Initiatievenfonds Leerlingen en studenten samen tegen zwerfafval

Sinds 7 maart is het weggooien van klein afval in de omgeving van basisschool De Notenboom net iets leuker geworden. Met dank aan de leerlingen van groepen 6, 7 en 8 en studenten van Stichting Move zijn prullenbakken in de buurt, vlakbij Sterrenwijk, namelijk versierd met vrolijke stickers. Maar zwerfafval verminderen is niet het enige doel van dit project, vertelt projectcoördinator Julie Toonen.

Opgericht in Utrecht

Toonen is sinds mei 2017 projectcoördinator Utrecht van Stichting Move. “Stichting Move heeft op dit moment hubs in nog 9 andere Nederlandse studentensteden, maar werd in 2007 opgericht door studerende leden van de Utrechtse roeivereniging Orca. Zij wilden iets terug doen voor de buurt en dan met name voor kinderen.” En nu organiseert Move dus in heel Nederland projecten voor de oudere basisschoolkinderen: “Met projecten als ‘Sterren voor Schoon’ willen we kinderen vooral laten ervaren dat ook zij positieve invloed kunnen hebben op hun omgeving. En doordat wij hen koppelen aan studenten, vangen die kinderen meteen een glimp op van het studentenleven. Dat maakt hopelijk ook het idee om zelf te gaan studeren iets tastbaarder.”

Een mooie koppeling

In beginsel hebben de kinderen creatieve leiding over een Move-project. “We hebben wel een thema, bij De Notenboom was dat bijvoorbeeld Natuur & Milieu, maar de leerlingen beslissen zelf wat ze daarmee willen doen.” De leerlingen van De Notenboom werden in het project ondersteund door studenten van studievereniging Perikles. In elk Move-project gaan de studenten een aantal keer samen met de kinderen aan de slag. “Dat noemen wij de bedenk-en-doe-sessies.” Het idee om iets te doen aan zwerfafval kwam van de kinderen zelf, vertelt Toonen: “Een meisje, Bahar, nam een flyer mee over zwerfafval: hoeveel afval produceren we, hoe lang duurt het voor afval vergaat? De andere kinderen reageerden heel enthousiast en de studenten zijn erbij aangehaakt.”

"Gooit u weleens afval op straat?"

Om te bepalen wat ze konden doen aan zwerfafval, gingen de kinderen eerst op buurtverkenning, ter inspiratie: “We hebben in de wijk bekeken wat er aan afval lag en leerlingen spraken mensen aan: gooit u weleens afval op straat?” De aanwezige prullenbakken bleken niet echt op te vallen. “Zo ontstond het idee om die te versieren.” Move diende een subsidieaanvraag in bij het Initiatievenfonds. “Titia Krug van het Initiatievenfonds heeft actief met ons meegedacht en ons in contact gebracht met degene die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte. We mochten natuurlijk niet zomaar alles doen, het moesten wel prullenbakken blijven”, zegt Toonen met een lach.

De fun-theory

In de tussentijd werden de kinderen uitgenodigd om het studentenleven een dagje mee te maken. “Dat vond ik de leukste dag van het hele project”, vertelt Toonen. In een heuse collegezaal volgden ze onder meer een college van Wieger Bakker, directeur van de bachelor-opleiding Bestuurs- en Organisatiewetenschap. “Wieger sprak over de fun-theory die stelt dat mensen iets eerder gaan doen als je het leuk maakt: “Hij liet een filmpje zien van een trap bij een metrohalte waarvan een soort piano was gemaakt: de treden gaven geluid als je eroverheen liep. Opeens namen veel meer mensen de trap in plaats van de roltrap. De kinderen van De Notenboom hebben net zoiets geprobeerd, maar dan met het weggooien van afval.” Na afloop gaven de kinderen aan dat zij zich het studentenleven toch anders hadden voorgesteld: “Oude mannen met lange baarden, alleen maar lerende mensen…maar jullie doen ook leuke dingen!”

Vooral veel kleur

Na ‘groen licht’ van het Initiatievenfonds en de gemeente kon de uitvoering beginnen. “Op basis van een soort talententest hebben we groepjes gevormd die zich elk met een ander onderdeel van het project bezighielden: team versiering, team speech, enzovoort.” De kinderen van ‘team stickerontwerp’ wilden vooral veel kleur. “Ze maakten zelf de tekeningen: een eenhoorn met een regenboog, een hondje, bloemetjes, snoeppapiertjes. De paarse achtergrond valt goed op tegen de gele prullenbakken.” Het project werd feestelijk afgesloten met de onthulling van de (4) vrolijk versierde prullenbakken, in aanwezigheid van ouders en pers. Ook los van de impact op zwerfafval is Toonen trots op het resultaat: “We hebben met zijn allen gewoon iets tofs neergezet.”