Bestuur en organisatie Ondernemers en coronavirus

Veel Utrechtse bedrijven, ondernemers en zzp’ers ervaren de gevolgen van de maatregelen rondom het coronavirus. De gemeente en andere organisaties doen er alles aan om u te helpen.

Landelijke informatie en regelingen voor ondernemers

Hebt u vragen over corona? Op het Ondernemersplein vindt u landelijke informatie en regelingen voor ondernemers.

Kijk op Ondernemersplein

(Financiële) hulp en advies voor ondernemers

De coronamaatregelen en bijbehorende economische gevolgen vragen heel veel van ondernemers. Er is een pakket aan maatregelen om ondernemers en zzp’ers te ondersteunen,

Bekijk wat er mogelijk is voor ondernemers 

Mogelijk staat u voor uitdagingen waar u advies of hulp bij nodig hebt. Er zijn verschillende partijen die voor u klaarstaan. Een greep uit het aanbod:

 • URECA helpt ondernemers met vragen over hun bedrijf. Er zit een heel netwerk van ondernemers en adviseurs achter die kosteloos kunnen helpen met advies op maat.
 • In ‘Ondernemen in coronatijd: zó kijk je vooruit’ leest u hoe u zich kunt voorbereiden op de toekomst door te denken in scenario’s.
 • Utrecht Midden Werkt Door brengt vraag en aanbod van werkgevers bij elkaar door werkgevers met minder of juist méér werk met elkaar in contact te brengen.
 • Nu Digitaal biedt mkb-ondernemers in Utrecht gratis hulp met online marketing en sales.

Maatregelen per sector

Lees wat de maatregelen betekenen voor horeca

Tijdelijke terrasuitbreiding

Meer tijd voor bevoorraden winkels en bedrijven binnenstad (langere venstertijden)

Regels uitstallingen binnenstad aangescherpt

Meer levensmiddelenwinkels open op zondag

Is uw levensmiddelenwinkel of supermarkt nog niet op zon- en feestdagen open? Wij roepen u op om hier wel gebruik van te maken. Het wordt dan makkelijker voor bezoekers om zich over de dag te spreiden. U hebt daarvoor een ontheffing nodig.

Vraag een ontheffing aan

Detailhandel

 • Winkels laten alleen klanten toe als er genoeg ruimte is.
 • Winkels gaan uiterlijk om 20.00 uur dicht. Alleen supermarkten mogen langer open. De gemeente, supermarkten en nachtwinkels in de binnenstad hebben afgesproken dat winkels op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur sluiten.
 • Er zijn geen koopavonden.
 • Indien mogelijk hebben supermarkten speciale winkeltijden voor ouderen en kwetsbare mensen.
 • Tussen 20.00 uur en 7.00 uur is de verkoop van alcohol en drugs verboden.
 • Mensen met een contactberoep moeten klanten registeren. Bijvoorbeeld kappers. Er wordt gewerkt op afspraak en er is een gezondheidscheck. Het werk wordt zoveel mogelijk op 1,5 meter gedaan.

De maatregelen die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden, hebben grote impact op de culturele sector.

Lees meer over de maatregelen voor de culturele sector en de gevolgen voor cultuursubsidies

Het organiseren van evenementen is momenteel niet toegestaan.

Lees meer op onze evenementenpagina utrecht.nl/evenementen

Doorstroomlocaties zijn plekken waar sprake is van doorstroming van bezoekers. Zoals bij winkels, musea, bibliotheken, markten en andere soortgelijke locaties of samenkomsten. De Veiligheidsregio Utrecht heeft besloten dat voor deze plekken een maximaal aantal bezoekers is toegestaan. Ondernemers moeten de bestaande brancherichtlijnen en -protocollen volgen. Als er geen richtlijnen en protocollen beschikbaar zijn, dan geldt de norm van 5 m2 per persoon.

Bent u ondernemer of organisator van een 'doorstroomlocatie'? En hebt u geen brancherichtlijn of -protocol en kunt u niet voldoen aan de eis van 5 m2 per persoon?

 • Meld u dan bij de gemeente via horecaloket@utrecht.nl.
 • Geef aan welke activiteit u biedt op uw locatie, op welke manier er sprake is van doorstroming en welke maatregelen u doet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
 • Hebt u een eigen protocol? Stuur die dan mee.
 • Wij kijken dan samen met u naar een oplossing.

Vragenlijst corona voor ondernemers – vul hem nu in

Wij zoeken ondernemers die hun mening willen geven over het beleid van de regionale overheid in tijden van corona. Waar hebt u behoefte aan en wat kan beter? Invullen duurt een paar minuten. U helpt ons er enorm mee. Met deze vragenlijst werkt u mee aan een vervolgonderzoek

Vul vragenlijst in

Bekijk de resultaten van de vorige peiling

Word lid van ons ondernemerspanel

De gemeente Utrecht start samen met de partners in de regio een ondernemerspanel. We willen ook op de langere termijn graag weten waar u als ondernemer behoefte aan hebt of waar u tegenaan loopt. Met deze informatie kunnen wij ons beleid en onze dienstverlening aanpassen en verbeteren. Meld u aan voor het online ondernemerspanel. U ontvangt dan 2 tot 4 keer per jaar een vragenlijst per e-mail.

Meld u aan voor het online ondernemerspanel

Hulp en contact Corona

Telefoon

14 030

Maandag t/m vrijdag, 8.30 - 17.30 uur