Bestuur en organisatie Ondernemers en coronavirus

Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en zzp’ers ervaren de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. De gemeente en andere organisaties doen er alles aan om u te helpen.

Landelijke informatie en regelingen voor ondernemers

Hebt u vragen over corona? Op het Ondernemersplein vindt u landelijke informatie en regelingen voor ondernemers.

Kijk op Ondernemersplein

Ondernemers en geldzorgen

Bent u ondernemer en hebt u geldzorgen? Of maakt u zich zorgen over het blijven bestaan van uw onderneming? Bekijk waar u financiële steun, advies of administratieve hulp kunt krijgen.

Ga naar de pagina Ondernemers en geldzorgen

Advies over ondernemen in coronatijd

Mogelijk staat u voor uitdagingen waar u advies of hulp bij nodig hebt. Er zijn verschillende partijen die voor u klaarstaan. Een greep uit het aanbod:

 • URECA helpt ondernemers met vragen over hun bedrijf. Er zit een heel netwerk van ondernemers en adviseurs achter die kosteloos kunnen helpen met advies op maat.
 • Midden-Utrecht Werkt Door brengt vraag en aanbod van werkgevers bij elkaar door werkgevers met minder of juist méér werk met elkaar in contact te brengen.
 • Nu Digitaal biedt mkb-ondernemers in Utrecht gratis hulp met online marketing en sales.

Maatregelen per sector

Horeca

Lees over toegang tot horeca met polsbandjes

Lees wat de maatregelen betekenen voor horeca

Detailhandel

Per 6 november 2021 geldt de mondkapjesplicht weer op meer locaties. Mondkapjes zijn verplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen (CTB’s) gebruikt worden. Dit geldt onder andere voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals: supermarkten, winkelcentra, bibliotheken, spellocaties en pretparken.

AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN
 • Essentiële winkels zoals supermarkten, dierenwinkels, drogisterijen, opticiens en groothandels mogen open van 6.00 tot 20.00. Dit geldt niet voor ssentiële dienstverlening zoals apotheken, zorglocaties, gemeentehuizen, bibliotheken, paramedische contactberoepen en (winkels in) tankstations.
 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels, woonwinkels of bouwmarkten mogen open van 6.00 tot 18.00. Dit geldt ook voor niet-essentiële dienstverlening, zoals contactberoepen, zaalverhuur, recreatie, pret- en dierenparken, wellnesscentra, sauna’s en zonnestudio’s, recreatief vervoer (zoals rondvaartboten). Ook cursussen en trainingen, behalve als deze noodzakelijk zijn voor beroepsuitoefening.
Tijdelijk geen uitstallingen in 10 smallere en drukkere winkelstraten

Op vrijdagen en zaterdagen geen uitstallingen in 10 winkelstraten in de binnenstad.

Meer levensmiddelenwinkels open op zondag

Is uw levensmiddelenwinkel of supermarkt nog niet op zon- en feestdagen open? Wij roepen u op om hier wel gebruik van te maken. Het wordt dan makkelijker voor bezoekers om zich over de dag te spreiden. U hebt daarvoor een ontheffing nodig.

Vraag een ontheffing aan

 

De Utrechtse cultuursector heeft zich de afgelopen tijd enorm ingezet om te zorgen dat publiek veilig kan blijven genieten van kunst en cultuur in Utrecht. De sector blijft dit doen. We ondersteunen makers, organisaties en bedrijven in de culturele sector op verschillende manieren, zodat Utrecht een bruisende cultuurstad kan blijven voor iedereen.

De volgende maatregelen gelden in de cultuursector:

 • Het coronatoegangsbewijs is verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder bij bezoek aan theater, bioscopen, (pop)podia en concertzalen. Per 6 november 2021 geldt dit ook voor musea en monumenten.
 • Het coronatoegangsbewijs is verplicht bij het georganiseerd beoefenen van kunst en cultuur vanaf 18 jaar.
 • Mondkapjes zijn niet verplicht in publieke locaties binnen waarvoor een coronatoegangsbewijs geldt.
 • Voor culturele activiteiten en evenementen binnen zonder vaste zitplaats geldt een maximum van 75% van het aantal bezoekers.
 • Sluitingstijd is om 00.00 uur.

Download hier de maatregelen voor kunst en cultuur vanaf 6 november 2021

Bekijk subsidies voor kunst en cultuur

Er gelden de volgende regels:

 • Evenementen zijn niet toegestaan tussen 18.00 en 6.00 uur. Met uitzondering van kunst en cultuur, zoals theaters, bioscopen en concertzalen.
 • Een coronatoegangsbewijs is verplicht.
 • Een gezondheidscheck is verplicht.
 • Er geldt een maximum van 1.250 bezoekers per ruimte. Dit geldt niet voor doorstroomevenementen en –locaties.
 • Een vaste zitplaats is verplicht. Dit geldt niet voor doorstroomevenementen en -locaties.

Lees meer op onze evenementenpagina utrecht.nl/evenementen

Er is een mondkapjesplicht voor contactberoepen. Dit geldt zowel voor de klant als voor de dienstverlener.

Subsidies voor diverse sectoren

De gemeente biedt subsidies aan ondernemers in diverse sectoren waaronder kunst en cultuur en de evenementenbranche om beter en sterker uit de crisis te komen. Ook zijn er verschillende subsidies gericht op duurzaamheid, werk en ondernemen. Bekijk op utrecht.nl/subsidie welke subsidie bij uw organisatie en situatie past.

Word lid van ons ondernemerspanel

We starten samen met de partners in de regio een ondernemerspanel. We willen ook op de langere termijn graag weten waar u als ondernemer behoefte aan hebt of waar u tegenaan loopt. Met deze informatie kunnen wij ons beleid en onze dienstverlening aanpassen en verbeteren. Meld u aan voor het online ondernemerspanel. U ontvangt dan 2 tot 4 keer per jaar een vragenlijst per e-mail.

Meld u aan voor het online ondernemerspanel

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur