Initiatievenfonds De verbindingskracht van een picknicktafel

2 dames zitten aan picknicktafel

De Johanniterhof in Leidsche Rijn is een hechte buurt, met name dankzij de inspanningen van buurtbewoners zelf, zoals Jessica Barentsen. Toen zij onverwacht overleed, kwam de buurt in actie. Om haar te gedenken, maar ook om voort te laten leven wat zij de buurt had gebracht. Mariska Weiman en Ingrid Kleyn van Willigen vertellen het bijzondere verhaal achter 2 picknickbankjes.

De Johanniterhof ligt als een beschutte oase in Leidsche Rijn. Irrigatieslootjes en oorspronkelijke plattelandswoningen houden de landelijke voorgeschiedenis levend. Maar ook nu het een nieuwbouwwijk is, overheersen groen en rust. Er is een kleine speeltuin waar naast speeltoestellen ook 2 picknicktafels staan, omgeven door zitbankjes. Op een van de tafels is een messing gedenkplaatje geschroefd:

‘Lieve Jessica
Voor altijd in ons hart’

Een bijzondere buurt

Jessica Barentsen was zo iemand die een buurt sociaal kan verbinden. Mariska: "Jessica organiseerde samen met ons en andere buurtbewoners allerlei activiteiten in de buurt: straatfeesten, barbecues, een buurttuin in zelfbeheer, kamperen in de speeltuin. En je kon altijd bij haar terecht voor gewoon een kletspraatje." "Ze was ook heel actief voor de kinderen in de buurt", zegt Ingrid. Ingrid woonde hier al voordat de nieuwbouwwoningen verrezen: "Sindsdien hebben wij er veel nieuwe buren bij gekregen die ook allemaal nieuw voor elkaar waren. Dankzij mensen als Jessica is dit een bijzondere en hechte buurt geworden." Toen Jessica in oktober 2016 totaal onverwacht overleed, was dat een enorme schok. Mariska: "In de eerste plaats voor haar familie, maar ook voor mensen in de buurt. Wij waren een dierbare vriendin kwijtgeraakt."

Jessica’s bankje

Al snel groeide bij buurtbewoners de wens om iets te doen. Om hun verdriet een symbolische plek te geven, om te laten zien dat Jessica nooit vergeten zal worden, om ervoor te zorgen dat de sociale energie die Jessica aan de Johanniterbuurt gaf, niet verloren zou gaan. Mariska: "We zochten naar iets tastbaars, iets zichtbaars. En we dachten al snel aan wat voor ons ‘Jessica’s bankje’ was, in de speeltuin. Ze zat daar vaak om van het laatste avondzonnetje te genieten. Zo was eigenlijk ook het contact in de buurt begonnen: wij kwamen daar dan ook even lekker kletsen en koffie drinken, terwijl onze kinderen in de speeltuin speelden. Wij wilden iets met die plaats die zo aan haar verbonden was." De bankjes zelf nodigden daar niet echt toe uit: Mariska: "Ze zaten niet heel lekker en je kon je koffiekopje nergens kwijt. Zo kwamen we op het idee om ze te vervangen voor picknicktafels. Daardoor zou het nog wat makkelijker worden om elkaar te ontmoeten, en dat past helemaal bij Jessica." Ingrid: "Het plan hadden we snel klaar. De mensen in de buurt reageerden ook heel enthousiast – iedereen wilde meedoen." Mariska benaderde de gemeente: "Toen was nog het idee dat we die tafels en een gedenkplaatje voor Jessica als buurt gezamenlijk zouden betalen. Mariska: De gemeente vond het zo’n goed idee dat het Initiatievenfonds de bekostiging en plaatsing op zich heeft genomen, waarbij wij zelf voor het beheer zorgen. Ik vond het heel fijn om te merken dat dat de gemeente het echt waardeert en echt bijspringt als mensen op een positieve manier met hun buurt bezig zijn."

Zonder jou

Voor de officiële plaatsing van de picknicktafels, afgelopen november, werden alle buurtbewoners uitgenodigd, inclusief de man en 2 kinderen van Jessica. Op de dag zelf zat het weer niet mee: witte wijn en fris werden vervangen voor glühwein en chocolademelk. "Toch hebben we doorgezet", vertelt Mariska. "We hebben er met zijn allen iets gezelligs en moois van gemaakt, echt in de geest van Jessica." Er was ook een moment om Jessica te herdenken en gezamenlijk bij haar stil te staan: "Toen kwam sterk naar boven wat voor mooie band wij binnen deze buurt hebben met elkaar. Je kunt ook makkelijk doorleven. Dan kan het voor haar kinderen lijken alsof alles gewoon doorgaat, alleen dan zonder hun moeder. Maar haar overlijden had op talloze mensen impact, ze was heel belangrijk voor ons en de buurt en we missen haar gewoon enorm." Bij de picknicktafel en de onthulling van het gedenkplaatje luisterden de buurtbewoners gezamenlijk naar het nummer ‘Zonder jou’ van Miss Montreal. Mariska: "Ik had dat eerder op de radio gehoord. Het gaat over het missen van iemand die heel belangrijk voor je was – precies wat ons was overkomen."

Mooi weer

Nu de zon weer volop schijnt, komen de tafels goed van pas. Ingrid: "Op de zonnige dagen zitten we daar regelmatig. En als er eenmaal iemand zit, is het hier vaak zwaan kleef aan. Dan gaat het vanzelf lopen."

Hulp en contact

wijken@utrecht.nl