Initiatievenfonds Interview met Harm Schoonhoven

Harm Schoonhoven over het mobiel planetarium van Sonnenborgh

Een reizend sterrenstelsel dat je gewoon in een schoolgebouw kunt opblazen. Het mobiel planetarium van Museum & Sterrenwacht Sonnenborgh reist langs basisscholen in Overvecht om kinderen op spectaculaire wijze kennis te laten maken met het heelal.

Voor basisschoolleerlingen is een bezoekje aan het 6 meter brede mobiel planetarium een enorme belevenis. In de donkere ruimte is over de hele binnenkant een indrukwekkende sterrenhemel geprojecteerd, die de koepel helemaal opvult. Liggend op kussentjes tegen de wand kunnen ze goed omhoog kijken om niets te hoeven missen. Onder leiding van een medewerker van Sonnenborgh, die de projector bedient, krijgen de kinderen een half uur lang les in sterrenkunde. De planeten vliegen daarbij letterlijk over hun hoofd.

Het mobiel planetarium, 1 van de 3 in Nederland, was al langere tijd in bezit van Sonnenborgh en ook al te huur voor scholen. Alleen was het volgens oud-medewerker van de sterrenwacht Harm Schoonhoven voor veel basisscholen te duur om het planetarium te huren. Harm: “Dan zeiden ze ‘leuk, maar dat geld hebben wij niet’”. Daarom klopte Harm aan bij het Initiatievenfonds. Die draagt nu de helft van de huurprijs bij, waardoor het voor scholen veel aantrekkelijker wordt om het mobiel planetarium naar school te laten komen. En dat is te merken. Alleen al in januari en februari van dit jaar was het planetarium te gast bij 3 basisscholen in Overvecht, waarbij zo’n tweehonderd schoolkinderen een bezoek brachten aan de koepel.

Het mobiel planetarium is volgens Harm een goede manier om kinderen kennis te laten maken met sterrenkunde. De beleving van de projecties triggert kinderen om vragen te stellen. Harm: “Het verschilt natuurlijk van klas tot klas, maar over het algemeen blijft iedereen goed bij de les en pikken de kinderen echt iets op. Dertig minuten per klas zijn eigenlijk te kort.” Harm is zelf als vrijwilliger bij de lessen aanwezig. “Ik ben heel enthousiast over sterrenkunde. Ik hou het vakgebied bij, ieder weekend bekijk ik tachtig titels van wetenschappelijke preprints”, legt hij uit. Hij vindt het mooi om nu ook basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor het heelal. Harm: ,,Kinderen hebben de toekomst.”
De kinderen in Overvecht hebben een extra setje als een mobiel planetarium volgens hem nodig om de interesse te wekken voor een thema als sterrenkunde. “Ze komen er op deze manier echt mee in aanraking. De les legt een basis hoe het heelal in elkaar zit”, legt hij uit. “De volgende keer dat we een school bezoeken neem ik ook stukjes ijzermeteoriet mee die in Siberië naar beneden zijn gekomen, om rond te laten gaan.”


Uw mening