Initiatievenfonds Kees Bos en Ineke Brunt over de Kersstraat als leefstraat

Voor het tweede jaar op rij is de Kersstraat in Oudwijk een leefstraat. De straat is tijdelijk autovrij, waardoor er ruimte ontstaat waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Waren er vorig jaar nog maar 2 leefstraten in Utrecht, dit jaar zijn het er maar liefst 6.

Aan de stamtafel gemaakt van houten pallets is het gezellig druk. 2 pannen draaien op volle toeren om alle bewoners die aan de tafel zitten van poffertjes te voorzien. Op de grote strook kunstgras speelt een jongen met een baby die elders in de straat wonen. Bewoners komen aanlopen met een fles wijn en glazen en schuiven aan bij de rest van het gezelschap.

Waar leefstraten komen, maken auto’s voor de duur van de vakantie plaats voor activiteiten van bewoners. Voor sommige autobezitters is dit lastig, maar voor Kees Bos is het een verademing. "Heerlijk dat de straat autovrij is. Het voelt als teruggaan in de tijd, zo zonder blik voor de deur”, vindt Kees Bos, die al 40 jaar met zijn vrouw Ineke Brunt in de Kersstraat woont. Vorig jaar namen bewoners Hanneke Matthijssen en Petra Veeneman initiatief voor de leefstraat, dit jaar namen Marjolein Kurver, Breunis Ruitenbeek, Kees Bos en Ineke Brunt gezamenlijk het stokje over. Kees: "Iedereen kent elkaar hier wel min of meer, maar met de leefstraat wakkeren we het vuurtje aan. Dit is een mooi moment, want er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe jonge mensen bijgekomen in de straat. Dat geeft een andere energie." Normaal groet je elkaar wel, maar spreek je elkaar volgens Ineke weinig. "Met de leefstraat kom je tot andere gesprekken. En de kinderen die hier de afgelopen jaren geboren zijn, spelen nu op straat. Het is een beetje een dorpje, dat is leuk om te zien."

Vorig jaar was er in de leefstraat alleen een centrale plek met een stamtafel waar de bewoners aan konden schuiven. "Dat had tot gevolg dat sommigen zich verplicht voelden om erbij te komen zitten, dat vonden ze niet relaxed", legt Kees uit. Daarom is de leefstraat dit jaar meer over de Kersstraat verspreid; wie zin heeft kan het voor eigen deur gezellig maken. Kees: "Je ziet nu dat mensen voor hun huis eten, maar er is ook weer een soort stamtafel ontstaan waar bewoners elkaar ontmoeten. Alleen is het nu vrijblijvender en kan iedereen zelf bepalen waar hij of zij voor kiest."

Tijdens de leefstraat in 2017 hielden de bewoners van de Kersstraat een Italiaanse avond, deden ze gezamenlijk aan yoga, klaverjassen en bakten ze taarten voor het goede doel. Dit jaar werd er behalve de poffertjesavond ook al een Franse avond en een gezamenlijke maaltijd georganiseerd, maar verder ontstaan de activiteiten volgens Ineke spontaan. "Wie iets wil doen, kan het op de straatapp zetten of op het krijtbord schrijven dat we in de straat hebben neergezet", legt ze uit.

Met een bijdrage vanuit het Initiatievenfonds investeren de buurtbewoners in hun straat. Vorig jaar kochten ze een partytent vanwege de regen en kunstgras via Marktplaats ter aankleding van de leefstraat. Dit jaar kochten de bewoners met steun vanuit het fonds kleurige plantjes om de straat blijvend groener te maken. Ook na de leefstraat kan hier van genoten worden. Kees: "De gift van de gemeente is welkom om het aanzien in de straat te verfraaien. Bovendien geeft ze ons met het bedrag steun in de rug en laat ze weten dat ze waardeert wat we hier doen."

Hulp en contact Wijken

Telefoon

14 030

E-mail

wijken@utrecht.nl

Bezoekadres

Bezoek uw wijkbureau