Gemeenteraad Fiona Frank

In de gemeenteraad ben ik

raadslid voor GroenLinks.

Ik ben lid van de commissie

Ik ben niet alleen raadslid maar ook

  • docent en trainer bij HBO-Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam (ooit begonnen aan Hogeschool Utrecht)
  • lid van de Centrale Medezeggenschapsraad van de Hogeschool van Amsterdam
  • vicevoorzitter van Keti Koti Utrecht
  • voorzitter van 030%
  • lid van de werkgroep rondom de Bitterzoete Route in Lombok
  • gever van kamerplantenworkshops
  • medeschrijver van studieboek Onderzoek in de juridische praktijk

Meer informatie over mij:

Ik ben geboren in 1975 en woon in Lombok, wijk West. Ik gebruik hoorapparaten.

Sinds 1993 woon ik in Utrecht en sinds 1999 in Lombok. Toen ik hier kwam studeren en ik voelde mij hier meteen thuis. Ver hoefde ik ook niet te gaan, want ik ben geboren in De Bilt. Ik kwam ook daarvoor al dagelijks in Utrecht omdat ik bij College Blaucapel naar school ging. Mijn wortels liggen echter wat verder van onze stad vandaan: mijn moeder was Sumatraans-Javaans en mijn vader Joods Pools-Duits, ook al woonde zijn familie ook al generaties in toenmalig Nederlands-Indië. Zij kwamen afzonderlijk van elkaar, met verschillende vluchtverhalen, met hun families in 1950 naar Nederland. Mijn vader werkte zijn hele leven in Utrecht bij de PTT/KPN en mijn moeder werkte toen de kinderen wat ouder werden bij Stichting Mee in Utrecht.  Al mijn hele leven ben ik dus verbonden aan deze mooie stad.

Ik ben opgegroeid tussen meerdere culturen en verschillende lagen van de bevolking. Mijn ouders hadden het niet breed, maar gaven ons zo veel mogelijk. Ik heb gezien hoe hard zij werkten om hun kinderen een goede toekomst te geven. Ik zie nóg vele duizenden ouders, ouderen, en ook jonge mensen die precies hetzelfde doen in Utrecht en toch lukt dat niet altijd, of ze hier nu geboren zijn of net aangekomen: de realiteit is moeilijk en het leven vaak oneerlijk. Juist daarom vind ik rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en inclusie zo belangrijk en zet ik me al jaren in tegen onrecht.

Sinds 2016 ben ik vicevoorzitter van Keti Koti Utrecht. Samen met voorvechter Natalja Macnack van Tori Oso en voorzitter Leroy Lucas (o.a. PietenPact) hebben we hard gewerkt aan een jaarlijkse stadsbrede viering van deze herdenking. Deze herdenkingen zijn al een aantal jaren een groot succes. Ook begonnen we al in 2016 met het lobbyen voor een Utrechts slavernijmonument en dat is gelukt! In 2023 zal er een slavernijmonument in Utrecht komen.

Ik coördineerde samen met andere activisten in het verleden ook de Utrecht bekent kleur-demonstraties voor mensen die gevlucht zijn, en de demonstraties voor  Black Lives Matter, Utrecht voor Moria en Utrecht voor Palestina op het Jaarbeursplein. Na de BLM-demonstratie zijn we met een groep op zoek gegaan naar hoe we het onderwerp van racisme verder kunnen brengen en ook breder konden trekken naar alle multiculturele groepen die te maken krijgen met uitsluiting. Uit deze mensen ontstond coöperatie 030% waar ik de voorzitter van ben geworden.

Al deze werkzaamheden zal ik tot en met maart op een laag pitje zetten om mij geheel te kunnen richten op het werk in de raad!