Gemeenteraad Proces rond burgemeestersbenoemingen

De burgemeestersvacature is ontstaan vanwege het vertrek van burgemeester Jan van Zanen. Welke stappen moeten er genomen worden om een nieuwe burgemeester voor Utrecht te kiezen? Dat is best een uitgebreide procedure. Op deze pagina leest u wat er gebeurt.

Kennismaking waarnemend burgemeester Peter den Oudsten

06-07-2020 | Maandagavond maakt de gemeenteraad kennis met waarnemend burgemeester Peter den Oudsten. U kunt het kennismakingsgesprek live volgen vanaf 19.30 uur via onze website. Op donderdag 9 juli zal burgemeester Den Oudsten zijn eerste raadsvergadering in het stadhuis voorzitten.

Volg de livestream via de website


Peter den Oudsten beëdigd tot waarnemend burgemeester

1-7-2020 |  De commissaris van de Koning Hans Oosters heeft op woensdag 1 juli waarnemend burgemeester Peter den Oudsten de verklaring en belofte afgenomen. De commissaris heet de nieuwe burgemeester van harte welkom in de provincie Utrecht.

De waarnemend burgemeester zal aanblijven tot aan de benoeming van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad van Utrecht zal op 16 juli de profielschets voor een nieuwe burgemeester vaststellen. De procedure voor een benoeming van een burgemeester duurt doorgaans 6 maanden.


Peter den Oudsten waarnemend burgemeester

18-06-2020 | Per 1 juli  wordt Peter den Oudsten (68, PvdA) benoemd tot waarnemend burgemeester van Utrecht.
Lees meer over de benoeming


Afscheid burgemeester Jan van Zanen

18-06-2020 | Op 30 juni neemt de gemeenteraad afscheid van burgemeester en voorzitter van de raad, Jan van Zanen. Dit gebeurt tijdens een buitengewone raadsvergadering. Tijdens de bijeenkomst spreken verschillende mensen de burgemeester toe, zoals de commissaris van de Koning, Hans Oosters, de nestor van de gemeenteraad, Peter van Corler en de voorzitter van de burgemeesterskring Koos Janssen.

Wanneer en waar is het afscheid?

Wanneer: dinsdag 30 juni
Hoe laat: 16.00 - 17.00 uur
Waar: Grote Zaal van TivoliVredenburg

Hoe kunt u het afscheid zien?

Door de coronamaatregelen kan er helaas geen publiek aanwezig zijn bij de vergadering. U kunt het afscheid wel live volgen via:

Een week voorafgaand aan de vergadering vindt u de agenda in onze kalender terug.


Gesprek met Commissaris van de Koning

02-06-2020 | De fractievoorzitters hebben op 2 juni een gesprek gevoerd met Hans Oosters, Commissaris van de Koning van de provincie Utrecht, over de ontstane vacature van burgemeester van Utrecht. Het was een constructief en goed gesprek. De Commissaris is nu aan zet voor de benoeming van een waarnemer.


De stappen om een nieuwe burgemeester te kiezen

29-05-2020 | Jan van Zanen wordt per 1 juli voorgedragen als burgemeester van Den Haag. Welke stappen moeten er genomen worden om een nieuwe burgemeester voor Utrecht te kiezen? Dat is best een uitgebreide procedure en wordt geleid door de Commissaris van de Koning (CdK) van de provincie Utrecht. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie samen, die de gesprekken voert met kandidaten. Bij de selectie van de kandidaten houdt de vertrouwenscommissie zich aan de profielschets die is opgesteld door de gemeenteraad. De CdK doet - op basis van geschiktheid - een voorselectie van kandidaten, al staat het de vertrouwenscommissie vrij om alle sollicitatiebrieven in te zien. Op basis van de gesprekken brengt de vertrouwenscommissie verslag uit in een besloten raadsvergadering, waarin de eerste en tweede voorkeur worden vastgesteld. De kandidaat van de eerste voorkeur wordt vervolgens door de gemeenteraad aanbevolen om te worden benoemd. 

Omdat 1 juli al snel is, kan er in Utrecht een waarnemend burgemeester benoemd worden ter overbrugging. Maar dit is niet verplicht. De CdK kan een waarnemend burgemeester aanstellen als hij dit in het belang van de gemeente Utrecht vindt. Een waarnemend burgemeester is niet gelijk aan een locoburgemeester. De locoburgemeester is een wethouder, Lot van Hooijdonk, die de burgemeester of waarnemend burgemeester vervangt bij afwezigheid. Een wethouder annex locoburgemeester kan niet tegelijkertijd de waarnemend burgemeester zijn. 

Meer informatie over de algemene procedures kunt u lezen op:


Reactie wethouders op voordracht Jan van Zanen burgemeester Den Haag

28-05-2020 | De wethouders van de gemeente Utrecht hebben zojuist kennisgenomen van de voordracht van burgemeester Jan van Zanen als burgemeester van Den Haag en feliciteren hem van harte. Als burgemeester heeft hij diepe indruk gemaakt in Utrecht. Met Jan van Zanen krijgt Den Haag een hele betrokken burgemeester die hart heeft voor alle inwoners en ondernemers in de stad. Jan van Zanen is sinds 1 januari 2014 burgemeester van Utrecht.