Initiatief en invloed Vernieuwde wijkparticipatie

We willen bewoners en ondernemers meer betrekken bij het maken van de plannen voor hun wijk. Daarvoor hebben we nu een nieuwe manier, die we ‘Al doende vernieuwen’ (pdf, 3.1 MB) noemen.

Gesprekken in de wijken

Voor het maken van de nieuwe aanpak hebben we gesprekken gevoerd in de wijken. We verzamelden informatie in de wijken via:

Hoe wordt wijkparticipatie vernieuwd?

We betrekken bewoners en ondernemers vroeg bij keuzes maken. Dus vóór het maken van het plan. Ook betrekken we bewoners die het nu moeilijk vinden om mee te doen. We betrekken bewoners op een manier die zij prettig vinden. Bijvoorbeeld door een online vragenlijst in te laten vullen of aan te spreken op plaatsen waar ze al komen. En we zijn duidelijk over de invloed van bewoners en ondernemers op de plannen. Deze nieuwe aanpak is op 21 februari 2017 door de gemeenteraad vastgesteld.

Proefprojecten

Deze nieuwe manier van wijkparticipatie proberen we uit bij een aantal projecten. In iedere wijk is een proefproject:

Wijkopgaven

Ook halen we als proef in een aantal wijken de wijkopgaven op een vernieuwende manier op. We doen dit voor de wijken:

Online wijkmagazine

Afbeelding van het online wijkmagazine. Klik op de afbeelding om het magazine online te lezen

Wat we tot nu toe hebben geleerd van de nieuwe aanpak, leest u in het online wijkmagazine ‘Leren en samenwerken in de wijk’. Hierin staan filmpjes en verhalen van bewoners en ambtenaren die vertellen wat goed en minder goed ging.

Lees meer in het online wijkmagazine ‘Leren en samenwerken in de wijk’

Lees ook...

Hulp en contact

E-mail

wijken@utrecht.nl

Telefoon

14 030

Of bezoek uw wijkbureau