Gemeenteraad Raad bedankt ‘stille helden’

“Toen corona begon was het in eerste instantie wat rustiger. Alsof de gezinnen wilden afwachten hoe het zich ging ontwikkelen. Maar door uitstel worden problemen vaak erger. Nu is het heel druk. We zien ook gezinnen langskomen waar nooit wat aan de hand was, maar waar corona de laatste druppel was.” Willy Roodhof is gezinswerker in een van de buurtteams Jeugd en Gezin in Overvecht. Ze heeft steeds 10 tot 15 gezinnen onder haar hoede: “Er kan van alles spelen: huiselijk geweld, problemen bij de opvoeding, schulden, schooluitval, vechtscheidingen. We zien nu veel mensen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire. Die heeft heftige gevolgen voor het leven van de mensen, dat komt er nog eens bij.”

Net als de meeste mensen werken Willy en haar collega’s veel thuis. “We hebben onze draai wel gevonden met online vergaderen en tussen de afspraken door af en toe op kantoor komen,” zegt Willy. “Als er in een gezin een crisis is, dan moet je de mensen zien. Normaal doen we dat in tweetallen en dat gaat nu ook niet. De informele uitwisseling met collega’s mis ik wel. Na een pittig gesprek wil je wel even met elkaar delen hoe je erbij zit.” Mooie dingen ziet Willy ook: ‘Online vergaderen is voor sommige situaties juist handig. Bij een vervelende scheiding bijvoorbeeld, kun je een gesprek beter sturen. Maar het mooiste is als ik zie dat gezinnen zich weer goed redden, dat je weet: ze kunnen het.”

Een kaartje naar het werk

Willy is een van de vele Utrechtse professionals die iedere dag weer zorgen voor hun stad en stadsgenoten. Raadslid Anne-Marijke Podt spreekt namens de hele raad als ze zegt dat het werk verdient om gezien te worden: “Je kunt wel denken, het is gewoon m’n werk, maar het is niet gewoon. Jullie zijn allemaal stille helden die Utrecht draaiend houden als de mooie, sociale stad die wij kennen. Utrecht is hier ontzettend trots op en daar willen we jou en al jouw collega’s in de stad ontzettend voor bedanken!” Gemeenteraadsleden gaan de komende weken langs bij meer professionals om hen persoonlijk te bedanken. Daarnaast vraagt de gemeenteraad alle Utrechters om mee te helpen. Ook zij kunnen een stille held bedanken met een kaartje. www.utrecht.nl/bedankt

Raadslid Anne-Marijke Podt (links) bedankt gezinswerker Willy Roodhof van Buurtteam Jeugd en Gezin Overvecht. Zij is een van de vele Utrechtse professionals die iedere dag weer zorgen voor hun stad en stadsgenoten.

Foto: Robert Oosterbroek