Initiatievenfonds Moeras maakt plaats voor park De Sterren

Portretfoto Max Bos

Een moeras omtoveren tot prachtig parkje? Jawel, in Rijnsweerd bleek het mogelijk. Waar voorheen modder en riet de baas waren, kun je nu heerlijk wandelen, onder een enorme vleugelnoot zitten of bij mooi weer een lapje vlees op één van de stenen barbecues leggen.

Max Bos speelde als voorzitter van de bewonersvereniging van studentencomplex De Sterren een grote rol bij de transformatie van het gebied. Het grenst aan een ander park, Bloeyendael en hoorde bij het provinciehuis. Maar de provincie vertrok en de laagbouw werd verbouwd om er ruim zevenhonderd studenten te huisvesten.

"We wilden de omgeving zo leuk mogelijk maken voor de bewoners, dus zijn we gaan overleggen met de eigenaar van het gebouw, de gemeente en Park Bloeyendael over het maken van een plek om te recreëren. Daarna konden we plannen gaan maken".

Dankzij de hulp van bekenden met kennis van zaken én van Bloeyendael lag er binnen een jaar voor weinig geld een mooi ontwerp op tafel. Iedereen was enthousiast en in 2015 kon de zoektocht beginnen naar het benodigde geld voor de aanleg, die begin 2016 zou starten. Er kwamen meerdere sponsors, onder meer de stichting Kantorenpark Rijnsweerd.  Een bijdrage uit het initiatievenfonds van de gemeente was goed voor ongeveer een kwart van het totaalbedrag.

"Dat was fantastisch, zonder die bijdrage hadden we het allemaal niet voor elkaar gekregen. Het is fijn dat er in Utrecht ondersteuning is voor projecten die een verrijking betekenen voor de buurt".

Max hoopt dat mensen die in Rijnsweerd werken het parkje ook weten te vinden. "Het is bedoeld voor iedereen. Momenteel gaan veel mensen nog naar het Wilhelminapark, wie weet komen ze in de toekomst ook hier naartoe."

Waar hij het meest tevreden over is? "Dat het allemaal is gelukt, want het was best wel een groot project. Mijn tip voor de gemeente: geef niet alleen financiële steun, maar denk ook mee met mensen die een plan hebben. Daarmee stimuleer je bewoners nog meer om met initiatieven te komen".

Heel lang zal Max zelf niet van park De Sterren kunnen genieten, want hij heeft verhuisplannen. "Maar ik kom hier zeker graag terug om een kijkje te nemen. En deze zomer ben ik er nog wel, ik ben heel benieuwd hoe alles er dan uitziet...vooral de vleugelnoot".