Bestuur en organisatie Brief aan studenten

Burgemeester Peter den Oudsten en de voorzitters van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht stuurden 12 augustus een brief naar Utrechtse studenten.

Beste studenten,

Nog een paar weken en dan begint een nieuw studiejaar. We wensen jullie allen heel hartelijk welkom. Welkom terug, en welkom in Utrecht! Voor een aantal van jullie betekent dit het begin van iets nieuws. Een nieuwe studie, een nieuwe stad, een nieuwe woonplek misschien. Anderen studeren al langer en voor jullie is veel bekend terrein. Voor ieder van jullie geldt dat het afgelopen school- en studiejaar onverwacht heel anders verliep dan verwacht. Ook het komende studiejaar zal in hoge mate beïnvloed worden door het coronavirus dat wereldwijd en ook in Nederland nog heel actief is.

Wij kunnen ons goed voorstellen hoe graag je je vrienden weer wilt zien en studiegenoten wilt ontmoeten. Dat je staat te popelen om nieuwe studiegenoten te leren kennen en de stad te ontdekken. Dat kan ook, maar gaat dit jaar anders dan anders. Dit zijn bijzondere tijden en die vragen om bijzondere verantwoordelijkheden van iedereen. Ook van jullie.

We zien dat de afgelopen periode het aantal COVID-19-besmettingen weer toeneemt, ook in Utrecht. Juist onder jullie leeftijdsgenoten ziet de GGD een stijging. Ook jij kan flink ziek worden, anderen besmetten en op langere termijn ernstige gevolgen ondervinden van het virus. We moeten er met elkaar alles aan doen om een verdere verspreiding tegen te gaan.

Mede om deze reden heeft het kabinet vorige week aanvullende voorwaarden gesteld aan onze introductietijd. Er is besloten dat alle activiteiten op locatie van de studenten-gezelligheidsverenigingen komen te vervallen. Alleen activiteiten van studieverenigingen, onderwijsinstellingen en studentensportverenigingen die zijn gericht op studie en/of sport, die kleinschalig zijn, waar geen alcohol wordt gedronken en die niet plaatsvinden tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen doorgaan, mits er ontheffing voor is verleend.

Jullie introductietijd is door corona anders dan anders en dat is jammer. Dit is een lastige tijd en de maatregelen waarmee jullie worden geconfronteerd zijn niet leuk. Ze zorgden er echter lange tijd voor dat het aantal besmettingen afnam. Nu we het aantal besmettingen weer zien stijgen, is het extra belangrijk dat we ons aan alle maatregelen houden. Daarom vragen we je ook om je alsjeblieft aan de volgende regels te houden:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand - binnen én buiten.
  • Blijf steeds je handen goed wassen.
  • Reis je met het OV? Draag dan je mondkapje.
  • Mijd drukke plekken – ga niet dicht bij elkaar in cafés en op een terras zitten, ga niet picknicken in een druk park, dansen tijdens het uitgaan is niet toegestaan.
  • Bezoek je een terras, café of restaurant? Laat je naam en contactgegevens achter.
  • Heb je (milde) klachten? Blijf thuis! En laat je testen door de GGD, maak een afspraak via 0800-1202.
  • Is de uitslag positief? Houd je dan aan de quarantainevoorschriften.
  • Doet de GGD een beroep op je in het kader van bron- en contactonderzoek, werk dan mee.
  • Ben je op vakantie geweest in een gebied waar code oranje van kracht was? Ga twee weken preventief in quarantaine.

Alleen samen krijgen we corona onder controle. En natuurlijk wensen we jullie, ook in deze bijzondere tijd, een heel goede start van het nieuwe studiejaar toe. En, we rekenen op jullie!

Met hartelijke groet,

Peter den Oudsten, burgemeester Gemeente Utrecht
Anton Pijpers, voorzitter Universiteit Utrecht
Jan Bogerd, voorzitter Hogeschool Utrecht