Initiatievenfonds Interview met Hendra Versteegde

Hendra Versteegde van Open Atelier ‘Ontdek je eigen kracht’ in Utrecht Noordoost

Door tekenen, schilderen of boetseren je eigen kracht ontdekken. In het Open Atelier van Hendra Versteegde op Tuinenpark De Pioniers is iedereen die in de wijk Noordoost woont op maandagmiddag welkom om mee te doen. Niet het maken van kunst komt daarbij op de eerste plaats, maar het prikkelen van verbeeldingskracht.

Als kunstzinnig therapeut vond Hendra Versteegde het jammer dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om therapie te volgen. “Het is kostbaar en daarom niet voor iedereen weggelegd”, legt ze uit. ,,Ik ben sociaal maatschappelijk ondernemer, met een drive om mensen die in een kwetsbare levenssituatie verkeren te bedienen. Zo kwam ik op het idee om een Open Atelier te starten voor mensen die weinig te besteden hebben.”

In samenwerking met de Utrechtse welzijnsorganisatie Wijk&co en zorginstelling Careyn stuurde ze een aanvraag naar het Initiatievenfonds. Die keurde het plan goed en zo startte ze anderhalf jaar geleden met Open Atelier ‘Ontdek je eigen kracht’, toen nog aan de Winklerlaan. Nu zit ze sinds begin dit jaar bij De Pioniers. Ook de komende jaren wil ze doorgaan met het Open Atelier in Utrecht Noordoost, maar liefst elk jaar op een andere locatie. Hendra: “Zo hebben verschillende bewoners de kans om naar het atelier te komen, ook als ze minder mobiel zijn.”

Op dit moment ontvangt Hendra elke maandag zo’n 16 deelnemers tijdens de kunstmiddagen. Het niveau dat iemand meebrengt doet er niet toe, want leren schilderen of tekenen is niet het belangrijkste. Het gaat volgens Hendra vooral om het ontwikkelen van de verbeeldingskracht. “Sommige mensen die hier komen maken een moeilijke periode door, bijvoorbeeld doordat ze een burn-out hebben of door een rouwproces gaan. Als je je niet voor kunt stellen dat het ooit beter met je zal gaan, dan is dat heel benauwend. Daarom zijn innerlijke kracht en verbeelding zo belangrijk; het helpt je inzien dat je leven kan veranderen en hoe je daar zelf een rol in kunt spelen.”

Het organiseren van het Open Atelier geeft Hendra veel voldoening. “Dat ik door dit te organiseren iets kan toevoegen in de wijk. Het is grandioos om te zien dat een deelnemer groeit. Dat deelnemers sterker en ondernemender worden en plezier beleven. Zonder het Initiatievenfonds hadden we dit niet in de lucht gekregen, ik ben dankbaar dat mensen dankzij de subsidie nu op een laagdrempelige manier mee kunnen doen.”