Bestuur en organisatie Ondernemers en coronavirus

Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en zzp’ers ervaren de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. De gemeente en andere organisaties doen er alles aan om u te helpen.

Op welke regelingen hebt u recht?

De KvK heeft een handige checklist gemaakt, zodat u kunt zien op welke regelingen u recht hebt.

Doe de check in het coronaloket van de KvK

Sluiting en opening van bedrijven

Langzaam worden de maatregelen versoepeld en kunnen meer bedrijven open.
Bekijk op Rijksoverheid.nl de vragen en antwoorden over hoe dat precies gebeurt

Financiële hulp door de gemeente

De gemeente heeft een pakket aan maatregelen om haar ondernemers en zzp’ers te steunen.

Bent u ondernemer of zzp’er en zijn uw inkomsten door het coronavirus weggevallen?

Kijk of u recht hebt op Tozo-levensonderhoud

Kijk of u recht hebt op Tozo-bedrijfskrediet

Hebt u een evenement georganiseerd dat door het coronavirus niet door kon gaan? En bent u niet verzekerd voor de legeskosten? Dan hoeft u ons geen leges te betalen voor de evenementenvergunning. Ook voor een geluidsontheffing, tapontheffing en het huren van gemeentegrond hoeft u niet te betalen. Gaat het evenement later in 2020 toch door? Dan betaalt u wel.

Hebt u vragen over wat de gevolgen zijn van het coronavirus voor de aanvraag van uw vergunning? Neem dan contact met ons op via evenementen@utrecht.nl.

In Utrecht is de toeristenbelasting een percentage van de overnachtingsprijs. De voorlopige aanslag toeristenbelasting zal een minimaal bedrag zijn. In de definitieve aanslag houden we rekening met de lage bezettingsgraad dit seizoen door het coronavirus. Ook sturen we de aanslag later.

De aanslagen precariobelasting 2020 komen dit jaar later. De betalingstermijn is verruimd naar 180 dagen. U hoeft alleen te betalen voor de echt gebruikte terrasruimte in het terrasseizoen 2020.

Wij zullen waar dat kan minder belastingaanslagen voor bedrijven en zzp’ers opleggen. Aanmaningen, betalingsherinneringen en dwangbevelen stellen we uit. Ook is gespreide betaling en uitstel van betaling mogelijk. De BghU voert deze maatregelen uit.

Bekijk de maatregelen op de website van de BghU

  • De betaaltermijn voor onze debiteuren hebben we verruimd van 30 naar 180 dagen. Dit geldt alleen voor ondernemers.
  • Onze huurders krijgen uitstel van betaling met 180 dagen.
  • Hebt u een contract met ons voor het inzamelen van bedrijfsafval? En hoeven wij nu geen afval bij u op te halen? Dan kunt u uw contract tijdelijk stoppen tot uiterlijk 1 juli.

Andere maatregelen door de gemeente

Is uw levensmiddelenwinkel of supermarkt nog niet op zon- en feestdagen open van 10.00 tot 22.00 uur? Wij roepen u op om hier wel gebruik van te maken. Het wordt dan makkelijker voor bezoekers om zich over de dag te spreiden. U hebt daarvoor een ontheffing nodig.

Vraag een ontheffing aan

Lees wat de maatregelen betekenen voor de detailhandel, afhaal- en bezorgdiensten, coffeeshops en hotels

Langere venstertijden binnenstad voor bevoorraden winkels en bedrijven

Lees meer over de uitbreiding van terrassen en de aanvraag hiervan bij het horecaloket

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, hebben grote impact op de culturele sector.

Lees meer over de maatregelen voor de culturele sector en de gevolgen voor cultuursubsidies

Het is weer mogelijk om evenementen te organiseren. Wel gelden er extra regels en voorwaarden. Zo zorgen we samen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden zodat het virus maximaal onder controle blijft. Voor een evenement in de openbare ruimte moet u een vergunning aanvragen. Voor straat- en buurtfeesten geldt een meldingsplicht.

Ga naar de pagina Regels en voorwaarden evenementen vanwege coronavirus

Financiële hulp door de rijksoverheid

Er is een landelijk telefoonnummer voor ondernemers: 0800 – 2117.

Het kabinet heeft maatregelen genomen om de gevolgen van corona voor ondernemers op te vangen. Zowel voor zzp’ers, mkb-ondernemers als grootbedrijven. Ook wil de overheid banen en inkomens beschermen.

Bekijk de steunmaatregelen op de website van de Rijksoverheid

Met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid kunnen werkgevers hun werknemers doorbetalen als zij minder omzet hebben door corona. Het UWV voert de regeling uit.
Doe een aanvraag op de website van het UWV

De TOGS is voor ondernemers die directe schade hebben van maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. Ondernemers krijgen een eenmalige vergoeding van € 4.000 om hun vaste lasten te kunnen betalen.
Doe een aanvraag op de website van de RVO

Het Rijk heeft €100 miljoen beschikbaar gesteld als krediet voor innovatieve bedrijven. Deze lening is bedoeld voor startups en scale-ups die als gevolg van corona in de problemen raken en geen lening hebben bij een bank. De ROM Regio Utrecht i.o. behandelt aanvragen vanuit de regio Utrecht.

Doe een aanvraag of lees meer op de website van ROM-Nederland

De Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) helpt midden- en kleinbedrijven (met maximaal 250 werknemers) bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Aanvragen kan vanaf half juni voor de periode van 1 juni tot 1 oktober 2020.
Doe een aanvraag op de website van de RVO

Advies op maat voor ondernemers in de regio Utrecht

Hebt u als ondernemer uit de regio Utrecht behoefte aan een persoonlijk advies over de toekomst van uw bedrijf door corona? Dan kunt u terecht bij de Utrecht Region Economische Corona Alliantie (URECA).

Meld u op het online platform van URECA

Gemeente beoordeelt geen protocollen

Werkt u aan een plan (protocol) voor uw bedrijf om veilig te kunnen werken met 1,5 meter maatregelen. En wilt u advies of meer informatie? Neem dan contact op met uw branchevereniging. Protocollen worden in het algemeen opgesteld door de branchevereniging van een sector. De werkgeverskoepels VNO-NCW en MKB Nederland helpen daarbij. De gemeente Utrecht beoordeelt geen protocollen. Wij controleren op basis van de noodverordening. U moet er zelf voor zorgen dat uw bedrijf aan de richtlijnen van de noodverordening voldoet.

Vragenlijst corona voor ondernemers - vul hem nu in

Wij zoeken ondernemers die hun mening willen geven over het beleid van de regionale overheid in tijden van corona. Waar hebt u behoefte aan en wat kan beter? Invullen duurt een paar minuten. U helpt ons er enorm mee. Met deze vragenlijst werkt u mee aan een vervolgonderzoek. Bekijk de resultaten van de eerste vragenlijst op de website van Economic Board Utrecht.

Vul vragenlijst corona voor ondernemers in

Word lid van ons ondernemerspanel

De gemeente Utrecht start samen met de partners in de regio een ondernemerspanel. We willen ook op de langere termijn graag weten waar u als ondernemer behoefte aan hebt of waar u tegenaan loopt. Met deze informatie kunnen wij ons beleid en onze dienstverlening aanpassen en verbeteren. Meld u aan voor het online ondernemerspanel. U ontvangt dan 2 tot 4 keer per jaar een vragenlijst per e-mail.

Meld u aan voor het online ondernemerspanel

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur