Initiatievenfonds Hanging baskets en veegacties

Wat een rijtje geraniums kan betekenen voor een straat middenin het centrum van Utrecht?

Een heleboel, volgens bewoner Victor Kraaier. "Als de bloemen er niet zouden hangen, zou Achter Sint Pieter een mindere straat zijn. De bakken voegen toe dat het hier leeft. Plotseling hingen de bakken er een aantal jaar geleden".

De gemeente had ze volgens hem opgehangen. Van mei tot oktober sierden de bakken rode en roze geraniums, hangend aan de lantaarnpalen, de straten. Na 2 jaar zag Kraaier de bakken ineens verdwijnen. Navraag bij de gemeente leerde hem dat de ‘hanging baskets’ voortaan aangevraagd moesten worden bij het Initiatievenfonds. Kraaier: “In het winkelgebied regelen de winkeliers dat er elk jaar bakken komen te hangen, maar onze straat valt daar net buiten. Dus vraag ik ze sindsdien elk jaar opnieuw aan. Als ik het vergeet, dan gebeurt het ook niet.”

Kraaier gaat elk jaar langs de deuren voor handtekeningen van bewoners die het initiatief steunen. Als tegenprestatie voor de bloembakken, zeggen zij met de handtekening gelijk toe om de straat schoon te houden. “Ik leg ze uit wat de bedoeling is. Dat het belangrijk is om de straat schoon te houden. Het laat zien dat de straat goed bewoond wordt en het maakt dat het hier prettig netjes is”,  vertelt Kraaier. “Dat gaat in goede sfeer, het heeft iets gezelligs. Je ziet elkaar weer eens als je langs de deuren gaat.”

De laatste jaren merkt Kraaier een verandering van mentaliteit in de straat. “In de jaren ’30 werden stoepjes nog met water geschrobd. Dat stopte in de jaren ’70, maar komt nu weer terug.” Iedereen voelt volgens hem de noodzaak om Achter Sint Pieter schoon te houden. “De straat is fragiel, er scheuren taxi’s en koeriers doorheen. Voor hetzelfde geld zou het een drukke straat zijn waar rommel wordt neergegooid, maar de bakken laten zien dat het hier leeft. Dat het goed verzorgd is en netjes. Zonder de bloemen zou dit een mindere straat zijn.”

De veegacties brengen volgens Kraaier bovendien saamhorigheid in de straat. “Als iemand peuken aan het opvegen is of het onkruid tussen de tegels weghaalt, dan help ik mee. Zo helpen we elkaar en blijft de stoep schoon.” In de jaren dat hij de veegacties initieert, heeft Kraaier veel ‘aardige bewoners’ leren kennen. “Het is een hechte buurt geworden, dat was het eerder nooit.” En de bloemen? Die zou hij niet meer willen missen. “Ik vind het leuk dat ik ze zie als ik in de badkamer sta.”

Uw mening