap voor alle studenten.

Lees meer over de regels voor studenten


Update 21-4: beperkte versoepeling coronamaatregelen

Het kabinet besloot de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week voor 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Scholen

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal basisonderwijs, en de kinderopvang openen op 11 mei hun deuren.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Sport

 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 29 april georganiseerd samen sporten. Ze hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar mogen vanaf 29 april georganiseerd sporten. Ze moeten daarbij 1,5 meter afstand houden.

Wat verandert er niet?

 • Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.
 • Kappers en andere beoefenaars van contactberoepen: geen bezoek tot en met 19 mei. Uitzondering hierop zijn tandartsen en mondhygiënisten; zij mogen hun werk wél doen.
 • Verpleeghuizen: geen bezoek tot en met 19 mei.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus


Update 20-4: sporttoestel en voetbalkooi Park Oosterspoorbaan gesloten

De gemeente heeft besloten om de voetbalkooi en het sporttoestel in Park Oosterspoorbaan af te sluiten. Op deze locaties is geconstateerd dat er, ondanks optreden van handhaving en politie, te vaak te veel mensen aanwezig waren. Hierbij werd ook onvoldoende afstand gehouden. Eerder is ook de skatebaan in het Griftpark gesloten om dezelfde reden.


Update 17-4: gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht

Op veel plekken zijn de gevolgen van het coronavirus groot. In de raadsbrief leest u over onze inzet op het gebied van onder andere veiligheid, cultuur, jongeren en onderwijs.

Lees de raadsbrief 'Gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht'


Update 16-4: brief burgemeester huiselijk geweld

Vanwege het coronavirus zitten we vaker thuis dan normaal. Dit kan ervoor zorgen dat spanningen binnenshuis oplopen. Hebt u te maken met agressie, huiselijk geweld of kindermishandeling? Of hebt u hier vermoedens van bij iemand die u kent? Aarzel niet, hulp vragen mag altijd. Dit kan ook anoniem.
Lees de brief van de burgemeester hierover (in het webarchief)


Update 11-4: voor studenten

Soms krijgen we bij de gemeente signalen dat de regels voor studentenhuizen niet helemaal duidelijk zijn. Daarnaast reizen veel studenten heen en weer tussen hun ouders en studentenhuizen en vragen zich af wat wijsheid is. Voor de zekerheid zetten we hier de regels voor studenten onder elkaar:

 • Studenten die in een huis of studentenflat wonen, vallen niet onder het begrip ‘gemeenschappelijk huishouden’ uit de noodverordening.
 • Dit betekent dat  voor studenten buiten dezelfde regels gelden als voor ieder ander. Dat wil zeggen: studenten moeten 1,5 meter afstand houden tot anderen als ze buiten zijn. Bij groepen van meer dan 2 personen die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Ook is het houden van bijvoorbeeld een barbecue in de openbare ruimte met meer dan 2 mensen niet toegestaan.
 • In het algemeen geldt voor iedereen het advies om in huis zo min mogelijk (maximaal 3) bezoekers te ontvangen en dan ook binnenshuis 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Zeker in een studentenhuis waar mensen al dicht op elkaar leven geldt het advies om zo min mogelijk bezoekers te ontvangen, dus niet 3 per bewoner! Een groot aantal bezoekers – bijvoorbeeld een feestje – kan bovendien worden gezien als samenkomst. Hiertegen wordt gehandhaafd.
 • Ook voor studenten geldt het advies om zoveel mogelijk thuis (op 1 locatie) te blijven en het openbaar vervoer alleen te gebruiken als het echt niet anders kan.

Lees alle regels over afstand houden op de website van de rijksoverheid


Update 10-4: bericht van burgemeester Jan van Zanen

Helaas moeten we constateren dat het coronavirus in heel Nederland steeds vaker opduikt in verpleeghuizen en wooncentra voor ouderen. Daarmee treft het juist de meest kwetsbare inwoners van onze samenleving. Vandaag werd bekend dat het coronavirus ook in het Utrechtse woonzorgcentrum 'Zuylenstede' is aangetroffen. Naast dat er mensen ziek zijn geworden, zijn ook kwetsbare inwoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Mijn gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden. Er worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dat vraagt inzet van veel mensen, zoals bijvoorbeeld het (zorg)personeel dat zich in deze bijzondere tijden voor deze kwetsbare groep blijft inzetten. Ondanks dat zij wellicht zorgen hebben over hun eigen gezondheid. Daarvoor wil ik mijn waardering en dank uitspreken. 


Update 7-4: brief burgemeester Jan van Zanen aan alle Utrechters

Lege schoolpleinen, winkelstraten waar je een speld kan horen vallen en overal opgestapelde terrasstoelen, terwijl het prachtig lenteweer is. Het is en blijft een bizarre tegenstelling. Dat er nu in de supermarkt standaard een gedesinfecteerd winkelwagentje klaarstaat, is iets waar ik wel aan zou kunnen wennen, tegelijk blijven al deze dingen onwerkelijk.

Lees de hele brief van de burgemeester aan alle Utrechtsers


Update 3-4: extra maatregelen openbare ruimte tegen coronavirus

Utrechtse parken en het groen blijven vooralsnog open. Wel treft de gemeente extra maatregelen in de openbare ruimte om het coronavirus onder controle te krijgen.

 • In de parken en landgoederen worden extra tekstkarren en borden ingezet.
 • Utrecht sluit openbare toiletten. Het water van watertappunten, Join the Pipes, wordt afgesloten. Ook sluiten waterspeeltoestellen in speeltuinen.
 • Het Jaagpad langs de Kromme Rijn is afgesloten voor wandelaars. Het pad is te smal om 1,5 meter afstand te bewaren.
 • Het skatepark in het Griftpark is dicht.

Bekijk het uitgebreide nieuwsbericht


Update 31-3: coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april 2020

De maatregelen van de rijksoverheid tegen het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april 2020. De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Dit betekent onder meer:

 • sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht
 • scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie
 • het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht
 • in de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is
 • blijf dus zoveel mogelijk thuis, houd u aan de regels, houd anderhalve meter afstand en vermijd groepen

Bekijk het nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 27-3: noodverordening en maatregelen

Er is een herziene noodverordening ingesteld. Daardoor kunnen de toezichthouders van de gemeente controleren of iedereen zich aan de regels houdt

Lees de noodverordening en bekijk de maatregelen


Update 27-3: gevolgen coronavirus voor de stad

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de stad Utrecht? Veel is stil komen te liggen of gaat niet door, met alle gevolgen van dien. De gemeente probeert getroffen Utrechters zoveel mogelijk te helpen, onder andere financieel. Vandaag stuurden we een brief aan de gemeenteraad met onder andere acties die wij nemen samen met partners in de stad en besluiten die wij hebben genomen om de gevolgen van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken voor de stad Utrecht, haar inwoners, instellingen en ondernemers.

Lees de raadsbrief 'Gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht'


Update 24-3: nieuwe regels voor markten en videoboodschap

Markten

Bekijk de regels voor bezoekers van markten

Bekijk de regels voor marktondernemers

Videoboodschap

Gelukkig houden een heleboel mensen zich aan de dringende adviezen rondom het coronavirus, maar nog niet iedereen. We hebben iedereen nodig om de verspreiding van het virus te stoppen. Daarom doen we een beroep op u: blijf zoveel mogelijk thuis en houd afstand! Voor uw eigen gezondheid en voor die van de ander. Let op uzelf, en pas op elkaar.
Bekijk de videoboodschap met o.a. Jan van Zanen en Claudia de Breij en Gerard Ekdom


Update 23-3: rijksoverheid scherpt coronamaatregelen aan

Vandaag heeft de rijksoverheid de coronamaatregelen aangescherpt.
Dat betekent onder meer het volgende.

 • Alle evenementen en bijeenkomsten (ongeacht het aantal deelnemers) zijn afgelast tot 1 juni 2020.
 • Groepen van 3 of meer mensen buiten mag niet, tenzij de mensen uit hetzelfde gezin komen. Dit geldt niet voor jonge kinderen die buiten spelen.
 • Er mogen maximaal 3 mensen thuis op bezoek komen, die dan onderling 1,5 meter afstand moeten houden.
 • Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Ze mogen alleen naar buiten om
  • boodschappen te doen,
  • naar het werk in een vitale sector te gaan
  • of voor anderen te zorgen.
 • Een frisse neus halen kan, maar niet in een groep.
 • Buiten, in winkels en in het openbaar vervoer moeten mensen minimaal op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
 • Kappers en nagelstudio’s sluiten tot 6 april.
 • De burgemeester heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels. Bijvoorbeeld door een boete op te leggen.
 • Als een persoon in het gezin koorts heeft, moet het hele gezin binnen blijven.

Bekijk de uitgebreide informatie en uitleg op de website van de rijksoverheid


Update 22-3: houd minimaal 1,5 meter afstand

Als gemeente roepen we onze inwoners nogmaals om zich te houden aan de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Mensen die neusverkouden zijn, die hoesten of koorts hebben, moeten thuis blijven. Mensen die niet ziek zijn mogen naar buiten, maar het is wel heel belangrijk dat iedereen zich dan aan de regels houdt. Dus niet in te grote groepen, elkaar niet aanraken en minimaal 1, 5 meter afstand houden.
Lees meer over de maatregelen voor inwoners


Update 20-3: maatregelen voor inwoners en ondernemers, geen bezoek verpleegtehuizen

Het kabinet heeft aangekondigd dat verpleegtehuizen en woonvoorzieningen worden gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dit om de bewoners en het verplegend personeel beter te kunnen beschermen.

Lees meer over de maatregelen

We hebben op een rij gezet wat de actuele situatie in Utrecht is rond het coronavirus en de maatregelen die wij als gemeente nemen voor inwoners en ondernemers om gevolgen aan te pakken.

Lees de raadsbrief


Update 17-3: nieuwe economische maatregelen kabinet

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Lees meer op de pagina ondernemers en coronavirus


Update 16-3: dienstverlening blijft beperkt beschikbaar en geen raadsvergaderingen

Geen raadsvergaderingen

Geplande vergaderingen en bijeenkomsten gaan niet door tot en met 7 april. Geen raadsvergaderingen, geen commissievergaderingen, geen informatiebijeenkomsten op 19 en 26 maart en op 2 en 7 april. Noodzakelijke besluiten worden uiteraard genomen, het democratisch proces gaat digitaal door. Meer informatie volgt zo snel mogelijk. 

Dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beperkt beschikbaar. Het stadskantoor en het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn open. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen. We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Lees meer over onze aangepaste dienstverlening

16-3: Lees de raadsbrief Nieuwe maatregelen bestrijding coronavirus

16-3: Lees de Noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht: ‘Beperking bijeenkomsten ter voorkoming van het virus COVID – 19‘


Update 15-3: nieuwe maatregelen

Er zijn aanvullende maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden voor het hele land en zijn geldig tot en met 6 april.
Bekijk de belangrijkste maatregelen


12-3: Reactie burgemeester Jan van Zanen op coronamaatregelen

12-3: Lees de reactie van burgemeester Jan van Zanen op de coronamaatregelen

12-3: Lees de raadsbrief maatregelen coronavirus


Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur