Bestuur en organisatie De gemeenteraad en het coronavirus

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen heeft de gemeenteraad van Utrecht besloten dat de geplande vergaderingen en bijeenkomsten in het stadhuis voorlopig niet doorgaan. Via deze pagina houden we u op de hoogte van de veranderingen.

1 april 2020
Op donderdag 2 april vergadert de commissie digitaal met de burgemeester over de gevolgen van de coronamaatregelen voor Utrecht en onze inwoners. Dit is een vervolg op de eerste digitale vragenronde van 26 maart, waarin raadsleden vragen konden stellen aan de burgemeester. De vergadering is om 14.00 uur live te volgen via onze website en ook via de Facebookpagina van de gemeenteraad. De agenda en stukken zijn hier te vinden.

31 maart 2020
De gemeenteraad hoort veel zorgen van inwoners en organisaties over de gevolgen van het coronavirus in Utrecht. Dit gaat bijvoorbeeld over het onderwijs, de gezondheidszorg, de economie en zo komen nog veel meer onderwerpen voorbij.

De partijen in de raad kunnen naar aanleiding van deze zorgen zogenaamde ‘schriftelijke vragen’ sturen aan de burgemeester en wethouders. Deze speciale coronavragen beantwoorden de burgemeester en wethouders elke vrijdag in een brief aan de raad.

Wil je weten welke coronavragen er zijn ingediend door de raad? Je kunt ze hier terugvinden.

De raadsbrieven met antwoorden van de burgemeester heten ‘update gevolgen en aanpak coronavirus in Utrecht’ en vind je hier.

25 maart 2020
Donderdag 26 maart om 14.00 uur gaat de gemeenteraad digitaal vragen stellen aan burgemeester Jan van Zanen over de gevolgen van de coronamaatregelen voor Utrecht en onze inwoners. De bijeenkomst is live te volgen via internet en voor het eerst ook via onze facebookpagina gemeenteraadutrecht.

De stukken zijn hier te vinden. De uitzending begint donderdag 26 maart om 14.00 uur en is (terug) te bekijken via Facebook: of onze website.

24 maart 2020
De gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor Utrecht. Het dagelijks bestuur van de raad heeft daarom besloten een aantal digitale bijeenkomsten in te lassen.

Donderdag 26 maart om 14.00 uur kunnen alle partijen digitaal hun vragen stellen aan burgemeester Jan van Zanen over de gevolgen van de coronamaatregelen voor Utrecht en onze inwoners. Lukt het niet om binnen de tijd alle vragen te beantwoorden, dan komt er uiterlijk 1 april een schriftelijk antwoord. Op donderdag 2 april volgt dan digitaal een commissievergadering.

Naast deze bijeenkomsten over corona maatregelen is er ook afgesproken om het wekelijkse vragenuur digitaal te doen. Het vragenuur staat in het teken van andere actuele onderwerpen. Als er vragen zijn, worden die elke donderdag om 17.00 digitaal beantwoord.

We doen ons uiterste best om de digitale vergaderingen en het digitale vragenuur live te streamen via internet. Als dit niet lukt, dan is het verslag van de vergadering later terug te lezen.

18 maart 2020
Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda van de gemeenteraad. Er zijn op dit moment gelukkig nog geen onderwerpen die persé de komende weken behandeld moeten worden. Als er de komende periode toch overleg en/of een besluit over bepaalde onderwerpen nodig is, dan kan het presidium van het dagelijks bestuur (commissie die de vergaderingen voorbereid) hiervoor een noodbijeenkomst inplannen.

Digitale besluitvorming is wettelijk gezien niet mogelijk. Voor het nemen van besluiten moet de raad echt bij elkaar komen. Hiervoor is wel een lijn uitgedacht door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze geeft een aantal mogelijkheden maar roept ook nog veel vragen op. Hierop komen we terug zodra dit nodig is.

16 maart 2020
De gemeenteraad van Utrecht heeft besloten dat de geplande vergaderingen en bijeenkomsten niet doorgaan tot en met 7 april. Geen raadsvergaderingen, geen commissievergaderingen, geen raadsinformatiebijeenkomsten op 19 en 26 maart en op 2 en 7 april. Het democratisch proces gaat digitaal door, onder andere door schriftelijke vragen en digitale fractievergaderingen.

Het stadhuis is gesloten vanaf 18 maart.

12 maart 2020
De gemeenteraad houdt vanaf vrijdag 13 maart geen formele bijeenkomsten in het stadhuis meer met externen. De raad van Utrecht kan niet thuiswerken en wil alle mogelijke risico’s op verdere besmetting met het coronavirus voorkomen. Een volle raadzaal telt al snel minstens 100 personen. Dit betekent concreet dat er geen publiek meer mag zijn bij commissie- en raadsvergaderingen. Verder worden andere formele bijeenkomsten en scholenbezoeken op het stadhuis verzet naar een later tijdstip. Deze groepen zijn of worden door de griffie persoonlijk op de hoogte gebracht van deze maatregel. De maatregel geldt voorlopig tot 31 maart. Alle vergaderingen zijn te volgen via de live-uitzendingen.

Het stadhuis is een open huis. Dat hoort bij onze democratie. We ontvangen dagelijks vele bezoekers, ook veel jongeren. Het besluit om de deuren van de raadzaal tijdelijk te sluiten hebben we niet lichtvaardig genomen. Dat is ook in het belang van onze bezoekers.

 

Uw mening