Initiatief en invloed Samen maken we Leidsche Rijn: Wijkopgave 2018 en verder

De gemeente is bezig met nieuwe wijkopgaven voor Leidsche Rijn. Begin 2018 willen we wijkopgaven die nog meer van, voor en door de mensen en organisaties in de wijk zijn bepaald. En die we samen uitvoeren. Want Leidsche Rijn maken we samen!

Van wijkambities naar wijkopgaven

Wijkopgaven volgen de wijkambities (2014-2018) op. Wijkambities waren gemaakt voor 4 jaar, met daarbij elk jaar een wijkactieprogramma. De wijkopgaven vervangen de wijkambities en de wijkactieprogramma’s. Wijkopgaven zijn van en voor inwoners, werkenden en ondernemers uit de wijk en worden minstens 1 keer per jaar bijgewerkt.

Kerngroep ‘Leidsche Rijn maken we samen’

Om samen tot wijkopgaven voor Leidsche Rijn te komen, is er een kerngroep gestart. Actieve bewoners, medewerkers van de gemeente en professionals uit de wijk vormen de Kerngroep ‘Leidsche Rijn maken we samen’. Wensen, dromen en ideeën van de wijk worden met elkaar waar gemaakt. Doet u ook mee?

Doe mee, denk mee op het platform Leidscherijnmakenwesamen.nl

Aanmelden nieuwsbrief Leidsche Rijn

Nieuwe aanpak wijkparticipatie

Wij komen met een nieuwe manier voor wijkbewoners om mee te denken en te participeren. Om samen de nieuwe wijkopgaven te maken. Deze nieuwe manier betekent onder andere nog beter op de hoogte zijn van wat er speelt in de wijk. Maar ook om de bewoners en ondernemers vaker en eerder te betrekken bij het maken van de plannen voor de wijk.

Lees meer over de nieuwe aanpak wijkparticipatie

Hoe nu verder met wijkopgaven?

In het najaar willen we samen met de wijk scherper krijgen wat wijkbewoners belangrijk vinden. In de afgelopen maanden zijn er allerlei wensen en ideeën opgehaald. Wij willen nu samen met de wijk deze wensen omzetten in activiteiten. In december 2017 is dit compleet. Zodat Leidsche Rijn begin 2018 nieuwe wijkopgaven heeft.

Wijkopgave 2018

Voor de wijkopgave voor Leidsche Rijn vinden de gemeenteraad en de kerngroep het belangrijk dat:

• de wijk vroeg betrokken wordt (via netwerken en sleutelpersonen, nieuwe media, nieuwe manieren)
  • er aandacht is voor alle inwonersgroepen (bijvoorbeeld jongeren en kwetsbare ouderen)
  • er gebruik wordt gemaakt van de nieuwe, passende vormen van participatie (via bestaande netwerken en op andere manieren betrekken)
  • er helderheid is over besluitvorming

Daarnaast vindt de kerngroep het belangrijk dat de wijkopgaven:

• dynamisch zijn (jaarlijks kunnen aanpassen aan de ontwikkelingen in de wijk)
  • niet strijdig zijn met de stadsambities
  • informatie gebruiken die al bekend is
  • gekoppeld zijn aan netwerken van betrokken wijkbewoners die samen vorm geven aan de wijkopgaven

Wat hebben we al gedaan?

• 28 november 7 december: bijeenkomsten om samen conclusies te trekken en netwerken in beeld te brengen.
  • 23 november: online platform live
  • november 2017: online enquête
  • 5 juli 2017: Inspiratiesessie. Kerngroep en wijkbewoners beschreven dromen en wensen voor Leidsche Rijn.
  • 10 juni 2017: interviews Waterwinmarkt. Medewerkers van het wijkbureau interviewden marktbezoekers over hun dromen voor de wijk (pdf 73,8kB).
  • 30 mei 2017: Startbijeenkomst ‘Samen de aanpak bepalen’. Bewoners en belanghebbenden uit de wijk gingen in gesprek over nieuwe manieren om wijkambities te bepalen. Bekijk het verslag (pdf 112kB).
  • eind 2016 – zomer 2017: dataverzameling op basis van gesprekken partners. Verschillende gemeentelijke afdelingen (zoals Volksgezondheid) en partners van de gemeente (zoals wijkraadplegingen via de wijkraad) hebben onderzoeken gedaan en gesprekken gevoerd in de wijk.

Hulp en contact Wijkbureau Leidsche Rijn

14 030

leidscherijn@utrecht.nl

Wijkwethouder