Initiatievenfonds Astrid Sikken over de rommelmarkt in de Schepenbuurt

Het is hét evenement waar de hele Schepenbuurt samenkomt en elkaar ontmoet: de rommelmarkt. 2 jaar geleden leek het er even op dat de markt zou verdwijnen. Dat vond bewoner Astrid Sikken zonde en daarom nam zij het stokje over. ‘Kleine moeite, groot plezier.’

Toen de vorige organisator besloot om te stoppen, merkte Astrid dat bewoners het jammer vonden dat de rommelmarkt zou verdwijnen. “Het is een evenement dat door de hele buurt gedragen wordt. Jong, oud, oude en nieuwe bewoners; bijna iedereen is positief over de rommelmarkt. Het zorgt voor een buurtgevoel, iedereen komt buiten en kletst met elkaar”, vertelt Astrid. Ze hoefde dan ook niet lang na te denken om de organisatie op zich te nemen.

Astrid: “Ik dacht: zoveel werk is het nu ook weer niet. Ik ben een paar avonden kwijt voor de aanvraag bij het Initiatievenfonds, het regelen van een kleine evenementenvergunning en het laten drukken van flyers en het spandoek. Kleine moeite, groot plezier.” Verder krijgt Astrid ook wat hulp uit de buurt. Zo heeft ze iemand die haar helpt met de pr richting de lokale pers, een bewoners die de flyers ontwerpt en iemand die het springkussen regelt.

Tijdens de rommelmarkt staat het springkussen bij Buurthuis de Boeg. De wegen blijven toegankelijk voor auto’s, maar het centrale Aakplein is wel beschikbaar om spulletjes te verkopen. In alle straten stallen mensen hun koopwaar uit op kleedjes en tafels. Astrid: “Mensen vinden het leuk en praktisch om het vanuit hun eigen woning te doen, dus die verkopen hun spullen voor hun huis op de stoep of in de voortuin.” De verkochte waar loopt uiteen van potten, fotolijstjes, boeken, speelgoed en spellen tot huisraad als stoelen en kleine kastjes. Ook zijn er bewoners ijsjes of koekjes verkopen of poffertjes bakken.

De eerste keer dat Astrid de organisatie van de rommelmarkt overnam, moest ze het door de krappe organisatietijd over de vakantie heen tillen en vond het plaats in september. Afgelopen jaar vond het evenement plaats in mei, die maand wil Astrid gaan aanhouden. Dankzij de steun van het Initiatievenfonds blijft de rommelmarkt volgens Astrid laagdrempelig. Van de bijdrage die ze ontvangt, betaalt ze het springkussen en laat ze de flyers en het spandoek maken. Astrid: “Dankzij de bijdrage hoeven we geen stageld te vragen en is het voor mij geen risico om het te organiseren. Het is geweldig dat het fonds er is. Het geeft de garantie dat we iets leuks kunnen organiseren zonder geld te moeten bijleggen.”

Hulp en contact Wijken

Telefoon

14 030

E-mail

wijken@utrecht.nl

Bezoekadres

Bezoek uw wijkbureau