Initiatievenfonds De Sociale Eettafel in Vleuten

Tot voor kort konden inwoners van Vleuten nergens terecht als ze zin hadden om gezellig samen te eten. Daarom startte Magda Spermon vorig jaar met ‘Eethuis ’t Dorpsplein’ in buurtcentrum De Schakel. Hier kunnen Vleutenaren elke laatste vrijdag van de maand gezamenlijk genieten van een heerlijk driegangenmenu, geserveerd op mooi gedekte tafels.

“Als ik aan ouderen vroeg wat ze gingen eten die avond, kreeg ik heel vaak te horen: patat, een gebakken ei en dan met een bord op schoot voor de televisie”, vertelt Magda Spermon. “Het is voor alleenstaande ouderen ongezellig om alleen te eten en ze konden tot voor kort nergens terecht. Het openbaar vervoer is niet dichtbij en in Vleuten heb je verder alleen echte restaurants. Daar ga je niet zomaar alleen heen en het is bovendien te prijzig om regelmatig uit eten te gaan.”

Dat moest anders, vond de ondernemende Spermon. Ze benaderde een sociaal makelaar van Welzaam en de beheerder van het buurthuis De Schakel om samen te bekijken of het mogelijk was te starten met een Sociale Eettafel. Zij reageerden enthousiast en adviseerden een zaal te boeken voor eind september 2017 en subsidie aan te vragen. Daarna was het werven van vrijwilligers het volgende punt. Gelukkig meldden zich spontaan voldoende vrijwilligers om de eettafel te organiseren. Zo is er zelfs een vrijwilliger die de tafelkleden wast en strijkt.

Om ‘Eethuis `t Dorpsplein’ bekend te maken werd in de huis-aan-huisblad de VAR een artikel geplaatst over het eethuis en in enkele straten een briefje in de brievenbus gedaan, waarna er meteen al mensen reserveerden. Mond op mond reclame deed de rest. “We hebben plek voor 40 mensen en sinds november zitten we al helemaal vol. Het ‘Eethuis ’t Dorpsplein’ voldoet beslist in een behoefte. Het is zelfs zo populair dat we gestopt zijn met vooruit boeken. Je kunt je nu opgeven vanaf de 1e dag van de maand, zodat iedereen een eerlijke kans heeft om zich aan te melden”, legt Spermon uit.

Voor het driegangenmenu betalen bezoekers € 12 en € 11 met de U-pas, inclusief aperitief en koffie na. Het eten wordt vers gekookt en warm aangeleverd door een cateraar. Zo bestond het menu in januari uit een groentesoep vooraf, als hoofdgerecht wienerschnitzel met jachtsaus, witlof met ham en kaas en aardappelwedges. Als toetje kregen de bezoekers apfelstrudel met vanillesaus en slagroom.

De kosten van de organisatie van de eettafel betaalt Spermon met steun vanuit het Initiatievenfonds. Zo werd een inventaris aangeschaft, waar ook anderen in De Schakel gebruik van kunnen maken. De tafels worden elke maand met oog voor detail gedekt. “De bezoekers waarderen dat: tafels met echte tafelkleden. Ook zetten we bloemen neer en zorgen we voor echte koffiemelk”, vertelt Spermon. “Rond 20.00 uur gaat iedereen blij weer naar huis. Dan lopen ze met elkaar op, dus ze hoeven gelukkig niet alleen langs de straat.”