Initiatievenfonds De Voorkamer in Lombok: brug tussen asielzoekers en omwonenden

Wie asiel zoekt, heeft ook wat te brengen. Dat is kortweg het uitgangspunt van project De Voorkamer, dat anderhalf jaar geleden startte in Lombok. Doel van De Voorkamer is dat vooral de deelnemers zelf zorgen voor vorm en inhoud. Gezamenlijk, maar vanuit hun eigen talent en creativiteit. Initiatiefnemer Pim van der Mijl ziet dat dat nu aardig lukt: "Hier is 4, 5 keer per week wat te doen".

Om te begrijpen waar De Voorkamer voor staat, hoef je eigenlijk maar een bezoekje te brengen aan Kanaalstraat 225. De inrichting van De Voorkamer is grotendeels gemaakt door azc-bewoners; van krukken en lampen tot koffiekopjes en backgammonspellen. Ook de activiteiten gaan uit van (wat Pim noemt) de community van De Voorkamer – vooral vluchtelingen die al een verblijfsvergunning hebben en wijkbewoners. "We hebben nu 4 à 5 evenementen per week", vertelt Pim. "Wekelijks begeleiden de leden van onze community evenementen, zoals het Nederlands Taalcafé en Straffe Koffie, waar goede muziek, goede gesprekken en leuke spellen centraal staan."

Open podium

De Voorkamer pakt ook het creatieve proces dat voorafgaat aan nieuwe activiteiten gezamenlijk op. "Daar is onder meer On the Spot uit voortgekomen, een open podium voor iedereen die met anderen muziek wil maken of luisteren. Zulke activiteiten worden ook begeleid door mensen uit de community zelf, in dit geval zijn dat Anan, Kirsten en Pim (Pellikaan – red.). Iedereen hier heeft weer andere talenten. Dus we vinden altijd wel geschikte mensen."

Arabisch leren

Sinds kort organiseert De Voorkamer elke maandag een Arabisch taalcafé. "Die 2 taalcafés zijn een mooi voorbeeld van de wederkerigheid die hier kan ontstaan. Alles wat we doen, draait om de uitwisseling van 2 kanten." Het Arabisch taalcafé werd bedacht door Louay Biram en Adel Nabelsi, 2 mensen uit de community. "Op het Nederlandse taalcafé komen mensen uit alle windstreken af, van Portugal tot Engeland. En tijdens het Arabische taalcafé maken voornamelijk Syrische statushouders Nederlandse omwonenden wegwijs in de Arabische taal. Het is leuk om te zien hoeveel verschillende mensen daarop afkomen. Elke maandag zitten hier toch 20, 25 mensen. Sommigen hebben kennissen die Arabisch spreken, zoals ikzelf, en weer anderen komen hier vanwege hun werk of achtergrond."

Iets brengen én halen

"Onze community heeft echt wat te bieden aan Utrecht. Daar draait het uiteindelijk om", zegt Pim. "Je kunt hier iets brengen én halen, en iedereen is welkom. We organiseren buurtdinertjes, maar ook een cultureel programma met theater, muziek of poëzie. En nu, tijdens de ramadan verzorgen we ook een aantal iftars (vastenmaaltijden – red.)." Ook de samenwerking met de gemeente Utrecht en andere organisaties loopt goed: "Sinds dit jaar worden we ondersteund door het Initiatievenfonds, wat heel fijn is. We hebben ook goed contact met het wijkbureau, de moskee en met organisaties zoals Welkom in Utrecht en Vluchtelingenwerk Nederland."

Gezonder ritme

Vorig jaar bezorgde het project Pim nog ‘dubbele werkweken’. Nu is dat een gewone werkweek geworden. "Wat dat betreft ben ik naar een gezonder ritme gegaan. En dat komt juist doordat er veel meer georganiseerd en opgepakt wordt vanuit de community zelf. Zo wordt De Voorkamer steeds minder afhankelijk van de inzet van bepaalde mensen. En hopelijk is het uiteindelijk de community zelf die De Voorkamer draaiende houdt."

Nieuwsgierig geworden? De Voorkamer is maandag tot en met woensdag open van 13.00 tot 18.00 voor iedereen die kennis wil maken, koffie wil drinken, of gewoon wat wil lezen of studeren. Voor alle andere activiteiten en achtergrond van het project: https://www.facebook.com/DeVoorkamerProject/

Hulp en contact Wijken

Telefoon

14 030

E-mail

wijken@utrecht.nl

Bezoekadres

Bezoek uw wijkbureau

Uw mening