Uw initiatief Ervaringen bewonersbod

Wishing Well West

Dit initiatief startte in januari 2016 met sociaal makelen in Lombok Oost. Sociaal makelen betekent het ondersteunen van bewonersinitiatieven en samenbrengen van bewoners en organisaties. Wishing Well West organiseert activiteiten waar de buurt behoefte aan heeft. Dankzij het bewonersbod op het sociaal makelaarschap is hier nu genoeg geld en ruimte voor. Ze organiseren activiteiten voor kinderen, dagbesteding voor ouderen, een voedselbank, en het maken van buurtproducten. Buurtbewoners vinden dat Wishing Well West een gevoel van samenhorigheid brengt in de buurt.

Basketbalverenigingen Cangeroes en Amazone

Deze basketbalverenigingen beheren vanaf augustus 2016 Sporthal Lunetten. Ze vonden in Utrecht nergens een geschikte ruimte die betaalbaar was en ook de juiste voorzieningen had voor hun sport. Het bewonersbod was voor hen een uitkomst. Hun formule is simpel en doeltreffend: als vrijwilligers zoveel mogelijk het werk doen wat de gemeente eerst geld kostte, ben je goedkoper uit. Er zijn al verschillende nieuwe sportactiviteiten georganiseerd en door het gevarieerde aanbod wordt de sporthal vaker gebruikt.

Buurthuis De Nieuwe Jutter

Bij buurthuis De Nieuwe Jutter zorgen vrijwilligers voor dagondersteuning aan ouderen in hun buurt. Zo streven ze naar een buurt waar je op een prettige manier ouder kunt worden, omdat er hulp is en er activiteiten zijn. Een buurt waar bewoners en organisaties elkaar weten te vinden wanneer dat nodig is. En waar ouderen zo de zorg kunnen krijgen waar ze behoefte aan hebben. De steun voor het verder ontwikkelen van de soos via het bewonersbod brengt de realisering daarvan iets dichterbij. 

Spinozaplantsoen

In 2012 bleek uit een woonwensenonderzoek dat de bewoners graag een tuin wilden. Dat was aanleiding voor het ontwikkelen van een prachtige 'eetbare ontmoetingstuin' in het openbare plantsoen. Kinderen kunnen er spelen, bewoners kunnen er tuinieren of een praatje maken en van tijd tot tijd organiseren vrijwilligers activiteiten. Het bewonersbod besteden ze aan onderzoek, onder meer om erachter te komen of het groenonderhoud in het Spinozaplantsoen van de gemeente overgenomen kon worden.

Hulp en contact Initiatief

E-mail

initiatief@utrecht.nl

Telefoon

14 030