Gemeenteraad Gemeenteraadsverkiezingen 2022

Op woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Dan worden de raadsleden gekozen die tot 2026 de gemeenteraad vormen.

Op deze speciale raadspagina leest u informatie over de voorbereidingen op de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. De pagina wordt regelmatig geactualiseerd met informatie over bijvoorbeeld verkiezingsdebatten, stemhulp en kandidaten.

Naast deze pagina komt er ook een algemene verkiezingssite. Daar vindt u informatie over het formele verloop van het verkiezingsproces (stembureaus, stempassen etc.). Een link naar deze pagina volgt zodra de pagina beschikbaar is.

Bijeenkomst politieke partijen

Van de ‘nieuwe’ partijen die meedoen, is al een aantal bekend. Evenals de zittende partijen ontvangen zij een uitnodiging voor een bijeenkomst op 1 september. Tijdens die bijeenkomst gaat het over 3 onderwerpen:

  1. Integriteit
  2. Keuze stemhulp
  3. Algemene info over de verkiezingen

Deze bijeenkomst is bedoeld voor alle politieke partijen die aan de verkiezingen meedoen. Is ook uw partij van plan mee te doen, stuur dan een mail met contactgegevens naar raadswissel2022@utrecht.nl en de griffie neemt contact met u op.

Integriteit

Thema’s als integriteit, weerbaarheid, geweld en agressie binnen het openbaar bestuur staan hoog op de agenda. Mensen met een politiek ambt werken immers in een glazen huis. Het is van groot belang dat politieke partijen alert zijn en er alles aan doen om te voorkomen dat er integriteitsproblemen ontstaan. Als mensen niet integer zijn, is dat niet alleen slecht voor de betrokken persoon en haar/zijn politieke partij, maar ook voor het vertrouwen in de politiek en de lokale democratie.

De overheid heeft hier een aantal handreikingen voor opgesteld:

Informatie verkiezingsprogramma’s

Als inwoner, bedrijf of instelling kunt u aan de partijen, ook aan de nieuwe, laten weten wat voor beleid u de komende vier jaar graag in Utrecht zou wensen. En wat u daarom graag in de verkiezingsprogramma’s wilt zien. Ook die informatie kunt u sturen naar het mailadres raadswissel2022@utrecht.nl. De griffie zorgt dat de informatie bij de deelnemende partijen terecht komt en maakt alle reacties openbaar via ibabs.

Op de website worden ook uw contactgegevens vermeld zodat de deelnemende partijen contact met u kunnen opnemen. Als u niet wilt dat deze gegevens openbaar worden gemaakt, geeft u dat aan in uw reactie.

Lees meer over hoe de gemeente omgaat met uw persoonsgegevens

Hulp en contact

Telefoon

Algemeen nummer griffie: 030 - 286 10 69
Projectleider raadswissel 2022: 06 - 10 01 05 60

E-mail

raadswissel2022@utrecht.nl

Bezoekadres griffie

Stadhuisbrug 1

Postadres

Postbus 16200, 3500 CE Utrecht