Initiatievenfonds Catelijne de Koning over het opgeknapte hofje in het Museumkwartier

Op de muren zat lelijke graffiti, op de grond lagen betonklinkers, het stuc op de muren was afgebrokkeld en de planten waren verpieterd. Kortom, het hofje tussen de Magdalenastraat en de Keukenstraat was toe aan een opknapbeurt en bewoners kwamen in actie. Na 2 jaar is het zover, zaterdag 22 september opende Jan van Zanen het Anna Maria van Schurmanhofje. "Het is een opgefrist stukje Utrecht én een eerbetoon aan een grande dame", sprak de burgemeester vol lof.

"Ik wil die lelijke graffiti weg", zei Catelijne de Koning in 2016 tegen achterbuurvrouw Josephine van Maarschalkerweerd. Weghalen zou niet moeilijk zijn, dachten ze, maar hoe zorg je ervoor dat het mooi blijft? Catelijne: "We bedachten dat je wel eens van die muurschilderingen ziet. We zijn een rondje door de stad gaan fietsen om inspiratie op te doen."

Ze vroegen bewoner en landschapsarchitect Angrid Tilanus erbij. Zij maakte het ontwerp om het hof te vernieuwen. In overleg met de buurt werd dat verder aangescherpt. Ook kwam Tilanus met het idee om met het hof Anna Maria van Schurman te eren. Van Schurman was de eerste vrouw in Nederland, en mogelijk heel Europa, die aan een universiteit studeerde. Vanaf 1636 volgde ze vanachter een gordijn hoorcolleges aan de pas geopende Utrechtse universiteit.

In het vernieuwde hof hangt daarom nu een tegeltableau gewijd aan Van Schurman, inclusief een zelfportret. Schilder Jos Peeters maakte een muurschildering met een gedicht van haar hand. "O Utreght, lieve Stadt hoe soud ick U vergeeten…", luidt de eerste regel. Verder zijn de betonklinkers in het hof vervangen voor stenen klinkers, de muren werden opnieuw gestuukt en geschilderd, de verlichting is verbeterd en er zijn plantenbakken gemetseld waarin nieuw groen is geplaatst.

Bij het project waren volgens Catelijne veel partijen betrokken. "We moesten constant overleggen en coördineren tussen bewoners en huiseigenaren, Mitros, gemeente en uitvoerders. Het was een project van de lange adem." De initiatiefnemers kregen voor de metamorfose van het hof een bijdrage uit het Initiatievenfonds. Ook werden ze bijgestaan door de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die zich inzet voor het aanbrengen en behoud van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.

Op de zaterdagmiddag van de opening is het hof afgeladen met belangstellenden. Burgemeester Jan van Zanen trekt samen met 2 meisjes het gordijn opzij dat de naam van het hof verbergt. Van Zanen is vol lof over het Anna Maria van Schurmanhofje. "Het is niet alleen een opgefrist stukje Utrecht, maar hier wordt ook een bijzonder persoon, een pionier, geëerd", zegt Van Zanen tijdens de opening. Hij spreekt zijn dank uit aan iedereen die betrokken is geweest bij het renoveren van het hof. "In plaats van het te laten verslonzen hebben bewoners de handen ineengeslagen. Het is niet alleen het hof van Anna Maria van Schurman, het is ook uw hofje. Hier wil iedereen wel wonen. Dank daarvoor."

Hulp en contact

wijken@utrecht.nl