Bestuur en organisatie Nieuwsarchief coronavirus

Op deze pagina staan eerdere updates over het coronavirus.


Eerdere updates

Update 4-8: UIT-dagen en corona

Burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Klaas Verschuure hebben gisteren en vandaag gesproken met studentenverenigingen over de naderende UIT-week en de Utrechtse kennismakingstijd. Onderwerp van gesprek was hoe verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Ter voorbereiding van deze gesprekken hebben we advies gevraagd aan de GGD regio Utrecht (GGDrU). De GGDrU geeft aan dat het coronavirus zich op dit moment weer meer verspreidt in Nederland, ook in Utrecht. Het aantal mensen dat is besmet, groeit en dat geeft zorgen. Na de versoepeling van de coronamaatregelen zien we dat mensen zich minder lijken aan te trekken van de basisregels die nog altijd gelden. Dat leidt tot een zorgelijke toename in aantal besmettingen onder voornamelijk de jonge mensen in de regio Utrecht. De afgelopen dagen was ongeveer de helft van de positief geteste mensen tussen de 17 en 35 jaar. Leeftijd biedt geen immuniteit. Zogenoemde ‘clusters’ van besmettingen komen voornamelijk voor na samenkomsten in huis, op (feest)locaties of in horecagelegenheden.

Volgende week start de UIT-week en verwelkomen we toekomstige studenten die uit het hele land naar onze stad komen. Het stadsbestuur vindt het belangrijk dat studenten op een prettige manier kennismaken met de stad. En dat nieuwe studenten hier veilig en gezond kunnen landen en medestudenten kunnen leren kennen. In verband met corona gaat de UIT-week er dit jaar duidelijk anders uitzien dan voorheen. De kennismaking met de stad en met de verenigingen verloopt voornamelijk digitaal. Een aantal studentenverenigingen heeft een vergunning aangevraagd voor een buitenactiviteit; dat gaat veelal om terrassen in de openbare ruimte. Deze buitenbijeenkomsten zijn goed georganiseerd en kunnen doorgaan onder strikte voorwaarden. Zo wordt er geen alcohol geschonken en er wordt een gezondheidscheck gedaan. Daarnaast gelden de coronamaatregelen zoals die ook gelden voor de horeca: er mag niet gedanst en gezongen worden en er moet voldoende afstand gehouden worden.   

Met de studentenverenigingen is ook gesproken over de bijeenkomsten binnen, zoals logeren, huisfeesten en gezamenlijk eten. De verenigingen hebben aangegeven dit niet op te nemen in hun programma’s. De gesprekken vonden plaats met deze studentenverenigingen: Biton, NSU, UVSV, SSR-NU, Triton, UMTC, USC, Unitas S.R. en C.S. Veritas.


Update 15-7: nieuwe noodverordening per 15 juli 2020

Vanaf 15 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer regels over:

 • Samenkomsten in onder andere de horeca of evenementen. Hier gelden speciale regels zoals het toewijzen van een zitplaats of afgebakende plek.
 • Het verbod op samen zingen of schreeuwen in de openbare ruimte.
 • Onderwijs.
 • Openbaar vervoer en het gebruik van mondkapjes in het overig personenvervoer.
 • Toegang tot verpleeghuizen en woonvormen voor ouderenzorg.  

Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Kijk voor de algemene regels voor binnen en buiten op de website van de Rijksoverheid

Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en (in het uiterste geval) beboeten.

De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties


Update 10-7: Aangepast afwegingskader maatregelen openbare ruimte: geniet van de vrijheid en geef elkaar de ruimte

We hebben stap voor stap meer ruimte gekregen. De 1,5 meter blijft, maar we mogen weer meer. Dat betekent ook wat voor de maatregelen die de gemeente neemt. Daarom is het afwegingskader aangepast. Op basis van dit kader beoordelen we maatregelen en initiatieven in de openbare ruimte. Het belangrijkste verschil is dat we nu anders aankijken tegen maatregelen die gericht zijn op mensen in beweging (lopen of fietsen). De kans op besmetting blijkt hierbij minder dan wanneer mensen langere tijd bij elkaar in de buurt staan of zitten. We zullen er bijvoorbeeld minder snel voor kiezen om fietsers naar de rij- of busbaan te verplaatsen.

Lees meer over het afwegingskader en de uitgangspunten


Update 1-7: evenementen en corona

Het is weer mogelijk om evenementen te organiseren. Wel gelden er extra regels en voorwaarden. Zo zorgen we samen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden zodat het virus maximaal onder controle blijft.  Voor een evenement in de openbare ruimte moet u een vergunning aanvragen. Voor straat- en buurtfeesten geldt een meldingsplicht.

Ga naar de pagina Regels en voorwaarden evenementen vanwege coronavirus

Ga naar de pagina Ondernemers en coronavirus


Update 30-6: nieuwe noodverordening per 1 juli

Vanaf 1 juli geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan onder meer versoepelde maatregelen over horeca, onderwijs en cultuur. Er mogen ook weer evenementen plaatsvinden. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe. Op basis van de noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten.

De noodverordening vindt u onder Besluiten en publicaties.  


Update 26-6: tijdelijke uitbreiding voetgangersgebied

Utrecht regelt meer ruimte: meer ruimte om goed afstand te kunnen houden en meer ruimte voor je fiets. Vanaf zaterdag 27 juni is er meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad. Het voetgangersgebied wordt uitgebreid. Door die uitbreiding kan iedereen makkelijker anderhalve meter afstand van elkaar (blijven) houden. Aan de randen van het voetgangersgebied zijn in de weekenden extra Pop Up Parkings voor het stallen van fietsen: op het Domplein, de Mariaplaats, Jacobskerkhof en Janskerkhof.

Lees meer over het voetgangersgebied binnenstad


Update 25-6: meer ruimte voor voetgangers op Kanaalstraat-Damstraat

Op de Kanaalstraat-Damstraat is het erg druk. Hierdoor is het moeilijker om 1,5 meter afstand te houden. We willen de voetgangers en wachtende klanten makkelijker maken om deze afstand te houden. Daarom voeren we op maandag 29 juni een aantal maatregelen uit:

 • er komt markering op de stoepen om de loopstrook aan te geven die altijd vrij moet blijven voor voetgangers
 • we maken enkele parkeervakken en laad- en losplekken vrij
 • we verplaatsen op een aantal plekken fietsenrekken of fietsnietjes
 • we gaan intensiever handhaven

Deze maatregelen zijn tot 1 september 2020.


Update 24-6: 1,5 meter blijft norm

Opnieuw kunnen we een stap vooruit zetten in de corona-aanpak. Met algemene regels voor binnen en buiten. Die blijven nodig, want het coronavirus is zeker niet verdwenen. De basisregels blijven:

 • hebt u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
 • houd 1,5 meter afstand van anderen
 • was vaak uw handen
 • werk zoveel mogelijk thuis
 • vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Daarnaast zijn er voor binnen- en buitenactiviteiten aparte regels.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 19-6: voetgangersgebied binnenstad tijdelijk groter

Voetgangers delen de beperkte ruimte in de binnenstad met fietsers. Maar ook met bijvoorbeeld bevoorradingsverkeer voor winkels en terrassen van de horeca. We willen dat iedereen voldoende afstand kan houden en we willen de ruimte zo eerlijk mogelijk verdelen. Dat is soms een puzzel. Daarom breiden we per 27 juni 2020 het voetgangersgebied in de binnenstad tijdelijk uit. Dit betekent: meer ruimte voor voetgangers en nieuwe regels voor fietsers en bevoorraden.

Lees meer over de uitbreiding van het voetgangersgebied in de binnenstad


Update 12-6: nieuwe noodverordening per 15 juni

Vanaf 15 juni geldt een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Hierin staan versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.
Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 11-6: succesvolle witte ‘siercirkels’ ook in andere Utrechtse parken

Vrijdag 12 juni komen er ook ‘witte siercirkels’ in het Wilhelminapark, Park Lepelenburg en Park Paardenveld (bij ROOST aan de Singel). Na een succesvolle proef in het Julianapark en Griftpark met de cirkels/vakken is besloten om ook in andere drukbezochte parken cirkels aan te brengen. Deze cirkels helpen bezoekers om makkelijker 1,5 meter afstand te houden. De cirkels in het Wilhelminapark, Park Lepelenburg en Park Paardenveld hebben verschillende maten. In de cirkels gelden dezelfde regels als daarbuiten. Mensen die niet bij hetzelfde huishouden horen, moeten nog altijd 1,5 meter afstand houden.

Helaas zien we wel dat er veel afval achterblijft in de cirkels en vakken. Zorg ervoor dat deze schoon zijn voor de volgende bezoekers. Zo houden we samen de parken schoon!


Update 3-6: brief van de burgemeester

"Blijf ook de komende tijd een beetje op elkaar passen. Wees geduldig. Bijvoorbeeld in de rij bij de winkelwagentjes… Laat die fietser achter u even passeren …. En gun uw buurman en de ondernemer op hoek die meter extra. De publieke ruimte is altijd kleiner dan we zouden willen. Het is passen en meten … Waardeer het dat we samen in Utrecht zo ver zijn gekomen. Dat we na dromen ook weer kunnen doen..."

Lees de brief van de burgemeester


Update 3-6: tijdelijk fietspad op rijbaan Brailledreef

Vanaf 2 juni sluiten we tijdelijk 1 rijbaan van de Brailledreef af voor gemotoriseerd verkeer (auto’s, motors, brommers en vrachtwagens) . Deze rijbaan kunnen fietsers gebruiken in de richting van de Einsteindreef. Deze maatregel is nodig om fietsers meer ruimte te geven, zodat zij 1,5 meter afstand kunnen houden.

Lees meer over de maatregelen op de Brailledreef


Update 29-5: vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD. Uitgebreid testen is nodig om het coronavirus nu en de komende tijd onder controle te houden. Verlies van reuk- en smaakvermogen is toegevoegd aan de lijst van klachten die kunnen duiden op besmetting met het coronavirus. Als er sprake is van besmetting met het coronavirus, start de GGD een bron- en contactonderzoek. In onze regio verzorgt GGD regio Utrecht de testen.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid


Update 29-5: proef witte vakken in het Griftpark en Julianapark

In het Griftpark en Julianapark doen we een proef met witte cirkels en rechthoeken. Hiermee willen we het parkbezoekers makkelijker maken om 1,5 meter afstand te houden. De vakken hebben verschillende formaten. Als je niet samen een huishouden vormt, geldt de 1,5 meter afstand ook binnen de vakken. Als de vakken in het Griftpark en Julianapark goed werken, dan kan het uitgebreid worden naar andere parken en drukke plekken in de stad.


Update 29-5: restaurants, cafés en terrassen 1 juni vanaf 12 uur open

Restaurants en cafés mogen op 1 juni vanaf 12 uur open. Er gelden wel regels. Want ook hier blijven we 1,5 meter afstand houden. Om dat makkelijker te maken, hebben veel ondernemers toestemming gekregen voor een tijdelijk groter terras, voor maximaal het aantal tafels en stoelen dat in hun vergunning is opgenomen. Dit geldt tot 1 november.

Bekijk de regels voor restaurants, cafés en terrassen


Update 28-5: nieuwe noodverordening vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni geldt een nieuwe noodverordening. Hierin staan de versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar, vermijd drukte en pas de hygiëneregels toe.

Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Update 20-5: uitbreiding terrasruimte voor horeca

Horecaondernemers mogen in Utrecht tijdelijk hun terrassen verruimen. Dat kunnen zij vanaf vrijdag 22 mei aanvragen bij het horecaloket. Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zoals dat de stad toegankelijk en veilig blijft voor iedereen.

Lees meer over de uitbreiding van de terrasruimte


Update 20-5: verlenging Tozo-regeling

Op 20 mei kondigde het kabinet een verlenging van de Tijdelijke ondersteuningsregeling voor zelfstandig ondernemers (Tozo) aan. U kunt deze verlenging nog niet aanvragen. Er gelden iets andere regels, zoals een partnerinkomenstoets. Dit betekent dat wij ons formulier moeten aanpassen en de processen aan de achterkant moeten inregelen. Zodra dit af is, kondigen wij het aan op de website. We verwachten dat u verlenging van de Tozo kunt aanvragen vanaf 10 juni.
Lees meer over financiële hulp voor ondernemers


Update 20-5: uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte

Coronamaatregelen worden stap voor stap versoepeld. Het wordt drukker op straat en in de openbare ruimte. Tegelijk moeten we 1,5 meter afstand houden van elkaar. Dat brengt nieuwe dilemma’s met zich mee. Daarom heeft de gemeente 6 uitgangspunten gemaakt om snel beslissingen te kunnen nemen over tijdelijke maatregelen. Op basis van deze uitgangspunten kunnen we de aankomende dagen en weken duidelijke maatregelen nemen.
Bekijk de uitgangspunten voor 1,5 meter-maatregelen in de openbare ruimte


Update 19-5: maximaal 30 gasten in gebouwen, en scholen weer open

 • Per 1 juni mogen in gebouwen, die publiek toegankelijk zijn, maximaal 30 gasten bij elkaar komen (dus exclusief het personeel). Zoals bijvoorbeeld in restaurants, cafés, bioscopen en theaters. Ook musea gaan weer open.
 • Per 1 juni mag om 12.00 uur de horeca weer open.
 • Per 1 juni gaat het openbaar vervoer weer normaal rijden.

Scholen

 • Middelbare scholen en het speciaal onderwijs gaan per 2 juni weer open.
 • Per 8 juni mogen de basisscholen en BSO geheel open.
 • Mbo-, hbo- en wo-opleidingen mogen per 15 juni weer toetsen en praktijklessen geven op de instelling.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid


Update 15-5: tijdelijk meer ruimte voor voetgangers in de binnenstad

Eenrichtingsverkeer voor voetgangers in smalle straten, ‘voetgangersrotondes’ en wachtplekken voor winkels. Dit zijn enkele maatregelen die Utrecht neemt om bezoekers en bewoners van de binnenstad voldoende ruimte te geven. Dat is nodig om op een verantwoorde manier de stad in te gaan. Verder komen er routemarkeringen, informatieborden en publieksbegeleiders die bezoekers adviseren over de nieuwe regels. Het advies blijft om drukte te vermijden.

Bekijk alle maatregelen in de binnenstad op een rij


Update 9-5: nieuwe noodverordening vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei geldt een nieuwe noodverordening. Hierin staan de versoepelde maatregelen die weer iets meer ruimte bieden om dingen te doen. Het uitgangspunt blijft: houd 1,5 meter afstand van elkaar en pas de hygiëneregels toe.

Lees meer over de maatregelen van de nieuwe noodverordening


Nieuwe noodverordening 11 mei

Het kabinet heeft op 6 mei 2020 besloten de coronamaatregelen verder te versoepelen. Vanaf 11 mei geldt het volgende.

 • Basisscholen en speciaal onderwijs voor kinderen tot 12 jaar gaan onder bepaalde voorwaarden weer open, net als de kinderopvanglocaties.
 • Mensen van 19 jaar en ouder mogen buiten sporten en bewegen, mits men 1,5 meter afstand tot elkaar houdt. Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet. Topsporters mogen weer trainen op hun trainingslocaties.
 • Bezoek aan winkels en bibliotheken is toegestaan mits men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.
 • Dierenparken, natuurparken en pretparken gaan open voor publiek, op voorwaarde dat hier maatregelen zijn getroffen om 1,5 meter afstand tussen de bezoekers te garanderen. Opening moet niet leiden tot extra drukte op de weg, de parkeerplaats of in het openbaar vervoer.
 • Scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen of professionals mogen weer begeleide buitenactiviteiten voor personen tot en met 18 jaar organiseren.
 • Zwembaden mogen weer open, met inachtneming van onder andere de 1,5 meter regels. Gemeenschappelijke was- en douchevoorzieningen blijven dicht.
 • Kappers, rij-instructeurs, fysiotherapeuten en schoonheidsspecialisten mogen weer aan het werk. Alleen op afspraak en op voorwaarde van 1,5 meter tussen klanten.

Voor alles geldt dat het alleen kan als mensen 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook de hygiëneregels blijven gelden.

Verbod evenementen verlengd

Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020. Evenementen zoals festivals, kermissen en straatfeesten kunnen niet doorgaan. Ook sauna’s en andere wellness instellingen blijven gesloten.

Noodverordening voor Veiligheidsregio Utrecht

De maatregelen zijn vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht. Uitgangspunt is dat we, omwille van onze gezondheid, vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van iedereen om de regels na te leven. Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt en in het uiterste geval beboeten.


Update 7-5: bloemen en planten terug op de markt

Vanaf 8 mei mogen op markten in de regio weer bloemen en planten verkocht worden. In Utrecht worden weer bloemen en planten verkocht op de Oudegracht, het Vredenburg en het Janskerkhof. Dit kan alleen als de drukte dat toelaat en klanten 1,5 meter afstand kunnen houden. Over de verkoop van andere niet-eetbare producten op markten besluiten we later.


Update 7-5: maatregelen tegen het coronavirus versoepeld

Stap voor stap worden de maatregelen tegen het coronavirus versoepeld. Op www.rijksoverheid.nl staat alle informatie over de versoepelingen per fase. Voor alles blijft gelden: houd afstand, vermijd drukte en was vaak je handen. De gemeente kijkt per stap naar de gevolgen voor de Utrechtse situatie.


Update 6-5: basisscholen en kinderopvang vanaf 11 mei aangepast open

Basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 11 mei open op een aangepaste manier.

Basisscholen

Leerlingen krijgen ongeveer de helft van hun lestijd weer les op school, in kleinere groepen. De andere helft van de tijd krijgen zij thuiswerk. Het stapsgewijs openen van de scholen helpt om weer onderwijs te geven in de klas. Zodat alle kinderen weer volwaardig onderwijs krijgen. Ook helpt het om kwetsbare kinderen beter in beeld te krijgen. Daarnaast vermindert dat voor een deel de druk bij ouders, waardoor zij meer ruimte krijgen om beter (thuis) te werken. Het is aan scholen zelf hoe ze vanaf 11 mei het onderwijs op hun school invullen.

Speciaal onderwijs

Leerlingen in het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs gaan vanaf 11 mei weer alle dagen naar school.

Kinderopvang

De dagopvang voor 0 tot 4 jarigen gaat volledig open. Dat geldt ook voor de gastouderopvang voor 0 tot 12 jarigen. De buitenschoolse opvang (BSO) volgt hetzelfde regime als de basisscholen. Zij zijn alleen open voor en na schooltijden. Op dagen dat kinderen naar school gaan, is de BSO voor hen beschikbaar. Op andere dagen niet. De overheid blijft de eigen bijdrage voor de kinderopvang vergoeden aan ouders.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op de website van de Rijksoverheid

Bekijk wat u als ouder kunt doen als u uw kind afzet bij de school of opvanglocatie


Update 29-4: nieuwe noodverordening

Het kabinet heeft op 21 april besloten de coronamaatregelen een klein beetje te versoepelen. Vanaf vandaag is buiten sporten voor de jeugd weer mogelijk. Dat moet dan wel georganiseerd en onder begeleiding. Het verbod op evenementen is verlengd tot 1 september 2020. De maatregelen zijn vastgelegd in een nieuwe noodverordening voor de Veiligheidsregio Utrecht.

Wat verandert er?

 • Jeugd tot en met 18 jaar mag buiten trainen bij de sportvereniging of onder begeleiding van een coach.
 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven bij het sporten niet de 1,5 meter aan te houden.  
 • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten bij het sporten wel 1,5 meter afstand tot anderen houden. Want zij hebben een hogere kans op besmetting. Bij sporten waarbij je dicht bij elkaar in de buurt komt (zoals voetbal, hockey, kickboksen of basketbal) moet de manier van trainen daarom worden aangepast. Sportverenigingen maken daar afspraken over met gemeenten en andere partijen voor buiten sporten en bewegen.
 • Wedstrijden of competities zijn niet toegestaan, toeschouwers ook niet.
 • Het huidige landelijke verbod op evenementen wordt verlengd tot 1 september 2020. Dat betekent, dat evenementen, zoals festivals en straatfeesten, geen doorgang kunnen vinden.

Op basis van de nieuwe noodverordening kunnen de handhavers van de gemeente en de politie controleren of iedereen zich aan de maatregelen houdt. Bekijk de noodverordening van 29 april op vru.nl

Bekijk de vragen en antwoorden over sport


Update 23-4: voor studenten

Onder studenten leven vragen over welke regels voor hen gelden. Er is onderscheid tussen situaties buiten (in de 'publieke ruimte') en situaties in het studentenhuis en de bijbehorende tuinen, balkons, dakterrassen of galerijen. De burgemeester heeft ook een videoboodschap voor alle studenten.

Lees meer over de regels voor studenten


Update 21-4: beperkte versoepeling coronamaatregelen

Het kabinet besloot de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week voor 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is. Hieronder een overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Scholen

 • Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal basisonderwijs, en de kinderopvang openen op 11 mei hun deuren.
 • Scholen in het voortgezet onderwijs kunnen voorbereidingen treffen zodat leerlingen in het voortgezet onderwijs vanaf dinsdag 2 juni weer (deels) naar school kunnen.

Sport

 • Kinderen tot en met 12 jaar mogen vanaf 29 april georganiseerd samen sporten. Ze hoeven daarbij geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Jongeren van 13 tot 18 jaar mogen vanaf 29 april georganiseerd sporten. Ze moeten daarbij 1,5 meter afstand houden.

Wat verandert er niet?

 • Evenementen vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus. Het huidige verbod op evenementen met vergunnings- en meldplicht wordt verlengd tot 1 september.
 • Kappers en andere beoefenaars van contactberoepen: geen bezoek tot en met 19 mei. Uitzondering hierop zijn tandartsen en mondhygiënisten; zij mogen hun werk wél doen.
 • Verpleeghuizen: geen bezoek tot en met 19 mei.

Lees meer over de maatregelen en uitzonderingen op www.rijksoverheid.nl/coronavirus


Update 20-4: sporttoestel en voetbalkooi Park Oosterspoorbaan gesloten

De gemeente heeft besloten om de voetbalkooi en het sporttoestel in Park Oosterspoorbaan af te sluiten. Op deze locaties is geconstateerd dat er, ondanks optreden van handhaving en politie, te vaak te veel mensen aanwezig waren. Hierbij werd ook onvoldoende afstand gehouden. Eerder is ook de skatebaan in het Griftpark gesloten om dezelfde reden.


Update 17-4: gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht

Op veel plekken zijn de gevolgen van het coronavirus groot. In de raadsbrief leest u over onze inzet op het gebied van onder andere veiligheid, cultuur, jongeren en onderwijs.

Lees de raadsbrief 'Gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht'


Update 16-4: brief burgemeester huiselijk geweld

Vanwege het coronavirus zitten we vaker thuis dan normaal. Dit kan ervoor zorgen dat spanningen binnenshuis oplopen. Hebt u te maken met agressie, huiselijk geweld of kindermishandeling? Of hebt u hier vermoedens van bij iemand die u kent? Aarzel niet, hulp vragen mag altijd. Dit kan ook anoniem.
Lees de brief van de burgemeester hierover


Update 11-4: voor studenten

Soms krijgen we bij de gemeente signalen dat de regels voor studentenhuizen niet helemaal duidelijk zijn. Daarnaast reizen veel studenten heen en weer tussen hun ouders en studentenhuizen en vragen zich af wat wijsheid is. Voor de zekerheid zetten we hier de regels voor studenten onder elkaar:

 • Studenten die in een huis of studentenflat wonen, vallen niet onder het begrip ‘gemeenschappelijk huishouden’ uit de noodverordening.
 • Dit betekent dat  voor studenten buiten dezelfde regels gelden als voor ieder ander. Dat wil zeggen: studenten moeten 1,5 meter afstand houden tot anderen als ze buiten zijn. Bij groepen van meer dan 2 personen die geen 1,5 meter afstand houden, wordt gehandhaafd. Ook is het houden van bijvoorbeeld een barbecue in de openbare ruimte met meer dan 2 mensen niet toegestaan.
 • In het algemeen geldt voor iedereen het advies om in huis zo min mogelijk (maximaal 3) bezoekers te ontvangen en dan ook binnenshuis 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Zeker in een studentenhuis waar mensen al dicht op elkaar leven geldt het advies om zo min mogelijk bezoekers te ontvangen, dus niet 3 per bewoner! Een groot aantal bezoekers – bijvoorbeeld een feestje – kan bovendien worden gezien als samenkomst. Hiertegen wordt gehandhaafd.
 • Ook voor studenten geldt het advies om zoveel mogelijk thuis (op 1 locatie) te blijven en het openbaar vervoer alleen te gebruiken als het echt niet anders kan.

Lees alle regels over afstand houden op de website van de rijksoverheid


Update 10-4: bericht van burgemeester Jan van Zanen

Helaas moeten we constateren dat het coronavirus in heel Nederland steeds vaker opduikt in verpleeghuizen en wooncentra voor ouderen. Daarmee treft het juist de meest kwetsbare inwoners van onze samenleving. Vandaag werd bekend dat het coronavirus ook in het Utrechtse woonzorgcentrum 'Zuylenstede' is aangetroffen. Naast dat er mensen ziek zijn geworden, zijn ook kwetsbare inwoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Mijn gedachten gaan uit naar de overledenen en hun nabestaanden. Er worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen. Dat vraagt inzet van veel mensen, zoals bijvoorbeeld het (zorg)personeel dat zich in deze bijzondere tijden voor deze kwetsbare groep blijft inzetten. Ondanks dat zij wellicht zorgen hebben over hun eigen gezondheid. Daarvoor wil ik mijn waardering en dank uitspreken. 


Update 7-4: brief burgemeester Jan van Zanen aan alle Utrechters

Lege schoolpleinen, winkelstraten waar je een speld kan horen vallen en overal opgestapelde terrasstoelen, terwijl het prachtig lenteweer is. Het is en blijft een bizarre tegenstelling. Dat er nu in de supermarkt standaard een gedesinfecteerd winkelwagentje klaarstaat, is iets waar ik wel aan zou kunnen wennen, tegelijk blijven al deze dingen onwerkelijk.

Lees de hele brief van de burgemeester aan alle Utrechtsers


Update 3-4: extra maatregelen openbare ruimte tegen coronavirus

Utrechtse parken en het groen blijven vooralsnog open. Wel treft de gemeente extra maatregelen in de openbare ruimte om het coronavirus onder controle te krijgen.

 • In de parken en landgoederen worden extra tekstkarren en borden ingezet.
 • Utrecht sluit openbare toiletten. Het water van watertappunten, Join the Pipes, wordt afgesloten. Ook sluiten waterspeeltoestellen in speeltuinen.
 • Het Jaagpad langs de Kromme Rijn is afgesloten voor wandelaars. Het pad is te smal om 1,5 meter afstand te bewaren.
 • Het skatepark in het Griftpark is dicht.

Bekijk het uitgebreide nieuwsbericht


Update 31-3: coronamaatregelen verlengd tot en met 28 april 2020

De maatregelen van de rijksoverheid tegen het coronavirus zijn verlengd tot en met 28 april 2020. De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. Dit betekent onder meer:

 • sportaccommodaties, horeca en kinderopvang blijven dicht
 • scholen blijven in ieder geval dicht tot na de meivakantie
 • het verbod op evenementen blijft tot 1 juni van kracht
 • in de week vóór 28 april beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is
 • blijf dus zoveel mogelijk thuis, houd u aan de regels, houd anderhalve meter afstand en vermijd groepen

Bekijk het nieuwsbericht op de website van de rijksoverheid


Update 27-3: noodverordening en maatregelen

Er is een herziene noodverordening ingesteld. Daardoor kunnen de toezichthouders van de gemeente controleren of iedereen zich aan de regels houdt

Lees de noodverordening en bekijk de maatregelen


Update 27-3: gevolgen coronavirus voor de stad

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor de stad Utrecht? Veel is stil komen te liggen of gaat niet door, met alle gevolgen van dien. De gemeente probeert getroffen Utrechters zoveel mogelijk te helpen, onder andere financieel. Vandaag stuurden we een brief aan de gemeenteraad met onder andere acties die wij nemen samen met partners in de stad en besluiten die wij hebben genomen om de gevolgen van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken voor de stad Utrecht, haar inwoners, instellingen en ondernemers.

Lees de raadsbrief 'Gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht'


Update 24-3: nieuwe regels voor markten en videoboodschap

Markten

Bekijk de regels voor bezoekers van markten

Bekijk de regels voor marktondernemers

Videoboodschap

Gelukkig houden een heleboel mensen zich aan de dringende adviezen rondom het coronavirus, maar nog niet iedereen. We hebben iedereen nodig om de verspreiding van het virus te stoppen. Daarom doen we een beroep op u: blijf zoveel mogelijk thuis en houd afstand! Voor uw eigen gezondheid en voor die van de ander. Let op uzelf, en pas op elkaar.
Bekijk de videoboodschap met o.a. Jan van Zanen en Claudia de Breij en Gerard Ekdom


Update 23-3: rijksoverheid scherpt coronamaatregelen aan

Vandaag heeft de rijksoverheid de coronamaatregelen aangescherpt.
Dat betekent onder meer het volgende.

 • Alle evenementen en bijeenkomsten (ongeacht het aantal deelnemers) zijn afgelast tot 1 juni 2020.
 • Groepen van 3 of meer mensen buiten mag niet, tenzij de mensen uit hetzelfde gezin komen. Dit geldt niet voor jonge kinderen die buiten spelen.
 • Er mogen maximaal 3 mensen thuis op bezoek komen, die dan onderling 1,5 meter afstand moeten houden.
 • Mensen wordt gevraagd zoveel mogelijk thuis te blijven. Ze mogen alleen naar buiten om
  • boodschappen te doen,
  • naar het werk in een vitale sector te gaan
  • of voor anderen te zorgen.
 • Een frisse neus halen kan, maar niet in een groep.
 • Buiten, in winkels en in het openbaar vervoer moeten mensen minimaal op 1,5 meter afstand van elkaar blijven.
 • Kappers en nagelstudio’s sluiten tot 6 april.
 • De burgemeester heeft de bevoegdheid te handhaven op naleving van de regels. Bijvoorbeeld door een boete op te leggen.
 • Als een persoon in het gezin koorts heeft, moet het hele gezin binnen blijven.

Bekijk de uitgebreide informatie en uitleg op de website van de rijksoverheid


Update 22-3: houd minimaal 1,5 meter afstand

Als gemeente roepen we onze inwoners nogmaals om zich te houden aan de maatregelen die het kabinet heeft genomen. Mensen die neusverkouden zijn, die hoesten of koorts hebben, moeten thuis blijven. Mensen die niet ziek zijn mogen naar buiten, maar het is wel heel belangrijk dat iedereen zich dan aan de regels houdt. Dus niet in te grote groepen, elkaar niet aanraken en minimaal 1, 5 meter afstand houden.
Lees meer over de maatregelen voor inwoners


Update 20-3: maatregelen voor inwoners en ondernemers, geen bezoek verpleegtehuizen

Het kabinet heeft aangekondigd dat verpleegtehuizen en woonvoorzieningen worden gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Dit om de bewoners en het verplegend personeel beter te kunnen beschermen.

Lees meer over de maatregelen

We hebben op een rij gezet wat de actuele situatie in Utrecht is rond het coronavirus en de maatregelen die wij als gemeente nemen voor inwoners en ondernemers om gevolgen aan te pakken.

Lees de raadsbrief


Update 17-3: nieuwe economische maatregelen kabinet

Het kabinet heeft op 17 maart 2020 besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

Lees meer op de pagina ondernemers en coronavirus


Update 16-3: dienstverlening blijft beperkt beschikbaar en geen raadsvergaderingen

Geen raadsvergaderingen

Geplande vergaderingen en bijeenkomsten gaan niet door tot en met 7 april. Geen raadsvergaderingen, geen commissievergaderingen, geen informatiebijeenkomsten op 19 en 26 maart en op 2 en 7 april. Noodzakelijke besluiten worden uiteraard genomen, het democratisch proces gaat digitaal door. Meer informatie volgt zo snel mogelijk. 

Dienstverlening

Onze dienstverlening blijft beperkt beschikbaar. Het stadskantoor en het wijkservicecentrum Vleuten-De Meern zijn open. Wel maken we vanwege het coronavirus aanpassingen. We volgen de richtlijnen van de Rijksoverheid.

Lees meer over onze aangepaste dienstverlening

16-3: Lees de raadsbrief Nieuwe maatregelen bestrijding coronavirus

16-3: Lees de Noodverordening van de Veiligheidsregio Utrecht: ‘Beperking bijeenkomsten ter voorkoming van het virus COVID – 19‘


Update 15-3: nieuwe maatregelen

Er zijn aanvullende maatregelen aangekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De maatregelen gelden voor het hele land en zijn geldig tot en met 6 april.
Bekijk de belangrijkste maatregelen


12-3: Reactie burgemeester Jan van Zanen op coronamaatregelen


Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur