Initiatievenfonds Grenzeloos genieten op een duofiets

Het was Hollands weer toen Ingrid Wendel op Hoeve Wielrevelt probeerde een tweepersoonsfiets te versieren met slingers en lint: "Door de wind duurde dat wel even." Het waren de laatste handelingen in voorbereiding op de onthulling van de duofiets. Dankzij Ingrids initiatief is deze nu beschikbaar voor inwoners van Vleuten-De Meern.

De onthulling in april was voor Ingrid een emotioneel moment, omdat de duofiets is verbonden aan haar vorig jaar overleden vader. "Hij had Parkinson en ging naar de dagbesteding, waar een duofiets stond. Omdat mijn vader altijd van bewegen heeft gehouden, vroeg ik of we die mochten lenen. Dat mocht. Vanaf dat moment gingen we regelmatig op pad. Het was ideaal: lekker bewegen in de buitenlucht, zonder dat het te zwaar werd, omdat hij niet per se mee hoefde te fietsen. Na afloop had hij altijd een blos op de wangen." In februari 2017 overleed haar vader. Toen Ingrid de duofiets ook voor haar moeder wilde lenen, werd dat onverwacht lastig. "Dan doe ik het zelf wel, dacht ik."

Op pad

Bij een Goede Doelen Loop haalde Ingrid geld op voor de aanschaf van een duofiets, bedoeld voor alle oudere mensen in Vleuten-De Meern die nog zelfstandig wonen en af en toe op pad willen met bijvoorbeeld een zoon of dochter. "Na die loop moest ik wel doorzetten", zegt Ingrid lachend. "Ik heb fondsen benaderd en het idee besproken met de gemeente en Harten voor Sport. Ik kreeg een mooie bijdrage van het Initiatievenfonds en van overal kwamen enthousiaste reacties. Gelukkig wel, want dit project is geslaagd dankzij de hulp van allerlei mensen."

Samen genieten

Het grootste voordeel van de duofiets is dat je naast elkaar zit. Zo kun je tijdens het fietsen goed contact houden. "Je zit ook op comfortabele kuipstoeltjes", vertelt Ingrid. "Voor mensen die wat wankel zijn is dat prettig." Als je de fiets voor het eerst gebruikt, helpt het om deze even te ontdekken. "De duofiets is vrij breed, dus dat vergt een wat andere inschatting als er een paaltje op het fietspad staat." Ondanks de trapondersteuning komt de fiets het best tot zijn recht als je het rustig aan doet: "Het idee is dat je samen kunt genieten van de omgeving, van het buiten zijn en lekker met elkaar kunt praten. Er zit een mandje op de fiets, dus je kunt altijd een snack meenemen."

Mogelijkheden bieden

De doelgroep van de fiets is in principe duidelijk afgebakend: een thuiswonende ouder(e) als bijrijder en een (mantelzorgende) zoon of dochter als bestuurder. Mede dankzij de vergrijzing en veranderingen in de zorg wordt die doelgroep telkens groter, weet Ingrid. "Wat ik vooral wil met de duofiets, is mogelijkheden bieden. Ik gun anderen dezelfde beleving die mijn vader had. En om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de fiets te gebruiken, houden we het zeker in het begin bij 1 reservering per keer."

Hartje Utrecht

Ingrid heeft de duofiets met een goed gevoel overgedragen aan de mensen van Hoeve Wielrevelt, aan de Thematerweg. "Je fietst vanaf daar zo naar Haarzuilens en dankzij de trapondersteuning zit je ook zo in hartje Utrecht." Wie de duofiets wil lenen, kan deze reserveren via de website www.duofietsvleutendemeern.nl. "We vragen een klein bedrag en een borg van 150 euro. Het gaat toch om een dure fiets." Ook Ingrid zelf zal de fiets weleens lenen. "Mijn 89-jarige moeder vindt het ook geweldig. Als ik haar de Dom kan laten zien, is ze sowieso gelukkig."

Hulp en contact Wijken

Telefoon

14 030

E-mail

wijken@utrecht.nl

Bezoekadres

Bezoek uw wijkbureau