Initiatievenfonds Interviews met initiatiefnemers

Bewoners die zich inzetten voor en met elkaar en zo bijdragen aan de leefbaarheid van hun buurt of wijk. Dat waarderen wij als gemeente! Dit soort initiatieven ondersteunen wij dan ook met een bijdrage uit het Initiatievenfonds. In interviews lichten wij een aantal initiatieven uit.

Hebt u zelf een goed idee? Kijk voor het indienen van een aanvraag en de voorwaarden op utrecht.nl/initiatievenfonds.

Utrechters geven zelf vorm aan herinrichting

Een opmerkelijk Bewonersbod: de Werkgroep Pandhof Sinte Marie maakt zelf een ontwerp voor de herinrichting van dit unieke plekje in de Utrechtse binnenstad. Vrijwilligers Emma van den Dool, Marieke Renou en Claudia Hoejenbos: "We gaan iets moois laten zien."

Lees het interview met de Werkgroep Pandhof Sinte Marie


Gangmakers Laura Nolte en Wim van Toorn over De Huiskamer voor Senioren in Oog in Al

Een plek waar ouderen elkaar wekelijks kunnen ontmoeten was er in Oog in Al tot voor kort nog niet. Terwijl sociaal contact voor ouderen zo belangrijk is, vindt Laura Nolte. In 2017 ging ze in samenwerking met de lokale sociaal makelaars van start met De Huiskamer voor Senioren. Elke woensdagochtend zijn oudere buurtbewoners welkom in Pandje 1 aan het Herderplein 21.

Lees het interview met Laura Nolte en Wim van Toorn


Catelijne de Koning over het opgeknapte hofje in het Museumkwartier

 Op de muren zat lelijke graffiti, op de grond lagen betonklinkers, het stuc op de muren was afgebrokkeld en de planten waren verpieterd. Kortom, het hofje tussen de Magdalenastraat en de Keukenstraat was toe aan een opknapbeurt en bewoners kwamen in actie. Na 2 jaar is het zover, zaterdag 22 september opende Jan van Zanen het Anna Maria van Schurmanhofje. "Het is een opgefrist stukje Utrecht én een eerbetoon aan een grande dame", sprak de burgemeester vol lof.

Lees het interview met Catelijne de Koning


Kees Bos en Ineke Brunt over de Kersstraat als leefstraat

Voor het tweede jaar op rij is de Kersstraat in Oudwijk een leefstraat. De straat is tijdelijk autovrij, waardoor er ruimte ontstaat waar kinderen spelen en bewoners elkaar ontmoeten. Waren er in 2017 nog maar 2 leefstraten in Utrecht, in 2018 waren het er maar liefst 6.

Lees het interview met Kees Bos en Ineke Brunt


Astrid Sikken over de rommelmarkt in de Schepenbuurt

Het is hét evenement waar de hele Schepenbuurt samenkomt en elkaar ontmoet: de rommelmarkt. 2 jaar geleden leek het er even op dat de markt zou verdwijnen. Dat vond bewoner Astrid Sikken zonde en daarom nam zij het stokje over. ‘Kleine moeite, groot plezier.’

Lees het interview met Astrid Sikken


Buurtmoestuin De Erven in Vleuten

In de nieuwe moestuin aan de Cantharellaan in Vleuten kweken bewoners groenten en kruiden, maar het is ook een ontmoetingsplek. Initiatiefnemer Rogier Baert ziet het als een investering in de toekomst. ‘Zo blijven mensen niet achter hun schutting zitten.’

Lees het interview met Rogier Baert


De verbindingskracht van een picknicktafel

De Johanniterhof in Leidsche Rijn is een hechte buurt, met name dankzij de inspanningen van buurtbewoners zelf, zoals Jessica Barentsen. Toen zij onverwacht overleed, kwam de buurt in actie. Om haar te gedenken, maar ook om voort te laten leven wat zij de buurt had gebracht. Mariska Weiman en Ingrid Kleyn van Willigen vertellen het bijzondere verhaal achter 2 picknickbankjes.

Lees het interview met Mariska Weiman en Ingrid Kleyn van Willigen


Grenzeloos genieten op een duofiets

Het was Hollands weer toen Ingrid Wendel op Hoeve Wielrevelt probeerde een tweepersoonsfiets te versieren met slingers en lint: “Door de wind duurde dat wel even.” Het waren de laatste handelingen in voorbereiding op de onthulling van de duofiets. Dankzij Ingrids initiatief is deze nu beschikbaar voor inwoners van Vleuten-De Meern.

Lees het interview met Ingrid Wendel


De Voorkamer in Lombok: brug tussen asielzoekers en omwonenden

Wie asiel zoekt, heeft ook wat te brengen. Dat is kortweg het uitgangspunt van project De Voorkamer, dat anderhalf jaar geleden startte in Lombok. Doel van De Voorkamer is dat vooral de deelnemers zelf zorgen voor vorm en inhoud. Gezamenlijk, maar vanuit hun eigen talent en creativiteit. Initiatiefnemer Pim van der Mijl ziet dat dat nu aardig lukt: "Hier is 4, 5 keer per week wat te doen".

Lees het interview met Pim van der Mijl


Scholenproject dat kunst en filosofie combineert

Goed nieuws voor wie vindt dat Noordoost wel wat meer kunstzinnige ‘onrust’ kan gebruiken: Marith Hameter en Roos Polman richtten afgelopen jaar de Spoken Art Community op. De SAC start in 2018 met een scholenproject dat kunst en filosofie combineert. Hoofdthema: vertrouwen.

Lees het interview met Marith Hameter en Roos Polman


De Sociale Eettafel in Vleuten

Tot voor kort konden inwoners van Vleuten nergens terecht als ze zin hadden om gezellig samen te eten. Daarom startte Magda Spermon vorig jaar met ‘Eethuis ’t Dorpsplein’ in buurtcentrum De Schakel. Hier kunnen Vleutenaren elke laatste vrijdag van de maand gezamenlijk genieten van een heerlijk driegangenmenu, geserveerd op mooi gedekte tafels.

Lees het interview met Magda Spermon


Leerlingen en studenten samen tegen zwerfafval

Sinds 7 maart is het weggooien van klein afval in de omgeving van basisschool De Notenboom net iets leuker geworden. Met dank aan de leerlingen van groepen 6, 7 en 8 en studenten van Stichting Move zijn prullenbakken in de buurt, vlakbij Sterrenwijk, namelijk versierd met vrolijke stickers. Maar zwerfafval verminderen is niet het enige doel van dit project.

Lees het interview met projectcoördinator Julie Toonen


Harm Schoonhoven over het mobiel planetarium van Sonnenborgh

Een reizend sterrenstelsel dat je gewoon in een schoolgebouw kunt opblazen. Het mobiel planetarium van Museum & Sterrenwacht Sonnenborgh reist langs basisscholen in Overvecht om kinderen op spectaculaire wijze kennis te laten maken met het heelal.

Lees het interview met Harm Schoonhoven


Hendra Versteegde van Open Atelier ‘Ontdek je eigen kracht’

Door tekenen, schilderen of boetseren je eigen kracht ontdekken. In het Open Atelier van Hendra Versteegde op Tuinenpark De Pioniers is iedereen die in de wijk Noordoost woont op maandagmiddag welkom om mee te doen.
Lees het interview met Hendra Versteegde


Annet Baart uit de 2e Atjehstraat over activiteiten in de buurt

De 2e Atjehstraat is misschien wel een van de meest bruisende en sociale straten van de Utrechtse wijk Lombok. Door de vele activiteiten en een levendige groepsapp is de betrokkenheid van de bewoners groot.

Lees het interview met Annet Baart


Hanging baskets en veegacties

Wat een rijtje geraniums kan betekenen voor een straat middenin het centrum van Utrecht? Een heleboel, volgens bewoner Victor Kraaier. "Als de bloemen er niet zouden hangen, zou Achter Sint Pieter een mindere straat zijn." Lees het interview met Victor Kraaier


Oude en nieuwe 'buren' leren elkaar kennen

Hoe bereik je dat vluchtelingen in een asielzoekerscentrum zich welkom voelen in de wijk waar je woont? Dat er een plek is voor nieuwe 'buren' uit een ander land tussen oude buren die elkaar al jaren kennen?


Max Bos, initiatiefnemer Moeras omtoveren tot parkje

Een moeras omtoveren tot prachtig parkje? Jawel, in Rijnsweerd bleek het mogelijk. Waar voorheen modder en riet de baas waren, kun je nu heerlijk wandelen.

Lees het interview met Max Bos